Michael Nyqvist (56 jaar) overleden

De acteur uit de Millennium Trilogy en veel Hollywood-films.

The Hollywood Reporter meldt dat de Zweedse acteur Michael Nyqvist is overleden aan de gevolgen van longkanker. De acteur bekend uit de Zweedse Dragon Tattoo-trilogie en enkele grote Hollywood-titels werd 56 jaar.

"Michaels vreugde en passie was aanstekelijk voor diegenen die hem kenden en van hem hielden. Zijn charme en charisma waren ontegenzeggelijk en zijn liefde voor kunst werd gevoeld door iedereen die de gelegenheid heeft gehad om met hem te werken," luidt een statement op de website van The Hollywood Reporter.

De in Stockholm geboren Nyqvist werd bekend door zijn rol in de Zweedse politieserie Beck uit 1997. Vervolgens was hij te zien in het hooggewaardeerde Together uit 2000 van Lukas Moodysson. Zijn bekendste rol - als het personage Mikael Blomkvist - vervulde hij in de Stieg Larssons Millennium Trilogy, bestaande uit de films The Girl with the Dragon Tattoo, The Girl Who Played with Fire en The Girl Who Kicked the Hornet's Nest. Het eerste deel werd in 2011 verfilmd door David Fincher en daarin nam Daniel Craig de rol van Blomkvist op zich.

Zijn successen in zijn thuisland leverde hem ook een ticket op naar Hollywood. Zo was hij te zien als de terrorist Nikola Kozlow in John Singletons Abduction (2011), de nucleair expert Kurt Hendricks in Brad Birds Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011) en als de maffiabaas Viggo Tarasov in de misdaad-/actiefilm John Wick (2014) met Keanu Reeves.

De afgelopen jaren was Nyqvist te zien in films als Matthew Ross' Frank and Lola, John Moore's I.T. en Florian Gallenbergers Colonia.



NieuwsFilm

meest populair