Filmcritici: 'Parasite' overtreft 'Joker' als de beste film van het jaar

Filmcritici: 'Parasite' overtreft 'Joker' als de beste film van het jaar

Het einde van 2019 is nabij: de toplijstjes worden gemaakt.

Het was weer een prachtig filmjaar. Ondanks dat Martin Scorsese anders lijkt te beweren, was er naast de grote superheldenfilms voldoende ruimte voor uiteenlopende kleinere films en ook Netflix wist tegenwicht te bieden met een aantal prachtige titels. De filmcritici in Nederland kozen hun toppers van 2019.

De Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) blijkt zeker oog te hebben gehad voor die afwijkende comicverfilming van dit jaar. In zijn top drie over dit jaar staat namelijk de DC-film Joker genoteerd. Deze film staat echter niet aan kop. Het is het Zuid-Koreaanse drama en de Gouden Palm-winnaar Parasite van Bong Joon Ho (Snowpiercer, Okja) die als beste film werd bestempeld. De top vijf:

1. Parasite - Bong Joon Ho
2. Joker - Todd Phillips
3. Sorry We Missed You - Ken Loach
4. Portrait de la jeune fille en feu - Céline Sciamma
5. The Favourite - Giorgos Lanthimos

Beste Nederlandse films
Door de Nederlandse filmjournalisten werd daarnaast gestemd om een beeld te krijgen op de beste Nederlandse films van 2019. Dit jaar waren er niet een echt enorm in het oog springende Nederlandse blockbusters. De verder uitstekende achtervolgingsthriller Bumperkleef van Lodewijk Crijns (Kankerlijers, Alleen maar nette mensen) belandde op de eerste stek van onderstaande top drie:

1. Bumperkleef - Lodewijk Crijns
2. Mijn bijzonder rare week met Tess - Mischa Kamp
3. Kapsalon Romy - Steven Wouterlood

NieuwsFilm

meest populair