Christopher Nolans 'Tenet' heeft een gigantisch budget

Christopher Nolans 'Tenet' heeft een gigantisch budget

Logisch ook, met een lange speelduur en een sterrencast.

Dat Christopher Nolan graag spektakelfilms maakt, weten we al langer dan vandaag. 'Episch' is een veelgebruikt woord als je films als Dunkirk of Inception moet omschrijven. Maar voor zijn nieuwste project, Tenet, gaat Nolan nog iets verder. De film krijgt een groot budget.

En dat productiebudget is 200 miljoen euro, of voor mensen die dat liever in dollars lezen: bijna 225 miljoen dollar. En dat is niet verkeerd. Zowel Inception als Interstellar kostten rond de 160-165 miljoen dollar, en Dunkirk werd gemaakt met een budget dat rond de 100 miljoen dollar lag. Het is niet van Nolans gewoonte om zoveel geld te spenderen aan één film. Enkel The Dark Knight Rises viel duurder uit, en had een kostprijs van 250 miljoen dollar. Als we Tenets budget vergelijken met het lijstje van duurste films ooit, komt het op een 24ste plek terecht, in het gezelschap van onder meer Man of Steel en Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest.

Gigantische lengte
Waar Tenet al dat geld voor nodig heeft, is lastiger te ontleden. Een actiethriller met spionnen en stunts is sowieso relatief duur, vraag dat maar aan 007 of Ethan Hunt. Nolan is ook van plan om in zeven landen op locatie te gaan filmen, wat ook niet goedkoop is. En de hele rij aan steracteurs zoals Kenneth Branagh, Michael Caine en Robert Pattinsson zal ook wel een deel van het budget opeisen. Pattinsson vertelde laatst dat Tenet ook heel erg lang is: het zou de lengte hebben van drie films. Allemaal factoren die de kostprijs de hoogte in duwen.

Men gaat met Tenet duidelijk de kant op van een ware summer blockbuster, maar hoogstwaarschijnlijk wel eentje met de kenmerkende ingewikkeldheid van een Nolanfilm. De film zou in juli 2020 in de bioscopen moeten draaien.

NieuwsFilm

meest populair