Featured

Waarom Hollywood geen baat heeft bij LHBTI-personages in blockbusters

Een verdiepend artikel over de houding van de filmindustrie en samenleving tegenover de LHBTI-gemeenschap.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Jeffrey Kouters om 09:58 in Featured
Wat hebben recente blockbusterfilms als Jurassic World: Fallen Kingdom, Thor: Ragnarok en Solo: A Star Wars Story gemeen? Naast het feit dat ze alle drie onderdeel uitmaken van populaire franchises en gemiddeld genomen veel geld in laatje brengen, eigenlijk niet zoveel. Behalve dan dat de producerende filmstudio's in al deze films een LHBTI-personage - of althans de referenties naar de seksuele geaardheid van inmiddels populaire filmkarakters - hebben weggeknipt. Waarom durft Hollywood het toch niet aan om sterke LHBTI-personages te tonen in haar grotere films?

De filmindustrie is niet voor niets een industrie. Er moet geld worden opgebracht en het liefst zoveel mogelijk. Het expliciet tonen van serieuze LHBTI-personages (in de zin van niet louter als grappig bedoelde stereotiepe LHBTI-sidekicks) zal vandaag de dag waarschijnlijk het maken van winst nog steeds belemmeren in plaats van bevorderen. De grote filmstudio's, zoals Dinsey en Universal Studios, lijken immers nog altijd bang voor de maatschappelijke reacties op homoseksualiteit, al wordt dat, logischerwijs, nooit expliciet gezegd.

LHBTI-personages niet welkom in grote afzetmarkten
China is een van de snelst groeiende markten, ook op het gebied van filmentertainment. Steeds meer Hollywoodblockbusters verschijnen in China, maar een regenboogvlag zul je er niet zien wapperen. China heeft LHBTI-personages in films en series namelijk verbannen. Mocht een Hollywoodfilm met een LHBTI-personage kans willen maken op een release in China, dan zullen in de meeste gevallen alle referenties naar niet-heteroseksuele gedragingen moeten worden gecensureerd. Hetzelfde geldt voor landen als Rusland en Indonesië, waar homoseksualiteit nog steeds niet algemeen geaccepteerd is.


Neem Disney's live-action verfilming van het sprookje Beauty and the Beast (2017). Deze miljoenenproductie werd in Koeweit en aanvankelijk ook in Maleisië verboden, omdat slechterik Gaston en diens (schijnbaar homoseksuele) sidekick in één scène samen dansen. Zoiets onschuldigs roept in veel landen, zelfs in de westerse wereld, nog steeds heel veel afkeurende reacties op. Daarmee wordt ook duidelijk waarom het onlangs verschenen Deadpool 2 (voorlopig) niet in de Chinese bioscopen zal verschijnen. In die gewelddadige superheldenfilm hebben heldinnen Negasonic Teenage Warhead en Yukio namelijk een relatie. Dikwijls censureren of verbannen landen dergelijke content om de eigen culturele waarden te beschermen tegen de (in hun ogen) ongewenste westerse invloeden.

Hollywood reageert op de markt
Dat er nauwelijks LHBTI-personages in de grote blockbusterfilms te zien zijn, betekent natuurlijk niet dat deze minderheidsgroep helemaal wordt genegeerd. Vooral in televisieseries als Glee en 13 Reasons Why en de wat kleinere films als de coming-outprent Love, Simon - producties die overwegend lijken te zijn bedoeld voor een wat jongere doelgroep - is er steeds meer sprake van een realistische representatie van de LHBTI-gemeenschap. Schijnbaar is er onder deze doelgroepen wel voldoende draagvlak om dit mogelijk te maken. Dat ligt anders bij de grote blockbusterfilms; films waar veel meer geld mee is gemoeid en waarbij er meer financiële risico's meespelen in de afwegingen.


Dat Marvel bijvoorbeeld voorzichtig is met het expliciet tonen van LHBTI-helden en -heldinnen is vanuit een marktperspectief dan ook wel begrijpelijk. Een belangrijk deel van haar fans lijkt namelijk een conventioneel wereldbeeld te hebben waarin homoseksualiteit niet past, zo valt onder andere op te maken uit de reacties die verschijnen onder Amerikaanse artikelen over dit onderwerp. Filmstudio's reageren dus ook gewoon op de marktvraag en nu de roep om meer LHBTI-representatie en bekende -rolmodellen langzaam toeneemt, zullen de grotere spelers zich daar waarschijnlijk ook voorzichtig aan proberen te gaan wagen. Of toch niet?
Opvallend voorbeeld: Fantastic Beasts 2
Marvel Studios-president Kevin Feige heeft toegezegd dat we op vrij korte termijn een LHBTI-personage kunnen gaan verwachten in het Marvel Cinematic Universe. Op die toezegging werd logischerwijs positief gereageerd vanuit de regenbooggemeenschap. Desondanks zijn er ook mindere berichten. Zo reageerden veel fans negatief en teleurgesteld op het feit dat schrijfster J.K. Rowling de homoseksuele relatie tussen tovenaars Dumbledore en Grindelwald, een relatie die zij nota bene zelf ooit heeft bedacht, in haar script voor het later te jaar te verschijnen Fantastic Beasts and the Crimes of Grindelwald niet zal behandelen. Dit is op z'n minst opvallend, omdat Rowling zelf een uitgesproken strijder is voor gelijke mensenrechten.Blijft Hollywood LHBTI-onvriendelijk?
Maatschappelijke opvattingen veranderen met de tijd. Dat is niet van de ene op de andere dag gebeurd en het is misschien ook niet realistisch om dat te eisen. Hollywood wordt namelijk ook beetje bij beetje LHBTI-vriendelijker. Zo zeiden Mean Girls-acteurs Jonathan Bennett en Daniel Franzese, beiden homoseksueel, onlangs in een podcast nog dat de positie van homoseksuele acteurs steeds beter wordt. Toen zij doorbraken, werd hen nog met klemtoon geadviseerd om niet uit de kast te komen. Dat zou destijds (de film kwam in 2004 uit) te schadelijk voor hun carrière zijn geweest.

Conclusie: tijden veranderen!
Is Hollywood vandaag de dag ontzettend tolerant tegenover de LHBTI-gemeenschap? Nee, nog niet. Daarbij laat de filmindustrie zich ook deels leiden door de houding van de markt, ofwel de samenleving. Desondanks wordt er in Hollywood wel steeds meer nagedacht over het tonen van LHBTI-rollen in haar grotere producties, maar deze eindigen nog te vaak in de prullenbak van de monteerkamer. Nu is het dus wachten totdat de grotere filmstudio's de stap écht wagen en er eens een keer een duidelijk LHBTI-personage op het grote witte doek te zien zal zijn in een blockbuster.

20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

dakai-world

Avatar

Het land van de rijzende zon is niet China, maar Japan. :)

Daarnaast was Black Panter een paar jaar geleden ook al afgedaan als een potentiële flop, omdat een dergelijke superheldenfilm, gedragen door een Afro-Amerikaanse/Afrikaanse cast ook gedoemd was om te mislukken. Zie hier, de voorspellingen van de "elite" (om het te chargeren) was dus fout.

Je moet geen film maken om een bepaalde groep te pleasen of een podium te bieden. Je moet gewoon een badass verhaal hebben, waarin dat past. Heb een goed verhaal waarin dat past en ga niet van de daken roepen dat je bepaalde groepen een podium blijft geven, omdat het moet. Hoe wrang het ook klinkt, maar zulke oproepen bevorderen enkel het hokjes denken.

Maak gewoon gave verhalen, cast daarbij de best mogelijke personen (ongeacht hun achtergrond, maar op basis van kwaliteiten) en we zijn binnen nu en een generatie van dit gezeur af.

Paulusie

Avatar

Ooit komt het vast goed. Jammer dat het zo lang moet duren, wel mooi om te zien dat Fox steeds meer maling heeft aan die bekrompen gedachten. Gezien Deadpool 2 (en Love Simon)

Ang3l

Avatar

Dakai, ze kunnen wel gave verhalen maken ongeacht.... maar het gaat er China niet om dat t verhaal gaaf is. Zodra er homoseksualiteit in zit wordt ie gewoonweg niet in de bioscopen vertoond, ook al is de film goed.

meanrat

Avatar

Ik zie 3 verschillende soorten LHBTI rollen.

1. De komische rol. Stereotype karakters om de lach te bevorderen. Ik reken hier ook toe het homosexuele stel in Modern Family. In de nieuwsberichten een van de meest moderne sitcoms, en hoewel ze wel stappen vooruit hebben gedaan is het zeker niet revolutionair, in die zin dat het homosexuele stel wel degelijk stereotype is.

2. LHBTI rol omdat het een LHBTI rol is. Hiertoe reken ik alle films die over homosexualiteit gaan. Coming out films bijvoorbeeld. Ook films die rollen bevatten juist voor specifiek LHBTI mensen reken ik hiertoe. Ze dragen het script juist omdat ze LHBTI zijn.

3. De meest waardevolle rol is een openlijke LHBTI rol, maar waar die eigenschap niets te maken heeft met het script. De rol is er gewoon, net zoals er LHBTI mensen zijn in de samenleving. De meest prachtige rollen tot nu toe zijn die van Anthony Rapp en Wilson Cruz in Star Trek: Discovery. Ze zijn openlijk gay maar het heeft niets te maken met het onderbouwen van het script. Hun liefde is er gewoon en ook alle heterokarakters in Star Trek doen alsof het de gewoonste zaak ter wereld is. Wat het ook is. Wel lijkt het alsof ook Paramount (de studio erachter) nog niet vrij van angst is. Want in aflevering 10 laten ze Wilson Cruz' personage alweer doodgaan.

Ik hoop zelf meer op type 3 rollen binnen Hollywood. Al zullen eerst de series er denk ik mee aan de haal gaan, omdat die minder vertrouwen op een wereldwijde opbrengst. Hollywoodfilms hebben nog altijd een hoge opbrengst nodig in landen zoals China dus die gaan niet zomaar gay rollen introduceren. En als ze dat al doen, doen ze dat met de mogelijkheid om ze weg te knippen zonder dat het afdoet aan het verhaal.

Ereptile

Avatar

Ben het helemaal eens met dakai-world.

Helaas zitten er nog steeds enorm conservatieve grootmachten in de industrie die, om wat voor vage reden, enorm tegen de LGTBI zijn. En helaas geven zij die gedachtegoed ook aan de volgende generaties mee.

Hetzelfde zie je bij de gaming community. The Last of Us (videogame serie) heeft ook personages die gay zijn, maar dat wordt niet expliciet benoemd in het eerste deel. De recente trailer van Part II waarin twee meiden (waaronder Ellie) zoenen, kreeg ontzettend negatieve reacties. Dat terwijl die "fans" blijkbaar nooit het eerste deel hebben gespeeld waarin Ellie ook een meisje zoent.

Dus zelfs onder de jongeren en de media entertainment, niet per se film, heerst nog een enorme weerstand tegen de LGTBI. Gelukkig komt daar wel steeds meer verandering in.

benjamin

Avatar

+1001 meanrat

Master Of Films

Avatar

Ereptile "De recente trailer van Part II waarin twee meiden (waaronder Ellie) zoenen, kreeg ontzettend negatieve reacties."
Spijtig om te horen. Deze ondankbaren moeten juist blij wezen dat er een vervolg komt en iedere frame van beeldmateriaal ontarmen.

dakai-world

Avatar

@Ang3l,

Dat klopt, in sommige landen zullen de 'hoeders van de culturele en nationale identiteit' er alles aan doen om bepaalde zaken koste wat het koste uit het daglicht te houden. Maar...

Zoals ik zei en met prachtige omschrijving van @Meanrat, is in een goed verhaal eenmaal koning. Laten we wel wezen, culturele verschuivingen en veranderingen vinden altijd plaats in de schaduwen van een samenleving. Laat de zittende 'hoeders van de culturele en nationale identiteit' hun best doen om alles te verbieden en te censureren, maar de echte liefhebbers in de desbetreffende landen, zullen toch wel aan het origineel komen. De vlek zal dan alleen maar groter en groter worden.

Verhalen hebben altijd al grote veranderingen (en helaas ook foute of verkeerde veranderingen) teweeg gebracht. Anderzijds vind ik ook niet aan Hollywood om 'superieure moreelridder' te gaan spelen in deze. Zoals Meanrat al zei, pakken dergelijke stereotyperingen van bepaalde groepen meestal slecht uit. Voor de tegenstanders wordt hun beeld enkel bevestigd.

Ang3l

Avatar

@Dakai

Ik ben het verder absoluut met je eens hoor. De rol moet toegevoegde waarde geven. Het verhaal is het belangrijkste. En ben t ook zeker met meanrat eens dat we behoefte hebben aan die 3e categorie.

Maar, omdat we niet overall even accepterend zijn, nu krijg je dus dat zelfs de rollen in categorie 3 niet in grote blockbuster films voorkomen omdat er grootmachten zijn die de film dan gewoon zonder pardon niet zullen draaien. Dat betekent een groot stuk financien mislopen en DUS zeggen de commerciele bazen nee tegen zo'n rol. Dus eigenlijk schik je je dan naar die normen en warden, omdat je anders een klap geld misloopt. En ergens snap ik dat, want film is commercie. Het is alleen jammerlijk.

Artificialis

Avatar

Deadpool 2 heeft al ruim 800 miljoen dollar binnengehaald, wat voor een R-rated film een gigantisch bedrag is. De hoofdrolspeler is zichtbaar biseksueel en zoals genoemd komt er inderdaad een lesbisch koppel in voor. De meeste financiële winst wordt nog altijd in de Verenigde Staten en Europese landen gemaakt.

Rekening houden met homofobe landen zodat er financieel wat extra restjes binnenkomen lijkt mij geen mentaliteit waar Hollywood zich schuldig aan zou moeten maken.

GreenHornet

Avatar

als een film gaat over gay super hero's dan negeer ik de film ook. Super Helden zijn ego's en zijn gewoon straight.

Sunspot

Avatar

Tja, je moet het ook niet doordrukken op zo een opzichte manier zoals de laatste paar jaren echt hard gebeurd.

Mensen vinden het echt niet erg om LHBT erin te hebben, maar dan op een rustige manier, niet zo verdomd geforceerd, maar het lijkt wel een verplicht iets te worden, het MOET en NU!

Dan gaan mensen het gewoon snel irritant vinden, zich eraan ergeren.

Akke Moeka Hara

Avatar

Ik zie het al voor me, over 15 jaar als dit helemaal volledig geaccepteerd is.
Reboot Captain America, Bucky en Steve die in de jaren ‘40 weleens achterbleven in de barakken. Geen beelden ervan maar de suggestie is gewekt.

Ang3l

Avatar

Goeie troll Greenhornet.Er zijn zat LHBT superhelden. Deadpool, Batwoman, Northstar, Iceman (ja die ook ja), Shatterstar (zat in deadpool), Rictor (zat in Logan), Wolverine & Hercules (ja, alternatieve tijdlijn), Wiccan (zoon van Scarlet Witch), Hulkling, Anole .... ik kan nog even doorgaan.

LMF

Avatar

“Zo reageerden veel fans negatief en teleurgesteld op het feit dat schrijfster J.K. Rowling de homoseksuele relatie tussen tovenaars Dumbledore en Grindelwald, een relatie die zij nota bene zelf ooit heeft bedacht, in haar script voor het later te jaar te verschijnen Fantastic Beasts and the Crimes of Grindelwald niet zal behandelen.“

Was het niet eerder “nog niet zal behandelen”? Misschien komt het omdat hier nog geen plaats voor is in het verhaal, maar in latere delen wel. Een relatie moet een narratieve functie hebben, en er is al gehint dat we zeker een glimp zouden opvangen.

De backlash die Rowling hiervoor kreeg, vond ik redelijk degoutant. Het gaat hier nog steeds om een verhaal vertellen, geen inhoudsloze gay pride omdat sommige mensen dat per se willen zien.

Frietgezicht

Avatar

Ik (en de mensen boven de 30 denk ik ook wel) kan mij nog de serie Vrouwenvleugel herinneren vol lesbisch gedoe. Apart maar volgens mij toen niet heel raar. Maar ja,Hollywood he.

Moviemagic

Avatar

Frietgezicht "Ik (en de mensen boven de 30 denk ik ook wel) kan mij nog de serie Vrouwenvleugel herinneren vol lesbisch gedoe. Apart maar volgens mij toen niet heel raar. Maar ja,Hollywood he. "


Vrouwen die het met elkaar doen hebben de gemiddelde mannen geen moeite mee en promoten het zelfs als het even kan. Als je toch aan vrouwenvleugel herinner me vooral Marjolein Keuning als Eefje Winkel die de kauwgom aan de muur plakte alvorens de genotsknots van Erik de Vries (speelde Maurits Troost) vol in de mond te nemen.

Frietgezicht

Avatar

^ Haha heerlijk he. Staat op Videoland zag ik laatst en ff gekeken maar bij dat ‘ff’ kijken blijft het ook. Herinneringen zijn beter maar de intro blijft leuk.

pete928s

Avatar

waarom altijd die focus op de geaardheid van een personage
veel filmliefhebbers zitten daar absoluut niet op te wachten
en zeker niet als het een non politieke film betreft .

nieuwslaatste nieuws

meest populair