POLL: Beste en slechtste Marvel-film

Er verschenen er bijna vijftig sinds 1998.

Tot 1998 wisten eigenlijk alleen verfilmingen gebaseerd op de comics van DC Comics successen te boeken. Pas met Blade (1998) en even later X-Men (2000) en uiteraard de kracht van computeranimaties was er een ommekeer. Sindsdien zijn er tientallen succesvolle (en ook minder succesvolle) Marvel-films verschenen. Met deze POLL kijken we naar de sinds 1998 verschenen Marvel-verfilmingen, met de vragen: welke Marvel-film is jouw favoriet en welke vind jij het minst?

Eerste jaren: X-Men en Spider-Man
De eerste eerste successen werden vooral gevierd door 20th Century Fox en Sony Pictures. Fox had de rechten van onder meer X-Men en Fantastic Four en Sony Pictures beschikte over de rechten van Marvels grootste held Spider-Man. Maar met het succes kwamen er ook teleurstellingen. Fox schoot vooral mis met de films rond Daredevil en Sony miskeek zich op Ghostrider. Ook Universal deed een poging met het volgens velen magere Hulk uit 2003.

Start van het Marvel Cinematic Universe
Op het moment dat zowel de X-Men als de Spider-Man films onder druk kwam te staan, verscheen in 2008 Iron Man van Marvel Studios. Het bleek een eerste stap in het ondertussen bekende filmuniversum-concept, dat heel Hollywood inspireerde. Er verschenen ondertussen achttien films en binnenkort zijn we met Avengers: Infinity War toe aan een nieuw hoogtepunt. Sony herstartte hun Spider-Man franchise en Fox rebootte hun X-Men reeks in zekere zin en zette in op losstaande Wolverine-films.

Diversiteit en krachtenbundeling
Ondanks dat velen beweerden dat de superhelden snel zouden uitsterven op het witte doek, lijkt het subgenre juist te zijn uitgegroeid tot de dominerende categorie films. Dit zorgt er onder meer voor dat er met iets meer creativiteit naar het genre gekeken kan worden. Er verschijnen ondertussen zo'n tien superheldenfilms per jaar, waarvan het merendeel gebaseerd op Marvel strips. De studio's stappen af van de standaardinvulling en durven weer films te maken met afwijkende helden, zoals de vrouwelijke superheld (met Wonder Woman van Warner / DC als eerste, Marvel gaat nog volgen), de donkere superheld (Black Panther), de bikkelharde superheld (Logan) en ook de horror-superheld (The New Mutants). Het doorlopend steeds succesvollere Marvel Studios krijgt steeds meer de macht over de Marvel-helden. Zo is Spider-Man al (deels) teruggekeerd en lijken ook de helden van 20th Century Fox op den duur onderdeel uit te gaan maken van het Marvel Cinematic Universe.

Beste & slechtste Marvel-film
Er zijn sinds 1998 dus flink wat Marvel-helden naar het witte doek vertaald. Hieronder het overzicht met de Marvel-films, met de vraag: welke vind jij de best? Het betreft de films die een grootschalige bioscooprelease hebben gekregen.


Slechtste Marvel-film
En dan ook maar de vraag: welke vind jij het slechtst?



NieuwsFilm

meest populair