Algemeen

Waarom de 'Dark Knight'-trilogie anders is dan huidige superheldenfilms

En hij heeft gelijk.

door Bram de Groot om 13:29 in Algemeen
Nog steeds wordt de Dark Knight-trilogie van Christopher Nolan op handen gedragen. Dit bewees een recente POLL op FilmTotaal opnieuw. Sinds die films is er volgens de regisseur wel flink wat veranderd en dit onderscheidt zijn nog redelijk recente drieluik met huidige superheldenfilms en blockbusters.

Tijdens de BAFTA: A Life In Pictures bijeenkomst keek Nolan terug op zijn films, van zijn doorbraak Memento (2000) tot zijn laatste prent Dunkirk (2017). Uiteraard werd hem ook gevraagd naar de Dark Knight-films. Hij gaf aan dat hij nog de luxe had om de blockbusters op zijn eigen tempo te maken:

"Het was een privilege en een luxe die filmmakers tegenwoordig niet meer hebben. Ik denk dat het de laatste keer was dat iemand kon zeggen tegen de studio, 'ik maak misschien nog een andere, maar het zal over 4 jaar zijn.' De druk op de verschijningskalender is nu te hoog om mensen te laten doen wat ze willen, maar creatief gezien is het een enorm voordeel. We hadden de privilege en het voordeel om als verhaalvertellers de films te ontwikkelen, om vervolgens de familie weer bij elkaar te brengen."

Nolan lijkt vooral te wijzen op de verschijningskalender van filmreeksen als het Marvel Cinematic Universe en het DC Extended Universe. In die franchises staan films al jaren van te voren vast. Daarnaast worden ook steeds vaker de losstaande blockbusters aangekondigd zonder dat er een crew en cast bekend is. Dit wijst erop dat studio's bepalen welke blockbusters er moeten verschijnen - en dus steeds minder de filmmakers zelf.


Nolan had ook de luxe om tussen de drie Batman-films eigen projecten te maken, met The Prestige (2006) en Inception (2010). Zijn Batman-drieluik, bestaande uit Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008) en The Dark Knight Rises (2012) noteerde bijna $2,5 miljard aan de wereldwijde bioscoopkassa's.

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Bane ziet er op die set foto zelfs uit alsof die Nolan z'n kop eraf gaat slaan.

Blijft 1 van mijn favo badguys uit superhelden films.
Toch lees ik vaak kritiek over hem. Maybe omdat die na de Joker kwam maar vergelijk hem eens met Marvel badguys.

Ed Crane is wel fan van Bane en van Master of Films.

Biedonk

Avatar

Blijft indrukwekkend, in 6 jaar tijd die 5 films...respect!

ISIM

Avatar

Blijft toch een van de betere trilogieën. Toen hadden ze nog een duidelijke visie. Nu zijn ze all over the place.

Maar alles was ook gewoon perfect, mooie scenes, topacteurs dei allemaal een bijdrage hadden en de dialogen waren echt om je vingers bij af te likken. Gewoon echt heel goed over nagedacht.

Daanminator

Avatar

Hopelijk blijft het niet bij een drieluik en krijgen we ooit nog een vervolg.

Master Of Films

Avatar

Frietgezicht "Ed Crane is wel fan van Bane en van Master of Films."
:D
Als jullie dat maar weten [bierglas]

ISIM "Toen hadden ze nog een duidelijke visie. Nu zijn ze all over the place. "
Want ze hebben nu bij Don't Care Comics...teveel koks in de keuken en teveel kapiteinen op het schip. Bij Marvel hebben ze gewoon Feige. En uiteraard bij de The Dark Knight trilogie was dat Nolan.

Robbepost

Avatar

Ik vind Bane ook wel een sterke Villain. Vooral als hij in dat volle stadion die kern geleerden de nek omdraait. En in het eerste gevecht tegen Bats is hij ook bruut!

Super trilogie! Laatste deel wel het minst vind ik.

Sharky13

Avatar

Deze 3 batman films waren een verademing vergeleken met de fantasy batman films die we voorheen hadden. Dit waren sterke en realtistische films met een geode cast. Eindelijk zaten ze op het juiste spoor wat betreft de batman franchise. Nu zijn ze dat spoor helaas weer volledig bijster door er toch weer fantasy/ science fiction films van te maken met batman vs superman en de Justice league film(s). Erg jammer

Frietgezicht

Avatar

@ Sharky,valt mee toch. De Burton-films waren realistische waargebeurde verhalen vergeleken met bijv de Marvel-films.
De Schumacher films negeren we maar ff ;)

Moet zeggen dat ik Batman VS Superman ook nog wel een realistisch toontje vindt hebben(voor een film waarbij Superman betrokken is)
Alleen aan het einde met die orc gaat het allemaal wat te ver.
Denk wel dat de solo Batman-films alsnog dat realistische toontje kunnen hebben in dit universum.
Aan de andere kant lijkt het mij ook wel leuk een keer badguys te zien die bijv onmogelijk konden verschijnen in een Nolan-film(zoals Clayface)

chazillionair28

Avatar

the dark knight trilogy blijft wel de beste superhelden reeks ooit, maar het is wel ironisch nu dat Nolan zegt dat hij 4 jaar de tijd had om zijn films te maken maar ondertussen aan de grote plotholes in Rises niet heeft gedacht. Blijft een uitstekende film uiteraard.

-BalKan82-

Avatar

De Batman triologie van Nolan zijn zonder twijfel goed! Heb de triologie thuis en geniet iedere keer wanneer ik er naar kijk. Echter kan Nolan’s Batman echt niet op tegen Snyder’s Batman, die veel ruiger, groter en massiever is. Bovendien heeft Snyder’s Batman een indrukwekkerende stem.

horizon

Avatar

Alleen begins is een superhelden film.
Tdk en tdkr gaan over iemand in een pakje.

Master Of Films

Avatar

horizon "Tdk en tdkr gaan over iemand in een pakje."
Tuurlijk, dat zeggen ze van de Kerstman ook altijd.

horizon

Avatar

Christmas special met bane als de kerstman is wel cool.

Ronin75

Avatar

Ik word echt moe van dat gezeik over comicbook films dat ze niet realistisch zijn of oh nee... ik ga niet kijken want het moet donkerder zijn. Kom op man het zijn strips. Het is fantasie!!!! Het hoort allemaal onmogelijk te zijn. Ik ben fan van de dark knight trilogie maar kan net zo goed genieten van de Avengers of Justice League juist omdat het stripelement terugkomt. Van mij mogen ze op alle manieren geproduceerd worden. Zolang ik maar herkenning heb met de boekjes die ik graag las vroeger.

Master Of Films

Avatar

horizon "Christmas special met bane als de kerstman is wel cool."
Precies.

zetmoon

Avatar

Ik vind deze films véél te serieus voor comicverfilmingen.
Het blijft toch een man in een raar pak.
Doe mij maar de luchtiger aanpak van Marvel.

Upriser

Avatar

Wat een oeuvre!

Upriser

Avatar

@Ronin75: Helemaal mee eens

Civilian Supreme

Avatar

Toch vind ik het hele onevenwichtige films, er zitten supersterke momenten in maar ook zeer zwakke momenten met dialogen die te flauw voor woorden zijn. De stem van Batman (en van Bane) kan ik ook niet serieus nemen.
De films zijn naar mijn mening ook te realistisch en gingen meer over een misdaadbestrijder in een hightech pak, had weinig met Batman te maken. In deel 2 zag hij er helemaal niet meer uit met dat smalle nekgedeelte...maar ja praktisch he? Joker was wel geweldig, alleen ging de film te lang door. Hoe dan ook tot aan deel 2 vond ik het evengoed nog vrij aardige films(met een sterke soundtrack) maar door deel 3 ben ik eigenlijk de 1e 2 ook minder gaan waarderen, ben me nog meer gaan storen aan bepaalde elementen.
Ze waren iig beter en vermakelijker dan Justice league, dat dan weer wel.

Goku32

Avatar

Allemaal 10 out off 10 film geweldig alle drie vind ik. Beste superhero film met batman vind ik

NieuwsFilm

meest populair