FilmTotaal Filmoverzicht Juni

Wat zijn komende maand de grootste, opmerkelijkste of interessantste releases?

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zes in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

Bekijk de afbeelding

Cosmopolis (7 juni)

Regisseur: David CronenbergCast:

Robert Pattinson | Jay Baruchel | Kevin Durand | Paul Giamatti

In de film Cosmopolis, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Don DeLillo, reist de multimiljonair Eric Packer (Robert Pattinson) door Manhattan in een poging zijn haren te laten knippen. Tijdens zijn zoektocht naar een kapsalon probeert hij gewoon zijn zaken te regelen, zoals hij dat altijd doet, maar in de chaos die op zijn pad komt - waaronder een presidentiële stoet, anti-globaliseringsprotesten en de begrafenis van een beroemdheid - maakt hij enkele verkeerde beslissingen. Oorspronkelijk zou de rol van Packer door Colin Farrell gespeeld worden, maar hij moest uit de productie stappen wegens verplichtingen die hij had aan de film Total Recall. Ook Marion Cotillard zou een rol in Cosmopolis spelen, maar zij moest net als Farrell stoppen wegens schemaproblemen. De film was een van de kanshebbers op de Gouden Palm van het Filmfestival van Cannes.


Bekijk de afbeelding

Snow White and the Huntsman (7 juni)

Regisseur: Rupert SandersCast:

Kristen Stewart | Chris Hemsworth | Charlize Theron | Ian McShane

Sneeuwwitje is hip in Hollywood dit jaar. Eerder kregen we nog de film Snow White van Tarsem Singh te zien en deze maand komt een tweede interpretatie van het sprookje uit: Snow White and the Huntsman. In deze versie van het sprookje speelt Kristen Stewart de enige persoon in het land die mooier is dan de slechte koningin Ravenna (Charlize Theron). Ravenna, die geobsedeerd is met de gedachte de mooiste van het land te zijn, besluit zich van Sneeuwwitje te ontdoen en stuurt de Jager (Chris Hemsworth) op haar af. Hij neemt haar mee het bos in, maar besluit haar niet te vermoorden. In plaats daarvan traint hij haar om het uiteindelijk op te kunnen nemen tegen Ravenna. Overigens heeft Universal al zoveel vertrouwen in deze film dat het vervolg al aangekondigd is, en er wordt gewerkt aan een film die zich volledig centreert rondom het personage van Hemsworth.


Bekijk de afbeelding

Piranha 3DD (14 juni)

Regisseur: John GulagerCast:

Danielle Panabaker | Ving Rhames | David Hasselhoff | Chrisopher Lloyd

Piranha 3-D deed het best goed bij critici: de film scoorde op basis van 113 recensies een percentage van 73% op RottenTomatoes. Daarmee is de film 'certified fresh', en dat valt ook terug te zien in de box office cijfers van de film. In totaal werd er met de verkoop van bioscoopkaartjes ongeveer 83 miljoen dollar opgehaald met de film die 'slechts' 24 miljoen kostte om te maken. Genoeg reden dus voor dit vervolg. In deze film, waarin David Hasselhoff een cameo heeft, zijn de piranha's er weer. Dit keer zetten ze hun tanden in de bezoekers van de beste zomerattractie: The Big Wet Park. In tegenstelling tot haar voorganger is deze film meteen in 3D opgenomen.


Bekijk de afbeelding

Chernobyl Diaries (14 juni)

Regisseur: Bradley ParkerCast:

Jesse McCartney | Jonathan Sadowski | Nathan Phillips | Olivia Dudley

In de nieuwe film van Oren Peli, die we bovenal kennen van de film Paranormal Activity, gaat een groep jonge Amerikaanse toeristen mee op een 'extreme' excursie. Hun tourgids, Uri, negeert de waarschuwingen en neemt de groep mee naar de stad Pripyat, waar vroeger arbeiders woonden die in de Tsjernobyl kernreactor werkten. Na de kernramp werd de stad verlaten, maar de jonge toeristen komen er al snel achter dat Pripyat lang niet zo verlaten is als ze denken. Al gauw worden ze achterna gezeten door vreemde mutanten. De productie is overigens niet oncontroversieel: nabestaanden van de kernramp vinden dat de makers op absurde wijze munt proberen te slaan uit de kernramp. Ze wijzen erop dat nog altijd 400.000 mensen geconfronteerd worden met de gevolgen van de ramp. Ze hebben opgeroepen tot een boycot van de film.


Bekijk de afbeelding

De rouille et d'os (14 juni)

Regisseur: Jacques AudiardCast:

Marion Cotillard | Matthias Schoenaerts | Bouli Lanners | Céline Sallette

De Frans-Belgische film De rouille et d'os (in het Nederlands Roest en Botten) is gebaseerd op een gelijknamige serie korte verhalen geschreven door Craig Davidson. De film en de verhalen volgen de vijfentwintigjarige Ali (Matthias Schoenaerts), die uit nood onderdak zoekt bij zijn zus in Zuid-Frankrijk. Daar ontmoet hij de orkadresseur Stéphanie (Marion Cottilard). Hun levens hebben niets gemeen tot het noodlot toeslaat en er een speciale relatie tussen de twee ontstaat. Stéphanie verliest haar beide benen en wordt Ali's manager wanneer hij deel gaat nemen aan illegale gevechten om haar leven te redden. De film, die door Why Not Productions, 2 Cinéma, Page 114 en Les Films du Fleuve werd geproduceerd met een budget van 16,3 miljoen euro, was een van de kanshebbers voor de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.


Bekijk de afbeelding

21 Jump Street (21 juni)

Regisseurs: Phil Lord | Chris MillerCast:

Jonah Hill | Channing Tatum | Brie Larson | Dave Franco

In 21 Jump Street werken Schmidt (Jonah Hill) en Jenko (Channing Tatum) voor de politie. Wegens hun jonge voorkomen moeten ze undercover gaan in een lokale middelbare school. Daar riskeren ze hun leven om een gewelddadige en gevaarlijke drugsbende op te rollen. Tegelijkertijd komen ze erachter dat de middelbare school totaal veranderd is sinds ze die verlaten hebben en worden ze geconfronteerd met problemen waarvan ze gehoopt hadden die achter zich gelaten te hebben. In de Verenigde Staten draait de film al vanaf 16 maart in de bioscopen. Critici zijn erg positief over de film: op RottenTomatoes scoort de film een percentage van 85% op basis van 195 recensies. De consensus: A smart, affectionate satire of '80s nostalgia and teen movie tropes, 21 Jump Street offers rowdy mainstream comedy with a surprisingly satisfying bite.


Bekijk de afbeelding

The Raven (21 juni)

Regisseur: James McTeigueCast:

John Cusack | Luke Evans | Alice Eve | Brendan Gleeson

In The Raven speelt John Cusack de bekende auteur Edgar Allan Poe, die in de laatste dagen van zijn leven spoorloos verdween, om vervolgens verward en zonder herinneringen aan de gebeurtenissen op straat gevonden te worden. In deze film wordt een fictieve invulling aan die dagen gegeven. Er vinden in Baltimore brute moorden plaats en detective Emmett Fields (Luke Evans) realiseert zich dat deze tot in elk detail lijken op die uit de verhalen van Poe. Samen gaan ze op jacht op de seriemoordenaar. Ook deze film draait al in de VS maar doet het een stuk minder goed: op basis van 116 recensies scoort de film een percentage van 21%. De consensus is als volgt: Thinly scripted, unevenly acted, and overall preposterous, The Raven disgraces the legacy of Edgar Allen Poe with a rote murder mystery that's more silly than scary.


Bekijk de afbeelding

Rock of Ages (21 juni)

Regisseur: Adam ShankmanCast:

Tom Cruise | Catherine Zeta-Jones | Alex Baldwin | Russell Brand

Rock of Ages is de bewerking van een gelijknamige rockmusical uit 2006. Die speelt sinds 2009 op Broadway en doet het daar goed genoeg om er een filmversie van te maken. Er spelen een aantal sterren mee in de film zoals Tom Cruise, Russell Brand, Julianne Hough, Alec Baldwin en Catherine Zeta-Jones, om er maar een paar te noemen. De musical volgt de serveerster Sherrie Christian (Julliane Hough) en hulpkelner Drew Boley (Diego Boneta), die verliefd op elkaar worden tijdens de pop metal periode van de jaren '80. Als alles gegaan was zoals gepland, waren er nog meer sterren in de film geweest: onder andere Will Ferrell, Steve Carrell, Taylor Swift, Anna Hathaway, Amy Adams , Gwyneth Paltrow en Olivia Wilde stonden op het lijstje om mogelijk een rol te spelen in de film.


Bekijk de afbeelding

The Raid (28 juni)

Regisseur: Gareth EvansCast:

Iko Uwais | Doni Alamsyah | Yayan Ruhian | Ray Sahetapy

The Raid is een gewelddadige Indonesische actiefilm, die zich diep in de sloppenwijken van Jakarta afspeelt. In een appartementengebouw dat in een van de sloppenwijken ligt, wonen enkele van de werelds gevaarlijkste moordenaars en gangsters. Tot nu toe werd het gebouw als onneembaar beschouwd en daarom met rust gelaten. Daar komt verandering in als een eliteteam van agenten de opdracht krijgt de beruchte drugsbaron die het complex beheerst uit te schakelen. Hij bivakkeert op de dertigste verdieping van het gebouw, maar op de zesde komt het team er al achter dat de missie hopeloos is. Er is helaas geen weg terug, dus het team moet zich verdieping na verdieping omhoog werken om hun doelwit alsnog uit te schakelen. Bij de critici doet de film het goed: op basis van 125 recensies scoort deze 83%. No frills and all thrills, The Raid: Redemption is an inventive action film expertly paced and edited for maximum entertainment.


Bekijk de afbeelding

The Amazing Spider-Man (28 juni)

Regisseur: Marc WebbCast:

Andrew Garfield | Emma Stone | Rhys Ifans | Irfan Khan

In mei 2008 was er nog sprake van dat er een Spider-Man 4 en 5 gemaakt zouden worden. De twee films zouden tegelijk opgenomen moeten worden en acteur Tobey Maguire had zelfs al zijn handtekening gezet. Echter, in december 2009 kwamen de eerste berichten naar buiten over problemen rondom de films. Regisseur Sam Raimi en Sony zouden het niet met elkaar eens kunnen worden over de slechterik van de film. Die problemen bleken al snel onoplosbaar want op 12 januari 2010 werd besloten de stekker uit Spider-Man 4 te trekken. Er zou in plaats daarvan een reboot van de franchise plaatsvinden, onder leiding van regisseur Marc Webb. Het balletje ging rollen en uiteindelijk werd in juli 2010 na lang gespeculeer Andrew Garfield als opvolger van Maguire gekozen. In deze reboot probeert Peter Parker uit te zoeken wat er jaren geleden met zijn ouders gebeurd is. Zijn zoektocht brengt hem naar Oscorp, waar een oud-collega van zijn vader werkt, dr. Curt Connors (Rhys Ifans). Net als Peter heeft hij een alter-ego. Een strijd barst los tussen de twee, en Peter moet daarin keuzes maken die zijn leven zullen veranderen en zijn toekomst als superheld vormen.

NieuwsFilm

meest populair