Alles over 'Fast & Furious 7'

De laatste film van Paul Walker en ook meteen de meest explosieve uit de franchise.

Jim Pedd 30 maart 2015 17:12 in Featured
Komende donderdag komt de film Fast & Furious 7 uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 2 april in première.

Fast & Furious 7


Duur: 140 minutenGenre Actie, Misdaad, ThrillerBudget: 250 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieJames WanScenario Chris MorganVin Diesel Dominic TorettoPaul Walker Brian O'ConnerDwayne Johnson HobbsJason Statham Deckard ShawMichelle Rodriguez Letty
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis

Nadat ze Owen Shaw en zijn crew verslagen hebben, kunnen Dominic Toretto, Brian O'Connor en de rest van de crew weer naar de Verenigde Staten terugkeren. Eindelijk is er weer de mogelijkheid om een gewoon leven te leiden. Maar Owens oudere broer, Ian Shaw is uit op wraak en brengt de levens van de hele crew in gevaar. Nadat ze horen van Hans dood, gaat de crew er op uit om de man die één van hun leden vermoordde te grazen te nemen, voordat hij zijn slag kan slaan.

De franchise

Iedereen wil meer films maken in de Fast & Furious-franchise. Paul Walker vertelde, voor het noodlottige ongeluk waarbij hij om het leven kwam, dat een achtste film gegarandeerd gemaakt zou worden. En ook Dwayne Johnson vertelde dat er plannen waren voor meer films in de franchise. Zo zou er een spin-off komen rond zijn personage, Hobbs.

Maar los daarvan heeft studio Universal Pictures nog grote plannen voor de toekomst. Aan THR vertelde studiohoofd Donna Langley dat er op z'n minst plannen zijn voor nog drie films. "We denken dat er nog minstens drie films in zitten. Paul [Walker] is, en zal altijd, een integraal onderdeel van het verhaal zijn. Maar er zijn veel andere geweldige personages, en er is altijd een mogelijkheid om nieuwe personages te introduceren. Ik denk dat het nog altijd een groeiende franchise is. We zullen zien wat er gebeurt met Furious 7, maar de box office prestaties zijn de afgelopen drie of vier films alleen maar gegroeid en dan vooral internationaal. Dus we denken dat we daar nog meer uit kunnen halen, hoewel we voorzicht blijven voor moeheid."

Eerste reacties

Met die toekomst lijkt het wel goed te zitten, als men het niveau van deze film volhoudt. Een blik op RottenTomatoes levert een indrukwekkende score van 86 procent op. "Een frisse ronde met over-the-top actie, met een onverwachte dramatische wending serverend, houdt Furious 7 de franchise op meer dan één manier in beweging."

En ook het publiek dat de film mocht zien tijdens een sneak preview van het SXSW-festival was dolenthousiast. Sommigen noemden de film wel vijf actiefilms in één en anderen vonden hem geweldig over the top. En tegelijk noemden velen de film een waardig afscheid voor Paul Walker.

Box office prestaties

Wat de box office prestaties van de film zal het wel snor zitten. Onlangs verscheen een artikel waarin voorspeld werd dat de film tijdens het openingsweekend in de Verenigde Staten maar liefst 115 miljoen dollar op zou halen. Niet misselijk, want daarmee zou de productie de derde beste opening in april ooit beleven. Verwacht wordt dat de film in de VS verder nog zo'n 164 miljoen dollar ophaalt in de weken daarna, waarmee de opbrengst daar op 283 miljoen dollar uitkomt.

Ook in Nederland zal de film het bijzonder goed doen. Tot nu toe steeg de opbrengst flink na elke nieuwe film in de franchise. Verdiende Fast Five nog 3,4 miljoen euro, was dat in het geval van Fast & Furious 6 al 5,2 miljoen euro. We gaan er vanuit dat deze trend ook in het geval van Furious 7 voortgezet wordt en dat de productie één van de best verdienende films van het jaar wordt hier.

Wereldwijd zal de opbrengst tot slot ergens rond de 900 tot 950 miljoen dollar uitkomen. Daarmee wordt het niet de best verdienende film van het jaar, want daarvoor is de concurrentie eenvoudigweg te groot. Maar de film zal zijn plek in de top tien wel verdienen en ook de best verdienende film uit de franchise tot nu toe worden.

Trivia

De eerste vervolgfilm in de franchise die zich ná Tokyo Drift afspeelt. De langste film in de franchise. De laatste film waarin Paul Walker te zien is.

•

•

•
NieuwsFilm