De 10 films met een enorme herkijkwaarde!

Vanavond maar eentje aanzetten?

Verleden week keken we in de wekelijkse POLL naar twintig films met een flinke herkijkwaarde; films die je dus met gemak een paar kunt zien zonder dat ze gaan vervelen. Hieronder een blik op de uitkomst met de tien titels die de meeste stemmen kregen.

In de vele reacties op de POLL werd aangegeven dat de Lord of the Rings-trilogie werd gemist. Een te voorspellen reactie, maar de POLL zoomde in op losstaande films en films uit reeksen, die nog redelijk eenvoudig op een zondagmiddagje aan te zetten zijn tijdens het verwerken van een kater. Een film als The Fellowship of the Ring is natuurlijk niet los te zien van de vervolgen. Maar goed, hierbij toch even de eervolle vermelding. En voor de rest van de geopperde titels: blijf ze kijken!

1. The Matrix (11%)
Een van die moderne sci-fi klassiekers die velen filmliefhebbers deed watertanden. Met Keanu Reeves in de hoofdrol als Neo en de geweldige bullettime-scènes deed de film van de Wachowski's doen verlangen naar meer. Met The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions kwam er ook meer, maar het niveau van het origineel werd nooit gehaald. Het eerste deel noteerde wereldwijd $ 463,5 miljoen en won vier Oscars, voor filmediting, editing van geluidseffecten, visual effects en één voor geluid. Hieronder één van de geweldige scènes uit The Matrix:


2. Star Wars (10%)
De start van een van de grootste filmfranchises ooit gemaakt. De afgelopen jaren mogen de fans hun handen dicht knijpen met de nieuwe sagafilms en spin-offs, maar het was George Lucas die ons in 1977 Star Wars gaf. Op dat moment kon hij zich niet inbeelden welke impact de film zou hebben. Al snel verschenen twee vervolgen en jaren later verscheen de bekritiseerde prequel-trilogie. Binnenkort zien we in The Last Jedi een bekende uit A New Hope terugkeren: Luke Skywalker. Hieronder dit personage in een memorabele scène:


3. Jurassic Park (10%)
Begin jaren 90 was het Steven Spielberg die met Jurassic Park alle financiële records verbrak. In het eerste weekend noteerde de film met nog steeds prachtige visuele effecten een recordbedrag van $50,1 miljoen. Uiteindelijk groeide de dino-film, de start van een grootse franchise, uit tot de financieel hoogst scorende film ooit. Pas in 1998 moest Jurassic Park de #1-stek afstaan, aan Titanic. Waarschijnlijk kunnen velen van ons onderstaande clip dromen:


4. Terminator 2: Judgement Day (9%)
Een film die iedereen wel in zijn kast heeft; James Camerons vervolg op zijn eigen The Terminator uit 1984. De film was niet alleen baanbrekend, maar het is en blijft de bekendste film van Arnold Schwarzenegger en de film herbergt uiteraard een aantal klassieke scènes en quotes. Ondertussen wordt er gewerkt aan een direct vervolg welke de andere films na T2 negeert. Enjoy, once again:


5. The Avengers (8%)
Voor velen misschien wel het hoogtepunt in de huidige voortdurende superhelden-dominantie in de wereldwijde bioscoopzalen. Met The Avengers leverde Joss Whedon niet alleen een krachtige actiefilm af, ook bundelde hij op een uiterst effectieve manier de verschillende personages, inclusief de nieuwkomer Hulk - gelijk een fan favorite. Whedons eigen vervolg Avengers: Age of Ultron kon niet tippen aan de pakkende superheldenfilm uit 2012. Hieronder nog een keer die stijlvolle actiescène:


6. Back to the Future (8%)
Opnieuw een film die op handen wordt gedragen. Robert Zemeckis zette Michael J. Fox in de rol van zijn leven en de DeLorean DMC-12 blijft één van de gaafste filmauto's ooit. Er verschenen twee vervolgen, met Back to the Future Part II (1989) en Back to the Future Part III (1990), maar deze wisten het succes van het eerste deel niet te evenaren. De films kostten overigens nog geen $60 miljoen om te maken en haalden wereldwijd een klein miljard op aan de bioscoopkassa's. De pakkende clip:


7. Raiders of the Lost Ark (6%)
Ondanks dat de andere twee Indiana Jones-films uit de oorspronkelijke reeks ook erg aardig zijn, blijft Raiders of the Lost Ark van Steven Spielberg en schrijver George Lucas de beste voor velen. De film met Star Wars-held Harrison Ford betekende een nieuwe avonturenreeks die in 2008 een tikje kreeg met het gekraakte The Kingdom of the Crystal Skull. In de zomer van 2020 is er een herkansing om de franchise nieuw leven te brengen. De onvergetelijke scène:


8. The Shawshank Redemption (6%)
Geen snelle actiefilm, maar zeker wel een geweldig gevangenisdrama, door de vele personages en memorabele scènes. Dit met dank aan Frank Darabont die het boek van Stephen King omzette naar een voor velen onvergetelijke filmervaring. Ondanks dat The Shawshank Redemption het aan de bioscoopkassa's mager deed, staat de film nog altijd op de #1 in de IMDb Top 250. Ook zeker met dank aan de prachtige rollen van Tim Robbins en Morgan Freeman:


9. Die Hard (5%)
Dit eerste deel uit de bekende Die Hard-filmreeks, uiteraard met Bruce Willis in de hoofdrol, was een van die bioscoopervaringen die de wat oudere filmliefhebbers op FilmTotaal zich nog wel kunnen herinneren. Ondertussen zijn er vijf films verschenen en nog steeds wordt er gesproken over een nieuw deel. Deze zou de franchise een nieuw gezicht moeten geven, iets dat ook werd geprobeerd met het zeer matige A Good Day to Die Hard uit 2013. Yippee Ki Yay Mother Fucker:


10. Pulp Fiction (5%)
De misdaadtopper en definitieve doorbraak van Quentin Tarantino is in vele opzichten een terechte herkijker. Denk alleen al aan een aantal memorabele en bikkelharde scènes en onvergetelijke personages, zoals John Travolta's Vincent Vega, Samuel L. Jacksons Jules Winnfield en ook zeker Ving Rhames' Marsellus Wallace. Na onderstaande scène krijg je vast weer zin om deze aan te zetten!



NieuwsFilm

meest populair