Carrièremissers: Sean Connery in 'Jurassic Park, Harry Potter, Die Hard, Blade Runner' en meer

Al die populaire aanbiedingen hoefde hij niet...

In onze rubriek 'Carrièremissers' gaan we dieper in op bepaalde keuzes van acteurs/actrices die achteraf toch nieuwsgierig maken. Vandaag Sean Connery die nooit te klagen had over grote rollen, maar meerdere kansen (on)bewust heeft laten schieten.

Blade Runner (1982)
(rol ging uiteindelijk naar: Harrison Ford)
Voordat ze vader en zoon werden, waren Connery en Ford beiden in de race voor het personage van Rick Deckard, de op androids jagende antiheld in Ridley Scott's cultklassieker. Hier is niet helemaal duidelijk 'waarom' Connery weigerde, maar gezien zijn andere keuzes, heeft het waarschijnlijk te maken met het feit dat hij het verhaal te traag en te ingewikkeld vond, iets wat het publiek (toentertijd) met hem eens was.

Jurassic Park (1993)
(rol ging uiteindelijk naar: Richard Attenborough)
In Steven Spielbergs baanbrekende blockbusterhit wilde men Connery oorspronkelijk als de megalomane innemende John Hammond. De vraagprijs van de Schot (waar hij niet vanaf week) was echter te hoog en dus kozen de producers voor de relatief goedkopere Attenborough die het karakter legendarisch maakte. Maar ongetwijfeld had "Welcome to Jurassic Park" uit de mond van Connery ook onvergetelijk geklonken.

Die Hard With A Vengeance (1995)
(rol ging uiteindelijk naar: Jeremy Irons)
John McTiernan's favoriete keuze voor de Duitse terrorist (en broer van Hans) Simon Gruber was Connery. Helaas vond die Gruber een beetje te stijf en te lafhartig en sloeg het aanbod af welke uiteindelijk ging naar Irons. Samen met Alan Rickman (Die Hard) creëerde die een schurkenduo dat een perfecte balans vormde tussen wreedheid en verfijning. Het is eigenlijk bijna niet voor te stellen hoe Connery dat had gedaan.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)
(rol ging uiteindelijk naar: Michael Gambon)
Na het overlijden van Richard Harris werd er gezocht naar een nieuwe vertolker voor Perkamentus. Men zag in Connery de ideale kandidaat, maar hij achtte de franchise te licht en te fantasierijk voor zijn smaak en had geen interesse in kinderfilms over tovenaars. Saillant detail: Vanaf dit deel werd de franchise meer duister en gericht op volwassenen....

Lord Of The Rings (2001) en The Matrix Reloaded (2003)
(rollen gingen uiteindelijk naar: Ian McKellen en Helmut Bakaitis)
Deze twee zijn al eerder op FT vermeld, maar om het geheel af te maken nog even kort: Connery kreeg de kans om The Architect te worden in de sequel van de Wachowski's, maar begreep naar eigen zeggen 'het verhaal gewoonweg niet'. Hetzelfde gold voor het bedanken als machtige tovenaar Gandalf in Peter Jackson's eerste Middle-Earth-trilogie. Volgens een rapport uit 2012 had dit Connery in totaal $450 miljoen dollar op kunnen leveren, inclusief een percentage van de box-office.

Bovenstaande twee redenen zorgden ervoor dat hij koos voor driemaal scheepsrecht en, ongeacht of hij het script nou wel of niet snapte, wel 'ja' zou zeggen tegen het eerstvolgende fantasieproject wat op zijn pad kwam. Helaas werd dit... The League Of Extraordinary Gentlemen. Dan hadden we hem toch liever in één van de andere twee reeksen zien schitteren!

NieuwsFilm

meest populair