Alles over 'Cinderella'

Het nieuwe live-action sprookje van Disney.

Komende donderdag komt de film Cinderella uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 18 maart in première.

Cinderella


Duur: 112 minutenGenre Avontuur, Drama, FamilieBudget: 95 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieKenneth BranaghScenario Chris WeitzLily James CinderellaRichard Madden Prins KitCate Blanchett StiefmoederHelena Bonham Carter FeeSophie McShera Drisella
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis

Nadat haar moeder overlijdt, trouwt Ella's vader, een koopman, opnieuw. Ella wil haar liefhebbende vader graag bijstaan, en verwelkomt haar nieuwe stiefmoeder (Blanchett) en haar dochters Anastasia (Holliday Grainger) en Drisella (McShera) in hun huis. Maar wanneer Ella's vader onverwachts overlijdt, is ze overgeleverd aan een jaloerse en wrede nieuwe familie. Wanneer Ella uiteindelijk niets meer is dan een dienstmeisje groezelig van de as, en hatelijk 'Assepoester' genoemd wordt, zou het makkelijk zijn om de hoop op te geven. Maar ondanks alles wat ze te verduren krijgt, is Ella vastbesloten om de laatste woorden van haar moeder in ere te houden, en 'dapper en vriendelijk te zijn'. Ze geeft de moed niet op en zal niet neerkijken op degenen die haar slecht behandelen. En dan is daar de aantrekkelijke vreemdeling die ze in het bos heeft ontmoet. Ella weet niet dat hij eigenlijk een prins is. Ze denkt dat hij slechts in de leer is bij het paleis en dat ze eindelijk een zielsverwant heeft ontmoet. Wanneer het paleis alle jonge vrouwen uitnodigt voor een bal, lijkt het erop dat het geluk haar nu eens toelacht. Want Ella hoopt daar de charmante Kit (Madden) weer tegen te komen. Helaas verbiedt haar stiefmoeder haar naar het bal te gaan, en scheurt harteloos haar jurk aan stukken. Maar zoals in alle goede sprookjes is er hulp onderweg. Een vriendelijke bedelaarster (Bonham Carter) komt gewapend met een pompoen en een aantal muizen naar voren, en zal Assepoesters leven voorgoed veranderen.

Live-action sprookjes

Als er iets is, waar Disney de afgelopen jaren succes mee heeft, is het wel het maken van live-action sprookjes. De nieuwe trend werd in 2010 ingezet, met Alice in Wonderland. Die film kostte 200 miljoen dollar op te maken en leverde uiteindelijk wereldwijd 1,025 miljard dollar op. Geen slechte score dus, voor de filmstudio, die vervolgens besloot Oz the Great and Powerful te maken. Dat sprookje haalde wereldwijd 493,3 miljoen dollar op. En afgelopen jaar was het de beurt aan Maleficent, waarvan de opbrengst uitkwam op 758,4 miljoen dollar.

Allemaal mooie scores dus en om die reden heeft de studio de komende jaren nog een hele reeks nieuwe sprookjes in de pijpleiding zitten. Allereerst zullen we komend jaar The Jungle Book krijgen, het bekende verhaal van Rudyard Kipling over het jongetje Mowgli dat opgroeit in de jungle. Later dat jaar krijgen we een vervolg op Alice in Wonderland te zien, Through the Looking Glass, waarvoor zo ongeveer de hele cast terug keert.

Ook voor de jaren daarna staan er live-action sprookjes gepland. In 2017 komt Beauty and the Beast uit, waarin Emma Watson de hoofdrol speelt. En niet veel later mag Tim Burton ons de eerste live-action versie van het verhaal van het grootorige olifantje Dumbo brengen.

Eerste reacties

De ontvangst van Cinderella is erg positief. Op RottenTomatoes heeft de film een score van 84% op basis van 141 getelde recensies. Daarvan waren er 118 positief en slechts 23 worden bestempeld als negatief. "Verfrissend traditioneel in een revisionistisch tijdperk. Kenneth Branaghs Cinderella bewijst dat Disney niets van de oude magie heeft verloren."

Dit is in lijn met de reactie van recensente Michelle Iwema, die voor FilmTotaal naar de Berlinale ging. Daar zag ze de film: "Ik ben na afloop niet teleurgesteld. Cinderella is een klassieke Disney-film, in de stijl en met de magie van de getekende animatie films. Lily James is ontzettend charmant en energiek als Cinderella en Robert Madden is perfect gecast als de charmante prins Kit, die het hart van Cinderella weet te veroveren." De rol die je het meeste bijblijft, is volgens haar die van Cate Blanchett.

Box office prestaties

Het box office debuut van Cinderella is geweldig. De film verdiende in zijn openingsweekend maar liefst 70,05 miljoen dollar in de Verenigde Staten, waarmee de film de zesde beste opening in maart ooit beleefde. De opening staat verder gelijk met films als Maleficent (69,4 miljoen dollar) en Oz the Great and Powerful (79,1 miljoen dollar).

Verder haalde de film internationaal nog zo'n 62 miljoen dollar op, waarmee de totale opbrengst op 130 miljoen dollar staat. Niet slecht, gezien het budget van 95 miljoen dollar, waarvoor de film gemaakt is.

In Nederland zal Cinderella het ook niet slecht doen. Kijken we naar drie andere live-action sprookjes van Walt Disney, ziet het er goed uit. Recent verdiende Oz 1,7 miljoen euro en Maleficent 2,5 miljoen dollar. De verwachting is dat Cinderella dichter bij die laatste eindigt.

Trivia

Emma Watson kreeg de rol van Cinderella aangeboden, maar weigerde. Regisseur Kenneth Branagh en Helena Bonham Carter (die de fee speelt) hadden in de jaren '90 een relatie. Het is Branaghs eerste samenwerking met Walt Disney Pictures. Thor werd gedistribueerd door Paramount Pictures.

•

•


•





NieuwsFilm

meest populair