The Godfather (1972)

Reviews (14)

Magalaan

Avatar

Deze film is een absolute klassieker en tijdloos omdat het in een andere wereld afspeelt die tegelijkertijd herkenbaar en onwezenlijk is voor normale mensen. Een wereld van bedrog, geweld, meedogenloosheid, in combinatie met gevoel van traditie, eer, hechte familie banden, onvoorwaardelijke trouw en religiositeit. Een wereld van redeloze emotie en gevoelloze zakelijkheid.

De verdienste van Mario Puzo is dat hij niet zomaar verhalen heeft geschreven maar ook heel veel onderzoek heeft gedaan naar de Maffia families. Dit zijn niet zomaar verhalen, maar een beschrijving hoe de Italiaanse Maffia opereert. Veel van de gebruiken van de Maffia gaan direct terug op het Romeinse leger, zoals de heilige eed van trouw, de omerta. Maar bijvoorbeeld ook de gewoonte om de familie te sparen als mensen zelfmoord plegen. Ook de familiestructuur waarbij niet bloedverwanten opgenomen kunnen worden in een familie welke geleid wordt door een Godfather, een patrias familias stamt uit de Romeinse tijd en dezelfde structuur werd ook gebruikt in kerkgemeenten, reden waarom pastoors ook met "vader" worden aangesproken als hoofd van de gemeenschap. In het laatste deel legt Puzo ook de verbanden tussen de kerk en de Maffia families bloot.

De kwaliteit van de film is dat het niet enkel over gewetenloze misdaden gaat, maar ook laat zien hoe mensen gevangen raken in een systeem van macht en verplichtingen waar aan nauwelijks te ontsnappen valt. In de Romaanse cultuur is de familie immers alles en het hoofd draagt de verantwoordelijkheid om zijn familie te beschermen. In een omgeving waarin de keuze is om slechte mensen te dienen of jezelf meedogenloos een plaats te bevechten, vervaagt de moraliteit. Zo bruut is deze wereld dat zelfs naaste familie moet worden opgeofferd voor het familiebelang.

De film is van groot belang geweest. Niet alleen heeft het de ogen van gewone mensen geopend voor deze wereld, het is helaas ook een enorme inspiratie geweest voor criminelen die zich verlekkerden aan de meedogenloze machtsuitoefening. Bijvoorbeeld, Indonesische criminelen die onder Soeharto meedogenloos socialisten uitmoordden vertelden hoe de Maffia films hun allerlei ideeën gaven bijvoorbeeld het wurgen van mensen door een staaldraad om hun nek te slaan. Ook de wijze van bedreiging en intimidatie om winkeliers af te persen leerden ze van zulke films. Je kan dus stellen dat deze films ook erg "inspirerend" zijn geweest.

Niet dat de films het geweld verheerlijken, ze laten eerder zien hoe mensen een voor een ten onder gaan in deze harde wereld en feitelijk nimmer een gelukkig bestaan en enige zekerheid opbouwen.

De films zijn uitstekend gespeeld. Het zijn geen clichés omdat de mensen in de onderwereld deze maskers ook dragen. Want in deze wereld moet je een masker dragen om zelf geen slachtoffer te worden. Er is geen plaats om kwetsbaarheid te tonen. De personen worden het masker dat ze dragen. In het eerste deel zien we hoe Michael Corleone in zijn nieuwe rol groeit en steeds meer gedwongen wordt om zijn menselijkheid af te leggen.

De film verveelt geen moment. Dat sommige actiefilm liefhebbers hem saai vinden getuigt meer van de afstompende werking die geweldsfilms hebben. De geweldverslaafden gaan de voorkeur geven aan zinloos geweld dat geen enkele functionele rol meer heeft in het verhaal. Het is als het slikken van de loze calorieen door de eetverslaafde, die zich alleen nog maar propt zonder na te denken. In de films is daar gelukkig geen sprake van. Alle geweld past logisch in de machtsstrijd die zich tussen de families ontwikkelt.

Deze films hebben een eigen genre gecreëerd, meer kan een film eigenlijk niet bereiken.

MovieMazzter

Avatar

Absoluut meesterwerk van Francis Ford Coppola natuurlijk en veel beter dan dit kan het niet worden. De kracht voor mij zit in het rustige tempo waarin het verhaal geloofwaardig en in historische context (immigratie naar USA vanuit Italie) wordt gebracht. Geen onnodig effectbejag en overvloed aan actie. Marlon Brando, natuurlijk Al Pacino en eigenlijk de hele cast op zijn best. Heb de gerestaureerde versie bekeken (4 dvd's, de trilogie incl de bonus dvd) en dat is zeker een aanrader. 9/10

Moviespecialist

Avatar

The Godfather is wat mijn betreft de koning der films.
Het verhaal is geweldig bedacht en de special effects zijn geweldig!
Marlon Brando speelt overdonderend als de maffialeider Vito Carleone die door zijn familie en vrienden wordt gezien en genoemd als The Godfather.
Al Pachino speelt ook hier een van zijn eerste rollen in als zoon en opvolger van Vito Carleone.
De drie uur durende film verveelt geen moment en trekt je mee in de keiharde wereld van The Godfather, waar alles draait om familie.
The Godfather is wat mij betreft de beste misdaadfilm ooit gemaakt.

9.0/10

Marlon Brando
Vito Carleone

Tarkus

Avatar

Heb de film in de gerestaureerde versie opnieuw bekeken, en je merkt het, prachtig werk dat men heeft geleverd.
Het is en blijft een topper !!

Commentaar 2007:
Het hoeft niet gezegd zeker.... deze film is absoluut topklasse, en zeker de beste film in het genre.
Prachtige acteerprestaties van Marlon Brando, Robert Duvall en vele anderen.
Maar vooral Al Pacino is hier topklasse, zoals steeds eigenlijk.
De film duurt bijna 3 uur, maar je bent zo geboeid door het verhaal dat het lijkt of het is zo voorbij.
Dat er op deze film een vervolg moest komen was duidelijk.
Dit is een film die je moet zien (of gezien hebben) !!

JamesBond

Avatar

Fantastische film!

Alles in deze film is gewoon geweldig.. de sfeer, de muziek, de acteurs alles klopt gewoon! De sfeer in de film is gewoon erg passend en laat goed zien hoe de maffia vroeger te werk ging. De muziek is in één woord geweldig, het komt helemaal tot zijn recht en laat het Italiaanse gedeelte van de film echt voelen.

Over de acteerprestaties valt helemaal niks te zeggen. Marlon Brando speelt een voortreffelijke rol als Don Corleone en Al Pacino speelt zijn rol formidabel. Ook de vele bijrollen worden goed vertolkt.

De lengte van de film is ook geen probleem, geen minuut verveeld de film en de langdradigheid maakt de film alleen maar goed..

Een meesterwerk in de geschiedenis en mijn favoriete film!

10/10

Eerlijk

Avatar

Ik ben (blijkbaar in tegenstelling tot de rest van de 'filmkenners') nooit een fan geweest van de Godfather reeks.

De entertainment waarde is niet hoog genoeg om er 3 voor te kijken.

Bij LOTR heb je nog wat actie. Na afloop van LOTR-reeks te hebben gekeken dacht ik er graag aan terug. Met de Godfather films heb ik dat totaal niet, ofzo.
Net alsof ze geen impact op me maken. Aangezien er te weinig directe actie is en de films lang duren houden ze mijn aandacht niet vast.
In principe vind ik het genre prima en heb ook totaal geen moeite met langdurende actie-loze films (zoals Capote), in tegendeel. Maar het duurt me te lang ofzo.

/puts flame-resistant suit on

noam

Avatar

Wat raar, ik kan niet reageren op het bericht dat ik wil, Uiteraard is Once Upon A Time in America supieur tegenover the Godfather.
Films als Scarface, Godfather en pulp fiction hebben wat mij betreft veel te veel krediet gekregen. Dit danken ze aan de mannelijke/stoere manier van filmen waardoor deze films toch wel gehyped werden. Once Upon a Time in America vond ik toch een stuk emotineler, heeft een mooiere sfeer en de opbouw is idd geniaal.

Filmp@ssie

Avatar

Iedereen heeft het recht op zijn of haar mening.
Ik vindt de Godfather films saai, een briljante film was Once Upon A Time In America met Robert de Niro dat veel meer opbouwend is dan The Godfather.

Maar goed M.Brando was wel goed bezig in zijn laatste film Last Tango in Paris zoals zijn eerste films uit de jaren '50.

Moge hij nu na zijn overlijden in alle vrede rusten.

Michielio

Avatar

Drasko kan geloof ik niet echt tegen kritiek...zelfs niet kritiek die niet op hem gericht is....anywayzzz.

Ik geef Filmp@ssie gelijk dat de rek eruit is maar dat is alleen omdat ik hem al te vaak gezien heb.
Voor de mensen die hem nog nooit gezien hebben, KIJKEN!!!
Bij mij zit hij in de top 5 (deel 2 ook btw)
De sfeer die in de film zit is gewoon meesterlijk!
Al zou ik zeggen dat je hem beter op dvd kan huren en hem op een normaal tijdstip kan gaan kijken...zonder reclames.

Filmp@ssie

Avatar

Zeer goede maffia film maar de rek is inmiddels eruit.
Maximum overkill vanwege het feit dat dit toch wel heel erg vaak word herhaald.
Het enige wat ik op kan merken, dit is ook persoonlijk is dat ik Marlon Brando een vreselijk slecht acteur vindt, alles wat hij ook speelt gaat met het zelfde slome chagerijnige stem en gezicht van hem.
Ook verafschuw ik het feit dat deze soort maffia films de criminaliteit verheerlijkt tot zelfs de religie zelf.
Voor alle liefhebbers wens ik veel kijkplezier toe.

CAGE

Avatar

Hey eeva ik respecteer je mening heel goed hoor. Ik snap wel wat je bedoelt ik heb deze film ook gezien vond hem wel goed zeker maar beste allertijden dat weet ik niet zo. Er zijn ook nog drie delen van deze film. De andere 2 heb ik nog niet gezien. Want ik heb er nu even geen zin in. Duurt me veel te lang. 200 minuten bijna allebij. Heb ze nu thuis liggen, maar ik heb ze op VHS ik kijk ze wel eens als ik ze op DVD heb is beter zo. En trouwens 22 is een hele fijne leeftijd, ben ik ook niks mis mee. Op zo een leeftijd kun je heel goed weten wat goed is en wat niet. Dus ga gerust zo door. ;)

Kenji

Avatar

Aardige film over een ouwe vent die van tuinieren houdt, en in het ziekenhuis belandt met een mysterieuze aandoening: hij heeft de neiging omver te vallen in de buurt van groente en fruit. De doktoren komen er niet achter wat er loos is, dus besluit de zoon zelf voor zijn pa te zullen zorgen:
[filmquote]Just lie here, Pop. I'll take care of you now. I'm with you now. I'm with you.[/filmquote]
Maar hij let niet goed genoeg op: zijn vader begeeft zich toch weer tussen de tomaten, met fatale gevolgen. De zoon weet nu zeker dat de bijgelovigheid van zijn ouwe heer hem niet heeft gebaat; aan het eind van de film zien we hem dan ook de banden met de R.K. Kerk aanhalen. Er zijn ook nog twee vervolgen op deze film gemaakt. [rating 5]

TheChronic

Avatar

Dit is de beste maffia film ooit gemaakt en wellicht de beste films van de jaren '70..

1. Mensen die zeggen dat ze het saai vinden en het eerste uur niet door komen heb ik dit; Een goeie film draait niet om de hoeveelheid actie, maar om de sfeer, die duidelijk te voelen is in The Godfather.
2. Mensen die zeggen dat het niet realistisch is; Nee, Scarface is lekker realistisch. Dit is DE meest realistische maffia film ooit gemaakt en daar kan geen ander aan tippen.
3. Mensen die zeggen dat ze nodig de box moeten kopen; Wat zit je nou te ouwehoeren je verdoet je tijd en ga die box kopen dan.

T+)Hoe dan ook, voor mij 1 van de beste films ooit.Y+)
En mensen die zeggen dat ze deel 2 beter vinden, die hebben het boek niet gelezen.

Laters