Featured

Alle live-action Batman-films ooit gerangschikt!

Welke is nou eigenlijk de beste en welke de slechtste?

door Jim Pedd om 06:00 in Featured
Er verschenen in totaal twaalf live-action Batman-films. Daarnaast wordt aan een dertiende deel gewerkt. Tijd dus om eens een toplijstje te maken met de beste films die rond de gemaskerde held verschenen.

Vandaag rangschikken we op basis van het FT-cijfer de films. Dat cijfer stellen we samen op basis van vijf ratings: die van julliezelf, de gebruikersrating op IMDb, op RottenTomatoes, Moviemeter en Metacritic. Dat levert een mooi gemiddelde op, waarmee je een goed beeld krijgt van hoe een film gewaardeerd wordt.

13. Batman & Robin (1997)
Rating: 3,6
Een echte ramp, deze film, waarin George Clooney het personage speelde. De film staat misschien het bekendst om het batsuit met tepels.
De synopsis: Het einde lijkt nabij voor superheld Batman en zijn steun en toeverlaat Robin als Mr. Freeze samen met Poison Ivy snode plannen smeedt om Gotham City en zijn inwoners te bevriezen. Batman en Robin krijgen echter hulp uit een onverwachte hoek als Batgirl ten tonele verschijnt. De drie bundelen hun krachten om de koude bedoelingen van Mr. Freeze en Poison Ivy de kop in te drukken.


12. Batman and Robin (1949)
Rating: 5,2
Deze Batman-film was de tweede die verscheen en had meteen een nieuwe acteur. Echt goed was de ontvangst niet, maar het leidde gelukkig niet ertoe dat de franchise stopte.
De synopsis: Batman en Robin nemen het op tegen hun nieuwste vijand: The Wizard.


11. Batman Forever (1995)
Rating: 5,2
Joel Schumacher kan je beter geen Batman-film laten maken. Dat blijkt ook wel uit de ontvangst van deze film, waarin Val Kilmer de rol speelde.
De synopsis: Batman moet het opnemen tegen twee schurken, Harvey Two-Face en The Riddler. Ene Dick Grayson wil wraak op Two-Face, omdat deze zijn familie heeft vermoordt. Hij wordt opgenomen door Bruce Wayne en wordt Robin, de partner van Batman. Samen proberen ze Two-Face en The Riddler te stoppen voordat zij hun geweldadige plannen ten uitvoer kunnen brengen.


10. Suicide Squad (2016)
Rating: 5,4
Batman had maar een bijrolletje, maar toch zetten we de film maar even op de lijst. Hij maakt het in deze film heel kort even moeilijk voor een paar van de schurken. Een beetje een weinig inspiratievolle film.
De synopsis: Suicide Squad volgt op de gebeurtenissen in Batman v Superman: Dawn of Justice en speelt zich af in een wereld zonder Superman, waarin de regering probeert te bepalen hoe het om moet gaan met de eventuele komst van een buitenaards wezen met snode plannen. De meedogenloze inlichtenofficier Amanda Waller (Viola Davis) biedt aan om de ergste criminelen van de samenleving te rekruteren: de criminelen met dodelijke vaardigheden en bovenmenselijke krachten.


9. Justice League (2017)
Rating: 5,5
Joss Whedon maakte deze film waarin Afflecks Batman een belangrijke rol speelt als de man die er door de dood van Superman voor heeft gezorgd dat het nog moeilijk is om schurk Steppenwolf te verslaan. Een rommelige film die niet is wat we gehoopt hadden.
De synopsis: Voortgedreven door zijn herstelde vertrouwen in de mensheid en geïnspireerd door de zelfopoffering van Superman (Henry Cavill) roept Bruce Wayne (Ben Affleck) de hulp in van zijn nieuwgevonden bondgenoot, Diana Prince (Gal Gadot) om een nog grotere vijand te verslaan. Samen werken Batman en Wonder Woman aan het samenstellen van een team van metamensen om het op te nemen tegen deze nieuwe bedreiging. Maar ondanks dit bijzondere team van helden - Batman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg en The Flash - is het wellicht al te laat om de wereld te redden van een aanval van gigantische proporties.


8. Batman v Superman (2016)
Rating: 5,6
Eigenlijk was Batman simpelweg het hoogtepunt in deze film. De rest viel behoorlijk tegen, maar we moeten het er maar mee doen.
De synopsis: Uit angst voor het handelen van een god-achtige superheld die aan niemand verantwoording hoeft af te leggen, neemt Gotham City's eigen formidabele en krachtige burgerwacht het tegen Metropolis' meest vereerde redder op. Tegelijk worstelt de wereld met de vraag wat voor held het nodig heeft. En met een oorlog die tussen Batman en Superman woedt, komt snel een nieuwe dreiging op, die de mens in groter gevaar dan ooit tevoren brengt.


7. The Batman (1943)
Rating: 5,8
De eerste Batman-film die ooit verscheen! Geen sterk debuut, maar sterk genoeg om het personage te lanceren!
De synopsis: Dr. Daka, een Japanse spion, vindt een apparaat uit dat mensen in zombies kan veranderen. Bovendien heeft hij een radium-laserstraal waarmee hij zijn tegenstanders kan verpulveren. Alleen Batman & Robin kunnen hem nog tegenhouden.


6. Batman (1966)
Rating: 6,2
Adam West debuteerde in deze bioscoopfilm als Batman en bracht ons een wat warrige Bruce Wayne.
De synopsis: Batman (West) neemt het op tegen een monsterverbond van zijn vier aartsvijanden: The Joker, Catwoman, The Riddler en The Penguin.


5. Batman Returns (1992)
Rating: 6,7
Michael Keaton was hierin voor de tweede keer te zien als Batman. Een best prima film, gemaakt door Tim Burton, die nu aanleiding geeft voor verhalen over een terugkeer van Keaton in het DCEU!
De synopsis: Penguin, een teruggetrokken en mismaakt schepsel, heeft een briljant brein en een onverzadigbare drang naar wraak. Hij vormt een vreemd bondgenootschap met de sluwe zakenman Max Schreck. Samen jagen ze de inwoners van het stadje Gotham continu de stuipen op het lijf. Penguin wordt bijgestaan door een legertje trouwe aanhangers, dat al zijn duivelse plannen uitvoert. Wanneer hij het afschuwelijke idee opvat om Gotham te vernietigen, komt hij echter oog in oog te staan met Batman, de beschermer van deze stad.


4. Batman (1989)
Rating: 7,0
De eerste Batman-film van acteur Michael Keaton en echt een dikke prima film. Batman neemt het op tegen de Joker en dat levert een mooie strijd op.
De synopsis: Op negenjarige leeftijd is Bruce Wayne getuige van de brute moord op zijn welgestelde ouders. Volkomen uit het veld geslagen zweert hij zijn hele leven in dienst te stellen van de strijd tegen het kwaad. Overdag is hij een excentrieke miljonair, maar zodra de duisternis valt verandert hij in Batman en gaat hij op pad om te waken over de inwoners van Gotham.


3. Batman Begins (2005)
Rating: 7,8
Het debuut van Christian Bale als Batman en meteen een heel andere, bloedserieuze kijk op het normaliter vrij campy personage. Een groot succes van Christopher Nolan.
De synopsis: De kleine jongen Bruce Wayne zag zijn ouders voor zijn ogen wreed vermoord worden: een trauma dat hem voor de rest van zijn leven vervult met wraakgevoelens. Het lot laat hem zijn wraak echter niet uitvoeren. Hij vlucht naar het Oosten, waar hij opgevangen wordt door de ninja-leider Ra's Al-Ghul, en als hij terugkeert naar zijn thuisstad Gotham City vindt hij die in de handen van maffiabendes en andere gangsters. Hij besluit een nieuw persoon te worden, één die de harten van misdadigers met vrees vervult: Batman! Met de hulp van politieman Jim Gordon zet Batman zijn eerste stappen in zijn strijd tegen het onrecht. Zijn strijd begint tegen de maffiabaas Don Falcone, de gekke dokter Jonathan 'Scarecrow' Crane en een mysterieuze derde persoon...


2. The Dark Knight Rises (2012)
Rating: 8,0
Toch de minste van de drie Nolan/Bale-films, vanwege het nogal opgeblazen verhaal. Maar wel een prima afronding van het verhaal.
De synopsis: Gotham City krijgt te maken met een nieuw gevaar: Bane (Tom Hardy), is een wrede schurk die in het verleden ernstig gewond is geraakt en een verdovend gas nodig heeft om te overleven. Zonder zijn masker, dat in zijn kaak verwerkt zit, is de pijn voor hem niet vol te houden. Batman (Christian Bale), die acht jaar na het debacle met The Joker, en de tragische dood van Harvey Dent, er niet al te best aan toe is, zal in Bane zijn grootste uitdaging tot nu toe tegenkomen.


1. The Dark Knight (2008)
Rating: 8,6
De beste Batman-film ooit volgens de FT-rating. Met natuurlijk de ijzingwekkende en ijzersterke rol van Heath Ledger als de iconische Batman-schurk Joker.
De synopsis: Met de hulp van politieagent Jim Gordon en officier van justitie Harvey Dent rolt Batman de resterende bendes in Gotham City op. Maar wanneer een psychopatische crimineel, beter bekend als The Joker, de straten onveilig maakt, vervalt de stad in chaos.


9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Niet eens met deze lijst.
The Dark Knight Rises boven de twee Burton Batman films plaatsen is absurd (imho). Duidelijk dat er teveel Nolan fanboys op FT zitten.

Hiss

Avatar

Batman Returns zou op de 1e plaats moeten staan en op de 2e plaats zijn voorganger.

moviethomthomas

Avatar

Ook bij mij staat Batman Returns op 1 en Batman op 2

Blockbuster

Avatar

Mensen, lees eens beter, dit is niet een fanlijstje van FT redacteuren, maar gewoon de mening van het publiek volgens hierboven genoemde filmsites. Anders moet FT er nog maar weer eens een poll tegenaan gooien wat de beste Batman film is, maar volgens mij is dat al vaker gedaan. Datzelfde geldt voor de topic van Jurassic films hieronder.

Vleeshaak

Avatar

Dark Knight Rises is zo ontzettend dom dat ik na afloop gewoon boos uit de bioscoop liep. Wat een domme kutfilm was dat.

Nature

Avatar

Ik vind Batman Begins kwa sfeer en verhaal het best. TDk is natuurlijk ook een topfilm door het zo realistisch mogelijk te maken al geld dat niet voor two-face.

TwinsA

Avatar

Met de top 3 ben ik het eens, die van Nolan vind ik persoonlijk de beste.

pine castle

Avatar

@MasterOfFilms of jouw mening is gewoon anders dan die van de ander. Kan ook.

NieuwsFilm

meest populair