Alles over 'Batman v Superman: Dawn of Justice'

Alles over 'Batman v Superman: Dawn of Justice'

Na jaren wachten zijn DC's grootste helden eindelijk samen in één film te zien.

Komende donderdag komt de film Batman v Superman: Dawn of Justice uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 10 maart in première.

Batman v Superman: Dawn of JusticeBekijk de afbeelding

Regie: Zack Snyder | Cast: Ben Affleck (Bruce Wayne / Batman), Henry Cavill (Clark Kent / Superman), Gal Gadot (Diana Prince / Wonder Woman), Jesse Eisenberg (Lex Luthor), Jeremy Irons (Alfred Pennyworth) e.a. | Speelduur: 151 minuten | Geres: Actie, Avontuur, Sci-Fi | Kijkwijzer: onbekend

Bezorgd om de ongecontroleerde acties van een bijna tot god verheven superheld, neemt Gotham City’s eigen krachtige en verontruste burger het op tegen de meest gerespecteerde, hedendaagse redder van Metropolis. Ondertussen worstelt de wereld met de vraag welke held het werkelijk nodig heeft. En terwijl Batman en Superman tegen elkaar strijden, verschijnt er al snel een nieuwe bedreiging die de mensheid in groter gevaar zal brengen dan ooit tevoren.



DC Filmuniversum

Toen in 2013 de film Man of Steel uit kwam, wist niemand zeker wat de toekomstplannen van Warner Bros. zouden zijn. Er zaten wel wat hints in de film naar toekomstige producties, zoals de aanwezigheid van een vrachtwagen van LexCorp, het bedrijf van Lex Luthor, en een satelliet van Wayne Enterprises. Na de release van de film maakte Warner Bros. ineens bekend een compleet filmuniversum te maken rond de DC-films waar het de rechten op heeft.

De plannen zijn erg uitgebreid en lopen lijkt het iets sneller dan de Marvel-films, die allemaal afzonderlijk voortbouwen op hetzelfde verhaal. De DC-films van Warner, al is het nog niet 100 procent zeker, zouden grotendeels prequels zijn op Batman v Superman en slechts deels voortbouwen op het franchiseverhaal, dat opbouwt naar twee Justice League-films.

Die twee staan gepland voor november 2017 en juni 2019 en worden afgewisseld en vooraf gegaan door andere films. Zo is er in augustus van dit jaar nog Suicide Squad van regisseur David Ayer. In juni 2017 zal er dan nog een Wonder Woman-film komen en in maart 2018 een solofilm voor Ezra Millers The Flash. Dat jaar krijgt ook Jason Momoa's Aquaman een eigen film, die in juli in première gaat. In 2019 is er nog naast de eerder genoemde tweede Justice League-film van regisseur Zack Sndyer ook nog een film rond Shazam!. Die komt in april 2019 uit en heeft een rol voor Dwayne Johnson als slechterik.

Ook na de Justice League-films is er al een uitgebreide toekomst voor de DC-helden. In april 2020 krijgt Ray Fishers Cyborg een solofilm en de nog te casten Green Lantern is in juni 2020 te zien. Ook weten we van plannen om Ben Afflecks Batman nog minstens drie eigen films te geven, maar daar is geen releasedatum voor.

Eerste reacties

De eerste journalisten hebben de film al mogen zien, maar uiteraard staat er een groot embargo op alle recensies. Journalist Anthony Breznican van Entertainment Weekly mocht wel al wat vertellen over de film en deed dat via Twitter. Hij vond het een goede film, maar waarschuwt ervoor dat mensen die niet weg waren van de duistere ondertoon van Man of Steel waarschijnlijk niet tevreden thuis komen. Hij prijst verder vooral de rol van Gal Gadot als Wonder Woman. Zij is "vreeswekkend" in de film en het gevecht tussen Batman en Superman is verder ook prachtig in beeld gebracht.

Box office prestaties

Het ziet er redelijk goed uit voor deze peperdure superheldenfilm. Naar verluidt zou Warner Bros. als je het productie- en marketingbudget bij elkaar optelt zo'n 400 miljoen dollar uitgegeven hebben aan de film. Om dat terug te verdienen, moet Batman v Superman meer dan 800 miljoen dollar ophalen, meer dus dan Man of Steel, dat op 668 miljoen dollar eindigde. Toch ziet het er goed uit. In de Verenigde Staten zal de film dankzij een goede voorverkoop in elk geval 140 miljoen dollar opbrengen. De rest van de wereld is volgens schattingen goed voor tussen de 160 en 200 miljoen dollar, waarmee in elk geval de start prima is.

Forbes maakte verder een realistische berekening voor de opbrengst van de film. Volgens de schattingen van het zakenblad komt de film in de Verenigde Staten uit op zo'n 385 miljoen dollar en samen met de rest van de wereld op ongeveer 855 miljoen dollar. Dan is het in elk geval een succes, maar als je ook andere schattingen meeneemt, zou de film wel eens op zo'n 1 miljard dollar uit kunnen komen. Onze eigen schatting was overigens tussen de 950 miljoen dollar en de één miljard dollar.

Wat de opbrengst in Nederland betreft, kan het nog interessant worden. Superman is niet goed voor de beste opbrengsten hier: Man of Steel bleef steken op 2,3 miljoen euro. Batman daarentegen was in 2008 nog goed voor 4,9 miljoen euro met The Dark Knight en met het vervolg voor 6,8 miljoen euro. Het zou dus goed kunnen dat de film dankzij de aanwezigheid van Batman het ook goed gaat doen hier, beter dan Man of Steel.

Trivia

Ben Affleck heeft voor behoorlijk wat films getekend. Hij zal in elk geval nog in de twee geplande The Justice League-films spelen, Suicide Squad en drie solofilms. • Dit is de eerste film ooit waarin de drie grote helden van DC Comics samen te zien zijn: Batman, Superman en Wonder Woman. • Naar het schijnt was Ben Affleck de eerste keus voor de rol van Batman.



NieuwsFilm

meest populair