We Were Soldiers (2002)

Fathers, Brothers, Husbands & Sons.

Reviews (10)

chuz

Avatar

Waar ik me nu idd wel behoorlijk aan begon te irriteren is het benadrukken van de heldhaftigheid van de soldaten. Natuurlijk laat je je plekje in de helicopter schieten als je aan flarden geschoten bent voor die ander die er nog erger aan toe is. Vanzelfsprekend geef je je drinkfles aan de gewonden. Soldaten die terwijl ze sterven verklaren dat ze blij zijn dat ze voor hun vaderland mogen sterven etc etc etc. Iedereen denkt eerst aan zijn maat en dan aan zichzelf. Wat proberen ze je hier wijs te maken ? Dat oorlog het beste in de man naar boven haalt ? Dat Amerika zo geweldig is dat het het ultieme offer verdient ? Schiet op zeg, Ik wil best geloven dat er helden bestaan aan het front maar ik krijg pukkeltjes van de suggestie dat dat de norm zou zijn als het erop aan komt. Ik denk namelijk dat het best menselijk is dat je een egocentrische zak wordt ten tijde van zulke helse beproevingen. En dat gegeven op zich lijkt mij al een redelijk overtuigend argument tegen de smeerlapperij die oorlog heet.

Tarkus

Avatar

Redelijk goede oorlogsfilm, maar de vergelijking met 'Saving Private Ryan', "Heftiger dan..." zoals op de hoes wordt vermeld is wat overdreven.
De rol van Mel Gibson is prima, maar ik vraag me af of hij dergelijke rol nu nog zou krijgen gezien zijn uitspraken van de laatste jaren.
Wel zijn de actiescènes zeer goed en heel realistisch in beeld gebracht.
Het eerste half uur is wel bijzonder saai, maar eens men is verzeild in het oorlogsgeweld is de film niet meer te stoppen betreft oorlogsactie.

swompie

Avatar

Kan deze film toch geen voldoende geven, ondanks de soms wel spectaculaire actiescenes. Eerste drie kwartier alleen maar gezeik over het geloof, de familie is de hoeksteen van de samenleving en het patriotisme uitmelken. De rest van de film speelde dit constant op de achtergrond mee waardoor je er echt kotsmisselijk van werd. Daarnaast staat zelfs Rambo niet zo vaak rechtop in een oorlogsgebied en klopt er helemaal niks van de slachtofferverhoudingen etc. Wel mooie explosieve scenes T+)

Wo2-safin

Avatar

De Amerikanen hebben dan wel meer doden gemaakt van hun vijand in de oorlog, maar in deze film ging het een beetje te ver. Aan het eind word gezecht dat er 1800 Vietnameese soldaten zijn gedood en iets van 40 Amerikaanse soldaten. Dat betekent dus dat elke 45 Vietnamese soldaten gelijkstaat aan 1 Amerikaanse..
In de oorlog zijn meer dan 75.000 Amerikaanse soldaten omgekomen dit leek me een grote slag dus over de 250 Amerikaanse doden is niet onmogelijk..

Maar ja, de film krijgt vanmij een 4 omdat ik niet van die helden films houd, dat Amerikaanse vlaggetje op het laats von ik niets en waarom zoveel slow motion!

Calvero

Avatar

Normaal gesproken vind ik "hoe meer doden, hoe beter/leuker de film" :+, maar in dit geval met zijn 305 doden, vind ik We Were Soldiers toch geen leuke film.

Er wordt slecht in geacteerd in deze film. Bijvoorbeeld: in een scene krijgt een vrouw een brief waarin staat dat haar man is overleden. De actrice die de rol van die vrouw speelt doet dan iets, maar of dat iets nou huilen of lachen moet voorstellen, weet ik niet.

Soap

Avatar

Na alle reacties gezien te hebben had ik niet zoveel van deze film verwacht, maar het viel toch allemaal best wel mee.
Om te zeggen dat deze film pro-Amerikaans en al dat patriotistische gedoe is, snap ik niet helemaal. Want wat mij opviel is dat in deze film de Noord-Vietnamezen niet als vijanden worden afgeschilderd, maar net als de Amerikanen: als soldaten.
Het film is nogal cliché-achtig, maar je begrijpt wel een beetje het idee van het film.
Maar goed dat ik graag oorlogsfilms zie, daardoor was deze film waarschijnlijk meer boeiend om te kijken dan voor anderen (en eerlijk gezegd vind ik al dat heldengedoe op de slagveld niet zo erg)

Nogal interessant trouwens om aan het einde van de film te weten dat "CSI: New York was sponsored by JVC" :? :P

chuz

Avatar

Het valt me telkens weer op hoeveel mensen het voor elkaar krijgen films als dit leuk of vermakelijk te noemen. Als je deze termen gebruikt hoef je in ieder geval niet meer te zeggen dat je hem politiek niet correct vindt. De juiste boodschap moet je dan namelijk zowiezo wel zijn ontgaan welke film je ook hebt gezien. En he ? ben ik nou gek ik dacht dat het verhaal echt gebeurt was, beetje raar om je dan te gaan beklagen dat het verhaal niet goed is.

Filmfreak Leo

Avatar

... vuilnis, zonde van je tijd. Zelfs een potje scrabbelen met je moeder is nog spannender... deze film draait niet om vietnam, maar om mel gibson. Mel gibson die als eerste uitstapt, mel gibson die de vijand doorziet, mel gibson die de juiste beslissingen neemt, mel gibson die om zijn jongens geeft, mel gibson die de moed erin houdt en mel gibson die als laatste weer instapt, of wellicht mel gibson die het leven laat voor amerika, ik kan me het einde niet herinneren. (wellicht niet afgekeken).

Daffy

Avatar

Ik vond deze op zich wel te doen, los van het feit dat ik de hele film dacht dat Mel aan het einde zn gezicht blauw zou gaan schilderen. Wel erg amerikaans sentimenteel bij vlagen, maar wel vermakelijk.
Windtalkers vond ik echt een draak van een film, die zou ik je echt sterk afraden. Maar ja als je em nog niet gezien hebt en je nick is Cage, dan zal dat wel niet helpen.

CAGE

Avatar

Deze wil ik toch echt niet missen. Coole cast weer. Heb de laatste tijd al genoeg leuke films gemist. Weinig tijd gehad ervoor. Big Lebowski : gemist, Rounders : ga ik missen want ik moet slapen komt veels te laat op enz...( kom even niet op de rest ) Dit soort films komen toch niet zo vaak op de tv en op gewenste tijdstip als Jurassic Park etc. Hopelijk komt er deze keer niks tussen. Kan niet wachten wanneer Windtalkers op tv verschijnt. Staat al een tijdje op mijn lijst van films die ik wel graag wil zien. Is ook zo een met vergelijkbaar thema en een mooie cast. Including Nicolas Cage natuurlijk. ;)