POLL: De films van regisseur Clint Eastwood

Wordt het Unforgiven, Mystic River, Million Dollar Baby, Gran Torino of toch Pale Rider? Stem zelf!

Ondanks dat de doorgewinterde filmmaker Clint Eastwood bij velen nog steeds te boek staat als de acteur die Harry Callahan, a.k.a. Dirty Harry, speelde, verdient de viervoudig Oscar-winnaar al sinds 1971 zijn sporen als regisseur. In veel van zijn films was hij ook te zien, voornamelijk in de hoofdrol. In de POLL van deze week kijken we naar het oeuvre van Eastwood als regisseur. Uiteraard maken we volgende week bekend welke film "de meest favoriete film van regisseur Clint Eastwood" is van de FilmTotaal-bezoekers.

In 1970 besloot acteur Eastwood, die in 1955 voor het eerst opdook in een film, de stoute schoenen aan te rekken en zelf (zijn) films te regisseren. Een van de voornaamste redenen was dat hij zich ergerde aan de situatie dat regisseurs soms vele malen scenes opnieuw wilden opnemen, met als gevolg dat er veel tijd in de productiefase ging zitten en de kosten flink toenamen. De eerste film van Eastwood was het misdaaddrama Play Misty for Me (1971), uiteraard met zichzelf in de hoofdrol. Het werd goed ontvangen door de belangrijkste critici. In datzelfde jaar zou hij voor het eerst te zien zijn als Harry Callahan in de film Dirty Harry, niet geregisseerd door Eastwood. In 1973 verscheen de financieel succesvolle western High Plains Drifter, die werd gevolgd door het onbekendere Breezy (1973) en het matig ontvangen The Eiger Sanction (1975). Meer succes had hij in 1976 met het goed ontvangen The Outlaw Josey Wales, de eerste film van Eastwood die genomineerd werd voor een Oscar ("Best Music, Original Score"), en in 1977 wist hij de zalen wederom te vullen met de misdaadfilm The Gauntlet.

Na zijn succesvolle hoofdrol in Don Siegels Escape from Alcatraz (1979) verscheen van Eastwood in 1980 weer een eigen film, namelijk komedie Bronco Billy, een van de financieel minst succesvolle titels uit zijn carriere als regisseur. Twee jaar later boekte hij met Firefox (1982) meer succes en datzelfde jaar verscheen Honkytonk Man, die juist weer minder de aandacht trok. Een jaar later regisseerde hij voor het eerst zichzelf als Dirty Harry in het goed presterende Sudden Impact (1983) en in 1985 boekte hij één van zijn grootste successen ooit. De western Pale Rider werd gezien als de beste film van het jaar, al wist het geen van de grote filmprijzen te winnen. Zijn volgende film Heartbreak Ridge was juist weer geen doorslaand succes en andermaal toonde Eastwood aan dat hij successen zonder enige moeite kon afwisselen met tegenvallende projecten. In 1988 en 1990 verschenen van Eastwood de films Bird en White Hunter, Black Heart. Beide films faalden aan de bioscoopkassa. De biopic Bird deed echter wel goed bij de critici en won onder meer een Oscar voor "Best Sound".

In 1990 rondde Eastwood ook de buddy cop-actiefilm The Rookie (1990) af, die vooral geprezen werd om zijn actiescènes. In 1992 wist de regisseur alle aandacht op zich te vestigen met de westernklassieker Unforgiven. De film was niet alleen een groot succes bij het publiek, maar het wist ook vier van de negen Oscarnominaties te verzilveren. De belangrijkste prijzen gingen naar Eastwood zelf, aangezien hij de felbegeerde beeldjes in ontvangst mocht nemen voor "Best Film" en "Best Director". Acteur Gene Hackman kreeg een Oscar voor zijn bijrol. Een jaar later verscheen het fraaie A Perfect World met Kevin Costner. In de jaren erop leverde Eastwood redelijke en ook matige titels af met The Bridges of Madison County (1995), Absolute Power (1997), Midnight in the Garden of Good and Evil (1997) en True Crime (1999).

In 2000 bracht Eastwood het succesvolle Space Cowboys naar de wereldwijde bioscopen om vervolgens teleur te stellen met het geflopte Blood Work (2002). Een jaar later zette Eastwood een succesvolle periode in, die tot op de dag van vandaag voortduurt. Met de misdaadfilm Mystic River (2003) boekte hij weer een financieel succes en ook vele prijzen werden in de wacht gespeeld, waaronder twee Oscars voor de rollen van Sean Penn en Tim Robbins. Het jaar daarop verscheen Million Dollar Baby waarvoor Eastwood wederom de Oscars won voor beste regie en beste film. Ook Hilary Swank en Morgan Freeman wonnen Oscars voor hun (bij)rol. De tweeluik, met de films Flags of Our Fathers en Letters from Iwo Jima (2006), werd ook weer erg goed ontvangen, al wisten ze niet opvallend te presteren aan de bioscoopkassa. Ook in 2008 verschenen twee films van Eastwood, namelijk de thriller Changeling en het drama Gran Torino, zijn financieel succesvolste film tot op heden. Met zijn drie meest recente films, de Nelson Mandela-biopic Invictus, het drama Hereafter en de biopic J. Edgar waren allemaal titels die redelijk tot goed werden ontvangen, maar niet helemaal uit de verf wisten te komen aan de wereldwijde bioscoopkassa. De 83-jarige Eastwood zou op dit moment werken aan de musicalfilm Jersey Boys en zou ook nog gekoppeld aan het project A Star Is Born, tevens een musicalfilm.

Van Eastwoods 32 films kregen vijftien films in totaal 39 Oscars-nominaties. Hier werden er twaalf van verzilverd, waaronder voor Beste Film en Beste Regie voor zowel Unforgiven als Million Dollar Baby. Eastwood kreeg in 1995 de Irving G. Thalberg Memorial Award. Op Rotten Tomatoes krijgt Unforgiven het hoogste percentage met 97%. De film Firefox werd het matigst ontvangen en staat op 42%. Een aantal van zijn titels zijn terug te vinden in de befaamde IMDb Top 250: Unforgiven: #97, Gran Torino: #128, Million Dollar Baby: #173, Mystic River #242. Financieel gezien is Gran Torino Eastwoods succesvolste film, aangezien het wereldwijd $270,0 miljoen noteerde. De films Breezy, Bird en White Hunter, Black Heart lijken zijn financieel minst succesvolste titels.

Succes met de overwegingen en bedankt voor je stem!
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.
online survey

Uitslagen eerdere regisseur-POLLS op FilmTotaal.nl: Stanley Kubrick | Guy Ritchie | Oliver Stone | Joel en Ethan Coen | Michael Bay | Tim Burton | Christopher Nolan | David Fincher | Steven Spielberg | Martin Scorsese | James Cameron | Quentin Tarantino | Overige uitslagen POLLS



NieuwsFilm

meest populair