Memento (2000)

Some memories are best forgotten

Reviews (9)

MovieMazzter

Avatar

had deze film nog niet eerder gezien en de verwachtingen waren door de hoge ratings en de lovende woorden vrij hoog. In dat licht bezien vond ik de film helaas toch wat tegenvallen. Dit is meer iets voor de puzzelaars onder ons en er schijnt zelfs een versie te zijn waarin je de film in chronologische volgorde kan bekijken. Wellicht dat meer dingen dan op hun plaats vallen. Denk niet dat ik dat ga doen overigens, daarvoor heeft de film mij niet nieuwsgierig genoeg gemaakt. Een tweede kijkbeurt zit er ook niet in, wat een teken is dat dit toch geen echte topper of klassieker is. Het acteerwerk is verder prima en het concept vrij origineel, maar ik vond de film op momenten ook in herhalingen vallen (wat natuurlijk deel van het concept is begrijp ik best), iets wat ik lichtelijk irritant vond. 6/10

Moviespecialist

Avatar

Heel veel mensen hebben geen benul waar Memento over gaat.
Ik daar in tegen snap het verhaal helemaal en wat voor verhaal!
Christopher Nolan zijn eerste succesvolle film die het terecht verdient om in de top 100 te staan.
De acteurs spelen erg overtuigend in deze film en ook het geweldige verhaal laat je niet meer los tot het einde.
Memento is gewoon een super goed bedacht verhaal die je als je fan bent van Christopher Nolan bent zeker hebt moeten zien!

8.0/10

Birdarcade

Avatar

Ik snap de ophef over deze film niet. Niet dat ik hem slecht vind hoor, maar kom op.
Ik vind het een aardig concept, maar dat zijn er zovele.
De hoofdrolspeler - hoe heet ie ook alweer (en dat vind ik al genoeg zeggen; jullie wellicht ook over mij lol) vind ik redelijk overtuigend als in LA Confidential, maar echt niet top.

Een 6.5 vind ik een reëeler cijfer
tuurlijk kijken, maar wees bedacht ipv van een koude kermis thuis te komen, ik vind het absoluut geen klassieker.

greetings from
the Birdarcade

http://groups.yahoo.com/group/Carrie_aka_Jessi

Steve Harwin

Avatar

Nee hoor Arthaum, je bent niet de enige die deze film wat vond tegenvallen. Maar in mijn geval lag dat aan de te hoge verwachtingen die ik had door het overtal aan lovende reacties van vrienden.

Het is op zich een prima film met wel degelijk uitstekende acteerprestaties. Als je hem nog nooit hebt gezien, is het zeker de moeite waard.
Maar als je hem al wel een keer hebt gezien, dan zijn alle verrassingen er wel uit en blijkt de film niet echt meer te boeien.

Echte topfilms hebben dit euvel niet, die kun je wel 80 keer blijven kijken.
Wat dat betreft zie ik Guy Pearce liever in LA Confidential en Carrie-Anne Moss en Joe Pantoliano in the Matrix 1.

Thiver

Avatar

Op de R1-dvd-uitgave zou een optie zijn waarmee je de film in chronologische volgorde kunt bekijken. Op de R2-versie (die ik bezit) is die optie helaas niet niet te vinden. En daar biedt internet de uitkomst: via diverse wegen is een Memento te downloaden die chronologisch wordt verteld. Iedereen die deze film waardeert, kan ik aanraden dit eens te doen en hem dan te bekijken. Je zult zien dat je de film ineens in een heel ander perspectief ziet; allerlei details die je eerst over het hoofd zag, vallen nu op.

shaffa2

Avatar

Whoaah, heavy... Het idee achter de film, namelijk het creeeren van een eigen werkelijkheid e.d. (zie het laatste kwartier) vind ik misschien wel beter dan de film zelf.
Natuurlijk is de opzet uniek en geeft het niet-chronologische aan de ene kant het idee alsof je zelf ook aan geheugenverlies (je weet immers niet wat er voorheen is gebeurd) en houdt het aan de andere kant de kijker geboeid,... toch tja, ik vind het een echte mindbreaker en wil 'm beslist nog een keer zien.
Ik snap bijvoorbeeld niet helemaal de rol van Nathalie in het hele gebeuren.... Misschien mis ik het verstand, of misschien is het omgekeerde tijdsverloop te verwarrend om het na de eerste keer te begrijpen.

Nou ja, dan maar een tweede keer he. Smiley face

ash_

Avatar

Goede film met een prachtig opgebouwd plot. Maar ik ben het met Bolo eens, emotionele betrokkenheid krijg je eigenlijk met niemand in deze film en dat breekt deze film bij herhaaldelijk bekijken toch wel op. Het is trouwens opvallend om te zien dat er op The Sixth Sense nogal wat kritiek kwam omdat er na 1 keer kijken niets meer aan zou zijn. Nu is de plot-truc van The Sixth Sense eenvoudiger dan die van Memento, maar in The Sixth Sense bouw je wel een emotionele band op met de hoofdpersonen en daarom vind ik laatst genoemde ook beter.

Wat niet wegneemt dat dit een erg goede film is. Ik vind hem alleen wat overschat.

[rating 4]

Kenji

Avatar

Een prachtig in elkaar gezette, intelligente film, inderdaad eentje waar je je hoofd bij moet houden. Maar mij bleef het toch storen dat geen van de personages in de film me iets deed; het was mij toch een tikkeltje te afstandelijk allemaal (terwijl ik ook wel snap dat dat te maken heeft met Leonards toestand: hij heeft niet het vermogen om echt een persoonlijkheid te ontwikkelen, omdat hij zichzelf steeds weer opnieuw moet uitvinden).
Een film met veel hersens, maar weinig hart.
[rating 3.5]

Hans

Avatar

Is dit de televisiepremiere, of is ie al eens geweest?

Btw, mijn verwachtingen van deze film waren zeer hoog, omdat een collega me steeds probeerde te overtuigen dat ik deze topper nou echt eens moet zien.
Alles wat hij zei bleek waar te zijn... in tijden niet zo'n bijzondere film gezien... met een verschrikkelijk originele aanpak natuurlijk, die je verplicht je kop erbij te houden en je laat denken zoals Leonard denkt.