Featured

Bekritiseerde keuze Warner Bros. nu opeens de beste optie voor filmfans

De gevolgen voor de langere termijn zijn uiteraard nog niet duidelijk.

door Bram de Groot om 11:31 in Featured
Warner Bros. is één van de grootste filmstudio's in de wereld en leverde onder meer de Harry Potter-films, The Hobbit-films, de nodige Christopher Nolan-films en de vele superheldenfilms gebaseerd op de strips van DC Comics op. Afgelopen maand maakte de studio een opmerkelijke keuze.

Alle bioscoopfilms die in 2021 verschijnen, staan namelijk ook de eerste maand uit op de streamingdienst HBO Max. Dit uiteraard besloten met de wens dat er meer mensen zich abonneren op de streamingdienst. Maar er zijn ook forse neveneffecten.

Negatief effect hybride bioscoop/HBO Max-strategie
Het keuze van Warner kreeg direct kritiek van de Amerikaanse bioscopen. Op dit moment is HBO Max namelijk alleen in de States beschikbaar, al moet de dienst in 2021 uitgerold worden over een groot deel van de wereld. Bioscopen vrezen een verlies aan inkomen.

Daarnaast is er onrust onder filmmakers, producenten en investeerders. Tenet-regisseur Christopher Nolan zou ondertussen niet meer met Warner Bros. willen samenwerken en Legendary Pictures is verre van blij met de partner. Eigenaar Wanda Group is bijvoorbeeld ook groot aandeelhouder van AMC Theaters.


De directe digitale release van de DC-film zorgt eveneens voor flink wat illegale verspreiding. De hybride strategie werd gestart met Wonder Woman 1984 en die film scoorde bijzonder zwak aan de wereldwijde bioscoopkassa's.

Uiteraard komt dit voornamelijk door de coronacrisis, maar naar verluidt zou WW1984 één van de meest gedownloade films in jaren zijn. En juist betaalbare streamingdiensten zouden dat tegen moeten gaan.

Beste optie voor de filmfan
Nu we weer in een periode van veel uitstel komen en we mogelijk pas in de tweede helft van het jaar grote blockbusters te zien krijgen op het witte doek, kun je je afvragen of de aanpak van Warner Bros. niet simpelweg de beste optie is op dit moment.

Op deze wijze kunnen de filmliefhebbers de films van de filmmakers toch zien, kan Warner Bros. geld ophalen voor nieuwe projecten en kunnen de filmfans in de landen waar de bioscoop (beperkt) open is de films toch op het witte doek zien.


Ideaal is anders, maar extra steun voor de gekozen strategie lijkt nu te ontstaan doordat steeds meer fans van het Marvel Cinematic Universe een online release van Black Widow acceptabel lijken te vinden, ook al zou Disney+ er dan een extra vergoeding voor vragen. En dat is zelfs niet raar.

De abonnementskosten van HBO Max liggen op dit moment op 14,99 dollar per maand, terwijl Disney+ 6,99 dollar per maand kost en bij een jaarabonnement 69,99 dollar per maand. Een bijbetaling van 30 dollar (of 21,99 euro in Nederland) is fors, maar niet heel gek.

Releases op HBO Max
Op HBO Max verschijnen in de eerste helft van 2021 de bioscoopfilms The Little Things (eind januari), Judas and the Black Messiah (februari), Tom and Jerry (februari), Godzilla vs. Kong (maart), Mortal Kombat (april), The Conjuring: The Devil Made Me Do It (juni), In the Heights (juni) en Space Jam: A New Legacy (juli).5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ThEnd

Avatar

Alleen is er geen HBO Max in NL, dus hier hebben we er uberhaupt niks aan.

Decepticon

Avatar

De enigste reden waarom die fans de release van Black Widow op Disney+ acceptabel lijken te vinden, is omdat het ze te lang duurt en het wachten beu zijn. Ze willen de film z.s.m. zien.

RobzZ01

Avatar

@Decepticon

Exact. Heeft meer met het ontbreken van geduld te maken. Ik zie ook al deze films liever vandaag dan morgen maar ik kan best wachten, mocht dat de keuze van de studio zijn.

Decepticon

Avatar

@RobzZ01, ik net zo. Al zal het best moeilijk worden als ze hem op Disney+ zetten ipv bioscoop, maar ik denk dat de dure pvod mij nog wel kan weerhouden om hem te streamen. Ik wil die blockbusters het allerliefst gewoon in de bios zien.

Peace

Avatar

Ik zie deze films ook liever in de bios. Maar ik snap de studio’s ook wel. Zitten al bijna aan een jaar Corona en ziet er niet direct naar uit dat er veel gaat beteren.

NieuwsFilm

meest populair