5 Nederlanders met een succesvolle internationale filmcarrière

5 Nederlanders met een succesvolle internationale filmcarrière

Hollands bloed doet het overal ter wereld goed!

Vorige week bespraken we al in een speciale featured 5 Hollywoodfilms met een Nederlands tintje met je en dat gaan we vandaag weer doen, maar dan vanuit een andere invalshoek. In dit artikel zetten we 5 Nederlandse acteurs en actrice op een rij met een succesvolle internationale carrière. Je kunt immers Hollywood naar Nederland halen, maar ook andersom.

De laatste tijd lijk je steeds meer Nederlandse namen te horen in Hollywood. Natuurlijk kennen we allemaal de successen van Nederlandse acteertalenten als Famke Janssen, Rutger Hauer en Jeroen Krabbé, maar vandaag zullen we voornamelijk kijken naar de Nederlandse sterren die eigenlijk pas de afgelopen jaren zijn doorgebroken in het buitenland.

Bekijk de afbeelding#1 Sylvia Hoeks
Een van de meest spectaculaire, visuele blockbusters van dit jaar, natuurlijk Blade Runner 2049, had een behoorlijk Nederlands tintje, want actrice Sylvia Hoeks speelde namelijk een grote rol in deze sequel. Hoeks speelt in Blade Runner 2049 Luv, een Nexus 9-replicant en de persoonlijke assistent van de grote slechterik van de film. Ook is deze geboren Brabantse gecast in een andere grote productie, namelijk The Girl in the Spider's Web, die in oktober 2018 moet verschijnen.

Voordat Hoeks doorbrak in Amerika, speelde ze in een hoop Nederlandse producties als Bro's Before Ho's (2013), Overspel (2011) en De Bende van Oss (2011). Hoeks is een geschoold actrice en studeerde aan de toneelschool van Maastricht. In haar tienerjaren was Hoeks vooral actief als model en reisde ze heel Europa rond voor klussen.

Bekijk de afbeelding#2 Marwan Kenzari
Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat de Nederlandse acteur Marwan Kenzari was gecast als slechterik Jafar in Disney's live-action remake van het bekende Arabische sprookje Aladdin (2019). Een grote rol, die hem vast veel aandacht op gaat leveren. Kenzari timmert al een tijdje lekker aan de weg in Hollywood en speelde onder andere al bescheiden bijrollen in producties als The Mummy (2017) en Murder on the Orient Express (2017).

Kenzari zal onder het grote Nederlandse publiek vooral bekend zijn als Luca de Keyzer, een bijrol die hij jarenlang vertolkte in de populaire politieserie Flikken Maastricht. Kenzari won al eens een Gouden Kalf voor zijn rol in het Nederlandse misdaaddrama Wolf (2013). Net als Hoeks, studeerde ook Kenzari aan de toneelschool van Maastricht. In 2009 studeerde hij af. Sindsdien is hij ook betrokken bij Toneelgroep Amsterdam.

Bekijk de afbeelding#3 Michiel Huisman
Michiel Huisman schitterde in eigen land al in bekende Nederlandse producties als het oorlogsdrama Zwartboek (2006) en de zwoele prent Costa! (2001), maar internationaal gezien heeft hij nog mooiere credits op zijn naam staan. Zo speelde hij in de gerenommeerde film Wild (2014) naast niemand minder dan actrice Reese Witherspoon en in de film The Invitation uit 2015.

Veel mensen zullen Huisman echter vooral kennen van zijn rol als Daario Naharis in de onwijs populaire HBO-serie Game of Thrones, welke hij sinds 2014 vertolkt. Huisman heeft eigenlijk een achtergrond als muzikant, maar zo kwam hij wel terecht in de filmindustrie. Huisman maakte met zijn band onder andere muziek voor de Hollandse films Volle Maan (2002) en Uitgesloten (2001).

Bekijk de afbeelding#4 Lotte Verbeek
De uit Nederland afkomstige Lotte Verbeek is misschien een minder bekende naam in dit rijtje, maar alsnog mag de internationale carrière van Verbeek zeker niet onderschat worden. Verbeek brak namelijk al snel door in het buitenland nadat zij met haar acteercarrière begon. Zo is de 35-jarige Verbeek al in Amerikaanse films als The Fault in Our Stars (2014) en The Last Witch Hunter (2015) te zien geweest, maar bekender is zij vast van haar rollen in een aantal populaire series. Zo speelde Verbeek in Outlander, The Blacklist en was ze in een aflevering van de Marvel-serie Agent Carter te zien.

Verbeek begon haar opleiding aan de Kleinkunstacademie van Amsterdam als danseres. Ze speelde in diverse musicals en videoclips en deed wat modellenwerk. In 2008 speelde ze haar eerste hoofdrol in de film Links. In 2010 werd ze ook nog eens uitgeroepen tot 'Shooting Star' op het Filmfestival van Berlijn, een waardevolle titel voor een beginnende Europese acteur.

Bekijk de afbeelding#5 Doutzen Kroes
Doutzen Kroes kennen we natuurlijk allemaal als internationaal supermodel, maar de Friezin werkt de laatste jaren vooral aan haar internationale filmcarrière. Én met succes, want Kroes scoorde een vaste bijrol in het filmuniversum van stripboekengigant DC Comics als Amazone Venelia in de blockbusters Wonder Woman (2017) en Justice League (2017).

Net als tijdens haar carrière als model, mocht Kroes ook in deze twee films vooral haar perfecte lichaam tonen, want heel veel tekst had ze nog niet bepaald. Desondanks zijn het twee mooie credits die nu op haar naam staan en een goede basis voor de verdere uitbouw van haar carrière als Hollywoodactrice. Kroes acteerde voor het eerst in de Nederlandse film Nova Zembla (2011), van regisseur Reinout Oerlemans. Filmtotaal noemde haar acteerprestaties destijds 'verdienstelijk'.


Wie is de volgende internationale ster van Nederlandse afkomst? Dat zou zomaar eens kickbokser Rico Verhoeven kunnen zijn. Het is al een tijdje bekend dat Verhoeven flink aan het auditeren is in Hollywood. Hij schijnt zelfs al gecast te zijn in een Hollywoodblockbuster. Verhoeven is overigens niet de enige sportman die een overstap zou maken naar de filmindustrie, maar daar binnenkort meer over!

NieuwsFilm

meest populair