FilmFacts: 'X-Men: Days of Future Past'

Alles wat je moet weten over deze nieuwe film.

Komende donderdag komt de film X-Men: Days of Future Past uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 22 mei in première.

X-Men: Days of Future Past


Duur: 130 minutenGenres Actie, Avontuur, Sci-FiBudget: 225 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieBryan SingerScenario Simon KinbergHugh Jackman Logan / WolverineJennifer Lawrence Raven / MystiqueMichael Fassbender Erik Lensherr / Jonge MagnetoJames McAvoy Jonge Charles XavierPeter Dinklage Bolivar Trask
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Het ultieme X-Men ensemble vecht voor het voortbestaan van hun soortgenoten over twee tijdsperiodes in X-Men: Days of Future Past. De geliefde personages uit de originele X-Men filmtrilogie bundelen hun krachten met hun jongere zelf uit X-Men: First Class, in een epische strijd om het verleden te veranderen, zodat de toekomst gered kan worden.

X-Men Cinematic Universe

Net als Marvel en Sony werkt ook filmstudio Fox aan een cinematic universe. Daarom staan er volgens scenarist Simon Kinberg een heleboel films op stapel. Er is bijvoorbeeld al een opvolger gepland voor Days of Future Past: Apocalypse. Regisseur Bryan Singer noemde het een vervolg op First Class, die zal draaien om de oorsprong van mutanten. Daarbij zijn mogelijk rollen weggelegd voor oude bekenden als Jean Grey, Cyclops en Storm. Ook zal Channing Tatum te zien zijn als Gambit (en vervolgens een spin-off film krijgen).

Waar Apocalypse in mei 2016 uitkomt, kunnen we het jaar daarna al naar Wolverine 3, waarin Hugh Jackman wederom de rol van Wolverine speelt. Welk verhaal de film volgt weten we niet, maar het zal waarschijnlijk de laatste film zijn waarin Jackman als Wolverine te zien is. Ook kunnen we er vanuit gaan dat de film gebaseerd wordt op een comic.

Nog een X-Men gerelateerde film die in ontwikkeling is, heet X-Fore. Het is een spin-off van de X-Men franchise en wordt geschreven door Jeff Wadlow. We weten dat er vijf personages zijn die centraal staan. Tot slot is er ook nog een Deadpool-film in ontwikkeling. Veel is er niet over bekend, behalve dat in de film de vierde muur doorbroken zal worden, zoals dat ook in de comics gebeurt. Tim Miller regisseert deze film, waarvan nog niet bekend is wanneer deze uit moet komen.

Box office voorspelling

Fox neemt een flinke gok met deze film. Het is de duurste X-Men-film ooit gemaakt en de verwachtingen zijn daardoor hooggespannen. En de franchise mag dan wel populair zijn, nooit verdiende een X-Men film meer dan 460 miljoen dollar aan de wereldwijde box office (dat was met het gemengde ontvangen The Last Stand). Kortom: of deze film wel zoveel verdient als Fox hoopt, is onzeker.

De voorspellingen zijn echter goed. Het is de enige blockbuster die in de Verenigde Staten opent tijdens het Memorial Day weekend, dus wordt er een geweldig openingsweekend verwacht. Volgens Variety zou de film in het openingsweekend wel eens 125 miljoen dollar kunnen verdienen. Vervolgens zou die opbrengst nog oplopen naar een totaal van 221 miljoen dollar, maar als de reacties van het publiek erg positief zijn, kan dat al gauw veel meer worden.

Het is verder moeilijk te voorspellen hoeveel de film in de rest van de wereld zal verdienen. Cijfers die genoemd worden, variëren tussen de vierhonderd en vijfhonderd miljoen dollar, waarmee het totaal neerkomt op tussen de zes- en zevenhonderd miljoen dollar. In Nederland zal de film, gebaseerd op de prestaties van eerdere films in de franchise, waarschijnlijk tussen de 1,5 en 2 miljoen euro verdienen.

Eerste reacties

De eerste reacties op de film zijn erg positief. Zo noemt Umberto Gonzalez van LatinoReview de film op z'n minst zo goed als Captain America: The Winter Soldier. Opvallend is dat volgens hem en ook andere recensenten vooral Quicksilver (Evan Peters) eruit springt. Verder stelt Steven Weintraub van Collider dat voor hem de film eigenlijk te kort was. Deze duurt twee uur en tien minuten, maar voor hem kon die gemakkelijk langer duren. Het zien van de oude en nieuwe cast is geweldig.

Andere recensenten noemen het de meest gedurfde en grootschalige film in de franchise. Hier en daar slaagt de film niet, maar op andere punten is het juist een prachtig spektakelstuk, waarbij de actie op de een of andere manier toch intiem blijft. Onderhoudend is de overvolle film dus in elk geval wel!

Trivia

In deze film is Quicksilver te zien, gespeeld door Evan Peters. Dat personage is ook te zien in Avengers: Age of Ultron, wat komt omdat Marvel én Fox de rechten hebben op het personage. Het is de zevende keer dat Hugh Jackman als Wolverine te zien is, waarmee hij zijn eigen record van het meest te zien zijn als comic personage verbreekt. Het is de vierde keer dat er een X-Men-film gemaakt wordt, gebaseerd op een comic van Chris Claremont. Eerder gebeurde dat met X2 (gebaseerd op God Loves, Man Kills), vervolgens met The Last Stand (gebaseerd op The Dark Phoenix Saga) en The Wolverine (gebaseerd op een comic met dezelfde titel).

•


•


•





survey solutions



NieuwsFilm

meest populair