'Pan' leidt tot miljoenenverlies Warner

Het is geen goed jaar voor de filmstudio.

Afgelopen weekend kwam Joe Wrights Pan uit in de bioscopen, maar echt veel opbrengen deed de film niet. In de Verenigde Staten haalde de film slechts 15 miljoen dollar op in zijn openingsweekend en wereldwijd (in 54 landen) slechts 25,2 miljoen dollar. Daarmee zou de film volgens analisten die met The Hollywood Reporter spraken een verlies van 130 tot 150 miljoen dollar op kunnen leveren voor filmstudio Warner Bros.

De studio had grote ambities met het opbouwen van een franchise rond het verhaal van Peter Pan en gaf maar liefst 150 miljoen dollar uit aan de productie van de film en nog veel meer geld aan de marketing. Met het verliezen van de Harry Potter-franchise zoekt de studio al jaren naargeestig naar een vervanger. Helaas werd de productie van Pan door critici én publiek niet bepaald enthousiast ontvangen. De studio was zich waarschijnlijk vooraf zelfs al bewust van de problematische aard van de film, want bracht deze in plaats van het geplande juli uiteindelijk in oktober uit, om zo de zomercompetitie te vermijden.

Analisten vertelden THR dat de film, als deze 150 miljoen dollar ophaalt aan de wereldwijde box office, daadwerkelijk zo’n 135 miljoen op zal brengen. Als je dan marketing (125 miljoen dollar) en productiekosten (150 miljoen dollar) aftrekt, kom je uit op een verlies van rond de 140 miljoen dollar. Het is daarmee een matig jaar voor Warner, wat ook al miljoenen verloor op Jupiter Ascending en The Man From U.N.C.L.E..

Volgend jaar verwacht de studio dat wel te kunnen compenseren met de release van onder meer Batman v Superman: Dawn of Justice, Suicide Squad en Fantastic Beasts and Where to Find Them.



NieuwsFilm

meest populair