Algemeen

De zomer box office van de Verenigde Staten

Welke films zijn de winnaars en welke films de verliezers?

door Jim Pedd op 02.09.2015 om 08:56 in Algemeen
De zomer is voorbij en dus is het een mooi moment om eens te kijken naar de zomer box office in de Verenigde Staten. Het was een wisselende zomer daar, met grote hits en ook films die het veel minder goed deden dan verwacht of gehoopt. Duidelijk is wel dat het een goede zomer was, met drie films die een openingsweekend van meer dan 100 miljoen dollar beleefden en zelfs één film die meer dan 200 miljoen dollar verdiende in één weekend.

Jurassic World
De grote winnaar van de zomer is Universals Jurassic World. De film opende met maar liefst 208.806.270 dollar. Maar dat is niet het enige, want tot nu toe haalde de productie maar liefst 642 miljoen dollar op in de VS, waarmee het daar de derde best verdienende film ooit is.

Marvels superhelden
Echt teleurstellen deden de Marvel-films uiteraard niet deze zomer, maar zo goed draaien als sommigen gehoopt hadden, deden ze nou ook weer niet. Velen hadden verwacht dat Avengers: Age of Ultron het beter zou doen dan zijn voorganger uit 2012, maar dat mocht niet zo zijn. En dan is er nog Ant-Man, dat het ook niet zo goed deed als vergelijkingsmateriaal Guardians of the Galaxy.

Age of Ultron haalde in zijn openingsweekend 191 miljoen dollar op, nog steeds niet slecht, maar minder dan mensen verwacht hadden. De film haalde in totaal 457 miljoen dollar op in de Verenigde Staten en is daarmee geen teleurstelling, maar de opbrengst valt in elk geval ietwat tegen, vergeleken met eerdere Marvel-films.

Dan is er nog Ant-Man, waarvan sommigen verwacht hadden dat deze het net zo goed zou doen als Guardians. Dat mocht ook niet zo zijn, want de film haalde in zijn openingsweekend slechts 57,2 miljoen dollar op. In zijn eerste weekend was Guardians goed voor maar liefst 94,3 miljoen dollar. Tot dusverre was de Marvel-film nog goed voor 169 miljoen dollar, waarmee deze op de zevende plek van de zomer staat.

Inside Out vs. Minions
De twee grote animatiefilms van de zomer waren Pixars Inside Out en Minions. Verwacht werd dat die laatste de strijd zou winnen, maar uiteindelijk was het Inside Out dat in de Verenigde Staten wist te zegevieren. De productie van Pixar opende minder goed, met 90,4 miljoen dollar, terwijl Minions goed was voor 115 miljoen dollar. In de weken daarna haalde Inside Out in totaal 344 miljoen dollar op en Minions 324 miljoen dollar.

Tom Cruise heeft het nog
Sommigen hadden het niet verwacht, maar met Mission: Impossible – Rogue Nation liet acteur Tom Cruise zien het nog in zich te hebben om box office hits te maken. De vijfde film in de franchise haalde in zijn openingsweekend 55,5 miljoen dollar op, maar bleek in de weken daarna nog goed voor een mooie 170,2 miljoen dollar.

Fantastic Flop
De grootste teleurstelling van de zomer was Fantastic Four van filmstudio 20th Century Fox. De prodcutie beleefde één van de slechtste openingsweekenden ooit voor een superheldenfilm. Dankzij de chaos die ontstond direct na de release (een ruzie tussen regisseur Josh Trank en de filmstudio) trokken mensen niet naar de bioscoop. De film opende met slechts 25,6 miljoen dollar en staat tot nu toe pas op 52,7 miljoen dollar. Heel jammer en het is afwachten om te zien wat de studio nu gaat doen met de franchise.

De teleurstellingen
Maar ook andere films wisten niet echt te slagen. Zo is er Ted 2, dat de helft minder ophaalde dan het origineel. De vervolgfilm staat nu op 81,3 miljoen dollar en is daarmee niet de hit waar men op gehoopt had. Ook horrorfilms deden het lang niet zo goed als studio’s gehoopt hadden. Vooral de vervolgfilms deden het allemaal niet zo goed als de originelen. Nog een teleurstelling vinden we in filmstudio Sony Pictures, die eigenlijk geen enkele hit had.

De zomerwinnaar: Universal Pictures
Filmstudio Universal Pictures is tot slot de grote winnaar van de zomer. Eigenlijk ook van het complete jaar. Met films als Pitch Perfect 2, Minions en Jurassic World haalde de studio al bijna een miljard dollar op in de afgelopen drie maanden alleen al. En dan hebben we Straight Outta Compton nog niet meegeteld. Komt overigens bij, dat de studio na acht maanden al op een recordopbrengst zat, waarmee het jaar niet stuk kan voor Universal.

De top 10
1. Jurassic World - $642,978,555
2. Avengers: Age of Ultron - $457,744,064
3. Inside Out - $344,519,079
4. Minions - $324,755,670
5. Pitch Perfect 2 - $183,785,415
6. Mission: Impossible - Rogue Nation - $170,242,111
7. Ant-Man - $169,205,642
8. San Andreas - $154,241,930
9. Mad Max: Fury Road - $153,011,860
10. Straight Outta Compton - $134,019,735

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ereptile

Avatar

"Fantastic Flop" :D

Jurassic World was inderdaad de grootste film deze zomer Smiley face Ik ben benieuwd naar het hele jaar 2015. We hebben goede films gehad, en er komen nog een paar zoals Star Wars!

brawljeff

Avatar

Leuk artikel. Universal is erg goed bezig, ik denk dat Steve Jobs en Everest van deze studio het ook nog erg goed gaan doen. Volgend jaar hebben ze vast weer een grote hit met Warcraft.

Robbepost

Avatar

Waar is furious 7?

geertvdheide

Avatar

Robbepost "Waar is furious 7?"

Goede vraag. Als het goed is, moet Furious 7 wereldwijd op de tweede plek staan, na Jurassic World, en in de VS op de derde plek na JW en Age of Ultron (volgens Wikipedia en BoxOfficeMojo).

Edit: Dit artikel gaat inderdaad over de zomer alleen en Furious 7 is van april; dat verklaart het. Thanks Benjamin.

Verder verwacht ik dat Star Wars en Spectre sowieso nog grote klappers zullen worden, evenals waarschijnlijk The Hunger Games: Mockingjay - Part 2. Daarnaast nog zat films die in de honderden miljoenen kunnen lopen, zoals The Good Dinosaur en The Martian. Dit kan nog wel eens een record-jaar worden.

benjamin

Avatar

geertvdheide "Goede vraag. Als het goed is, moet Furious 7 op de tweede plek staan, na Jurassic World (volgens Wikipedia)."
Ik denk dat een release begin april nog niet direct in de zomer is.

Infje

Avatar

"Tom Cruise zien het nog in zich te hebben om box office hits te maken".

Rare opmerking gezien Tom Cruise zijn films het altijd goed doen.

thehungergames

Avatar

Infje ""Tom Cruise zien het nog in zich te hebben om box office hits te maken".

Rare opmerking gezien Tom Cruise zijn films het altijd goed doen."


Oblivion en Edge of Tomorrow deden het niet erg goed.

Glennekeeeee

Avatar

thehungergames "Oblivion en Edge of Tomorrow deden het niet erg goed."


het waren geen grote successen maar verlies hebben ze daar ook niet aan geleden hoor ondanks best kostelijke producties

Frietgezicht

Avatar

Best apart dat er de laatste 2 weken/komende 2 weken geen grote zomerfilm draait. Na Mission Impossible is er alle ruimte om kijkers te lokken. Nu trekt Straight Outta Compton alle kijkers al 3 weken.

NieuwsFilm

meest populair