Alles wat je moet weten over Marvel's 'Civil War'

Wat brengt de toekomst het Marvel Cinematic Universe?

Gisteren werd iets meer duidelijk over de toekomst van het Marvel Cinematic Universe. Robert Downey Jr. bleek getekend te hebben voor Captain America 3 en het daarin als Iron Man / Tony Stark op te zullen nemen tegen Steve Rogers / Captain America (Chris Evans). In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over de Civil War comics en wat het Marvel Cinematic Universe ons mogelijk gaat brengen.

De Civil War comic

In 2006 en 2007 publiceerde Marvel de zevendelige Civil War comics. Daarin gaan de zaken mis op het moment dat een groep relatief onbekende superhelden probeert de slechterik Nitro te verslaan. Er breekt een grote veldslag uit en een groot deel van de stad waar deze zich afspeelt, wordt vernietigd. Zeshonderd burgers komen om het leven, waaronder zestig kinderen. Het gevolg: grote publieke onrust.

Daarop besluit de Amerikaanse regering tot de Superhero Registration Act (SRA). De gedachte is dat superhelden zonder overkoepelend orgaan dat ook maar enige controle op hen uit kan oefenen, potentieel los kunnen slaan en dan geen verantwoording hoeven af te dragen. Tony Stark is daar in eerste instantie op tegen, maar realiseert zich dat de kans groot is, dat de zaken in de toekomst nog eens mis kunnen gaan. De maatregelen die dan genomen worden zijn potentieel nog veel draconischer. Dus hij verandert van mening en wordt de belangrijkste woordvoerder van het SRA initiatief.

Steve Rogers echter, is het er absoluut niet mee eens. Hij redeneert vanuit zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog en gelooft dat de autonomie en geheimhouding van de identiteit van superhelden het voor hen mogelijk maakt niet alleen hun persoonlijke levens, maar ook hun geliefden te beschermen. Dat zij zich zouden moeten registreren en dan ook nog als een soort politiemacht voor de regering zouden moeten functioneren klinkt hem gevaarlijk in de oren.

Er ontstaan dus twee kampen: die van Tony Stark en die van Steve Rogers. Stark werft de steun van een grote groep helden en dwingt zij die het er niet mee eens zijn zich bij zijn initiatief te voegen. Rogers daarentegen duikt onder en richt een nieuwe groep Avengers op: de Secret Avengers. Na een paar kleinere schermutselingen, breekt een veel grotere strijd los in New York City, waar een grote groep superhelden het tegen elkaar opneemt.

Captain America en Iron Man vechten en Cap lijkt aan de winnende hand. Dan ziet hij de vernietiging om zich heen en besluit hij zich over te geven. Hij wordt gearresteerd en vervolgens wordt Tony Stark tot de directeur van S.H.I.E.L.D. gemaakt. Op weg naar zijn proces, wordt Steve Rogers vermoord.



Cinematic Universe
In het filmuniversum van Marvel wordt er naar het schijnt sinds Captain America: The Winter Soldier toegewerkt naar de Civil War. Eén van de scènes die daarop duidt, werd laat in het productieproces toegevoegd en speelt aan het einde van de film. Daarin zien we hoe Black Widow (Scarlett Johansson) zich voor een parlementaire commissie moet verantwoorden voor het falen van S.H.I.E.L.D. en de grote vernietiging die volgde uit de slag aan het einde van de film.

Het is de eerste keer dat zoiets in de films gebeurt en hint naar grotere gebeurtenissen die eraan zitten te komen. Aan het einde van die film is S.H.I.E.L.D. in zijn huidige vorm opgeheven en organiseren de Avengers zelf een initiatief. Daarmee verdwijnt de vorm van regeringscontrole die eerder bestond. In Joss Whedons Avengers: Age of Ultron financiert Tony Stark de organisatie zelf en bouwt hij ter ondersteuning de robot Ultron (James Spader) en het Iron Legion.

De zaken gaan mis en aan het einde van de film zou Stark flink gedesillusioneerd geraakt zijn. Hij stopt als Iron Man en voelt zich verantwoordelijk voor de gruwelen die Ultron veroorzaakt heeft. Hierin ligt verder naar het schijnt ook de reden waarom Stark in de films achter een controlerend orgaan voor superhelden staat.

Vooral omdat de Avengers niet langer onder controle van S.H.I.E.L.D. staan, voelt Stark dat zoiets nodig is. Helden moeten zich laten registreren en verantwoording gaan afdragen voor eventuele ongelukken. Captain America 3 zou hier naar verluidt om gaan draaien. Een deel van die discussie gaat over het nieuwe Avengers-team dat volgens de geruchten wordt opgericht door Steve Rogers.

Hij zou het stokje van Tony Stark overnemen tegen het einde van Age of Ultron en leiding geven aan een team dat bestaat uit superhelden als Falcon (Anthony Mackie), War Machine (Don Cheadle), Quicksilver (Aaron Johnson), Scarlet Witch (Elizabeth Olsen), Black Widow en The Vision (Paul Bettany).

Het Civil War-verhaal zou dan de hoofdrol in Phase 3 gaan spelen. Er zouden dan helden komen, zoals Doctor Strange en Ant-Man en mogelijk ook de Black Panther. De kans lijkt verder klein dat Rogers om het leven komt in deze verhaallijn. In ieder geval zal dit in Cap 3 niet gebeuren, al loopt het contract van Chris Evans met Marvel wel bijna af. De werktitel die vaak genoemd wordt in verband met Cap 3, Fallen Son, duidt in elk geval op een einde aan de samenwerking van Rogers en de Amerikaanse regering.

Verder zou dan na Phase 3, in Phase 4, een samenwerking gelanceerd worden tussen de nieuwe Avengers, die overgebleven zijn na de Civil War. Daarin zouden de helden moeten samenwerken om het op te nemen tegen de big bad van het Marvel Cinematic Universe: Thanos (Josh Brolin).



De geplande films
Wat de toekomst precies gaat brengen is helaas nog moeilijk te vertellen. Bovenstaande is vooral gebaseerd op de meest voorkomende geruchten met betrekking tot deze verhaallijn en verhalen over de films die al aangekondigd zijn. Voorlopig komen op deze volgorde nieuwe Marvel-films uit:
Avengers: Age of Ultron - 23 april 2015
Ant-Man - 6 augustus 2015
Captain America 3 - 5 mei 2016
Doctor Strange - 16 juli 2016
Guardians of the Galaxy 2 - 28 juli 2017
Verder komen er nog zes onbenoemde films aan tot 2019. Daar zal ergens ook Thor 3 en Avengers 3 in zitten. Wat denken jullie? Zal de Civil War in het Marvel filmuniversum zo gebeuren als hierboven omschreven?

De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.
survey solutions


NieuwsFilm

meest populair