'X-Men: Dark Phoenix' is financieel een nog grotere flop dan 'Fant4stic'

'X-Men: Dark Phoenix' is financieel een nog grotere flop dan 'Fant4stic'

Kritisch gezien was het publiek net iets milder.

Waarschijnlijk hadden ze bij 20th Century Fox gehoopt om met een knaller af te sluiten voordat ze definitief werden overgenomen door Disney. Een potentiële kanshebber daarvoor was Dark Phoenix. Het tegenovergestelde gebeurde. De 12e X-Men-film heeft nu zelfs de twijfelachtige eer om de koppositie van het teleurstellende Fant4stic over te nemen in een andere lijst. En dat is géén compliment...

Momenteel wordt de box-office gedomineerd door Spider-Man: Far From Home, Toy Story 4 en de laatste stuiptrekkingen van Avengers: Endgame om Avatar van de troon te stoten. Dark Phoenix draait nog maar beperkt en zal spoedig uit de bioscopen verdwijnen. De verwachting is dat de totale recette uitkomt op iets meer dan 250 miljoen dollar.

Als je bedenkt dat het productiebudget ruim 200 miljoen bedroeg, mag men spreken van een mislukking, zeker voor een X-Men-film. Forbes meldde: Door minder dan 1,39 keer het budget terug te verdienen, faalt Dark Phoenix eigenlijk harder dan Fant4stic dat nog 1,40 keer (168 miljoen ten opzichte van 120 miljoen) het budget wist terug te verdienen.

Betere statistieken
Beide projecten kampten met problemen achter de schermen, peperdure heropnames en een onervaren regisseur. Qua publieksbeoordelingen zijn de fans echter aardiger voor de mutanten dan voor het fantastische viertal. Dark Phoenix krijgt gemiddeld een 43% B-Cinema score op Rotten Tomatoes tegenover 14% C-Cinema voor Fant4stic.

Dankzij de overname van Fox door Disney kunnen de twee franchises nu integreren in het Marvel Cinematic Universe, hoewel de studio zijn handen de komende jaren eerst nog vol zal hebben aan het repareren van al deze misstappen. Het goede nieuws is dat ze dit inmiddels ook al met succes voor Spider-Man hebben gedaan, dus er is hoop.

NieuwsFilm

meest populair