Waarom de 'Dark Knight'-trilogie anders is dan huidige superheldenfilms

Waarom de 'Dark Knight'-trilogie anders is dan huidige superheldenfilms

En hij heeft gelijk.

Nog steeds wordt de Dark Knight-trilogie van Christopher Nolan op handen gedragen. Dit bewees een recente POLL op FilmTotaal opnieuw. Sinds die films is er volgens de regisseur wel flink wat veranderd en dit onderscheidt zijn nog redelijk recente drieluik met huidige superheldenfilms en blockbusters.

Tijdens de BAFTA: A Life In Pictures bijeenkomst keek Nolan terug op zijn films, van zijn doorbraak Memento (2000) tot zijn laatste prent Dunkirk (2017). Uiteraard werd hem ook gevraagd naar de Dark Knight-films. Hij gaf aan dat hij nog de luxe had om de blockbusters op zijn eigen tempo te maken:

"Het was een privilege en een luxe die filmmakers tegenwoordig niet meer hebben. Ik denk dat het de laatste keer was dat iemand kon zeggen tegen de studio, 'ik maak misschien nog een andere, maar het zal over 4 jaar zijn.' De druk op de verschijningskalender is nu te hoog om mensen te laten doen wat ze willen, maar creatief gezien is het een enorm voordeel. We hadden de privilege en het voordeel om als verhaalvertellers de films te ontwikkelen, om vervolgens de familie weer bij elkaar te brengen."

Nolan lijkt vooral te wijzen op de verschijningskalender van filmreeksen als het Marvel Cinematic Universe en het DC Extended Universe. In die franchises staan films al jaren van te voren vast. Daarnaast worden ook steeds vaker de losstaande blockbusters aangekondigd zonder dat er een crew en cast bekend is. Dit wijst erop dat studio's bepalen welke blockbusters er moeten verschijnen - en dus steeds minder de filmmakers zelf.


Nolan had ook de luxe om tussen de drie Batman-films eigen projecten te maken, met The Prestige (2006) en Inception (2010). Zijn Batman-drieluik, bestaande uit Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008) en The Dark Knight Rises (2012) noteerde bijna $2,5 miljard aan de wereldwijde bioscoopkassa's.

NieuwsFilm

meest populair