Algemeen

Top 10 films van 2015

Volgens het American Film Institute.

door Bram de Groot om 13:54 in Algemeen
Het American Film Institute (AFI) heeft hun Top 10 beste films van 2015 bekendgemaakt, overigens in een willekeurige volgorde.

De tien titels zijn gekozen door critici, filmkenners en verschillende leden uit de filmindustrie. Onder de films staat ook het deze week verschenen Star Wars: The Force Awakens.

Het instituut geeft geen echte top 10 aangezien zij zich niet al te veel willen mengen in de jaarlijkse Oscar-discussie. Het komt ook regelmatig voor dat er titels in hun lijstje ontbreken, terwijl deze wel de nodige Oscarnominaties in de wacht slepen. Hieronder de tien films:

AFI Movies of the Year
The Big Short
Bridge of Spies
Carol
Inside Out
Mad Max: Fury Road
The Martian
Room
Spotlight
Star Wars: The Force Awakens
Straight Outta Compton

Van bovenstaande lijst gaan er drie titels pas in 2016 in première in de Nederlandse bioscoop, namelijk The Big Short, Room en Spotlight.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

DeMuizenkoning

Avatar

Van wat ik heb gezien (tot nu toe ong. de helft) is het zeker wel een nette lijst

Chris23

Avatar

De Top 3 moet ik nog zien.
Maar Inside Out boven Mad Max?
afbeelding

Darthmar

Avatar

Chris23 "De Top 3 moet ik nog zien.
Maar Inside Out boven Mad Max?
"


De volgorde is willekeurig staat in de tekst erboven.

23VDV23

Avatar

Chris23 "De Top 3 moet ik nog zien.
Maar Inside Out boven Mad Max?
afbeelding"


Het is dat het gewoon een willekeurige volgorde is, maar als je mij vraagt een top 10 te maken staat Inside Out zelfs op 1. Ik kan me heel goed voorstellen dat dat niet voor iedereen geldt en hoewel ik beide films wel in m'n top 10 zou zetten heeft Inside Out een duidelijk streepje voor, al is het maar puur door het feit dat het bijzonder origineel is en dusdanig goed uitgevoerd dat ik denk dat ik die film over 15 a 20 jaar nog moeiteloos mijn kinderen kan voorschotelen zonder dat hij verouderd is. Toevallig werd ik door een lokale krant onlangs gevraagd een top 10 te maken. Over Inside Out (nummer 1 dus) zei ik het volgende:

'Een onvervalste 'instant classic' voor jong en oud. Hartverwarmend, geestig en tijdloos, met een gewaagd en complex onderwerp dat tot verbazing van zelfs de deskundigen (mijn vriendin is neuropsychologe) met ogenschijnlijk kinderlijke eenvoud als iets universeel herkenbaars en tot in de kleinste details kloppend wordt voorgelegd aan de kijker. Toen ik de zaal verliet, nog steeds met een brok in m'n keel, was er vrijwel meteen weer die vertrouwde vraag van verwondering en verbazing die inmiddels bij menig Pixar dan wel Disney klassieker in mijn hoofd was verschenen: 'Hoe hebben ze dat in vredesnaam geflikt?'. Naar antwoorden zoek ik niet meer. Cinema kan oprecht magisch zijn en Pixar heeft dat duidelijk (gelukkig) nog steeds in de vingers.'

Mad Max staat op 6, met de volgende beschrijving:
'De actie in deze gigantische zomerblockbuster is, zeker voor hedendaagse begrippen, met alle levensechte stunts en zónder al te veel desoriënterende cinematografische valsspelerij dusdanig overzichtelijk en opwindend in beeld gebracht, dat de soms aan overbodigheid grenzende marginale aanwezigheid van Tom Hardy als titelpersonage (!) bijna geheel door de vingers kan worden gezien. Deze film is badass.'

Brasco

Avatar

Ik vind het persoonlijk nog steeds vervelend dat de release van films in Nederland soms zo opzich laten wachten.

Chris23

Avatar

Darthmar "De volgorde is willekeurig staat in de tekst erboven."

oeps, my bad.

MenacE

Avatar

Ik snap niet wat er zo goed aan "Straight Outta Compton" is. Ik vond het een gemiddelde hiphop film zoals er al 80 eerder van gemaakt zijn.

thehungergames

Avatar

De enige die ik in het lijstje mis is denk ik Ex Machina.

Bilbo

Avatar

thehungergames "De enige die ik in het lijstje mis is denk ik Ex Machina."


Mijn favoriete film van dit jaar, inderdaad zeer jammer dat ie er niet bij staat.

NieuwsFilm

meest populair