Cloaca

Cloaca (2003)

discussie

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

me against the world

Avatar

Geweldige film, ben blij dat ik er nog voor op ben gebleven want ik vind het altijd fijner om films op tv te kijken. De computer is toch anders, vooral waar ik nu zit, kan ik toch meestal niet opbrengen.

Ik vond het een goed verhaal, goede dialogen, goed geacteerd. Kortom een goede film.

goaskalice

Avatar

Peter "Kijk je Cloaca toch gewoon wanneer het je uitkomt..."


Oh ja... natuurlijk... ik had laatst nog een aankondiging gezien op die site, maar ik was het weer eens vergeten (3 second memory)... Wie ben ik? Waar ben ik? Waar is m'n roddelflop? Oh ja... Bedankt voor de tip!

Petermans

Avatar

Peter "Ik gebruik er Real Alternative voor en dat werkt prima."


Inderdaad, werkt prima nu...:Y Ik zit op dit moment lekker te kijken.

Bedankt Peter voor deze (i.i.g. voor mij) zeer waardevolle tip.

Petermans

Avatar

Hoe krijg je dat portal.omroep.nl aan de gang? Ik zie alleen een grijs schermpje zonder verder iets, wanneer ik daar een Nederlandse film wil kijken...:(

Behoorlijk off topic, maar ben wel erg benieuwd en met mij wellicht ook andere filmliefhebbers met hetzelfde probleem.

Peter

Avatar

goaskalice "Ik wil deze film echt heel graag zien... Maar Morte a Venezia ook!! "

Kijk je Cloaca toch gewoon wanneer het je uitkomt...

goaskalice

Avatar

Shit man...

Ik wil deze film echt heel graag zien... Maar Morte a Venezia ook!!

Ik wordt altijd zo gek van die zaterdagen... Ik kan dan nooit kiezen...

KoenZ

Avatar

Bolo "De manier waarop de film eindigt vond ik onthutsend. Vier mannen die álles meehadden: hun intellect, hun opleiding, hun vriendschap, en toch trappen ze allemaal in hun eigen valkuil en verprutsen ze hun leven. "


Niet alleen hun leven, maar vooral hun vriendschap. Het onthutsende aan het einde vond ik juist dat degene die Pieter het minst respecteerde, de enige is op wie hij daadwerkelijk kon bouwen. Degene die de hele film door afgunst weet op te wekken, wordt op het einde heel sterk neergezet. De scenes als waarin Maarten bier is gaan halen en terug de woning in komt lopen, en eigenlijk compleet genegeerd wordt. Dat vond ik sterke scenes. Je ruikt gewoon dat de drie vrienden het helemaal gehad hebben met Maarten.

[rating 4]

KoenZ

Avatar

Bruce Willis "dat is snel.. volgens mij is ie nog geeneens uit op dvd"


Klopt, de DVD release is begin Juni... Maar de film is nu al te koop via de AVRO (www.avro.nl..)

Claar

Avatar

Meneer "Zeer goede reclame voor de Nederlandse film. Dit soort kunststukjes spoelen de bittere smaak van wangedrochten als: Costa, volle maan etc. volkomen weg. Om dit statement te onderbouwen heb ik direct de dvd Wilde mossels en de vliegende hollander aangeschaft! Het Nederlandse kwaliteitsfilmgenre heeft er een nieuwe aanhanger bij!"

Wilde Mossels is ook een goede Nederlandse film. Ik heb hem ooit op tv gezien en daarna ook de dvd aangeschaft.

Meneer

Avatar

Zeer goede reclame voor de Nederlandse film. Dit soort kunststukjes spoelen de bittere smaak van wangedrochten als: Costa, volle maan etc. volkomen weg. Om dit statement te onderbouwen heb ik direct de dvd Wilde mossels en de vliegende hollander aangeschaft! Het Nederlandse kwaliteitsfilmgenre heeft er een nieuwe aanhanger bij!

Claar

Avatar

Bolo "Zoals onzehans al aangaf: een echte acteursfilm, met ijzersterke prestaties van de vier hoofdrolspelers. Vooral van Bokma was ik danig onder de indruk.
Van Bokma's personage Pieter zou je kunnen zeggen dat hij het meest 'zichzelf' is gebleven in de jaren sinds hun studietijd (reden waarom hij zich moreel superieur voelt aan types als Joep en Maarten), maar de keerzijde daarvan is dat zijn leven volkomen gestagneerd is, een doodlopende weg, omdat Pieter het vermogen om zijn leven te sturen allang is kwijtgeraakt.
Zijn tegenpool in veel opzichten is Joep, die veel heeft bereikt maar zichzelf volledig kwijt is. Zonder het te beseffen is hij in de loop der jaren inderdaad die 'nare man' geworden, vervreemd van iedereen in zijn omgeving, misvormd door zijn ambitie.
Tom lijkt moreel de sterkste en de sociaalste, ondanks zijn psychische problemen, maar op het cruciale moment blijkt hoe verraderlijk zijn problemen zijn, en dat op hem gewoonweg niet gebouwd kan worden.
En Maarten, de minst pientere van de vier, is een eenzame, zielige figuur die geen controle over zijn driften heeft en door zijn vrienden in feite wordt geminacht, omdat hij uiteindelijk gewoon een 'boerenlul' is.
De manier waarop de film eindigt vond ik onthutsend. Vier mannen die álles meehadden: hun intellect, hun opleiding, hun vriendschap, en toch trappen ze allemaal in hun eigen valkuil en verprutsen ze hun leven. Voor hun gevoel is het allemaal in een oogwenk in elkaar gedonderd. Hoe kon dit gebeuren? Ik zie dit soort verhalen als een waarschuwing. Voor je het weet ben je 22 jaar lang blijven hangen in je vakantiebaantje, en is je leven feitelijk 'down the drain'. [rating 4]"


Prima opmerkingen!! Helemaal mee eens.

onzehans

Avatar

Twee keer Pierre Bokma in een week is wat al te veel.

Maar Cloaca is een uitstekende acteursfilm.

De beschrijving van Claar is uitmuntend maar bevat m.i. wel wat veel spoilers! B-)

ruben

Avatar

Je merkt wel dat het een verfilming van een toneelstuk betreft. Maar waaraan? Aan de dialogen misschien? Of de extreme dichtheid aan dramatiek?

Ondanks het wat té dynamische camerawerk, en de soundtrack die wat te sterk aanwezig was op sommige punten, een ijzersterke film, met een zeer sterke cast. Terecht dat deze film zo'n groot succes is geworden. [rating 4]

ruben

Avatar

Sta hier ook van te kijken. Maar het is toch oorspronkelijk een TV-film die toevallig ook in de bios is uitgebracht? Ik zit voor de buis, in elk geval!

Bruce Willis

Avatar

Dat is snel.. volgens mij is ie nog geeneens uit op dvd

Quistnix

Avatar

Een va de beste nederlandse films (imho). Ik was in ieder geval heel blij toen deze langskwam in de sneak...

Kenji

Avatar

Hier ben ik nou best benieuwd naar, heb er veel goeds over gehoord.