Featured

Vijf films met 'tijd' in een hoofdrol

Van Groundhog tot Inception!

door Bram de Groot om 22:30 in Featured
Dit jaar verschijnen er weer een aantal films waarin de factor 'tijd' een hoofdrol speelt. Binnenkort verschijnt de "Groundhog"-horrorthriller Happy Death Day 2U en naar verwachting zal de vierde Avengers-film Endgame tijdreizen introduceren. Hieronder vijf films waarin de factor tijd een overduidelijke rol speelt.

Onderstaande titels staan zijn niet per se de beste films met de factor tijd. Het zijn wel films die verschillend met tijd omgaan. Heb jij nog een titel (of iets anders) toe te voegen? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!


Inception (2010)
Regie: Christopher Nolan

Deze eerste film van Christopher Nolan na The Dark Knight heeft heel wat fans. Met Leonardo DiCaprio als belangrijkste gezicht had de trailer van deze unieke "droom-in-een-droom-film" al enorm veel impact die nog jaren lang zou doordreunen. De factor tijd speelt tijdens de verschillende droomwerelden een belangrijke rol, aangezien de "extractors" zo hun missie kunnen uitvoeren. Er liggen echter gevaren op de loer. Wat als de onbewuste dromers de list doorzien of wat als de limbo wordt bereikt? Inception noteerde ruim $830 miljoen wereldwijd en won vier technische Oscars. Nolan speelde ook in Interstellar uit 2014 met het effect tijd.Groundhog Day (1993)
Regie: Harold Ramis

Deze komedieklassieker van Harold Ramis (Ghostbusters) en uiteraard met Bill Murray als Phil Connors is ongetwijfeld de beste en bekendste tijdlus-film. De term "Groundhog" staat voor velen synoniem voor het subgenre. Afgelopen jaren volgden films als de horrorthriller Happy Death Day, de sciencefictionfilm Edge of Tomorrow en het drama Before I Fall het concept. In Groundhog Day is het dus Murray die de jaarlijkse 'Groundhog Day' in Pennsylvania steeds opnieuw beleeft. Alleen de liefde lijkt hem uit de benarde, maar voor de kijker vaak komische situatie te kunnen redden. De film was op alle fronten een succes.X-Men: Days of Future Past (2014)
Regie: Bryan Singer

Tijdreizen mag misschien in Avengers: Endgame een rol gaan spelen; het is niet de eerste keer dat dit in het superheldengenre gebeurt. Het was de vijfde X-Men film Days of Future Past die Wolverine terugstuurde in de tijd. Het gevolg was dat we zowel X-Men personages uit de eerste drie X-Men films zagen als de X-Men personages sinds deel vier zijn te zien. De film was een flinke opleving voor de X-Men sagafilms, aangezien Days of Future Past financieel uitstekend presteerde met bijna $750 miljoen wereldwijd. Ook is het de enige X-Men film met een Oscarnominatie, voor Beste visuele effecten.The Butterfly Effect (2004)
Regie: Eric Bress & J. Mackye Gruber

Deze zwak ontvangen thriller met Ashton Kutcher was een groot succes bij het publiek. Het personage van Kutcher blijkt namelijk terug in de tijd te kunnen reizen. Op die manier probeert hij bepaalde zaken in het heden recht te zetten, met alle gevolgen van dien. En dan niet alleen voor zichzelf. De titel verwijst uiteraard naar het vlindereffect, waarbij een vlinderslag in Brazilië een tornado in Texas zou kunnen veroorzaken. Er werd bijna $100 miljoen opgehaald en er kwamen twee zwakke vervolgen.Minority Report (2002)
Regie: Steven Spielberg

In Minority Report met Tom Cruise hebben drie mensen de mogelijkheid om in de toekomst misdaden te zien. Deze "precogs" worden ingezet door PreCrime waarvoor Cruise's John Anderton werkt. De wereld verandert voor hem als hij opeens wordt aangezien als een toekomstige moordenaar. Een race tegen de klok begint om zo de waarheid boven tafel te krijgen. Ook moet hij via de precog Agatha zien te achterhalen wat er nu echt is gebeurt, in de toekomst, heden en verleden. Financieel was de film een succes en de ontvangst was prima.Vijf andere films met tijd

Uiteraard zijn er nog veel meer films waarin tijd een belangrijke rol speelt. Zo worden in de Terminator-franchise de Terminators terug in de tijd gestuurd om de tijd te herstellen. Iets dat eveneens in Looper een rol speelt. De sciencefictionfilms 12 Monkeys en Source Code zijn meer geestelijke tijdreisfilms en uiteraard is Back to the Future misschien wel de moeder der tijdreisfilms.

25 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rutherford

Avatar

The Edge Of Tomorrow

MARB-LES

Avatar

Interstellar

Artificialis

Avatar

Frequency (2000), ook een mooie titel.

Tycho Nestoris

Avatar

Ik vind Twelve Monkeys persoonlijk veel beter dan The Butterfy Effect.

Xenolicker

Avatar

Alice Through the Looking Glass

Rutherford

Avatar

Ik vind The Curious Case of Benj Button een aparte maar originele film, die ook speelt met tijd. Voor iedereen incl kijker gaat de tijd wel chronologisch, maar voor het hoofdpersonage keert hij, vooral lichamelijk, terug in de tijd.

Prince John

Avatar

Dr. Nobody, Predestination, Happy Death Day, Prince of Persia, Adjustment Bureau, Donnie Darko, The Time Traveler's Wife, About Time, Midnight in Paris. Ook Back to the Future zou genoemd mogen worden.

ridjieddo

Avatar

Hot Tub Time Machine 1 en 2, die films met jonge keanu reeves en een blonde jongen, Avengers: Infinity War, Doctor Strange, die slechte Superman-film van vroegah, Memento

SplashySleet20

Avatar

Even een vraagje. In agents of shield was toch de 1e keer tijdreizen im de mcu? Of heb ik dat mis?

SplashySleet20

Avatar

Even een vraagje. In agents of shield was toch de 1e keer tijdreizen im de mcu? Of heb ik dat mis?

Thiver

Avatar

Prince John "Dr. Nobody"

Huh, heeft Nemo een doctoraat behaald?

Maac

Avatar

Los Cronocrímenes (Timecrimes) is een aardige om eens te proberen als je van time(loops) houdt.

Goku32

Avatar

Ik vind ze allemaal top heb ze ook allemaal in de kast staan

Devenace

Avatar

Als je Inception hierbij plaatst dan kan je elke film er wel bij plaatsen aangezien wij als mens altijd met 2D tijd te maken hebben.
Ik vind Inception hier totaal niet thuis horen, tenzij die opzettelijk is geplaatst om een discussie te ontrekken en dus meer clicks krijgt.

KasperWessing

Avatar

Timecrimes 2007
Predestination 2014 (was al genoemd)

John Wayne

Avatar

De tijdreisfilm bij uitstek is natuurlijk The Time Machine (1960) gebaseerd op het boek van H.G. Wells.

In de uitstekende klassieker 'Superman' (de bakermat voor de hedendaagse comicverfilming) laat men de gelijknamige held ook spelen met het concept tijd.
De 3 Back To The Future-films zijn natuurlijk ook één grote tijdreis.

Xenolicker

Avatar

'Men in Black 3' moet in dit verband toch ook vermeld worden, of niet soms? (wie 'Niet!' durft te roepen wordt opgegeten)

Artificialis

Avatar

Devenace "Als je Inception hierbij plaatst dan kan je elke film er wel bij plaatsen aangezien wij als mens altijd met 2D tijd te maken hebben.
Ik vind Inception hier totaal niet thuis horen, tenzij die opzettelijk is geplaatst om een discussie te ontrekken en dus meer clicks krijgt."

Mee eens, niet echt een tijdreis-film te noemen. Sowieso begrijp ik het enthousiasme rondom deze film niet. Met alles wat Christopher Nolan voor droomsequences had kunnen gebruiken kiest hij voor een paar inspiratieloze James Bond-achtige scènes. Totaal verspild concept.

rainking

Avatar

Ik vond Project Almanac ook wel aardig.

Gigan72

Avatar

Time slip uit 1979 ( Sengoku jieitai )
Een groep Japanse soldaten belanden in de tijd van de samurai.
Erg leuke film
Er is ook een remake uit 2005 maar die is een stuk minder.

EKA

Avatar

Timecop en Timeline staan nog niet in de commentaren. Mijn drie favoriete tijdreisfilms: Predestination, Timeline en Back To The Future. Drie slechtste tijdreisfilms naar mijn idee: Looper, Terminator: Genisys, X-Men: Days Of Future Past.

Xenolicker

Avatar

The SpongeBob Movie: Sponge Out of Time...

noah81

Avatar

Bill and ted met hun telefooncel. Heerlijke film

Rob

Avatar

Whoah!
Geen Primer (2004)?
Chronocrimenes is eerder genoemd maar is niet slecht om nog eens te noemen.

nieuwslaatste nieuws

meest populair