Featured

Vijftien animatiefilms voor volwassenen

Dus geen Pixar en Disney.

door Bram de Groot om 20:13 in Featured
Een paar dagen geleden plaatsten we een Top 25 best ontvangen animatiefilms, op basis van een lijst van Rotten Tomatoes. Niet alle FilmTotaal-bezoekers konden zich vinden in de lijst en daarom hieronder vijftien animatiefilms die meer geschikt zijn voor volwassenen!

Uiteraard is dit een mengelmoes van verschillende titels, op alfabetische volgorde. Je zult niet alle anime-toppers in de lijst terugvinden en de fans van stop-motion hebben vast ook nog wel wat films die ze graag in de lijst hadden gezien. In deze lijst dus even geen Disney en Pixar, al kun je die natuurlijk ook geweldig vinden als volwassene. Check dan deze Top 25! Voor de discussie verwijzen we je graag naar de plek waar dat kan!

Akira (1988)
Leeftijd: 16 | Regie: Katsuhiro Ôtomo
Kaneda is de leider van een motorbende in Neo-Tokio. Tetsuo is één van de bendeleden en is altijd de benjamin geweest, die onder bescherming van Kaneda staat. Als Tetsuo wordt gearresteerd, wordt hij als proefkonijn gebruikt voor een militair experiment, waardoor hij ongelooflijke krachten krijgt. Tetsuo kan zijn krachten niet in bedwang houden en slaat volledig door. Kaneda is de enige die hem nog kan tegenhouden.Anomalisa (2015)
Leeftijd: 12 | Regie: Duke Johnson, Charlie Kaufman
Michael Stone, getrouwd, vader en gerespecteerd auteur, is totaal verlamd door de sleur van alledag. Op zakenreis naar Cincinnati, waar hij een toespraak moet houden op een congres voor klantenservicemedewerkers, neemt hij een kamer in het Fregoli Hotel. Daar ontdekt hij tot zijn grote verbazing een mogelijke uitweg uit zijn wanhoop als hij de onopvallende Lisa ontmoet, een salesmedewerkster van bakproducten uit Akron. Misschien is zij wel de liefde van zijn leven, maar misschien ook niet.Beavis and Butt-Head Do America (1996)
Leeftijd: 12 | Regie: Mike Judge, Yvette Kaplan
Als de televisie gestolen wordt, gaan Beavis en Butt-head op jacht in hun eerste tevens hilarische film die bewijst wat alle fans al wisten: Beavis & Butt-head staan boven alles.Fantastic Mr. Fox (2009)
Leeftijd: 6 | Regie: Wes Anderson
Mr. en Mrs. Fox hebben een idyllisch leven samen met hun zoon Ash en hun jonge neefje Kristofferson, dat bij hen logeert. Na twaalf jaar te hebben genoten van een rustig familieleven, brengt het gezapige bestaan het wilde dier in Mr. Fox naar boven. Hij haalt al gauw weer zijn oude streken uit als stiekeme kippendief. Hierdoor brengt hij niet alleen zijn geliefde gezinnetje, maar ook de gehele dierengemeenschap in gevaar.Ghost in the Shell (1995)
Leeftijd: 12 | Regie: Mamoru Oshii
Cyberpolitie: Sectie 9 is een zeer professionele eenheid die verwikkeld is in de smerigste spionagezaken. Neotechnologie: Kusanagi is geen doorsnee agent. Haar cybernetische lichaam geeft haar superkracht en een nog sneller reactievermogen. Neuro-interface: Een mysterieuze cyberpirate dringt door tot de meest beschermende netwerken. Ze wordt gezocht voor terrorisme, beursfraude en misbruik van gegevens. Virtuele realiteit: Kusanagi verdenkt het Ministerie van Buitenlandse Zaken en vooral een topgeheim programma: Project 2501. Maar terwijl ze een onderzoek instelt, ervaart Kusanagi vreemde gevoelens omtrent haar eigen menselijkheid.Persepolis (2007)
Leeftijd: 6 | Regie: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
Teheran 1978: Marjane, 8 jaar, mijmert over de toekomst en droomt om als profeet de wereld te redden. Beschermd door haar moderne, gecultiveerde ouders en haar grootmoeder, volgt ze opgewonden de gebeurtenissen, die zullen leiden tot de revolutie en de ondergang van het Chah-regime.Princess Mononoke (1997)
Leeftijd: 12 | Regie: Katsuhiro Ôtomo
Een kwade bosgod infecteert een prins met een dodelijke ziekte. Hij zal sterven als hij geen geneesmiddel zal vinden, maar het lijkt er op dat hij in het Oosten van het rijk hulp kan vinden. Wanneer hij daar aankomt bevindt hij zich echter midden in een gevecht tussen mensen en dieren die strijden om landschap en leefgebied.The Red Turtle (2016)
Leeftijd: 6 | Regie: Michael Dudok de Wit
In de film volgen we de grote etappes van het leven aan de hand van het verhaal van een man die aanspoelt op een onbewoond eiland. Hij probeert met de moed der wanhoop te ontsnappen, tot hij op een dag een mysterieuze schildpad tegenkomt die zijn leven voorgoed zal veranderen.Sausage Party (2016)
Leeftijd: 16 | Regie: Greg Tiernan, Conrad Vernon
Eén worstje leidt een groep supermarktproducten op een zoektocht naar de waarheid over hun bestaan en om te ontdekken wat er werkelijk gebeurt als ze gekozen worden om de supermarkt te verlaten.A Scanner Darkly (2006)
Leeftijd: 12 | Regie: Richard Linklater
Het tijdstip: de nabije toekomst. De plaats: Suburbia. Het verhaal: een geschifte en grappige weergave over mensen die aan Substance D verslaafd zijn. En een regering die zonder blikken of blozen de rechten en relaties van haar burgers ondermijnt, zogezegd om ze te redden.


South Park: Bigger, Longer & Uncut (1999)
Leeftijd: 12 | Regie: Trey Parker
Als vier achtjarige jongens uit het kleine dorpje South Park naar binnen weten te glippen bij een film van hun helden Terrance en Phillip, breekt de hel los. Ze nemen alle scheldwoorden over die ze in de film horen, en de moeders geven de Canadese komieken hier de schuld van. Het loopt uit op een oorlog tussen Amerika en Canada, waar Satan en z'n levenspartner Saddam zich ook mee gaan bemoeien.Spirited Away (2001)
Leeftijd: 6 | Regie: Hayao Miyazaki
Wanneer de tienjarige Chihiro en haar ouders een kortere weg naar huis nemen, gebeurt er iets vreemds. Ze stoppen bij een restaurant waar niemand aanwezig is, maar waar alle tafels gedekt staan met heerlijke gerechten. Na het verorberen van de lekkernijen veranderen haar ouders in varkens en komst Chihiro in een vreemde wereld terecht vol geesten en goden. Een kleine jongen, Haku, helpt haar zich aan te passen aan deze vreemde omgeving, maar Chihiro wil maar één ding: ontsnappen en terugkeren naar haar eigen wereld.Team America: World Police (2004)
Leeftijd: 12 | Regie: Trey Parker
Een team gesjeesde poppen wil de wereld redden van een idiote dictator en vernielt daarbij alles (inclusief de piramides en de Eiffeltoren) wat in de weg staat. Hete poppensex, zinloos geweld en groffe grappen wisselen elkaar in razend tempo af in deze bizarre komedie waarin echt niets of niemand wordt ontzien.Waltz with Bashir (2008)
Leeftijd: 16 | Regie: Ari Folman
Ari heeft 's nachts in een bar een afspraak met een vriend die gekweld wordt door terugkerende nachtmerries waarin hij stelselmatig wordt achtervolgd door een meute van 26 honden. 26, dat is precies het aantal honden dat hij heeft moeten doden tijdens de Libanese oorlog in 1982. De volgende dag komen voor het eerst herinneringen van Ari's verleden naar boven. Het wordt voor hem van vitaal belang dat hij terugkeert naar deze donkere periode uit zijn leven.The Wind Rises (2013)
Leeftijd: 6 | Regie: Hayao Miyazaki
Deze volgt het bewogen leven van de visionaire vliegtuigingenieur Jiro Horikoshi. Terwijl Jiro de luchtvaart de toekomst in leidt en de liefde leert kennen, volgen we ook de grote historische gebeurtenissen die Japan in het algemeen en Jiro in het bijzonder beïnvloed hebben. Een episch verhaal over liefde, doorzettings-vermogen en toewijding.Zo dit zijn vijftien animatiefilms voor de oudere liefhebber. Heb jij nog een specifieke andere animatiefilm die je zou willen aanstippen? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Da Villain

Avatar

"Dus geen Pixar of Disney"

Sta mij toe om te zeggen dat Disney en (vooral) Pixar ook zeer geschikt zijn voor volwassenen. Toppertjes als Up, Wall-e en zelfs het recente Coco bevatten zeer aangrijpende thema's waar ook volwassenen positief over zijn.
Trouwens, nooit gehoord van de uitdrukking "je bent nooit te oud voor Disney"? Smiley face

Goov25

Avatar

Ik vond 9 altijd een leuke animatie voor volwassenen. Niet perse meesterlijk, wel opvallend.

benjamin

Avatar

Als we het toch over de andere animatiefilm hebben zou ik ook nog even het werk van Tomm Moore (Secret Of Kells + Song Of The Sea) willen aanraden. Verder heel wat fijne titels hierboven.

JIGSAW8

Avatar

@Davillain, ja maar FT bedoelt ook tekenfilms die ECHT voor volwassennen zijn en er ook ECHT tegen kunnen.

Master Of Films

Avatar

Yep, het zijn duidelijk parels. Uiteraard ook het werk van Tomm Moore.

En ondanks dat Laika Entertainment films voor de hele familie maakt, wil ik ze dan toch ook wel benoemen, aangezien er meer is dan Disney en (vooral) Pixar voor het hele gezin.

rainking

Avatar

Princess Mononoke moet ik nog eens kijken, die schijnt wel erg goed te zijn.

Ed Crane

Avatar

Enkele andere tips:

Grave Of The Fireflies, Paprika, Heavy Metal, La Planète Sauvage, Gandahar, Interstella 5555, Ninja Scroll, Wicked City, Belladonna Of Sadness, The Dark Knight Returns, Barefoot Gen, Memories

...en komt die Buurman & Buurman-bioscoopfilm ooit nog uit? ;)

Frietgezicht

Avatar

@ Da Villain, uiteindelijk blijven al die Pixar films enz kinderfilms.

Ze stoppen er wat grapjes in die alleen volwassenen begrijpen(hoewel erg beperkt) maar dan is het nog gek als iemand boven de 16 daarheen gaat terwijl je geen kids hebt ofzo. Die grapjes zitten erin zodat ouders/broers enz die met kids naar de film moeten zich ook vermaken.

Maar natuurlijk kun je ervan houden. Net als er volwassenen zijn die nog graag hun was laten doen door mams en liever gamen dan seks hebben.Als ik zie wie zich verheugen op films als The Incredibles 2 kan ik gelijk zien wie nou die 11 jarigen en jonger zijn hier.

Dat het je 'vermaakt' als volwassene ok,dat je erop zit te wachten is weet het uiterste..

Ik vergeef je wel Villain :p

Da Villain

Avatar

Hmpf, dan vind ik Spirited Away ook een kinderfilm Smiley face

shellghost

Avatar

Grave of the Fireflies had er echt tussen moeten staan.

Master Of Films

Avatar

Frietgezicht "Als ik zie wie zich verheugen op films als The Incredibles 2 kan ik gelijk zien wie nou die 11 jarigen en jonger zijn hier."
LOL :D Laat het maar speurwerk maar aan Frietgezicht over, aangezien ik nog steeds geen bewijzen hebt gevonden, laat staan aangeleverd gekregen mbt deze zogenaamde 11 jarigen en jonger.

Chrischzz

Avatar

Sausage Party?
Werkelijk?


Misschien moeten animatie en CGI animatie even gescheiden worden.. 300 is haast ook een animatie film voor volwassenen als je ervan uitgaat dat 90% daarvan uit de computer komt rollen..


En heowel voor kinderen.. Zijn de Lego films ook erg vermakelijk voor volwassenen.. Smiley face

Goku32

Avatar

Ik heb ze Allemaal in me kast staan. Geweldige films

horizon

Avatar

Spirited Away is toch niet voor volwassenen?

Echter veel erger is dat het pareltje Tenshi no Tamago ontbreekt.

FoxMulder

Avatar

Fritz the Cat uiteraard. Lekker vol seks, geweld en drugs. En ongelooflijk geestig.

Was de eerste Amerikaanse animatie die de X-rating kreeg.

NieuwsFilm

meest populair