Blu-Ray Review: Jersey Boys

Nette biopic van Clint Eastwood op een even zo nette Blu-Ray uitgave.


Regie: Clint Eastwood | Cast: John Lloyd Young (Frankie Valli), Vincent Piazza (Tommy DeVito), Erich Bergen (Bob Gaudio), Michael Lomenda (Nick Massi), Christopher Walken (Angelo DeCarlo), Freya Tingley (Francine Valli), e.a. | Speelduur: 134 minuten | Bioscooprelease: 19 juni 2014 | FilmTotaal recensie: Jersey Boys

Als acteur was Clint Eastwood vooral bekend van de wat hardere titels. Hij speelde echter ook éénmaal in een musicalfilm, namelijk Paint Your Wagon uit 1969. Ondanks dat de viervoudig Oscarwinnaar zelf ook muzikaal is onderlegd, duurde het ruim veertig voor hij weer aan de slag ging met het genre. Als regisseur koos hij voor een verfilming van de recente musical-knaller Jersey Boys. Een slimme zet, aangezien de Tony Award-winnende musical vele miljoenen bezoekers wist te trekken.

Eastwoods filmversie werd echter minder goed ontvangen en de 40 miljoen kostende muzikale biopic wist de bioscoopzalen niet in die mate te vullen als genretoppers Ray en Walk the Line dat deden. Vermoedelijk komt dit doordat de fans van de musical een musicalfilm hadden verwacht en een biografische film kregen voorgeschoteld. Onlangs verscheen het overigens best nette Jersey Boys op een basic Blu-Ray uitgave.

Synopsis

Vier jonge mannen uit een foute buurt in New Jersey weten zich in de jaren zestig te vormen naar de legendarische rockgroep Frankie Valli and The Four Seasons. De beproevingen en overwinningen die zij beleefden worden begeleid door de hits die een hele generatie hebben beïnvloed: "Sherry", "Big Girls Don't Cry", "Walk Like a Man", "Dawn", "Rag Doll", "Bye Bye Baby" en vele andere.


Waardering

Op Rotten Tomatoes krijgt Jersey Boys een net aan "Rotten" 53%. De IMDb noteert een veel betere 6,3 bij ruim 102 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het muzikale drama met een mindere 5,2 (Stem zelf). FT-recensent Arjan Welles gaf drie sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Box Office

Het productiebudget van Jersey Boys bedroeg zo'n $40 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een redelijke $13,3 miljoen en eindigde op een iets wat magere $47,0 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een niet heel veel betere, maar redelijke $67,3 miljoen. De opbrengst in Nederland kwam niet boven een ton in dollars uit.


Blu-Ray: Jersey Boys | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: november 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid:: Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Extra's: From Broadway to the Big Screen | Too Good to be True | "Oh, What a Night" to Remember | EAN: 5051888196021 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Warner Home Video

Deze Blu-Ray uitgave van Jersey Boys bestaat uit een standaard Amaray Blu-Ray keepcase, met daarin een Blu-Ray-schijf en een code om de Digital Ultraviolet te bemachtigen. Voor de vormgeving van de cover is gebruik gemaakt van de tweede filmposter.

Beeld & geluid

Visueel pakt de schijf van deze muzikale film goed uit. Het beeld is erg scherp en daardoor rijk aan details. Eastwood heeft een flinke kleurfilter - wat duidelijk in beeld komt tijdens de extra's - ingezet om de tijdsgeest aan te zetten. In beginsel pakt dit netjes uit, maar dit had toch zeker wat minder gemogen. Uiteraard heeft dit weinig te maken met de kwaliteit van de Blu-Ray schijf die verder een prima zwartwaarde kent. Je hoef bij deze film niet de verwachting te hebben dat je van het ene in het andere muzieknummer wordt gegooid. Dit neemt niet weg dat de DTS-HD 5.1 track prima geluid laat horen en ook zeker een tandje harder mag als je een fan bent van de muziek van Frankie Valli and the Four Seasons.

Extra's

Warner Bros. heeft drie extra's op de schijf laten printen. From Broadway to the Big Screen is de meest inhoudelijke. Er wordt gekeken hoe de musical is vertaald naar het witte doek. Er wordt zowel ingezoomd op de musical zelf als de totstandkoming van de film. Zo komen regisseur Clint Eastwood en andere leden van de crew veelvuldig aan het woord en wordt er ingezoomd op de cast, voornamelijk acteurs uit de verschillende versies van de musical.

Daarnaast is er de korte featuette Too Good to be True over acteur Donnie Kehr die de overstap maakte van het theater naar de filmset en kun je in "Oh, What a Night" to Remember iets meer te weten komen over de totstandkoming van de afsluitende musical-scène.

Nette muzikale biopic die helaas niet helemaal overtuigd. De Blu-Ray uitgave is basic, maar netjes.

De muzikale biopic Jersey Boys laat vooral een stukje veelzijdigheid van Clint Eastwood zien. Ondanks dat het helemaal geen onaardige film is, kan het niet tippen aan vergelijkbare films over artiesten. De rol van Christopher Walken is heerlijk en doet denken aan zijn rollen die hij in het verleden vaker liet zien. Van Eastwood verschijnt binnenkort de oorlogsfilm American Sniper.

Er staan overigens biopics op stapel rond artiesten als James Brown (Get on Up), N.W.A. (Straight Outta Compton), Elton John (Rocketman), Miles Davis (Miles Ahead), Janis Joplin (Get It While You Can), Freddie Mercury (Geen titel) en Marilyn Monroe (Blonde). Genoeg muzikale biopics komende jaren.

Deze Blu-Ray uitgave van Jersey Boys wordt netjes afgeleverd door Warner Bros. Beeld en geluid stemmen dik tevreden en met From Broadway to the Big Screen is er een prima extra te bekijken. Hieronder de online featurette Meet The Jersey Boys:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair