Featured

Alles over 'Batman v Superman: Dawn of Justice'

Na jaren wachten zijn DC's grootste helden eindelijk samen in één film te zien.

door Jim Pedd om 11:31 in Featured
Komende donderdag komt de film Batman v Superman: Dawn of Justice uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 10 maart in première.

Batman v Superman: Dawn of Justice

Regie: Zack Snyder | Cast: Ben Affleck (Bruce Wayne / Batman), Henry Cavill (Clark Kent / Superman), Gal Gadot (Diana Prince / Wonder Woman), Jesse Eisenberg (Lex Luthor), Jeremy Irons (Alfred Pennyworth) e.a. | Speelduur: 151 minuten | Geres: Actie, Avontuur, Sci-Fi | Kijkwijzer: onbekend

Bezorgd om de ongecontroleerde acties van een bijna tot god verheven superheld, neemt Gotham City’s eigen krachtige en verontruste burger het op tegen de meest gerespecteerde, hedendaagse redder van Metropolis. Ondertussen worstelt de wereld met de vraag welke held het werkelijk nodig heeft. En terwijl Batman en Superman tegen elkaar strijden, verschijnt er al snel een nieuwe bedreiging die de mensheid in groter gevaar zal brengen dan ooit tevoren.
DC Filmuniversum

Toen in 2013 de film Man of Steel uit kwam, wist niemand zeker wat de toekomstplannen van Warner Bros. zouden zijn. Er zaten wel wat hints in de film naar toekomstige producties, zoals de aanwezigheid van een vrachtwagen van LexCorp, het bedrijf van Lex Luthor, en een satelliet van Wayne Enterprises. Na de release van de film maakte Warner Bros. ineens bekend een compleet filmuniversum te maken rond de DC-films waar het de rechten op heeft.

De plannen zijn erg uitgebreid en lopen lijkt het iets sneller dan de Marvel-films, die allemaal afzonderlijk voortbouwen op hetzelfde verhaal. De DC-films van Warner, al is het nog niet 100 procent zeker, zouden grotendeels prequels zijn op Batman v Superman en slechts deels voortbouwen op het franchiseverhaal, dat opbouwt naar twee Justice League-films.

Die twee staan gepland voor november 2017 en juni 2019 en worden afgewisseld en vooraf gegaan door andere films. Zo is er in augustus van dit jaar nog Suicide Squad van regisseur David Ayer. In juni 2017 zal er dan nog een Wonder Woman-film komen en in maart 2018 een solofilm voor Ezra Millers The Flash. Dat jaar krijgt ook Jason Momoa's Aquaman een eigen film, die in juli in première gaat. In 2019 is er nog naast de eerder genoemde tweede Justice League-film van regisseur Zack Sndyer ook nog een film rond Shazam!. Die komt in april 2019 uit en heeft een rol voor Dwayne Johnson als slechterik.

Ook na de Justice League-films is er al een uitgebreide toekomst voor de DC-helden. In april 2020 krijgt Ray Fishers Cyborg een solofilm en de nog te casten Green Lantern is in juni 2020 te zien. Ook weten we van plannen om Ben Afflecks Batman nog minstens drie eigen films te geven, maar daar is geen releasedatum voor.

Eerste reacties

De eerste journalisten hebben de film al mogen zien, maar uiteraard staat er een groot embargo op alle recensies. Journalist Anthony Breznican van Entertainment Weekly mocht wel al wat vertellen over de film en deed dat via Twitter. Hij vond het een goede film, maar waarschuwt ervoor dat mensen die niet weg waren van de duistere ondertoon van Man of Steel waarschijnlijk niet tevreden thuis komen. Hij prijst verder vooral de rol van Gal Gadot als Wonder Woman. Zij is "vreeswekkend" in de film en het gevecht tussen Batman en Superman is verder ook prachtig in beeld gebracht.

Box office prestaties

Het ziet er redelijk goed uit voor deze peperdure superheldenfilm. Naar verluidt zou Warner Bros. als je het productie- en marketingbudget bij elkaar optelt zo'n 400 miljoen dollar uitgegeven hebben aan de film. Om dat terug te verdienen, moet Batman v Superman meer dan 800 miljoen dollar ophalen, meer dus dan Man of Steel, dat op 668 miljoen dollar eindigde. Toch ziet het er goed uit. In de Verenigde Staten zal de film dankzij een goede voorverkoop in elk geval 140 miljoen dollar opbrengen. De rest van de wereld is volgens schattingen goed voor tussen de 160 en 200 miljoen dollar, waarmee in elk geval de start prima is.

Forbes maakte verder een realistische berekening voor de opbrengst van de film. Volgens de schattingen van het zakenblad komt de film in de Verenigde Staten uit op zo'n 385 miljoen dollar en samen met de rest van de wereld op ongeveer 855 miljoen dollar. Dan is het in elk geval een succes, maar als je ook andere schattingen meeneemt, zou de film wel eens op zo'n 1 miljard dollar uit kunnen komen. Onze eigen schatting was overigens tussen de 950 miljoen dollar en de één miljard dollar.

Wat de opbrengst in Nederland betreft, kan het nog interessant worden. Superman is niet goed voor de beste opbrengsten hier: Man of Steel bleef steken op 2,3 miljoen euro. Batman daarentegen was in 2008 nog goed voor 4,9 miljoen euro met The Dark Knight en met het vervolg voor 6,8 miljoen euro. Het zou dus goed kunnen dat de film dankzij de aanwezigheid van Batman het ook goed gaat doen hier, beter dan Man of Steel.

Trivia

Ben Affleck heeft voor behoorlijk wat films getekend. Hij zal in elk geval nog in de twee geplande The Justice League-films spelen, Suicide Squad en drie solofilms. • Dit is de eerste film ooit waarin de drie grote helden van DC Comics samen te zien zijn: Batman, Superman en Wonder Woman. • Naar het schijnt was Ben Affleck de eerste keus voor de rol van Batman.23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Arteron

Avatar

Volgens mij ondervindt de inleiding en de titel hinder van "kopiëren en plakken" foutjes ;):P

YOLO

Avatar

Uiteraard heerst er een embargo op de reviews.

bron

Freelance writer/film critic, Eric D Snider, posted information on the embargo over on his Twitter account: “Embargo on BATMAN V SUPERMAN reviews is 3 p.m. on 3/22, or 4 hours before the screening. Do NOT run your reviews prior to seeing the movie!”

Snider is a critic that is included on Rotten Tomatoes and he has reviewed tons of other movies on his official website. He’s likely to be one of the few lucky media folk that will be able to see the movie before anyone else come March 22nd, 2016.

However, the embargo is actually a day after the IMAX fan screening that occurs on March 21st, 2016. You’ll probably see some Twitter reactions and other impressions about the film early next week sometime before its March 25th release date in North America.


Toch zijn er wel twitter reacties, aangezien de wereld premiere in NY gisteren is geweest. The First Reactions. Met name Gal als WW krijgt heel veel lof. Totaal andere reacties, toen ze werd gecast. O.a. door John Campea (ex Movie Talk host).

bron
For you Gal Gadot fans I hope you didn't watch AMC Movie Talk. One of the announcers (John Campea) completely lost it with his Gal Gadot rant. He called her "the single worst casting in Hollywood history".

Jim

Avatar

Arteron "Volgens mij ondervindt de inleiding en de titel hinder van "kopiëren en plakken" foutjes ;):P"

Thanks! Ik heb het aangepast Smiley face Krijg je als je altijd dezelfde layout gebruikt, haha.

mooffie

Avatar

Naar het schijnt was Ben Affleck de eerste keus voor de rol van Batman.


Waarom heeft Matthias Schoenaerts die rol dan afgezegd?
trivia

Ed Crane

Avatar

FT "Forbes maakte verder een realistische berekening voor de opbrengst van de film. Volgens de schattingen van het zakenblad komt de film in de Verenigde Staten uit op zo'n 385 miljoen dollar en samen met de rest van de wereld op ongeveer 855 miljoen dollar. Dan is het in elk geval een succes, maar als je ook andere schattingen meeneemt, zou de film wel eens op zo'n 1 miljard dollar uit kunnen komen. Onze eigen schatting was overigens tussen de 950 miljoen dollar en de één miljard dollar."


Dit geeft een wat vertekend beeld van de inhoud van het Forbes-artikel, voor zover ik het me herinner (maar corrigeert u mij als ik ernaast zit). De strekking was niet dat de auteur van het artikel schatte dat BvS $855 miljoen zou ophalen. Het artikel was een reactie op al die tendentieuze berichten dat WB bang zou zijn dat de film zou floppen. De schrijver van het Forbes artikel probeerde aan de hand van logica, berekeningen etc. duidelijk te maken dat zelfs naar zijn meest pessimistische en conservatieve schatting/ berekening, de film volgens hem nog $855 miljoen zou moeten kunnen ophalen en dat het daarmee realistisch gezien dus eigenlijk onmogelijk is dat de film zou floppen. Het is dus eerder een ondergrens. Z'n werkelijke schatting van wat de film zal opbrengen zou dus duidelijk hoger zijn.

Roeltje

Avatar

Kan niet wachten! Ik ga zeker ook naar de IMAX, helaas wel pas 9 april, i.v.m toetsweek. Ik denk wel dat ik het uithoud. :P

rick512

Avatar

mooffie "Waarom heeft Matthias Schoenaerts die rol dan afgezegd?
trivia"


Omdat hij goed gekeken heeft of deze rol wel echt bij hem paste, hij wilde niet meteen alles aanpakken wat hem aangeboden werd.

movieboy

Avatar

JEzus dit gaat epic worden! heeft al 9,5/10 op IMDB... zegt al genoeg :D

Sallgoodman

Avatar

Al die schattingen lijken mij nog aan de lage kant hoor. Als the avengers 1,5 miljard ophaald moet een film met batman en superman (en wonder woman in mindere mate), wat nog nooit vertoond is, toch ook (ver) over de miljard kunnen? Ik denk dat deze film zeker de miljard gaat halen en misschien wel in de buurt van the avengers gaat komen.

mooffie

Avatar

rick512 "Omdat hij goed gekeken heeft of deze rol wel echt bij hem paste, hij wilde niet meteen alles aanpakken wat hem aangeboden werd."


Mijn punt was meer dat als beweerd wordt dat Ben Affleck eerste keus was hoe het dan kan dat de rol ook aan iemand anders is aangeboden.

MagicMichiel

Avatar

De totale kosten mogen dan misschien wel hoog zijn, maar ze wel echt ongelooflijk slim geweest met de reclamecampagne. Zelden zoiets slims gezien. Misschien wel beter zelfs dan die van Deadpool.
Ze hebben namelijk slimme reclame op Snapchat (de snelle foto-verstuur app die onwijs populair is bij jongeren). Je kunt daar een foto maken van je eigen hoofd in het Batman kostuum in de regen en ze staan in het rijtje met de belangrijkste uitgevers. Daar vertellen ze (te) veel over de film.

Ze hebben ook wat onbewuste reclame gekregen. Tijdens de wereldberoemde beelden van de arrestatie van de terrorist Abdeslam was een Batman vs Superman poster te zien.

YOLO

Avatar

mooffie "Mijn punt was meer dat als beweerd wordt dat Ben Affleck eerste keus was hoe het dan kan dat de rol ook aan iemand anders is aangeboden."
Wellicht dat Ben in 1e instantie (nog) geen ja had gezegd. Uiteraard gaat men niet op 1 paard wedden. Producent Charles Roven heeft gezegd dat Ben als 1e is aangesproken voor deze rol. Maar ze hadden ook een lijst met meerdere acteurs. Zack Snyder zag Matthias Schoenaerts ook wel zitten, al zat Ben wel de nummer 1 op de lijst. Zoals we weten heeft Ben wel toegehapt.

benjamin

Avatar

MagicMichiel "De totale kosten mogen dan misschien wel hoog zijn, maar ze wel echt ongelooflijk slim geweest met de reclamecampagne. Zelden zoiets slims gezien. Misschien wel beter zelfs dan die van Deadpool."
Dan heb je precies toch de reacties op die trailer met Doomsday gemist

MagicMichiel

Avatar

benjamin "Dan heb je precies toch de reacties op die trailer met Doomsday gemist"

Ja dat is wel waar:|. Ze hebben toen niet gedacht aan mensen die wat kritischer zijn dan een kind van 12 en dan de "mensen" die het alleen maar om de actie doen:'(.

Ed Crane

Avatar

MagicMichiel "Ze hebben ook wat onbewuste reclame gekregen. Tijdens de wereldberoemde beelden van de arrestatie van de terrorist Abdeslam was een Batman vs Superman poster te zien."


Ik zag het ook ja, bizar...

Ed Crane

Avatar

movieboy "JEzus dit gaat epic worden! heeft al 9,5/10 op IMDB... zegt al genoeg :D"


Dat zegt vooral dat fanboys niet te beroerd zijn een film een 10 te geven ook als ze die nog niet eens hebben gezien.

Decepticon

Avatar

YOLO "Met name Gal als WW krijgt heel veel lof. Totaal andere reacties, toen ze werd gecast. O.a. door John Campea (ex Movie Talk host).

bron:
For you Gal Gadot fans I hope you didn't watch AMC Movie Talk. One of the announcers (John Campea) completely lost it with his Gal Gadot rant. He called her "the single worst casting in Hollywood history"."
Die John Campea houdt nog al om te ranten op internet,om zijn frustraties te uiten.
Gelukkig is hij sinds Collider Movietalk een stuk volwassener geworden, ik vind het jammer dat hij is weggegaan als senior producer en lead host van movietalk.

Zijn nieuwe podcast is geen hol aan, niemand zit volgens mij te wachten op audio podcast over filmnieuws, dat is het mooie aan movietalk. Je kunt de mensen enthousiast zien praten over films. Daar is youtube ook voor en dat was één van de redenen van Campea om dat te doen, daar is een grote markt voor. Gewone audio podcast is volgens mij geen markt voor, iig niet zo groot als video.

M0vieFreak

Avatar

Ik ga er binnenkort heen. Ik kan niet wachten! :Y

Ed Crane

Avatar

Ben benieuwd wanneer de recensie hier op FT verschijnt. Net als bij Star Wars wordt de persvoorstelling op het allerlaatste moment gehouden, woensdagochtend in het geval van BvS, dus erg weinig tijd om iets te schrijven. Zou knap zijn als men hier op woensdagavond al een goed geschreven recensie heeft geproduceerd. Zelf neem ik in ieder geval gewoon ietsje langer de tijd.

YOLO

Avatar

Zouden we dan ook 2 recensies krijgen als compensatie.

Ed Crane

Avatar

Zou wel leuk zijn Smiley face Voor een andere website maak ik er iig een duo-recensie van, samen met een Zack Snyder-hater (die Man Of Steel dan wel weer z'n beste film vond).

Asperientje

Avatar

Hoezo gaat de film op 10 maart in premiere?

NieuwsFilm

meest populair