Mulholland Drive

Reviews (13)

Jowsie

Avatar

Voor het eerst deze film gezien, wow, ik vond het geweldig. De eerste helft van de film lijkt een klassieke thriller, maar een tweede helft waarin je begrijpt hoe het zit komt er niet. Eigenlijk blijkt in plaats van de mysterieuze vrouw die haar geheugen kwijt is, juist de would-be actrice die haar ontmoet de centrale figuur. Er is natuurlijk al van alles over geschreven, maar één ding mis ik nog. Na het lezen van de review van the Guardian, en het interview met Naomi Watts van veel later (2017), is mijn conclusie dat de film heel erg over Naomi Watts zelf lijkt te gaan. (Het was haar eerste grote film, en Lynch schijnt haar gekozen te hebben op basis van alleen een portretfoto, een element dat in de film terugkomt). Of je zou kunnen zeggen, over Lynch’ fantasieën over een would-be actrice, die hij via haar portretfoto aan haar opgehangen heeft. Het heeft ook een beetje een Droste-blik effect. Ik denk dat Lynch hier ook op hint met de blauwe verdwijndoos en met de miniversie van het oudere echtpaar. Alleen is het effect hier dan misschien niet een herhaling van hetzelfde maar van een negatieve versie ervan (die uit lijkt te monden in de zelfmoord van de mislukte actrice). Je zou ook kunnen zeggen dat daar een fantasie van Lynch in zit over wat er gebeurd zou zijn met Watts als hij haar niet uitgekozen had.

Filmwolfje

Avatar

David Lynch heeft ooit eens verteld dat Lost Highway over O.J. Simpson ging... om die reden denk ik dat MudHolland Drive over de zelfmoord van Marilyn Monroe gaat en dat beide vrouwelijke hoofdrol-speelsters Marilyn Monroe moeten voorstellen, maar dan verschillende kanten van haar. En die 2 hebben een haat/liefde relatie met elkaar in dezelfde persoon, net als Gollum en Smeagol in Lord of the Rings (sorry, kon geen betere voorbeeld bedenken).

Ik weet niet of deze theorie al is bedacht, maar dit is dus mijn visie...

Je moet van dit type films houden om ze te kunnen zien en het leuke aan dit soort abstracte kunst is, dat je er een eigen draai kunt geven.

[rating 4]

hoihoi

Avatar

Eerder heb ik al eens op dit forum gereageerd. Daarin deed ik een poging een uitleg te geven. De film is echter vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Excuus daarom als sommige mensen mijn uitleg beschouden als dé oplossing.

Deze film heeft een tijdloze kwaliteit. Normaal gesproken vind ik waarderingen boven de 9 voor een film in principe twijfelachtig . Maar in dit geval geef ik (en pas na enkele keren de film te hebben gezien) een 9,5 Laten we maar zeggen dat een 10 onmogelijk goed is en daarom niet kan worden uitgedeeld.

Een absolute aanrader, en laat je niet uit het veld slaan als je de draad kwijt raakt. Kijk de film een paar keer en je zult er nog lang van genieten.

chuz

Avatar

Ik heb zelden zo genoten van een film als van deze. Na de eerste keer kijken dacht ik dat ik kansloos was hem te begrijpen na een tweede keer kijken gingen er steeds meer puzzelstukjes op zijn plaats vallen. Ik heb nog dagen lang plezier gehad van alles kloppend maken van de herrineringen.

Ik vind het trouwens onzin om te zeggen dat je deze film niet vanuit een rationele invalshoek zou mogen bekijken. Natuurlijk moet je altijd je gevoel gebruiken maar bij deze film is dat bolletje daarboven toch echt onmisbaar wil je er iets van snappen.

Zalige puzzel, enorm smaakvol in beeld gebracht

t+)
[rating 5]

me against the world

Avatar

Jeeh hij komt weer op TV. Ik heb hem zelf thuis, maar ik moet nou toch echt vertellen dat deze op tv komt tegen een paar mensen die hem van mij moeten zien.

*ziet het tijdstip waarop het uitgezonden wordt en twijfelt of diegen het wel gaat zien*

Ik vind het een goede film, en wil hem eigenlijk wel herkijken. Al doe ik het denk ik met de DVD, in plaats van op dat tijdstip op Zondag.

Derek Vinyard

Avatar

Prachtfilm maar wat verwacht je ook van D. Lynch. Lynch is een kunstenaar... je hoeft de film niet per se te snappen om ervan te kunnen genieten... prachig camerawerk en bizarre personages maken van deze prent een klein juweeltje.

Kijk ook Lost Highway, Wild at Heart en Blue Velvet!! Eraserhead heb ik nog niet gezien helaas.

En als het goed is verschijnt dit jaar Inland Empire, zijn nieuwste film in de bioscoop, in de gaten houden dus deze man ;)

buscemi

Avatar

@ gollum 36
Kijk ik zie graag heel goede thrillers. Zo een beetej Se7en achtige spannende films. Maar helaas ben ik niet zo veel gewend kwa puzzelen dus noemde ik een paar films op die kwa nieveau beter gewend was. Abre Los Ojos heb ik niet gezien, vandaar dat ik wel verrast was van Vanilla Sky. Werd Altijd maar op het verkeerde spoor gezet. Maar ja ik kijk wel woensdag, hopelijk dat ik het allemaal kan volgen. Zal wel niet. But I'll certainly try! Smiley face

onzehans

Avatar

Eerst de film maar eens kijken en dan bijvoorbeeld dit Everything you wanted to know about "Mulholland Drive" lezen.
Ook het forum op IMDB over de film wil nog wel eens vragen oplossen cq. inzichten verschaffen.

De bekende filmcriticus Roger Ebert geeft paralellen aan met Luis Bunuels film "That Obscure Object of Desire", en zegt dat Mulholand Drive misschien wel de eerste surrealistische film van de 21ste eeuw is.

Dat zou de lijn van Blue Velvet doorttrekken.

Over smaak valt niet te twisten, gelukkig, maar een film die zoveel tegenstrijdige en heftige reacties oproept en zoveel vragen ook moet wel de moeite waard zijn.

Ik ga zeker kijken!

Rooster

Avatar

Die blinde adoratie voor lynch en zijn flims gaat me soms toch wel wat te ver. Er is wel degelijk sprake van een meute die standaard Mulholland Dr. een geweldig meesterwerk vinden, want dat staat natuurlijk wel lekker intelectueel. Maar wee degene die er niet zo van onder de indruk is en het lef heeft dit in het openbaar te verkondigen. Diegene heeft dan de film totaal niet begrepen en ziet niet in wat voor briljant scriptschrijver Lynch is. Maar op de vraag wat er dan zo goed is aan een film als Mulholland Dr. krijg je vaak net zulke vage antwoorden als de film zelf. Lijkt dan toch een beetje op "de nieuwe kleren van de keizer." Ik verdenk Lynch er soms sterk van express een dosis vreemde zaken in zijn film te stoppen waarvoor hijzelf ook niet direct een verklaring heeft en het maar aan de kijker over te laten om het te verklaren. Maar goed, begrijp me niet verkeerd Lynch is zeer zeker een erg goede filmmaker maar in het schrijven van zijn verhalen slaat hij nog wel es wat door.

oT

Avatar

Het gaat mij erom dat jij zonder enig uitleg heel cru stelt dat Lynch geen goede verhalen schrijft en dat hij het bij een ander moet leren. Jij voelt je genept door hem, dus het ligt aan zijn schrijftalenten? :} Ik heb bij de 3e keer kijken toch veel knoopjes aan elkaar vast kunnen binden tot een logisch verhaal. Vraagtekens heb ik er zeker nog wel aan overgehouden, maar hey, dat is nu eenmaal Lynch's stijl en dat is wat hem zo mooi maakt. Als je dat niet inziet, of wel inziet maar er gewoonweg niet van houdt, dan kan ik me goed voorstellen dat Lynch niks voor jou is. Maar als je kritiek levert op de talenten van een regisseur, dan moet je daar wel voorzichtig mee zijn. Ipv te zeggen dat hij geen scripts kan schrijven, zou je kunnen zeggen dat jij zijn stijl niksaan vind. Dan ben je voor mij wat duidelijker en is zo'n discussie ook onnodig.

oT

Avatar

Jaaaaaaaaa! Echt een 'lekker' vage film. Vandaag (het is zaterdag) komt The Deceiver op tv, daarover heb ik geschreven dat de film een ware puzzle is. Idem over Mulholland Drive. Men zegt over deze film dat de verhaal gewoonweg NIET kan kloppen maar dat is niet waar. Er zit toch behoorlijk wat logica in de film, als je maar op de kleine, maar ook stomste details let. Dan zul je m misschien bij de 3x kijken wel snappen :P

Voor de mensen die niet zo van puzzelen en nadenken houden tijdens een film, dan is deze het alsnog waard om te kijken. Film is lekker duister, meeslepend en komt af en toe zeer humoristisch uit de hoek.

Mensen! :-S MAAK tijd voor deze film want gij zult ervan genieten :Y

[rating 5]

gielpeeters

Avatar

Deze film staat bij mij erg hoog op m'n favorietenlijst. Wisselt nogal eens van kop met Clockwork en Fight Club, maar in ieder geval vind ik m echt geweldig. Het is erg lastig om aan te geven waarom ik de eerste keer dat ik de film zag er helemaal weg van was. Ik werd als het ware echt de film ingezogen. Verder is het natuurlijk een erg mysterieuze film, die ook nog eens heel erg spannend is. Kan ik je nu precies vertellen wat er gebeurd in deze film? Nee, niet helemaal, maar het is gewoon elke keer weer een genot om te kijken.
[rating 5]

flip

Avatar

Briljante film! En daarmee bedoel ik dus ook echt briljant, deze film maakt je helemaal gek maar dezelfde tijd brengt hem jou toch ook een een lekkere rare gevoel. Gegarandeerd dat jij hem niet snapt als je hem voor het eerste keer kijkt misschien denk je wel dat je het snapt maar na de 2e helft wordt je helemaal in de war gebracht door de gekke en rare dingen. Het eerst wat ik dacht na deze film gezien te hebben was dat David Lynch één prettige gestoord maar toch briljante man is. Nogmaals: BRILJANT