Rekensom: Brengt 'Avengers: Endgame' meer op dan 'Avatar'?

Rekensom: Brengt 'Avengers: Endgame' meer op dan 'Avatar'?

Op naar de drie miljard dollar?

Ruim 700 miljoen dollar is het verschil tussen de opbrengst van Avengers: Infinity War (2018) en box office-koning Avatar (2009). Over 2 maanden verschijnt Avengers: Endgame en de vraag kan gesteld worden of deze vierde Avengers-film voldoende publiek zal trekken om de film van James Cameron van zijn troon te stoten.

Met een wereldwijde opbrengst van 2.787.965.087 dollar is Avatar al bijna 10 jaar de hoogst scorende blockbuster. Ooit zal die score uit de boeken verdwijnen en Marvel Studios' Avengers: Endgame lijkt één van de kanshebbers om dat op korte termijn te doen. De voorganger Infinity War kwam verleden jaar tot een indrukwekkende 2.048.359.754 dollar.

Bekijk de afbeeldingStates, China en de rest van de wereld

De opbrengst van de derde Avengers-film bestaat uit $678,8 dollar uit de States, $359,5 miljoen dollar uit China en ruim een miljard dollar uit de rest van de wereld. De hype lijkt er minimaal voor te zorgen dat er in de States meer omzet zal zijn. Het in 2015 verschenen Star Wars: The Force Awakens noteerde daar maar liefst een kleine $300 miljoen meer dan Avengers 3. Avatar kwam tot $760,5 miljoen. De best scorende film in China is de Chinese film Wolf Warrior 2, met naar verluidt zo'n $850 miljoen. De best scorende Noord-Amerikaanse film in China deed het een stuk minder goed. The Fate of the Furious noteerde in 2017 namelijk een kleine $400 miljoen, dus het lijkt erop dat er in China niet enorm veel meer te halen valt. De score van een miljard in de rest van de wereld is al enorm; hoeveel rek daarin zit valt niet echt te zeggen.

Bekijk de afbeeldingSucces Dvd-verkopen

Alleen al in de States werd $114,1 miljoen omgezet met de verkoop van de Dvd en Blu-ray uitgaven van Infinity War. Dat staat gelijk aan bijna vier miljoen verkochte schijven. Daarnaast is de film ook zo'n half jaar toegankelijk geweest via Netflix en andere streamingdiensten. Via die kanalen hebben veel mensen die de franchise wat minder hoog hebben zitten de hype vrij makkelijk kunnen oppakken. Dus wie weet gaat dat wereldwijd impact hebben op de resultaten aan de bioscoopkassa's.

Bekijk de afbeeldingAansluiting Captain Marvel

Een mogeljk pluspunt is dat Captain Marvel slechts anderhalve maand voor Avengers: Endgame verschijnt. Het lijkt er vooralsnog op dat deze eerste vrouwelijke superheldenfilm in het Marvel Cinematic Universe ijzersterk wordt ontvangen. Hierdoor zou het publiek flink zijn opgewarmd voor haar volgende optreden in Endgame. Op dit moment wordt verwacht dat Captain Marvel meer dan $1 miljard wereldwijd gaat ophalen. Uiteraard zal Endgame in de weken na de release van Captain Marvel verder worden gehyped door Walt Disney en de fans. Maar of het algemene, iets oudere publiek zo gehyped kan worden als bij Avatar valt te betwijfelen.

Bekijk de afbeeldingConcurrentie

Een ander punt dat in het nadeel spreekt voor Endgame is de concurrentie. Begin april verschijnen met Shazam! en Hellboy al twee superheldenfilms en dat zou ervoor kunnen zorgen dat het wat nutralere publiek Endgame niet meepakt. Ook na de vierde Avengers-film is het druk. De volgens films verschijnen vrij snel na Endgame: Detective Pikachu na 2 weken, John Wick: Chapter 3 - Parabellum na 3 weken, Aladdin, Ad Astra en de superheldenhorrorfilm Brightburn alle drie na 4 weken. Infinity War zag enkel concurrentie in Rampage in april en in Deadpool 2 en de flop Solo: A Star Wars Story in mei.

Bekijk de afbeelding$2,8 miljard mogelijk?

Als alles meezit, dan zou Endgame ver kunnen komen, maar de $2,8 miljard lijkt net een stap te ver. Ook al zou de vierde Avengers-film in de States zo'n $100 - 150 miljoen en in China zo'n $50 - 100 miljoen meer ophalen, dan moet er in de rest van de wereld nog eens zo'n half miljard opgehaald worden. Dat Captain Marvel de publiciteit een boost kan geven, lijkt vooral belangrijk in de States, waar de diversiteitsdiscussie veel meer impact lijkt te hebben. De concurrentie voor én na Endgame is ook niet misselijk. Mogelijk weet de belangrijke tweede, grootsere trailer het algemene publiek over de streep te trekken. Een maximale wereldwijde box office-opbrengst van 2,3 miljard dollar (misschien iets meer) lijkt de redelijke logische uitkomst op dit moment.



NieuwsFilm

meest populair