De elf superheldenfilms die je gezien moet hebben

Die verschenen sinds 1998.

Verleden week plaatsten we een POLL over de 61 superheldenfilms die sinds Blade uit 1998 zijn verschenen. Deze film startte samen met X-Men de huidige reeks films die steeds meer het witte doek veroveren. Hieronder de elf titels die als favoriet uit de bus kwamen.

1. The Dark Knight (35%)
Op de eerste plaats is niet geheel onverwacht The Dark Knight (Rotten Tomatoes = 94%) uit 2008 geeindigd. Nog altijd is deze veruit de geliefdste superheldenfilm van de FilmTotaal-bezoekers. De film van Christopher Nolan kreeg maar liefst 35 procent van de ruim 1.200 stemmen die zijn uitgebracht. De film is uiteraard ook bekend om Heath Ledger, de acteur die overleed voor de verschijning van de film en postuum een Oscar kreeg voor zijn rol als The Joker:


2. The Avengers (6%)
De rest van de superheldenfilms moesten de overige 65% verdelen. De grootse Marvel Studios-film The Avengers (Rotten Tomatoes = 92%) uit 2012 kreeg daarvan de meeste stemmen. De film van Joss Whedon is nog altijd de financieel best scorende superheldenfilm ooit. Met Iron Man, Thor, Captain America, Hulk en Loki noteerde de actierijke film ruim $1,5 miljard aan de wereldwijde bioscoopkassa's.


3. Guardians of the Galaxy (6%)
Deze Marvel Studios-film van de relatief onbekende James Gunn is misschien wel het bewijs dat de studio al zijn titels weet te kneden tot succesnummers. Vooraf werd Guardians of the Galaxy (Rotten Tomatoes = 91%) gezien als een grote gok, maar uiteindelijk is de sciencefiction-actiekomedie een van de geliefdste titels uit de reeks. Er is al een tweede deel verschenen en er wordt gewerkt aan volume 3.


4. Captain America: The Winter Soldier (4%)
Ook deze film komt uit de stal van Marvel Studios en is misschien wel de meest geloofwaardige film uit de reeks. Regisseurs Anthony en Joe Russo maakten van The Winter Soldier (Rotten Tomatoes = 89%) namelijk een actiethriller en kozen niet voor al te veel personages met overdreven superkrachten. Het leverde ze de regiestoel op voor Civil War en de twee volgende Avengers-films.


5. Logan (4%)
Dit is de eerste en ook de meest recente X-Men film in de reeks. De grauwe X-Men film Logan (Rotten Tomatoes = 93%) betekende het einde van een tijdperk, aangezien Hugh Jackman heeft aangegeven nooit meer in de huid te stappen van Wolverine. Daarnaast was het ook de eerste R-rated film met Wolverine en dat betekende dat er voor het eerst bloed aan zijn klauwen zat.


6. Thor: Ragnarok (4%)
Deze zeventiende film in het Marvel Cinematic Universe is nog geen maand oud en wist al heel wat mensen te verrassen. Na een ontzettend sterk ontvangst staat de film ondertussen op een kleine $700 miljoen wereldwijd. Thor 3 (Rotten Tomatoes = 92%) met helden als Thor, Hulk en Valkyrie bleek ook de stap naar de intergalactische oorlog die we volgend jaar te zien krijgen in Infinity War.


7. Batman Begins (4%)
In veel opzichten is dit misschien wel de sterkste superhelden-herkomstfilm. De jonge jaren van Bruce Wayne (Christian Bale) worden namelijk in beeld gebracht en er wordt ingezoomd hoe Wayne uiteindelijk de Batman wordt. Begins (Rotten Tomatoes = 84%) luidde Nolans geliefde trilogie in en introduceerde de 'duistere superheldenfilm'.


8. Watchmen (3%)
Van Batman v Superman en Justice League-regisseur Zack Snyder verscheen eerder de onverfilmbaar geachte "beste comic aller tijden". Het grote publiek kon zich niet helemaal vinden in de afwijkende superheldenfilm Watchmen (Rotten Tomatoes = 64%) en met een budget van $130 miljoen werd en zo'n $185 miljoen opgehaald. Daarmee wordt de film gezien als een flop. Later verscheen er "Ultimate Cut" van maar liefst 3 uur en 35 minuten. Watchmen heeft nu al een beetje een cult-status in het genre.


9. Deadpool (3%)
Ook deze superheldenfilm lanceerde een nieuwe weg in het genre: R-rated. Met Deadpool (Rotten Tomatoes = 84%) nam Ryan Reynolds revanche op zijn vertolking van het personage in een eerdere Wolverine-film. En dit pakte succesvol uit. De stevige film werd een megahit en er staan al drie vervolgen in de planning met nog twee Deadpool-films en een X-Force film.


10. Captain America: Civil War (3%)
In 2016 werden niet alleen Batman en Superman tegenover elkaar gezet, ook de Avengers vlogen elkaar in de haren, aangevoerd door de kibbelende Iron Man en Captain America. Civil War (Rotten Tomatoes = 91%) was de start van de huidige derde fase van het Marvel Cinematic Universe en de vliegveldscène mag een hoogtepunt genoemd worden in het genre.


11. The Dark Knight Rises (3%)
Dit derde en laatste deel in de Dark Knight-trilogie wist de voorganger niet te overtreffen, maar is bij veel fans erg geliefd. En dit is ook niet geheel raar als je alleen al kijkt naar de brute Bane, krachtig ingevuld door Tom Hardy. En dan dook in Rises (Rotten Tomatoes = 87%) ook nog Anne Hathaway's Catwoman op.



NieuwsFilm

meest populair