Slumdog Millionaire grote winnaar bij de Oscars

De einduitslag is 8-3, The Curious Case Of Benjamin Button is de grote verliezer.

Na het openingsnummer van presentator Hugh Jackman waar hij in sneltreinvaart alle grote films op de hak neemt lijkt het al snel helemaal anders te lopen voor de gedoodverfde favoriet: The Curious Case Of Benjamin Button. De eerste Oscar in de categorie beste actrice in een bijrol ging niet naar Taraji P. Henson maar geheel onverwacht naar Penélope Cruz voor haar rol in Vicky Christina Barcelona. Daarna het beste originele script waar Milk won en Slumdog Millionaire het eerste beeldje mee nam door de categorie beste geadapteerde script te winnen. 1 – 0

Iedereen had het al verwacht, Wall-E won de Oscar voor beste animatiefilm, maar niet alles ging naar Pixar. De award voor beste korte animatie ging niet naar Presto maar naar La Maison en Petits Cubes en Japanse regisseur Kunio Kato probeerde heel vaak te zeggen hoe dankbaar hij was. De strijd tussen Button en Slumdog ging daarna weer door en Button pakte weer een puntje door die voor beste aankleding te winnen. The Dark Knight was ook in die categorie genomineerd maar greep mis, maar een paar minuten daarna gebeurde het weer. Niet TDK maar Button won de Oscar voor beste make-up. Is de IMAX re-release helemaal voor niets geweest of gaat Batman nog iets winnen vannacht?

Komedie staat de hele avond centraal tijdens de uitreikingen, dat werd al duidelijk door de vele grappen die werden gemaakt tijdens het voorlezen van de nominaties. Maar wat Ben Stiller deed was echt geniaal! Hij kwam met een imitatie van Joaquin Phoenix toen hij bij Letterman zat, zoek het op bij YouTube want dat moet je echt zien als je de hele avond heb liggen pitten. Na het lachen werd het 2-2 toen Slumdog Millionaire won voor beste camerawerk.

Heath Ledger kreeg een Oscar voor zijn bijrol in The Dark Knight, even was er geen ruimte voor komedie. Zijn vader, moeder en zus namen zijn Oscar in ontvangst. Daarna pakte TDK ook nog een troostprijsje voor beste geluidsmontage.

Na alle technische prijzen waar Slumdog Millionaire de meeste kreeg, voor geluid, montage, en camerawerk staat het 4-3, en met 13 nominaties voor Benjamin Button waar hij er nu al 4 van mis is gelopen lijkt het er op dat hij de grote verliezer van de avond is. Nog 7 categorieën te gaan, zou het een geluksgetal zijn voor Button? Maar voordat de belangrijkste beeldjes worden weggegeven is het eerst nog het geluid waar Slumdog alles wint! De Oscar voor beste soundtrack en beste originele nummer. Het is nu 05:05 en met nog 5 Oscars te gaan heb ik al een titel voor dit bericht: Slumdog Millionaire grote winnaar bij de Oscars.

De nominaties voor beste regisseur werden voorgelezen en tijdens de shots van de verschillende regisseurs zag je het al aan David Fincher, hij keek bepaald niet blij en lijkt al te weten dat hij de grote verliezer is. Wat hij al leek te weten werd daarna al snel een waarheid, Danny Boyle pakte de 7de Oscar met zijn film Slumdog Millionaire. Van de 13 nominaties is er nu nog maar één klein kansje voor hem om te winnen.

Nog 3 te gaan, eerst die van beste actrice die niet Meryl Streep maar Kate Winslet wint voor haar rol in The Reader. Ze was al 6 keer eerder genomineerd maar had nog nooit gewonnen, in een emotionele speech bedankt ze iedereen die aan die film heeft meegewerkt en maakt ze heel opmerkelijk, haar excuses aan Streep. Fincher is deze avond niet de enige die naast zijn Oscars grijpt, ook Mickey Rourke, waarvan bijna iedereen verwachtte dat hij zou winnen nu hij met een geweldige comeback bezig is wint toch niet. De leden van de Academy vonden Sean Penn in Milk toch net iets beter.

En dan is het allemaal voorbij, uit de mond van Steven Spielberg hoort de hele wereld dat Slumdog Millionaire de beste film van 2008 is. De hele crew komt op het podium en het feest kan beginnen, van de 10 nominaties hebben ze er 8 gewonnen. Zeg nou eerlijk, wie had dat verwacht?

Nog één keer alle winnaars op een rij.

beste film: Slumdog Millionaire
beste niet-Engelstalige film: Departures
beste acteur: Sean Penn in Milk
beste actrice: Kate Winslet in The Reader
beste acteur in bijrol: Heath Ledger in The Dark Knight
beste actrice in bijrol: Penélope Cruz in Vicky Cristina Barcelona
beste regisseur: Danny Boyle, Slumdog Millionaire
beste animatiefilm: Wall-E

beste bewerkt scenario: Slumdog Millionaire
beste origineel scenario: Milk
beste sountrack: Slumdog Millionaire
beste origineel nummer: Slumdog Millionaire, Jai Ho
beste animatie kortfilm: La Maison en Petits Cubes
beste kortfilm: Spielzeugland (Toyland)
beste documentaire: Man on Wire
beste documentaire kortfilm: Smile Pinki

beste geluidsmontage: The Dark Knight
beste geluid: Slumdog Millionaire
beste montage: Slumdog Millionaire
beste camerawerk: Slumdog Millionaire
beste kostuums: The Duchess
beste make-up: The Curious Case of Benjamin Button
beste speciale effecten: The Curious Case of Benjamin Button
beste aankleding: The Curious Case of Benjamin Button

Heb je digitale tv(niet van digitenne) dan kan je vanavond om 20:00 gratis naar Film1 kijken en al deze hoogtepunten nog een keer bekijken, veel plezier!



NieuwsFilm

meest populair