Algemeen

Bekende astronaut: "Er klopt niet veel van 'Gravity'"

Sommige space-films zijn meer waarheidsgetrouw, andere niet

door Wouter Drummen om 14:10 in Algemeen
Het komt wel vaker voor dat experts films onder de loep nemen. Nu doet ook de bekende astronaut Chris Hadfield en wel met verschillende ruimtefilms.

Hadfield, een voormalig ruimtevaarder, was de eerste Canadees die een ruimtewandeling maakte. Hij is drie keer de ruimte in geweest en bracht er in totaal 166 dagen door. Hij weet dus wel hoe ruimtefilms eruit horen te zien.

Gravity de grootste misser
Hadfield uit vooral kritiek op Alfonso Cuarón's Gravity, die er volgens de astronaut dan wel mooi uitziet maar er ongeloofwaardig is: ''Er zitten zoveel fouten in dat ik me ervan wil wegdraaien'' begint hij.

''Neem de scene met de satelliet die crasht. Die raast voorbij met zo'n 200 km per uur. Echte satellieten gaan 8 km per seconde, oftewel zo'n 28160 km per uur. Het is onmogelijk te identificeren wat er langs je veegt''.

Andere fouten
Hier blijft het echter niet bij: ''Er klopt ook niks van scène wanneer Sandra Bullock de ruimte in geslingerd wordt door de afgebroken, mechanische arm. Wanneer ze zich losmaakt, vliegt ze een volledige andere kant op. Hoe kan het dat de zwaartekracht anders voor haar werkt dan voor die arm?''

''Toch kan ik al deze dingen wel vergeven, de film ziet er gelikt uit. Maar waar de film echt faalt is om een goede en eerlijke afspiegeling te geven van de astronauten zelf. Hoe zij zich gedragen staat verre van hoe het er in werkelijkheid aan toegaat.''

Weergave vrouwen
''De Amerikaanse astronaut met de meeste ervaring is een vrouw, Peggy Whitson. In Gravity is Sandra Bullock net goed en wel een jaar een astronaut. Wanneer ze geconfronteerd wordt met een probleem, raakt ze in paniek en heeft ze geen idee wat ze moet doen''.

''George Clooney speelt een space cowboy, die haar meerdere malen moet helpen en redden. Sandra Bullock speelt erg goed, maar het personage is teleurstellend. Er had veel meer ingezeten dan het spelen van een vrouw die een man nodig heeft...''

Andere films
Sommige films doen bepaalde dingen goed, maar zijn wel teleurstellend. Zo noemt Hadfield in diezelfde categorie Passengers, Armageddon, First Man, Ad Astra en Sunshine.

Andere die wel (grotendeels) geloofwaardig overkomen zijn The Martian, Apollo 13, Hidden Figures, 2001: A Space Odyssey en Wall-E.

Bekijk hieronder zijn volledige interview.10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Robbepost

Avatar

Van Bloodshot schijnt ook niet veel te kloppen.

GreenHornet

Avatar

GoT klopte ook niks van volgens Peter Jackson

Rutherford

Avatar

Het is een fictiefilm dus zo erg is dat allemaal niet.

Frietgezicht

Avatar

Ik dacht dat Armageddon een waar gebeurd verhaal was

David Mills

Avatar

Natuurlijk is het film maar ik heb toch 35 min gefascineerd naar hem zitten luisteren. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het onderwerp Ruimte . 2 jaar geleden ook naar een lezing van Andre Kuipers geweest, ook zo boeiend!

deregtx

Avatar

Verschrikkelijke film... Beetje als stuur de meest incompetente astronaut (Sandra Bullock) de ruimte in...

Monojaxx

Avatar

Het enige verhaal dat echt natuurgetrouw is verlopen was Roodkapje. Haar kapje hangt nog altijd aan de wilgen en de grote boze wolf is weer gespot op de Veluwe.

McGraig

Avatar

Star Wars schijnt ook niet heel realistisch :p. Het probleem met Gravity, en nog meer met Interstellar, is dat er gepretendeerd wordt dat het wél realistisch is. Wat mij betreft is alleen Kubrick er mee weg gekomen; maar daar had die man wel vaker last van.

Master Of Films

Avatar

'George Clooney speelt een space cowboy, die haar meerdere malen moet helpen en redden. Sandra Bullock speelt erg goed, maar het personage is teleurstellend. Er had veel meer ingezeten dan het spelen van een vrouw die een man nodig heeft...
Wat heeft dit met astronauten te maken? Smiley face

George Clooney speelt Batman, die haar meerdere malen moet helpen en redden.

George Clooney speelt een brandweerman, die haar meerdere malen moet helpen en redden.

George Clooney speelt de President van Verwegistan, die haar meerdere malen moet helpen en redden.

GreenHornet

Avatar

Alle films zijn gewoon nep er klopt nooit iets van

NieuwsFilm

meest populair