Featured

Alles wat we weten over Marvels Phase 4

Wat staat er te gebeuren na Avengers 4?

door Jim Pedd om 22:30 in Featured
2019 is het jaar van afscheid voor Marvel. In het nog titelloze Avengers 4 schitteren superhelden als Iron Man (Robert Downey Jr.), Captain America (Chris Evans) en Thor (Chris Hemsworth) voor de laatste keer. Daarna is het meer dan ooit tijd voor een nieuwe generatie superhelden. Een jaar van afscheid dus, maar ook van een nieuw begin. Dat nieuwe begin staat centraal in dit artikel.


Nieuw begin
Het zal nog wel even duren voordat we iets officieels te horen krijgen over Phase 4. Natuurlijk zijn er al een paar films aangekondigd (waarover straks meer), maar in basis is er weinig officieels bekend over de nieuwe richting. We weten dat Kevin Feige, baas van de filmstudio en het meesterbrein achter het 22 films durende verhaal dat we tot nu toe hebben kunnen zien, wil dat iedereen zich eerst bezighoudt met Avengers 4 en het einde dat dit vormt van het MCU zoals we dat kennen. Maar er zijn wel al wat details.


In het verleden vertelde Feige al eens dat Avengers 4 wat hem betreft een herlancering vormt. Hij verwees daarbij naar de comics als voorbeeld. Maar ook dat de film een nieuw begin vormt voor "wat uiteindelijk een anders, heel anders, heel onderscheidend ander hoofdstuk in wat ooit de complete eerste saga van drie fases zal zijn." Kortom: Marvel kijkt naar de comics, waarbij de status quo om de zoveel tijd opgeschud wordt, zodat nieuwe kijkers het makkelijkst kunnen inspringen. De twee laatste Avengers-films vormen gewoon de afsluiting en reset van de drie fases tot nu toe, waarna nieuwe kijkers makkelijker in kunnen springen. Zoiets staat ook met de films te gebeuren.


Geen Avengers meer?
Kortgeleden verbaasde Disney-CEO Bob Iger vriend en vijand, met de opmerking dat het zomaar zou kunnen dat de Avengers een tijdje de koelkast in gaan en plaats moeten maken voor een nieuw concept. Daar kijken Disney en Marvel althans naar, vertelde Iger. De vraag is enigszins of er wel elke keer een groter verhaal verteld kan worden, zoals tot nu toe bij de Avengers-films het geval was. In principe niet natuurlijk. Het lijkt erop dat Marvel er meer bij gebaat is om personages voor kleinere verhalen bij elkaar te brengen. Denk aan de manier waarop Thor: Ragnarok niet alleen een rol voor Thor had, maar ook voor Bruce Banner / de Hulk (Mark Ruffalo) en zelfs Doctor Strange (Benedict Cumberbatch). Wellicht is dat de toekomst.


Tegelijk vertelde Feige dat de fases die we tot nu toe hebben gehad heel erg bij comics passen. "Iedereen heeft een eigen verhaal gehad," aldus Feige over de solofilms. Maar daarna "ontmoeten [ze elkaar] voor een megagebeurtenis en gaan daarna als veranderde karakters terug naar hun individuele verhalen." Waar Feige dat een mooi model vindt, wil hij niet per se beloven dat de toekomst daar weer heen gaat. Dat past binnen de opmerking van Iger, namelijk dat de Avengers wellicht een tijdje de koelkast in gaan. Maar team-ups horen bij comics en ook bij het MCU, dus we mogen er vanuit gaan dat dit in de toekomst zal blijven gebeuren.


Een diverser filmuniversum
Zeker is dat Marvel in de toekomst een diverser universum biedt. Films als Wonder Woman en Black Panther hebben het uiterst goed gedaan aan de wereldwijde box office en daar wil Marvel meer mee doen. Een directe manier waarop de studio dat doet, is door Scarlett Johanssons Black Widow een solofilm te gunnen. Hiervoor is Jac Schaeffer aan het werk gezet, om een scenario te schrijven (dat bijna rond schijnt te zijn) en Johansson voert naar het schijnt samen met Feige gesprekken met kandidaten voor de regiestoel. Het gaat om vrouwelijke regisseurs en vermoedelijk zal er kort na Avengers 4 een regisseur aangekondigd worden; de film schijnt in 2020 in de bioscoop te moeten draaien.


Maar Black Widow is niet de enige vrouw die een grotere rol krijgt in het MCU. Ook andere vrouwelijke personages moeten een grotere rol krijgen, en er zullen meer homoseksuele personages komen. Een daarvan is Valkyrie (Tessa Thompson), maar de expliciete intentie van Marvel is om er meer te tonen. Geinig is dat Thompson en Johansson twee van de vrouwen zijn die van Feige hebben gevraagd om een team-up film met alleen maar vrouwelijke helden te maken. Daar schijnt Feige wel voor open te staan, al is er nog niets aangekondigd.


Spider-Man leidt het nieuwe MCU
Afgezien van die vrouwen die een hoofdrol krijgen in het MCU, zoekt Marvel ook naar een personage om het filmuniversum te leiden. Dat wordt niemand minder dan Peter Parker, gespeeld door de jonge acteur Tom Holland. Zijn Spider-Man mag het universum na Avengers 4 inluiden, met Far From Home, een film die de draad enkele minuten na Avengers 4 oppikt. De bedoeling is dat Peter Parker ons aan de figuurlijke hand neemt, en ons naar de toekomst van het MCU brengt.


Er is nog maar erg weinig bekend over het plot van deze nieuwe Spidey-film, al weten we dat de schurk Mysterio is en dat deze rol gespeeld wordt door Jake Gyllenhaal. Verder is bekend dat Peter met zijn vrienden naar Europa reist voor de zomervakantie en dat ze daar een ander MCU-personage tegenkomen. Wie dat is weten we helaas niet en dat wil Marvel voorlopig ook zo houden. In juli 2019 in de bioscoop.


Guardians the Galaxy Vol. 3?
Een speciaal geval op de lijst van aangekondigde films na Avengers 4 is zonder twijfel Guardians of the Galaxy Vol. 3. De film rond 's werelds populairste en mogelijk ook grappigste superheldenteam zal er hoe dan ook komen en zou eigenlijk na Far From Home uitkomen in de bioscoop. Maar dat is even niet zo zeker als het eerst wel was. Dat komt omdat Marvel besloot regisseur James Gunn op staande voet te ontslaan, nadat tien jaar oude, maar zeer smakeloze berichten op diens Twitter-account werden aangetroffen. Ondanks dat Gunn daar al lang en breed zijn excuses voor had aangeboden en zowel cast, crew als tienduizenden fans Disney en Marvel opriepen hem opnieuw in te huren, is besloten dat niet te doen.


Onlangs werd de film zelfs helemaal uitgesteld tot een nader te bepalen moment. Daarmee neemt men de tijd om fans even te laten afkoelen, en tegelijk om een nieuwe regisseur de kans te geven zich het verhaal van Gunn eigen te maken. Dat Marvel hier snel in kan handelen is evident en al eens eerder gebeurd: de studio deed dat al met Ant-Man, waarbij Edgar Wright werd ontslagen en rap vervangen door Peyton Reed. Wie de regisseur ook wordt: deze persoon mag het verhaal van deze iteratie van de Guardians afronden en vermoedelijk iets met Adam Warlock doen. Er rust verder een loodzware taak op de schouders van deze regisseur, want volgens Gunn moest deze de komende tien tot twintig jaar aan Marvel-films opzetten en vooral het kosmische universum uitbreiden.


Black Panther, Doctor Strange en Eternals
Er zijn nog ruim twintig projecten gepland door Marvel na Avengers 4. Dat vertelde Feige al eens in een interview. In elk geval tot 2025 zijn er plannen, maar er wordt al veel verder gekeken dan dat. Veel van die films die er aan zitten te komen, zijn vervolgen, zoals een tweede solofilm voor Doctor Strange (waarvoor Cumberbatch bijna tien miljoen dollar schijnt te krijgen) en een vervolg op Black Panther. Beide films zijn nog niet officieel aangekondigd, maar we weten dat Marvel gesprekken voert met Scott Derrickson voor een terugkeer voor Doctor Strange 2 en met Ryan Coogler voor een tweede film rond Chadwick Bosemans immens populaire Black Panther.


Maar er komen ook nieuwe franchises aan. Zo werken schrijvers Matthew en Ryan Firpo aan een film rond The Eternals. Die draait om oeroude aliens, wiens avonturen binnen het MCU mogelijk de grondslag vormen voor een aantal bekende mythen en legenden. Het gerucht gaat zelfs dat de film zich in de oudheid zal afspelen, waarmee de film mogelijk echt baanbrekend wordt en heel vernieuwend voor het superheldengenre. Ook Ms. Marvel en Nova schijnen een eigen film te krijgen.


X-Men en Fantastic Four
Nog interessanter is wellicht wat Marvel gaat doen met de X-Men en de first family, de Fantastic Four. Disney nam 20th Century Fox voor meer dan zeventig miljard dollar over, waarmee het de rechten op deze twee Marvel-franchises terug krijgt. Het verhaal gaat dat zij, zoals eigenlijk ook wel te verwachten valt, toegevoegd worden aan het Marvel Cinematic Universe. Op welke manier is nog even de vraag. Een van de vele mogelijkheden is dat er een alternatieve dimensie geopend wordt, waardoor de X-Men naar de Aarde komen. Zoiets gebeurde al eens in de comics en aangezien de Marvel-films op veel manieren de comics volgen, zou dat zomaar het geval kunnen zijn.


Hoe de integratie van de franchises ook zal gaan, voordat het zover is, moeten Marvel en Disney enkele cruciale beslissingen maken. Wat zal er gebeuren met de X-Men franchise zoals we die kennen? Wordt die stopgezet? Of mag die doorgaan zoals misschien wel het geval gaat zijn? Een mogelijkheid dan, is dat de X-Men en MCU-helden samenkomen voor een groot interdimensionaal avontuur, waarbij een superschurk het multiversum bedreigen. Dan hoeven de X-Men voorlopig dus niet naar het MCU en kunnen de films die Fox gepland heeft (en dat zijn er nogal wat) gewoon gemaakt worden. Voorlopig duurt het overigens nog wel even voordat de franchises überhaupt samen kunnen komen: naar het schijnt duurt het overnameproces nog wel even.


Releasedata
6 maart 2019: Captain Marvel
2 mei 2019: Untitled Avengers Movie
4 juli 2019: Spider-Man: Far From Home
1 mei 2020: mogelijk Guardians 3
31 juli 2020: onbekend
6 november 2020: onbekend
21 februari 2021: onbekend
7 mei 2021: onbekend
5 november 2021: onbekend
18 februari 2022: onbekend
6 mei 2022: onbekend
29 juli 2022: onbekend


14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Quezzon

Avatar

"Zeker is dat Marvel in de toekomst een diverser universum biedt. Films als Wonder Woman en Black Panther hebben het uiterst goed gedaan aan de wereldwijde box office en daar wil Marvel meer mee doen."

Sinds wanneer is Wonder Woman van Marvel?

Pruiszie

Avatar

wonder woman? Die film is uiteraard geen MCU film..

Sk4ffa-Tys0n

Avatar

Ook Ms. Marvel en Nova schijnen een eigen film te krijgen. Ehhm Ms. Marvel aka Captain Marvel staat allang in de planning !!!

Jim

Avatar

@Euzzon: uiteraard niet. Misschien staat het er wat ongelukkig, maar het punt was dat een film met een vrouw en een film met een Afrikaans-Amerikaans hoofdpersonage gewoon kan slagen. Dat ziet Marvel nu ook en daar willen ze dus meer meer doen.

SplashySleet20

Avatar

@Sk4ffa-tys0n captain marvel is iemand anders dan ms. mavel. Ms. Marvel is geïnspireerd door captain marvel om gaar krachten te gebruiken als superheld. Daarom ms. Marvel en ms. Marvel is een inhumans captain marvel niet.

Joslyn

Avatar

Zet maar een streep door GotG 3. Die gaat zeker niet uitkomen op 1 mei 2020

Mas7

Avatar

Top featured Filmtotaal!

ultraThijs

Avatar

Vgm gaat Chris Hemsworth gewoon door. Er zijn namelijk al geruchten van een Thor 4.... iets met zijn volk en de aarde ofzo...

Decepticon

Avatar

Ik moet nog zien of Spider-Man het MCU gaat leiden, als Venom straks een succes is, zie ik Sony Spider-Man nog wel weer voor zichzelf houden en dan zien we Spider-Man niet weer in het MCU.
Maar hopelijk is Sony wijs genoeg, dat ze een nieuwe deal maken met Marvel.

Ms. Marvel gaat er eerst ook niet komen, dan moet denk ik eerst Captain Marvel sterven. Anders heb je 2 superheldinnen met praktisch dezelfde namen.

Decepticon

Avatar

Thor gaat denk ik ook niet dood. Hij is met Ragnarok en Infinity War populairder dan ooit.

Er is nog niks geen bevestiging dat de oude Avengers na Avengers 4 niet meer te zien zijn.

Daanminator

Avatar

Mooi artikel Filmtotaal.

Master Of Films

Avatar

@Decepticon Ik deel je mening mbt Spider-Man. Hij gaat de nieuwe Phase inleiden, maar of hij nog blijft in de MCU is nog maar de vraag.

Decepticon "Ms. Marvel gaat er eerst ook niet komen, dan moet denk ik eerst Captain Marvel sterven. Anders heb je 2 superheldinnen met praktisch dezelfde namen."
Maar de dames zijn verschillend. Kamala Khan als Ms. Marvel en Carol Danvers als Captain Marvel.

NieuwsFilm