Featured

De box office top tien van 2017!

Met vooral vrouwen aan de top dit jaar.

door Jim Pedd om 18:27 in Featured
Hollywood lijkt de jaren zestig eindelijk achter zich te hebben gelaten. Voor het eerst in bijna zestig jaar hebben drie van de tien best verdienende films van het jaar een vrouw in de hoofdrol.

Opvallend is dat Disney wederom de grootste studio is geworden en dat vooral vervolgfilms het goed doen. Sterker nog, kijk je naar de best verdienende originele film, is dat Wonder Woman, maar zelfs die maakt deel uit van een bredere franchise. Waar dus veel geroepen wordt dat het eens gedaan moet zijn met al die vervolgen, lijkt het publiek een andere mening toegedaan te zijn. Datzelfde geldt voor opmerkingen dat het superheldengenre zijn top bereikt heeft: dit jaar staan er vier superheldenfilms in de top tien, van de zeven die er uitkwamen. Hieronder zonder verder omhaal de complete top tien.

10. Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
Regie: Joachim Roenning, Espen Sandberg | Cast: David Wenham, Johnny Depp, Kaya Scodelario, Javier Bardem | Bekijk de trailer
De nummer tien is er eentje waar we hogere verwachtingen van hadden. Het vijfde deel in de Pirates-franchise laat echter zien dat Johnny Depp wellicht zijn beste tijd gehad heeft en dat Jack Sparrow tot het verleden behoort. Deze film bracht enkel meer op dan de eerste film in de franchise (die strandde op 654 miljoen dollar). In dit deel krijgt Jack te maken met geesten uit het verleden, letterlijk, in de vorm van Captain Salazar.

Wereldwijd: 794,9 miljoen dollar


9. Wonder Woman
Regie: Patty Jenkins | Cast: Gal Gadot, Robin Wright Penn, Chris Pine, David Thewlis | Bekijk de trailer
Na het zien van Batman v Superman: Dawn of Justice hielden velen hun hart vast voor Wonder Woman. Zou het weer zo'n teleurstelling worden? Niets bleek minder waar, want dit oorsprongsverhaal rond Diana Prince a.k.a. Wonder Woman was een frisse superheldenfilm. Vooral ook omdat er eens een sterke vrouw in te zien was, die ook echt iets te zeggen had. En het liet zien dat de mensen achter het DCEU wellicht niet helemaal richtingloos zijn met de films die ze maken.

Wereldwijd: 821,8 miljoen dollar


8. Thor: Ragnarok
Regie: Taika Waititi | Cast: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Idris Elba | Bekijk de trailer
Marvel durft zo nu en dan een echte gok te nemen. Dat deed men met Thor: Ragnarok door Nieuw-Zeelander Taika Waititi aan het roer te zetten. Hij maakte een bijzondere film, die het beter deed dan de voorgaande delen in de franchise. Daarnaast leverde het Marvel lof op, omdat de studio risico's durft te nemen. In deze derde Thor-film krijgt de Noorse god te maken met zijn grootste tegenstander ooit: de kwaadaardige Hela, die het voortbestaan van Asgard bedreigt.

Wereldwijd: 848,1 miljoen dollar


7. Guardians of the Galaxy Vol. 2
Regie: James Gunn | Cast: Chris Pratt, Vin Diesel, Sylvester Stallone, Karen Gillan | Bekijk de trailer
Nog een MCU-film in de top tien, en wederom een die met wat lef gemaakt is, is uiteraard de tweede Guardians-film. Ook deze film deed het beter dan zijn voorganger en zorgde voor weer een geinig uitgangspunt - al is de productie wel wat minder risicovol door dezelfde weg te bewandelen als de eerste. Peter Quill en zijn maten gaan ditmaal op zoek naar de vader van Peter en doen daarbij wat geinige ontdekkingen.

Wereldwijd: 863,3 miljoen dollar


6. Zhan lang II
Regie: Jacky Wu | Cast: Jacky Wu, Frank Grillo, Celina Jade, Gang Wu | Bekijk de trailer
Als we de Chineze mogen geloven is dit de best verdienende film ooit uit het land. Helemaal zeker is dat niet, want heel betrouwbaar zijn de box office cijfers niet. Toch staat ook deze geinige actiefilm in de toplijst. Hierin moet de Wolf Warrior, die een lekker en teruggetrokken leventje aan zee had opgebouwd voor zichzelf, terugkeren om gewone burgers te redden van een groep sadistische huurlingen. De plicht roept dus voor deze terughoudende held.

Wereldwijd: 870,3 miljoen dollar


5. Spider-Man: Homecoming
Regie: Jon Watts | Cast: Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Marisa Tomei | Bekijk de trailer
De eerste solofilm voor Tom Hollands Peter Parker leverde verrassend veel geld op. Dat terwijl je zou denken dat mensen naar twee eerdere versies wel klaar zouden zijn met het personage. Maar deze nieuwste toevoeging over Peter deed het goed, wat wellicht te danken valt aan de frisse manier waarop Tom Holland invulling geeft aan het personage. Dat het een MCU-film is, zal vast hebben geholpen. Peter Parker neemt het ditmaal op tegen de Vulture en probeert tegelijk een gewone scholier te zijn.

Wereldwijd: 880,2 miljoen dollar


4. Despicable Me 3
Regie: Kyle Balda, Pierre Coffin | Cast: Jenny Slate, Kristen Wiig, Steve Carell, Julie Andrews | Bekijk de trailer
De eerste en enige animatiefilm in de top tien dit jaar is Despicable Me 3. In dit nieuwe deel van de franchise keert Gru weer terug (nadat men eerst voor de afwisseling een spin-off rond de knalgele Minions maakte). In deze film krijgt Gru te maken met voormalig kindster Balthazar Bratt en moet hij hem samen met halfbroer Dru een halt toeroepen. Heel makkelijk gaat dat niet, want de twee hebben elkaar jaren niet gezien.

Wereldwijd: 1.032,2 miljoen dollar


3. Star Wars: The Last Jedi
Regie: Rian Johnson | Cast: Daisy Ridley, Tom Hardy, Mark Hamill, Adam Driver | Bekijk de trailer
Deze film stond eigenlijk wel garant voor een miljardenopbrengst. En zo geschiedde ook, al was het in een minder hoog tempo dan voorganger The Force Awakens. De film van regisseur Rian Johnson pikt de draad direct na die vorige film op en laat zien hoe Rey haar volgende stappen rond de Force zet. En tegelijk vecht de Resistance nog altijd een keiharde strijd uit met de First Order. Ook de laatste film van actrice Carrie Fisher.

Wereldwijd: 1.054,8 miljoen dollar


2. Fast & Furious 8
Regie: F. Gary Gray | Cast: Scott Eastwood, Charlize Theron, Dwayne Johnson, Vin Diesel | Bekijk de trailer
We hadden wel verwacht dat dit achtste deel in de autofranchise het ontzettend goed zou doen, vooral na de grote hoogten die bereikt werden met het vorige deel. Ditmaal gooit regisseur F. Gary Gray de boel flink om en moet de bende het om bij vlagen onnavolgbare redenen opnemen tegen de man die hen bij elkaar bracht: Dominic Toretto. Dat allemaal dankzij de kwaadaardige en machtige vrouwelijke schurk Cipher (gespeeld door Charlize Theron).

Wereldwijd: 1.235,8 miljoen dollar


1. Beauty and the Beast
Regie: Bill Condon | Cast: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Josh Gad | Bekijk de trailer
De best verdienende film van het jaar is een live-action sprookje van filmstudio Disney. Het is het klassieke verhaal van Belle en het Beest, verteld door Bill Condon en met hoofdrollen voor Emma Watson en Dan Stevens. Belle is een jong meisje dat gevangen zit in het grote kasteel van een Beest. Maar al snel leert ze door dat gruwelijke uiterlijk heen te kijken en ziet ze dat er meer in hem zit dan alleen die buitenkant.

Wereldwijd: 1.263,5 miljoen dollar


Voorspelling vorig jaar

Voor de verandering kijken we nu ook eens terug naar het vorige jaar en hoe goed we zaten met onze voorspellingen. In dit artikel vind je de top tien zoals wij dachten dat die eruit zou komen te zien en de toelichting. Hieronder in het kort de top tien, daarna kijken we in hoeverre we goed zaten.
10. - Wonder Woman - 790 miljoen dollar
9. - Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales - 800 miljoen dollar
8. - Thor: Ragnarok - 850 miljoen dollar
7. - Guardians of the Galaxy Vol. 2 - 860 miljoen dollar
6. - Justice League - 870 miljoen dollar
5. - Transformers: The Last Knight - 970 miljoen dollar
4. - Spider-Man: Homecoming - 980 miljoen dollar
3. - Despicable Me 3 - 1.020 miljoen dollar
2. - Fast & Furious 8 - 1.090 miljoen dollar
1. - Star Wars: The Last Jedi - 1.850 miljoen dollar

Waar sloegen we de plank mis?
Laten we daar maar mee beginnen. Het minst leuke deel. Er zijn een aantal films die we noemden die helemaal niet in de toplijst voorkomen. Om precies te zijn twee: Justice League en Transformers: The Last Knight. Beiden deden het veel minder goed dan verwacht werd, maar demonstreren meteen dat een franchise en bekende naam lang niet altijd garant staat voor een goed presterende film. Verder vergaten we de Chinese film Wolf Warrior 2 te noemen, evenals de nummer één: Beauty and the Beast.

Wat hadden we goed?
Dan het leukere deel: wat hadden we goed? Lang niet alles, vooral niet als het aankomt op de volgorde. Van slechts drie films voorspelden we de positie correct: Thor: Ragnarok (#8), Guardians of the Galaxy Vol. 2 (#7) en Fast & Furious 8 (#2). De film die we verkeerd noemden is uiteraard Star Wars: The Last Jedi, waarbij we de volledige opbrengst gokten in plaats van de opbrengst in 2017.

Verder zaten we op een paar andere vlakken redelijk dichtbij de werkelijkheid. Zo bleek Pirates 5 niet 800 miljoen, maar 794 miljoen dollar te verdienen - een verschil van 6 miljoen dollar. Ook met Thor: Ragnarok (verschil van 2 miljoen) en Guardians 2 (verschil van 3 miljoen) zaten we erg dicht bij de werkelijkheid. Ook met Despicable Me 3 (verschil van 10 miljoen) en Wonder Woman (verschil van 30 miljoen) zaten we niet zo gek ver van de werkelijkheid vandaan.

Kortom: ondanks dat de methode die we hanteren bij het opstellen van de box office voorspelling niet helemaal nauwkeurig blijkt, is deze nog redelijk goed gebleken. Bij drie films zaten we minder dan zes miljoen dollar van de uiteindelijke verdienste en dan zijn er nog twee met een verschil van dertig miljoen.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Hyenas

Avatar

Nou eigenlijk is Star Wars de nummer 1 want het gaat nu nog door... Die zal zeker boven de 1,2 komen. Dus we hadden het niet mis

benjamin

Avatar

Ben uiteraard zeer blij met dit artikel. En inderdaad, het moet gezegd dat sommige gokken bijzonder dicht bij het echte cijfer zaten.

Ereptile

Avatar

Zulke artikels vind ik altijd wel vermakelijk om te lezen Smiley face

horizon

Avatar

Vergeet niet op filmtotaal forum, ja dat bestaat, voor 31 januari je all-time top 100 films op te geven.

Smiley face

horizon

Avatar

En ja, ft zat er best goed bij vorig jaar.

Warhasbegun

Avatar

Toch een mooie voorspelling gebleken. Ben benieuwd of jullie er dit jaar weer zo dicht bij zitten

Master Of Films

Avatar

benjamin "Ben uiteraard zeer blij met dit artikel."
Uietraard Smiley face Tenslotte had jij het toch voorgesteld om de voorspelling vorig jaar erbij te halen.

NieuwsFilm

meest populair