Featured

Gewaagde uitspraak: "Pirates Of The Caribbean is beter af zonder Johnny Depp"

De franchise zal zijn frisheid weer terug gaan vinden...

door Arjen Rooseboom om 22:30 in Featured
Een opmerkelijk betoog van Cathal Gunning op ScreenRant. Hij is van mening dat de Pirates Of The Caribbean films een goede beslissing nemen met het vervangen van sterspeler Johnny Depp. Nieuws waar fans kapot van waren, omdat velen hem beschouwen als het hart en de ziel. NB: Dit is dus iemands opinie en géén feit, maar we vonden het wel interessant genoeg om met jullie te delen. Komt die:

Jack Sparrow nam de show over (en dat is geen compliment)
Curse Of The Black Pearl is en blijft de perfecte balans tussen comedy, horror, actie en avontuur. Maar hoe meer sequels er kwamen, hoe meer Depp's personage naar de voorgrond trad. Dit ging ten koste van de omringende karakters en essentiële scènes, waardoor Dead Man's Chest en At World's End nodeloos ingewikkeld werden. Jack Sparrow was nog steeds grappig, maar moest maximaal benut worden terwijl men ook nog een complex verhaal wilde vertellen. Het publiek houdt van Jack, dus leg de focus bij hem (dacht men). Maar het typetje werkte juist het beste in een gedoseerde verschijning als onderdeel van een groter ensemble.

De andere castleden kunnen nu weer meer schitteren
Dat een film niet enkel op Jack Sparrow kon leunen, werd pijnlijk duidelijk bij On Stranger Tides toen Orlando Bloom en Keira Knightly de serie verlieten. Hun korte optreden aan het eind van Dead Men Tell No Tales was veruit het meest interessante aspect. Het wordt vaak vergeten dat zij de performance van Depp naar een hoogtepunt tilden dankzij hun persoonlijke emotionele band met het publiek dat zich toch minder identificeert met iemand als Jack Sparrow. En de wat zwakkere performances van vervangers Sam Claflin/Astrid Berges-Frisbey en Brenton Thwaites/Kaya Scodelario onderstreepten dat des te meer.

De franchise kan zichzelf helemaal opnieuw herontdekken
De vijfdelige reeks heeft nog een scala aan legendes en mythen die verkend kunnen worden, zolang we eerst maar accepteren dat Jack Sparrow naar de horizon is gevaren en nooit meer terugkeert. We kunnen nog zoveel onontdekte plekken bezoeken en zoveel leren van de achtergronden van bijvoorbeeld een Davy Jones, zijn historie met Calypso, de Piratenleiders van de Broederschap, Blackbeard, Barbossa, desnoods Salazar. Maar dat gaat pas lukken als de plotlijnen niet langer gedomineerd worden door Jack Sparrow die de helft van de speelduur opeist en eigenlijk steeds oninteressanter werd (met als dieptepunt Dead Men Tell No Tales waar hij geen schim meer leek van zijn vroegere zelf)

Wat zeggen jullie? Eens of oneens?

Houd FilmTotaal in de gaten voor een bericht morgen over de verloren zoon(!) van Jack Sparrow die zijn opwachting lijkt te gaan maken...

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Thiver

Avatar

Ik kwam er al bij het tweede deel achter dat dit personage een beperkte houdbaarheid heeft. Helaas is zijn aanwezigheid sindsdien niet bepaald minder geworden. Ondanks hun dalende kwaliteit hebben de vervolgfilms me her en der best weten te verrassen, maar vrijwel nooit met Jack Sparrow. Wat ooit een lekker tegendraadse rol was, werd gaandeweg steeds meer een invuloefening. Ik verwacht hem niet te gaan missen.

Master Of Films

Avatar

Eens!

The Curse Of The Black Pearl was een meesterwerk. Mede dankzij Depp en Geoffrey Rush. Deze film kijk ik graag in de zoveel jaren. Verveeld voor geen enkele moment.

The Curse Of The Black Pearl was voor mij de 1e keer een Kinder Surprise. Maar die pak je uit. De verrassing is met een sequel dan helemaal weg. Daarom ging het mis. Jack Sparrow is a one trick pony karakter. Zelfs met de terugkeer van Geoffrey Rush kon die andere Pirates niet meer boeien. Ook niet met Davy Jones.

Imho had Dead Man's Chest en At World's End niet om Jack Sparrow moeten gaan draaien, maar om Davy Jones als centrale karakter.

Pirates is meer dan alleen Jack Sparrow. Anders had het wel Jack Sparrow Of The Caribbean moeten gaan heten. Pirates is meervoud. Het wordt in deze artikel al vermeld. Er zijn genoeg andere piraten die in de Pirates Of The Caribbean universe wat aandacht kunnen verdienen.

Gimli II

Avatar

Deze franchise is voor mij dood, want deel 4 heeft alles verpest!

baron nostalgia

Avatar

Oneens geen johnny depp als jack sparrow geen pirates of the caribbean . Beter af zonder hem dat is de grootste kul die ik deze week heb gelezen

Smokeythebandit

Avatar

Maar er is toch niemand die Screen Rant serieus neemt.

kokosnoot

Avatar

Bij mij ligt het beetje anders..

Pirates Of The Caribbean is het beste af Zonder verwijzing naar Pirates Of The Caribbean. Met andere woorden na het geweldige 1e deel had er nooit een vervolg gemaakt moeten worden. Was alleen maar uitmelken.

Dus stop eens met deze serie. Maak echt nieuwe piraten content. Dit is alleen maar uitmelken, en doorborduren op het zelfde concept. Het zal immers altijd vergeleken blijven worden met Depps rol en 1e film en voor velen alle films van Pirates Of The Caribbean waarin hij de hoofdrol had.

donniebrasco

Avatar

De mensheid is beter af zonder Disney!

Harmonica1968

Avatar

Ik vind vooral het gemis van Bloom and Knightly in deel 4 en 5 (op de kleine rol in deel 5 dan) erg pijnlijk om te zien. Het zou niet moeten draaien om Dep. Het is vooral de chemie tussen zijn typetje (anti-pirat, want hij is eigenlijk alles behalve dat) en de rest van de cast waar de franchise het van moet hebben. Dep kwam steeds meer op de voorgrond, en nu alle prominente figuren weg zijn uit de franchise denk ik dat ze beter zonder hem verder kunnen gaan.

Montalbano

Avatar

De serie Pirates of the Carribbean is een serie die nu beter kan stoppen. De lol is er wel vanaf. Jack Sparrow zijn één dimensionale rol is nu wel uitgespeeld.
Het werd steeds meer "de avonturen van Jack Sparrow." En Johnny Depp kan het niet imeer nteressant maken.
Gewoon een nieuwe goede nieuwe piraten film maken, met nieuwe lees andere karakters.

Angelo1979

Avatar

Jack Sparrow was een van
de reden dat de meeste
de film keken.

Het logo van Disney is het eerste wat op je beeld verschijnt, wat had je
anders verwacht.

Een piraten film vol geweld/gevloek/bloed etc, etc, etc... kom je wel effe lekker bescheten uit.

Als je een echte piraten film had verwacht dan kwam die in ieder geval zeker niet van Disney.

Dus Disney move...
en laat een echte film
studio aan het werk om
een piraten film te maken.

En al met al was Jack
een toffe peer in de films.
Jammer dat ie boot af is.

Ach ja, de beste stuurlui staan aan wal...

Artificialis

Avatar

Het probleem in de latere films is niet dat Jack Sparrow overheerst, maar dat er geen andere charismatische karakters in zitten om de aandacht op te eisen. Jack Sparrow en Hector Barbossa worden in On Stranger Tides en Dead Men Tell No Tales voortdurend naar voren geschoven omdat deze films verder met inspiratieloze personages zijn gevuld.

Bigds9fan

Avatar

De 1ste film gezien, die was meh.

De 2de was beter maar te ingewikkeld met te veel verhaallijnen en niet op een goede manier zoals Game Of Thrones.

En dat ze Sparrow aan het einde gaan redden dat klopt natuurlijk iet want: "Waarom?".

Dat was voor mij de laatste film in de franchise.

En in mijn optiek kan de serie prima verder zonder Depp.

KeesjeNL

Avatar

Eens.

Een nieuw deel waar de VOC (en Batavia, vroegere Jakarta) en/of Nederland een groter aandeel heeft zie ik wel zitten. Niet alleen uit 'patriotistisch' oogpunt, maar ook omdat beide (voor het buitenland) vrij onbekend zijn maar het machtigste én grootste bedrijf (VOC) én machtigste land (Zeven Verenigde Nederlanden) op de wereld zijn geweest.

Overlord

Avatar

De eerste film was leuk, maar daarna werd het snel minder. De laatste stond al even op Disney+ toen ik nog abonnee was en zelfs toen niet de moeite meer genomen om te gaan kijken.
Wie weet geeft een nieuwe impuls weer de motivatie om te gaan kijken. Of dit met Margot Robbie gaat lukken weet ik niet. Leuke actrice maar kan me even geen film herrineren waar zij een leading rol had die echt memorabel was. Als bijfiguur heeft ze een aantal goede films gehad.

Mellie

Avatar

Persoonlijk heb ik met Pirates hetzelfde als met de Matrix serie. De eerste film waren briljant en staan nog steeds als een huis na al die Jaren. De vervolgfilms hebben nooit meer kunnen vangen wat de eerste films zo goed maakten.

Wat mij betreft dus helemaal geen Pirates films meer.
In een film met Robbie heb ik helemaal geen vertrouwen, puur om het feit dat ik denk dat ze haar Harley Quinn rol weer eens dunnetjes over doet…

Arnold_FF7

Avatar

Misschien maar verwacht eerder dat de franchise bij de volgende film geld gaat verliezen

NieuwsFilm

meest populair