Celebrity

Jada Pinkett Smith uit kritiek op Golden Globes organisatie

Geen enkele vrouw en bijna alleen maar blanke Amerikanen...

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Wouter Drummen om 14:08 in Celebrity
In 2016 hadden nogal wat mensen heel wat kritiek op de 'Witte Oscars', maar nu ligt ook de organisatie achter de Golden Globes flink onder vuur, aangezien geen enkele vrouw genomineerd is in de categorie Beste Regisseur. De verwachting was dat er toch op z'n minst wel een vrouw bij zou zitten, vanwege het feit dat Mudbound van Dee Rees, Wonder Woman van Patty Jenkins en vooral Lady Bird van Greta Gerwig werden gezien als serieuze kanshebbers.

De vijf genomineerde regisseurs zijn uiteindelijk Guillermo Del Toro met The Shape of Water, Martin McDonagh met Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Christopher Nolan met Dunkirk, Ridley Scott met All the Money in the World en Steven Spielberg met The Post. Wat ook de nodige mensen irriteert is dat op Del Toro na het allemaal blanke Amerikanen zijn.

Actrice Jada Pinkett Smith had al eerder kritiek op de 'Witte Oscars' en ook vond ze het onterecht toen haar man Will Smith geen Oscar-nominatie kreeg voor zijn rol in Concussion. Nu heeft ze haar kanttekening geplaatst bij de Golden Globes en wel m.b.t. de film Girls Trip, waarin zij zelf een rol vervult; een film die niet eens door de organisatie bekeken zou zijn: ''Ik heb heel wat te zeggen over de nominaties, maar dat houd ik maar liever voor me''.

Kort daarna bedacht de actrice zich evenwel en liet ze haar mening horen: ''Girls Trip is de eerste komedie van dit jaar die meer dan 100 miljoen dollar heeft omgezet en het is bovendien de allereerste film ooit geschreven, geproduceerd, geregisseerd én geacteerd door Afro-Amerikanen. De film is een groot succes en Tiffany Haddisch, de hoofdrolspeelster erin, is zonder twijfel de grappigste actrice van het jaar. Maar ondanks dat alles kregen we totaal geen aandacht uit de industrie of van de pers, logisch dat het dan lastig is om genomineerd te worden. Het wordt hoog tijd dat Hollywood meer naar rassen- en geslachts-gelijkheid kijkt en eens wat beter let op sociale uitsluiting. Alleen al het feit dat The Big Sick Movie over het hoofd wordt gezien en Get Out beschouwd wordt als een komedie laat zien hoe ver we nog afstaan van rassengelijkheid''.

Ook Hidden Figures actrice Janelle Monae liet van zich horen door middel van meerdere tweets.

32 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ereptile

Avatar

Maar ehm... volgens mij moeten de prijzen niet over ras gaan, maar over wie het daadwerkelijk verdiend om een prijs te ontvangen.

Het probleem waar ze mee zitten is volgens mij dat sommige films systematisch genegeerd worden in favor voor andere (witte en mannelijke) regisseurs. Dat is wel een probleem dat aangepakt moet worden.

Maar ga niet zeggen: Ik heb een huidskleur en/of een baarmoeder, dus ik moet een nominatie krijgen.

Frietgezicht

Avatar

Komt zij weer. Ze heeft zeker niks beters te doen dat die rol met veel overacting in Gotham dus zoekt ze weer iets om over te zeiken.

Smith zou dr ff z'n platte hand moeten laten zien,hou die vrouw eens onder controle.En waarom dat gezeur weer over Wonder Woman,overrated film,precies hetzelfde als elke degelijke superheldenfilm met een man in de hoofdrol,niks bijzonders.Qua superheldenfilms van dit jaar verdiend Logan dan veel eerder de oscar voor beste regisseur.
En qua elk genre zou JIGSAW ook wel wat erkenning verdienen.

benjamin

Avatar

Het lijkt bij de familie Smith toch vooral een probleem te zijn als de films waar zijn in zitten niet voldoende nominaties krijgen.

rubikon

Avatar

Wat was Girls Trip een k*tfilm! Maar deze moet dus beloond worden met een Emmy, omdat er alleen maar negers aan gewerkt hebben als ik het goed begrijp?

Lady A

Avatar

Soms vergeten acteurs/actrices dat film maken niet alleen draait om awards te winnen en geld. Frietgezicht: Will Smith hoeft haar niet onder controle houden, ze heeft recht op een mening net als iedereen.

benjamin

Avatar

Ik snap trouwens ook niet goed waarom het feit dat Get Out als komedie wordt aangezien iets zegt over rassenverhoudingen - The Martian zat ook niet echt op z'n plaats in die categorie.

Frietgezicht

Avatar

@ Lady A, excuses. Beetje dollen met de jongens onderling,wist niet dat er een vrouw hier zou lezen en reageren en mij op mijn plek zou zetten.
En dat is nou net het probleem,grapjes ten koste van de positie van de vrouw,eigenlijk schandalig.

Hoewel ik of anderen het niet met haar mening eens hoeven te zijn is zij een krachtige vrouw die zich durft uit te spreken.
Net als bijvoorbeeld Sylvana Simons in ons land.
Mevrouw Smith weet dat ze veel kritiek kan ontvangen en ondanks alles zegt ze toch wat ze denkt. Heeft ze een gekleurde mening?(bijv dat haar mening geen nominaties krijgt)
Ja vast wel,maar hebben we die allemaal niet.

Juist de sterke vrouwen die naar buiten gekomen zijn dit jaar hebben veel veranderd. Respect.

Frietgezicht

Avatar

Ik bied ook mijn excuses aan Li Lee aan. Mijn ex uit Thailand. Mocht ze dit lezen.
Ik had haar uit Thailand gehaald en dat ze onderdanig was en geen eigen mening had beviel mij.
Toen ze een keer een eigen mening had besloot ik haar yu wong te noemen.
Andere tijden.

Master Of Films

Avatar

Als Jada Pinkett Smith nou eens druk ging maken dat zowel Denis Villeneuve als de films JIGSAW & The Mummy over het hoofd werden gezien ipv deze onzin uit te kramen.

Goov25

Avatar

Dat Get Out gezien wordt als een komedie geeft iets aan over rassenongelijkheid?? WTF?

Sunspot

Avatar

Girl plz!

Gaan we weer pffff

Geranimous

Avatar

Wat mensen als Mevrouw Pinkett Smith niet in willen zien is dat de award shows aanpakken helemaal geen zin heeft. Dat is het (grootste) probleem helemaal niet. Het probleem is dat er te weinig goede rollen zijn voor zwarte acteurs.

Het is al erg lang zo dat zwarte acteurs nagenoeg altijd gecast worden om de zwarte (bij) rol te spelen. Een personage die specifiek zwart moet zijn. Voor een rol waar geen aanduiding van huidskleur bijstaat komt 90% van de zwarte acteurs niet voor in aanmerking. Alleen acteurs al Denzel Washington en Will Smith zijn hier uitzonderingen op.

Ik herinner me een speech waarin iemand zei dat Leonardo Dicaprio elk jaar wel een fantastische rol krijgt aangeboden terwijl iemand als Jamie Foxx, na het winnen van een Oscar, alleen maar kutfilms aangeboden kreeg.

Als je bijvoorbeeld naar The Hunger Games kijkt, waar in de boeken niet gezegd wordt of Katniss blank is of niet, maar waar je aan de omschrijving je juist zou denken dat ze dat niet is, en je dan in je casting call specifiek alleen naar blanke actrices vragen geeft aan dat er nog steeds een probleem is.

Maar om dan maar meer awards aan zwarte mensen te geven puur alleen om het maar te doen is absouut niet de oplossing.

ISIM

Avatar

Ze heeft wel degelijk een punt. We leven nu een tijd dat mensen nu ook dingen durven te zeggen. Je kan het toch niet elke jaar weer op toeval gooien???? Ik snap dat niet hoor. Get Out is niet genomineerd, pffff wat een onzin zeg. Valt onder komedie, dat kan dus echt niet.

Wel jammer om altijd te zien wanneer iemand zich uitspreekt men zo een persoon gelijk belachelijk maakt. Volgens mij is dat hele MToo nog niet zo heel lang geleden hoor, jaren geleden werd dat ook al niet serieus genomen en moet je eens lezen wat zich allemaal heeft afgespeeld. Maar dat kan natuurlijk alleen omdat de slachtoffers nooit serieus worden genomen. Ik vind het in ieder geval ontzettend goed.

Ik vind het ook belachelijk dat superhero films nooit genomineerd worden. En dan bedoel ik wel op het gebied van beste film, acteur ipv best effects.

Noortje World

Avatar

Wat was Girls trip een slechte film zeg. Niet grappig en slecht geacteerd. Ben bij de helft gestopt de rest heb k niet gezien omdat k het gewoon niet meer volgde en het totaal niet grappig vond. Begreep die hype niet van die film. Want iedereen vond het 'o' zo grappig

Frietgezicht

Avatar

Geranimous[quote] Voor een rol waar geen aanduiding van huidskleur bijstaat komt 90% van de zwarte acteurs niet voor in aanmerking. Alleen acteurs al Denzel Washington en Will Smith zijn hier uitzonderingen op.


Ik ga niet beweren dat er een probleem is maar overdrijven is ook een vak. Samuel L Jackson speelt in 240 films per jaar, Idris Elba zie ik dit jaar al 3x voorbij komen in een hoofdrol( Molly's Game, The Dark Tower en The Mountain Between us) en acteurs als Chiwetel Ejiofor, Michael B Jordan en John Boyega krijgen ook duidelijk respect en kansen.

Geranimous[quote]Ik herinner me een speech waarin iemand zei dat Leonardo Dicaprio elk jaar wel een fantastische rol krijgt aangeboden terwijl iemand als Jamie Foxx, na het winnen van een Oscar, alleen maar kutfilms aangeboden kreeg.


Praat je altijd 'iemand' na dan?
Ten 1ste heeft Dicaprio natuurlijk onwijs veel mzzl met Martin Scorsese.
Haal The Aviator, Gangs of New York, Shutter Island , The Wolf of Wall Street en The Departed weg en de lijst met DiCaprio films is al een stuk minder indrukwekkend.
Buiten dat speelde Foxx de hoofdrol en DiCaprio de bijrol in Django Unchained.


Buiten dat is DiCaprio ook wel de kaviaar van de acteurs,makkelijk voorbeeld,een goede acteur als Fassbender zie ik ook alleen maar in kutfilms de laatste tijd.

Frietgezicht

Avatar

^ Dan vergeet ik trouwens nog 1 van mijn favo acteurs Morgan Freeman. Krijgt zoveel respect in Hollywood.

Het is vaak ook zoeken. DiCaprio liep continu een oscar mis terwijl die vaak zat er eentje had verdiend,was dit een donkere acteur had ik al kunnen ruiken wat de reden was.
Volgens mij heeft Foxx 1 oscar waardige prestatie afgeleverd en DiCaprio een handje vol,beide 1 gewonnen toch? Racisme!

Master Of Films

Avatar

Morgan Freeman: The Voice of God.

Geranimous "Als je bijvoorbeeld naar The Hunger Games kijkt, waar in de boeken niet gezegd wordt of Katniss blank is of niet, maar waar je aan de omschrijving je juist zou denken dat ze dat niet is, en je dan in je casting call specifiek alleen naar blanke actrices vragen geeft aan dat er nog steeds een probleem is."
Interessant. Waarschijnlijk hebben ze gekeken naar statistieken. District 12 ligt in West Virginia, daarvan zijn 93.9% blank. Ter vergelijking. Op nationele gebied zijn er 72..4% de Amerikanen blank. Nou blijkt Katniss grijze ogen te hebben. Mensen met grijze ogen komen het meest voor in Noord en Oost Europa en zijn blank. Ik hoef niet uit te leggen dat JLAW best wel populair is. JLAW heeft wel een extra olijfkleurige huidkleur gekregen van de make up afdeling.

Veilige keuzes denk ik, maar Katniss had de mogelijkheid niet blank kunnen zijn b.v. dat ze meer Midden Oosten / Noord Afrikaans georienteerd was om het zo te zeggen.

Frietgezicht

Avatar

Grappige is dat als een acteur donker is er nog een aanval kan komen.
Kijk naar Get Out. Samuel L Jackson was aardig pissig over het feit dat het een Britse acteur was in de hoofdrol en niet een Amerikaanse donkere acteur.

Als er een film van Nolan uitkomt is iedereen hitsig,in interviews iedereen onderdanig en hij krijgt veel respect in Hollywood maar waarom dan niet een keer de vraag waarom hij nooit een donkere acteur in de hoofdrol heeft?
Vraag het eens op de man af. En doe het bij elke regisseur die dat nooit doet.
In plaats van dat zie je bij talkshows schijt lollige interviews zonder inhoud en zie je wel donkere acteurs in bijrollen in zijn films die blijkbaar hem dat ook niet kwalijk nemen. En nu noem ik maar 1 persoon als voorbeeld.

GreenHornet

Avatar

Het gaat om de beste maakt niet uit of je van Venus komt

Sunspot

Avatar

Is nog steeds een beetje als met Chinezen denk, mensen zien dat liever niet, heeft totaal niks met racisme te maken, denk ook gewenning, zijn het gewoon gewend.

Studio's durven het nog niet echt aan, vooral bij blockbusters.

Is een kwestie van tijd denk ik zelf.

Maa rja, in deze tijd moet alles snel snel he, desnoods geforceerd.

Mav Damian

Avatar

Er zit wel wat humor in Get Out waar ik verrast van was. Het staat ook onder de genre van Komedie als Horror. Ik zie dus niet waarom men dat niet ziet.

Geranimous

Avatar

@ Frietgezicht
Heeft weinig met iemand napraten te maken. Iemand had een stelling die ik wel interessant vond en daar refereerde ik naar.

Je noemt wel precies de acteurs op die daar een beetje de uitzondering op zijn en de aankomende talenten. Je hoort zovaak donkere acteurs zeggen dat ze het jammer vinden om altijd maar voor ganger 1 gecast te worden.

Dat was overigens ook waarom ik het niet met die persoon die over Foxx en Dicaprio sprak eens was. Ze zijn in mijn ogen niet van hetzelfde niveau. Dat gezegd hebbende, leeft er wel het gevoel dat je als donkere acteur bijna van Denzel Washington niveau moet zijn om goede en diverse rollen te krijgen en dat er middelmatige blanke acteurs zijn die betere rollen krijgen.

Geranimous

Avatar

@ MoF

Zou kunnen dat ze daarnaar gekeken hebben. Maar de schrijver zegt dat het verhaal zich in de toekomst afspeelt, en in die toekomst is er veel gemixt wat etniciteit betreft. Dus in district 12 zal niet meer dan 90% blank zijn geweest.

Natuurlijk zijn ze voor de veilige optie gegaan maar ze hadden best de casting voor niet blanke actrices open kunnen stellen.

Master Of Films

Avatar

Geranimous " Maar de schrijver zegt dat het verhaal zich in de toekomst afspeelt,"

Ik denk dat jij schrijfster bedoeld. Overgens is Suzanne Collins blank, maar dat terzijde ;)

Geranimous "Natuurlijk zijn ze voor de veilige optie gegaan maar ze hadden best de casting voor niet blanke actrices open kunnen stellen."
yep, genoeg andere vissen in het water. Nog voorkeuren/favorieten?

Wilskracht

Avatar

Het feit dat Get Out wordt getypeerd als komedie is eerder een dingetje van de golden globes, dan dat het rassenongelijkheid is. Ik vond The Martian ook geen komedie, maar voor die categorie werd ie wel genomineerd.

Geranimous

Avatar

@ MoF
Volgens mij mogen vrouwen altijd de mannelijke titel gebruiken als ze dat willen. ;-).

Geen idee eerlijk gezegd. Volgens mij zijn er niet echt jonge, (licht) getinte actrices die op het moment dicht tegen de A-list aanzitten. Enige die in me opkwam is Laury Harris. Maar die kende toen nog niemand volgens mij. En een onbekende actrice nemen a la Star Wars was hoogstwaarschijnlijk een te groot risico voor de studio.

Ik kan me sowieso niet echt niet blanke A-listers bedenken behalve Viola Davis maar ik ben naar de midnight premiere van Star Wars geweest en heb slechts 2 uur geslapen dus daar kan het ook aan liggen haha.

Master Of Films

Avatar

Geranimous "Volgens mij mogen vrouwen altijd de mannelijke titel gebruiken als ze dat willen. ;-). "
Oh de ironie hiervan is dat het artikel over rassen- en geslachts-gelijkheid gaat. ;)

Toch is het beter om dat niet te doen, ook vanwege interpertatie. Niet dat ik je ongelijk wilt geven, maar ik maak daar wel onderscheid van, makkelijker vanwege beeldvorming. But that's just me.

Geranimous "Ik kan me sowieso niet echt niet blanke A-listers bedenken behalve Viola Davis maar ik ben naar de midnight premiere van Star Wars geweest en heb slechts 2 uur geslapen dus daar kan het ook aan liggen haha."

LOL, volgens mij is Viola Davis een beetje te oud voor Katniss. ;) Moeder Everdeen zou dan meer in haar straatje zitten.

Wellicht dat je mijn vraag beter wat later kunnen beantwoorden gewoon op je gemak. Rust is namelijk veel belangrijker ;)

Ed Crane

Avatar

Mbt Get Out: wat mevr. Smith hier doet is eigenlijk niet veel meer dan de regisseur napraten, die vreemd genoeg boos wat met een Golden Globe-nominatie voor beste film... omdat dat dus in de categorie musical/ comedy is. Z'n vreemde redenatie is dat de film geen komedie is omdat het serieuze maatschappijkritiek geeft en door de film als komedie te kwalificeren zou je de angel uit de film halen en de maatschappijkritiek niet serieus nemen. Dat lijkt mij volslagen onzin. Het genre komedie is breder dan die overdreven lach-of-ik-schiet humor waar Amerikanen bekend om staan - humor heel dik aanzetten omdat je aanneemt dat je publiek te dom is om subtielere/ andersoortige humor te kunnen begrijpen; nogal vreemd als de regisseur niet begrijpt dat hij een film gemaakt heeft die velen als komedie ervaren en dat mevr. Smith dat ook niet begrijpt. Ook vreemd is die hele redenatie dat door het als komedie te bestempelen, je de maatschappijkritiek niet serieus zou nemen. Zoals de filmgeschiedenis keer op keer laat zien kun je juist dmv komedie erg scherpe en effectieve satires maken, het is juist een perfect genre voor maatschappijkritiek. Als er een probleem is dan is het niet dat Get Out in de categorie comedy wordt ondergebracht, maar dat de regisseur en mevrouw Smith komedie niet serieus nemen en het genre neerpraten.

Ed Crane

Avatar

Mbt Katniss: voor zover ik me herinner ging de discussie destijds over of ze eigenlijk een indiaan... excuus, native American was. Ze hebben J-Law in de film wel het haar (en de pijl en boog) gegeven die je je daarbij voorstelt, maar verder wilden ze niet gaan, want J-Law

Geranimous

Avatar

@ MoF
Uitrusten ging helaas lastig. Moest al om 6 uur op mijn werk zijn.

Ik bedoelde meer dat ik geen niet blanke vrouwelijke A-listers ken in zijn algemeenheid. Uiteraard is Viola een beetje te oud om Katniss te spelen! :D Maar uitgerust of niet, ik kan me zo 1,2,3 geen actrice bedenken die ik anders in de rol van Katniss had willen zien. Jlaw heeft het ook prima gedaan. De casting call blijft echter wel frapant in mijn ogen.

Master Of Films

Avatar

Geranimous "Uitrusten ging helaas lastig. Moest al om 6 uur op mijn werk zijn."
Aha en toch naar de nieuwe midnight premiere van Star Wars. Respect :)

nieuwslaatste nieuws