Wat mogen we verwachten van het Cannes Filmfestival programma?

'Mad Max: Fury Road' en 'Tomorrowland' met Clooney behoren tot mogelijkheden.

Het Cannes filmfestival komt alweer dichterbij en dus is het bijna tijd voor de onthulling van het programma dat in mei in het Palais des Festivals te zien zal zijn. De komende weken zullen festival directeur Thierry Fremaux en zijn comité weer honderden films kijken om daaruit een selectie te maken, maar er zijn wel een aantal die nu al als grote kanshebbers worden gezien om een plekje op het programma van de Croisette te bemachtigen.

Het lijkt een goed jaar te worden voor Aziatische en Europese films, maar er zijn ook twee grote Hollywood- films, die heel waarschijnlijk een speciale vertoning zullen krijgen tijdens het festival. Dat zijn Mad Max: Fury Road en Tomorrowland met George Clooney. De nieuwe Mad Max zou heel goed de openingsfilm kunnen worden aangezien die gepland staat om 13 mei in Frankrijk in première te gaan, dezelfde dag als de opening van het Cannes Filmfestival. De release van Tomorrowland is 20 mei, waardoor ook deze mooi samenvalt met Cannes.

Een Aziatische film waar veel anticipatie voor is, vormt Assassin van Hou Hsiao-hsien. Dit is namelijk de eerste film in acht jaar van de Taiwanese regisseur en pionier van de Taiwanese New Wave Cinema, dus dit festival zou een mooi platvorm zijn om dit te vieren. De Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda won vorig jaar de juryprijs voor Like Father, Like Son en heeft nu een nieuw drama gemaakt genaamd Our Little Sister over drie zussen die na de dood van hun vader erachter komen dat ze een halfzus hebben. Het Thaise Love in Khon Kaen van Apichatpong Weerasethakul zal ook zo goed als zeker geselecteerd worden.

Gus van Sant is altijd een graag geziene regisseur bij het festival, dus het zou niet gek zijn als zijn nieuwe film Sea of Trees daar dit jaar geselecteerd wordt voor de competitie. Ook Sean Penn is er altijd populair dus zijn The Last Face staat ook volgens velen (waaronder The Hollywood Reporter) op de lijst meest waarschijnlijke titels om opgenomen te worden in het programma. De nieuwste film van Todd Haynes genaamd Carol lijkt ook een kanshebber. Hierin spelen Cate Blanchett en Rooney Mara een lesbisch koppel in de jaren vijftig.

Films die getipt worden voor de categorie Un Certain Regard zijn Alfonso Gomez-Rejon's Me and Earl and the Dying Girl en Marielle Heller's The Diary of a Teenage Girl. Films die niet voor de competitie worden geselecteerd, kunnen wel als onderdeel van deze prestigieuze categorie vertoond worden. Vorig jaar was bijvoorbeeld Whiplash hiervoor geselecteerd.



NieuwsFilm

meest populair