POLL: Wel of geen 3D?

De 3D-bril ligt alweer vijf jaar in de bioscoop: zijn we er (nog) blij mee?

In 2009 gaf James Cameron met Avatar een boost aan de herintroductie van een oud fenomeen: de 3D-uitvoering van een bioscoopfilm. Ondanks dat 3D-films door de jaren heen vaker met beduidend minder succes werden losgelaten op het bioscooppubliek, is de 3D-bril op dit moment moeilijk meer weg te denken. In deze POLL drie vragen over de 3D-versies van bioscoopfilms.

De 3D-bril behoort alweer vijf jaar tot de standaard inventaris van een bioscoop en op enkele uitzonderingen na - bijvoorbeeld Interstellar (2014) en The Hunger Games-films - worden alle grote bioscoopfilms in 3D uitgegeven. Er zijn simpel gezegd twee versies 3D-films.

De eerste groep 3D-films - zoals Avatar (2009) en X-Men: Days of Future Past (2014) - wordt opgenomen met speciale 3D-camera's en laten doorgaans krachtige(re) 3D-effecten zien dan de tweede groep: films die tijdens de post-productie een 3D-conversie krijgen. Dit wil zeggen dat de films via een nabewerking alsnog geschikt worden gemaakt voor een 3D-vertoning. Ondanks dat er steeds meer redelijke tot goede 'nep 3D'-films verschijnen, is vooral op de laatste groep commentaar van de bioscoopbezoeker. Voorbeelden van films met een 3D-conversie zijn The Avengers (2012) en Godzilla (2014).

Wat is het voordeel van 3D? Door het 3D-effect wordt er vooral meer diepte toegevoegd aan de film en dit zou de kijkervaring moeten vergroten. Veel benoemde nadelen zijn het dragen van een 3D-bril, weinig duidelijke 3D-effecten, een donkerdere weergave en de hogere prijs van het bioscoopkaartje. En dan hebben we er ook nog mee te maken dat in Nederland bepaalde films veelal alleen in 3D te bekijken zijn in de bioscoop, terwijl in andere landen dezelfde films ook in ouderwets 2D worden aangeboden.

Met deze POLL willen we nagaan hoe de 3D-toevoeging aan bioscoopfilms - vijf jaar na de herintroductie - wordt gewaardeerd. Uiteraard vragen we je om jouw mening te onderbouwen in de reacties!

Succes met stemmen
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.



NieuwsFilm

meest populair