12 Films die je niet mag missen in juni

Met o.a. Jurassic World, Entourage, Blade Runner, Danny Collins en Prins.

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zeven in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

Spy (4 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Paul Feig
Genre(s):
...
Actie | Komedie






De maand gaat van start met een peperdure komedie van Paul Feig, waarvoor hij inspiratie haalde uit een reeks spionagefilms. Ditmaal niets serieus echter; centraal staat een personage van komedieactrice Melissa McCarty. Zij is Susan Cooper, die een bureaubaan als analist bij de CIA heeft. In het geheim is ze echter de held achter de gevaarlijkste missies van het agentschap. Als haar partner Bradley Fine (Jude Law) spoorloos verdwijnt en topagent Rick Ford (Statham) gecompromitteerd blijkt, gaat Cooper vrijwillig undercover in de wereld van wapenhandelaar Rayna Boyanov (Byrne). Al snel blijkt ze niet alleen haar partners leven te moeten redden, maar ook een wereldwijde ramp te moeten voorkomen. De film wordt erg positief ontvangen door critici. Melissa McCarthy wordt vooral geprezen om haar rol in deze hilarische komedie. Vooral haar scènes met Byrne zouden erg goede humor hebben.

Bekijk de trailer


Dancing Arabs (4 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Sayed Kashua
Genre(s):
...
Drama






Met Dancing Arabs bekijkt filmmaker Eran Riklis vanaf 4 juni de complexe relaties tussen Joden en Arabieren in Israël. Dancing Arabs speelt zich af begin jaen '90 en volgt de Palestijns-Israëlische Eyad (Barhom). Hij is toegelaten tot een prestigieuze kostschool in Jeruzalem, waar hij veel moeite blijkt te hebben met de andere taal en cultuur. Ondanks de hindernissen ontstaat er al snel een hechte band met zijn klasgenoot Jonathan (Moshonov) en wordt hij verliefd op de Joodse Naomi (Daniel Kitzis). Om echter als gelijke in zijn nieuwe omgeving beschouwd te worden, moet Eyad een persoonlijk offer maken en dat gaat niet gemakkelijk. Dancing Arabs wordt geprezen als een erg sterke film, die een sterk perspectief biedt op een historische verdeeldheid. Gebaseerd op het gelijknamige boek van de Arabisch-Israëlische schrijver Sayed Kashua.

Bekijk de trailer


Man Up (4 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Tess Morris
Genre(s):
...
Komedie | Romantiek






Man Up is een komedie waarin de 34-jarige Nancy (Bell) het leven van een uitbundige single leeft. Met grote regelmaat verlaat ze stomdronken de kroeg en haar vrienden vinden het welletjes geweest met die levensstijl. Daarom proberen ze Nancy, tot haar grote ergernis, te koppelen. Onderweg naar het huwelijksjubileum van haar ouders ontmoet ze de charmanta Jack (Pegg). Ze denkt dat hij de 24-jarige blind date is die haar vrienden voor haar geregeld hebben. De klik tussen de twee is al snel aanwezig en samen komen ze terecht in de meest bizarre, maar hilarische situaties. Het wordt een date om nooit te vergeten... Of we de film nooit zullen vergeten is naar het schijnt een andere kwestie. Man Up zou er moeite mee hebben de balans tussen romkom en slechte sitcom te vinden en daarom niet altijd even geslaagd uit de hoek komen.

Bekijk de trailer


Jurassic World (11 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Rick Jaffa | Amanda Silver e.a.
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Sci-Fi






Na een decennium in de ontwikkelingshel, komt deze maand eindelijk de vierde film in de Jurassic Park-franchise uit in de bioscopen. Het is de tweede film die zich afspeelt op Isla Nublar, maar nu met een nieuw uitgangspunt. De boel speelt zich nu af op een volledig functionerend dinosaurus pretpark met de naam Jurassic World. Eigenaar van het park is het Masani Global Corporation, dat de terugvallende bezoekersaantallen niet fijn vindt. En dus krijgen wetenschappers, onder leiding van Claire Dearing (Howard) de opdracht een nieuwe attractie te maken, wat leidt tot een hybride dinosaurus met de naam Indominus Rex. Dat hyperintelligente monster ontsnapt en richt al snel grote schade toe. Aan dinsoaurustrainer Owen Grady (Pratt) en zijn team de taak om haar te vangen.

Bekijk de trailer


Entourage (11 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Doug Ellin
Genre(s):
...
Komedie






Jurassic Park is niet de enige franchise die in juni een heropleving krijgt. Ook Entourage, dat van 2004 tot 2011 op HBO te zien was, krijgt weer een nieuw avontuur. De film pikt het verhaal op waar de serie ophield en toont het verdere verloop van de carrière van filmster Vincent Chase (Grenier) en zijn vrienden. Ari Gold (Piven) is nu studiohoofd en neemt de beslissing Vince's regiedebuut een budget van maar liefst 100 miljoen dollar te geven. Als de productie maar liefst 15 miljoen dollar duurder uitvalt, moet Ari financiering van de Texaanse miljardair Larsen McCredle (Billy Bob Thornton) en zijn zoon Travis (Haley Joel Osment) zien te krijgen. En Vincent gaat door met zijn lakse houding en stelt dat als de film flopt, iedereen gewoon terug kan gaan naar Queens.

Bekijk de trailer


Taxi Teheran (11 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Jafar Panahi
Genre(s):
...
Drama





Naast een boel franchisefilms, is het in juni ook de beurt aan Gouden Beer winnaar Taxi Teheran, een bijzondere film van regisseur Jafar Panahi. Hij rijdt als taxichauffeur door de levendige straten van Teheran en interviewt met een kleine camera op het dashboard de passagiers. Het resultaat is een komische en aangrijpende schets van het dagelijkse leven in de Iraanse hoofdstad. Daarmee stelt Panahi ook nog eens de regels van censuur, die hijzelf met elke film weer overtreedt, aan de kaak. In december 2010 kreeg hij van het Iraanse regime een beroepsverbod van twintig jaar en een huisarrest van zes jaar opgelegd wegens "propaganda tegen de Islamitische Republiek". Taxi Teheran is de derde film die hij uit het land wist te smokkelen. Dat niet alleen tot waardering van de jury van de Berlinale, maar ook tot waardering van de internationale fimpers, die de film tijdens het festival in Berlijn de persprijs toekende.

Bekijk de trailer


Blade Runner: The Final Cut (18 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Hampton Fancher | David Webb Peoples
Genre(s):
...
Sci-Fi | Thriller






Na ruim tien jaar draait 'ie in een nieuwe versie in de bioscopen, Ridley Scotts klassieker Blade Runner. Geen 3D-conversie, maar een definitieve versie, zoals deze versie van de film heet. Er zitten nieuwe scènes in, die volgens critici de film een stuk somberder, maar wel beter maken. De film speelt zich in het Los Angeles van 2019 af. Deckard (Ford) is een politieagent die ingezet wordt om Replicants uit te schakelen. Hij wil eigenlijk stoppen met zijn werk, maar als een groep Replicants in opstand komt en naar de Aarde reist, besluit hij mee te helpen en hen op te jagen. Overigens krijgt de film, die inspiratie haalt uit Do Adroids Dream of Electric Sheep van Philip K. Dick, een vervolg, waarvoor ook Harrison Ford terug keert.

Bekijk de trailer


The Age of Adaline (18 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
J. Mills Goodloe | Salvador Paskowitz
Genre(s):
...
Drama | Romantiek






Juni lijkt eigenlijk wel een beetje de maand van tweetallen te zijn. Twee franchises die weer tot leven gebracht worden en ook twee films met Harrison Ford. The Age of Adaline heeft ook een rol voor de immens populaire Hollywoodster. In deze film geen hoofdrol voor Ford, maar voor Blake Lively en onze eigen Michiel Huisman. In The Age of Adaline staat de vraag centraal, wat er gebeurt als je voor altijd jong en mooi zou blijven. Het overkomt de jonge moeder Adaline (Lively). Terwijl iedereen om haar heen ouder wordt, blijft ze zelf jong. Om dit verborgen te houden, is ze veroordeeld tot een eenzaam bestaan. Tot ze valt voor de charismatische Ellis (Huisman) en een weekend bij zijn ouders door komt brengen. Dan dreigt haar geheim uit te komen...

Bekijk de trailer


Silent Heart (18 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Christian Torpe
Genre(s):
...
Drama






Na een wat minder positief ontvangen Night Train to Lisbon, mag de Deense regisseur Bille August het opnieuw proberen met Silent Heart. De film van de Oscar-winnaar draait om een gezin van drie generaties, die samenkomen om afscheid te nemen van Esther (Nørby), die ongeneeslijk ziek is. Met hulp van haar man Poul (Grunwald) heeft ze besloten euthanasie te laten plegen, als het weekend voorbij is. Maar terwijl het einde dichterbij komt, wordt haar beslissing moeilijker te accepteren voor haar dochters Heidi (Steen) en Sanne (Curcic) en komen oude conflicten naar boven. De film wordt geprezen als één van de meest complete die August heeft afgeleverd en zou een knappe emotionele film zijn over een gewone familie die zich bevindt in een buitengewone situatie.

Bekijk de trailer


Danny Collins (25 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Dan Fogelman
Genre(s):
...
Drama | Komedie | Muziek






In het regiedebuut van Dan Fogelman volgen we Danny Collins (Pacino). Hij krijgt op zijn 64ste verjaardag een brief van zijn manager (Christopher Plummer), die geschreven is door zijn held John Lennon. De brief had eigenlijk 45 jaar eerder al bezorgd moeten worden en spoort hem aan om zijn leven te beteren. Danny laat zijn luxe leventje achter en begint de muziek te maken, die hij altijd al had willen maken. Hij verhuist daarvoor naar een klein hotel in New Jersey en raakt bevriend met de eigenares (Annette Bening). Daar gaat hij ook op zoek naar zijn 40-jarige zoon Tom (Bobby Cannavale), met wie Danny nog nooit gesproken heeft. Een ontmoeting met Tom en zijn vrouw (Garner) geeft Danny eindelijk de ervaring van een leven buiten rock 'n roll...

Bekijk de trailer


Kidnapping Freddy Heineken (25 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
William Brookfield
Genre(s):
...
Actie | Drama | Misdaad






Kidnapping Freddy Heineken is een internationale film, gebaseerd op het boek van Peter R. de Vries dat in 1987 verscheen. Centraal staat de ontvoering van Freddy Heineken (Hopkins) en zijn chauffeur Ab Doderer (David Dencik). De ingrediënten voor een goede film waren in elk geval aanwezig, denk immers maar aan de indrukwekkende cast. Maar als we Peter R. de Vries moeten geloven, is het een verschrikkelijke film. Hij vindt de film te kort, er zou afgeweken zijn van het scenario, waardoor het verhaal niet tot zijn recht komt. "Spijtig van de energie die we in script hebben gestopt", schreef de journalist zelf. Een korte blik op Rotten Tomatoes leert dat de filmpers hetzelfde denkt over de productie. Daar heeft de film een score van 20 procent, op basis van 55 recensies, waarmee deze rotten is.

Bekijk de trailer


Prins (25 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Sam de Jong
Genre(s):
...
Drama






De maand wordt afgesloten met het door critici bejubelde Prins, de debuutfilm van Sam de Jong. Zijn film gaat over de puber Ayoub (Elasri), die tot over zijn oren verliefd is op Laura (Sigrid ten Napel). Zij is echter al bezet en Ayoub probeert op allerlei manieren haar hart toch te veroveren. Als hij de zware crimineel Kalpa (Freddy Tratlehner) tegenkomt, begint Ayoubs wereld uit elkaar te vallen. Zijn vrienden vermijden hem, zijn moeder zet hem uit huis en zijn zus wil hem niet meer zien. Daarom moet Ayoub de man worden die zijn eigen problemen op kan lossen. En zo komt de jongen voor een keuze te staan: de liefde, of de criminaliteit. De Jong vertelde zelf met de film thema's als macht, identiteit, status en zelfvertrouwen samen te willen laten komen. Met succes, volgens critici.

Bekijk de trailer

NieuwsFilm

meest populair