Recensie

Death Sentence (2007)

Zonde van Kevin Bacons acteertalenten.

door Kaj van Zoelen om 09:43 in RECENSIES
Death Sentence poster
Regie: James Wan | Cast: Kevin Bacon (Nick Hume), Garret Hedlund (Billy Darley), Kelly Preston (Helen Hume), Aisha Tyler (Detective Wallis), John Goodman (Bones Darley) e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2007

De laatste jaren keert men in de Amerikaanse cinema regelmatig terug naar de jaren zeventig. Films worden in die tijd gesitueerd, zijn duidelijk beïnvloed zijn door de Amerikaanse jarenzeventigcinema, of zijn er zelfs letterlijk een eerbetoon aan. Dit leidde niet alleen tot een aantal remakes, maar ook tot de heropleving van bepaalde filmtrends, zoals de harde bloederige horror en de wraakfilm (beide trends liepen nog tot ver in de jaren tachtig door). Een van de ‘klassiekers’ van dat genre, Death Wish werd recentelijk zo goed als opnieuw gemaakt als The Brave One, met Jodie Foster in plaats van Charles Bronson. Nu enkele weken later, krijgen we het vervolg op het originele Death Wish, in de vorm van Death Sentence.

Nee, niet het vervolg van de film met Bronson, maar een verfilming van het boek dat destijds een vervolg was op het boek waarop de eerste Death Wish-film gebaseerd was. Brian Garfield schreef drie jaar na Death Wish een vervolg, dat een jaar na de verfilming van het eerste boek uitkwam. Dit boek heeft niets te maken met de vier vervolgen op de film, die Garfield stuk voor stuk afwees als zinloos en ranzig. Iemand dacht kennelijk dat het een goed idee was om alsnog een filmversie van Death Sentence te maken en nu, 32 jaar na de uitgave van het boek, is dat gebeurd.

Waarom is niet echt duidelijk. Want de film doet de cinema van de jaren zeventig nauwelijks herleven, maar voelt vooral aan alsof hij zo’n vijfentwintig tot dertig jaar te laat is gemaakt. De vreemde moraal van de film helpt daarbij ook niet. Aan de ene kant zijn daar het zogenaamde falen van het rechtssysteem, wat de acties van de hoofdpersoon zou moeten rechtvaardigen. Op die manier wordt de suggestie gewekt dat zijn wraak in eerste instantie goed is en kunnen we opgelucht van zijn geweldsdaden genieten. Aan de andere kant berokkenen de wraakacties de hoofdpersoon en zijn gezin alleen maar meer schade en daalt de protagonist af tot hetzelfde lage niveau als de bendeleden op wie de wraak wordt uitgeoefend.

En dan nóg is de rechtvaardiging problematisch. Nick Hume heeft in het begin haast een perfect, buitenstedelijk gezinnetje, met een mooie vrouw, een goedbetaalde baan en twee brave kinderen van wie de oudste een ijshockeyster is. Hij wordt op een ongelukkige avond voor Nicks ogen vermoord door een jong bendelid dat als initiatie tijdens een roofoverval van een tankstation een onschuldige omstander moet doden. Nick krijgt daarna de kans deze jongen te identificeren en voor een aantal jaren de gevangenis in te sturen.

Hij vindt de voorgestelde straf echter te licht en besluit zelf voor rechter te spelen: de jongen wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs en vervolgens vermoord door Nick. Probleem is dat de dode jongen het kleine broertje van het bendehoofd is en er dus nog vele ogen om ogen en tanden om tanden zullen volgen. Nicks besluit om niet te getuigen en zelf een straf uit te delen kost zowel hem als het bendehoofd hun hele families, en uiteindelijk lijkt Nick zelfs qua uiterlijk op de bendeleden. Alsof de van-dik-hout-zaagt-men-plankensymboliek op dat moment nog niet genoeg is, wordt de gelijkenis ook nog even in dialoog voor de kijker uitgespeld.

Death Sentence is een film die de moraliteit van vergelding wil verkennen. Wraak wordt uiteindelijk afgekeurd, maar tegelijkertijd wil de film de kijker plezieren met gewelddadige wraakacties. De makers struikelen over deze paradoxale houding en Kevin Bacons sterke acteerwerk sneuvelt ergens daartussen. Hierdoor is Death Sentence noch een intelligente blik op revanche, noch een bevredigende wraakfilm geworden, waarbij vooral de poging tot intelligentie jammerlijk gefaald, geforceerd en ongeloofwaardig is.

54 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Yakavetta

Avatar

Keek ík even raar op toen ik de trailer van deze flick in de bioscoop zag. De eerste helft leek op een psychologisch drama en voordat ik wist kocht Bacon guns bij Goodman en zag hij eruit als Travis Bickle.

Joliet Jake

Avatar

Beste Kai,

Niet zijn dochter (heeft ie niet), maar zijn oudste zoon wordt vermoord. Waarschijnlijk een typo of...?

Wel jammer dat ie niet zo goed aangeschreven staat (behalve op IMDB dan), want de trailer zag er wel goed uit en Kevin Bacon is natuurlijk een topacteur.

akketa

Avatar

Vond het wel een zeer degelijke film. Goed geacteerd en zeer degelijk camerawerk. Ik begrijp best dat Bacon's karakter zover doordraaid als dit met 'm gebeurd. Vooral verder in de film.
Garret Hedlund was onherkenbaar goed in z'n rol als gangboss. Herkende hem eerst niet eens. Totaal andere rol dan jonge Jack Mercer in Four Brothers.
De muziek vond ik soms wel erg sturend op drama. Te dik aangezet.
James Wan laat zien ook iets anders dan horror te kunnen maken.

Ravaged

Avatar

Vond hem redelijk aardig, maar niet bijzonder. Kwam wat langzaam op gang, vond ik en de gevoelens van jongere broertje werden in een scene ff snel verkend, om daarna weer puur op Bacon te storten.

Zijn tegenstanders vond ik ook wat matig. En de politie was helemaal nutteloos...

Zaten wel paar sterke punten in, maar echte aanrader vond ik het niet.

naief

Avatar

De filmposter is cool..

(iets positiefs)

hetisjantje

Avatar

Voorspelbaar review in het van spruitjeslucht vergeven Nederland. De film wordt per direct afgeserveerd, omdat ie niet past in het kleinburgelijk moraal van de reviewer, die het grootste deel van de tekst gebruikt om zijn "superieure" (lees: kleinzielige) moraliteit ten toon te spreiden. Wat ben jij goed joh, en bedankt voor uw "inzichten". Deze moraliteit is waarom mensen emigreren uit Nederland. Het zal me niks verbazen als de reviewer op een gevestige partij zoals het CDA, VVD of PvdA stemt, daarmee voor illegale oorlogen stemt, met alle burgerslachtoffers als gevolg, maar ondertussen wel een revengefilmpje afkraken, want daar sta je boven. Dat dan weer wel.

Nu op zoek naar een echte review waarin de makers en film niet als debiel worden afgeserveerd puur om het volgende feit alleen. Wraak en geweld zijn een dodelijke, gevaarlijke combinatie. Een goed onderwerp dus. Je kan daar beginnen met je review of eindigen (wat wel zo makkelijk is). Jij eindigde daar. 2/10 voor de review.

Peter

Avatar

Hoor je dat Kaj? Mensen emigreren en beginnen oorlogen door de moraliteit in jouw recensies. Neem eens verantwoordelijkheid! ;)

major malfunction

Avatar

Ik ga er straks heen, ben benieuwd of ie goed is. Ik hou wel van geweld en wraakfilms. Ben het bovendien wel eens met hetisjantje hierboven, vind ook dat - en dit is niet de eerste keer dat het me opvalt - Kai soms niet objectief is in z'n recenties (...) Anyway, ik ga zo die film chekken en zal daarna verslag doen.

Colonel_Kurz

Avatar

Peter "Hoor je dat Kaj? Mensen emigreren en beginnen oorlogen door de moraliteit in jouw recensies. Neem eens verantwoordelijkheid! ;)"
Als ik dat zou doen, zou Hetisjantje dan mijn recensie en mijn werkelijke kritiekpunten goed gaan lezen, die niet op het onderwerp van de film maar de behandeling daarvan is gericht? Dat juist de door de strot geduwde moraliteit een probleem is, in combinatie met de verheerlijking van het geweld, en dat het onderwerp wraak nergens in de film op een intelligente manier wordt benaderd zoals in films als het Vengeance drieluik van Chan-wook Park, Dead Man's Shoes, Unforgiven of Memento. En zou major malfunction dan begrijpen dat een recensie een beoordeling is, een beargumenteerde mening en dus per definitie subjectief?
Niet dat het ertoe doet, want waarom moet ik verantwoordelijkheid nemen voor partijen waar ik niet op gestemd heb, of voor een oorlog waar ik tegen gedemonstreerd heb? ;)

Bela

Avatar

hetisjantje "... 2/10 voor de review."


Dat zijn harde woorden, Jantje. Het is je goed recht om te reageren op de reviews hier op FT en je mag het daar natuurlijk bij laten, maar na zo'n gefundeerde kritiek (waar je zelfs een gooi doet naar de politieke kleur van de recensent :N) ben ik wel erg benieuwd wat jij van Death Sentence als film vindt. Dus niet slechts je mening wat betreft de naar voren gebrachte ideeën, maar een korte review van de kwaliteit van de film in zijn geheel. Afbranden is altijd makkelijker dan opbouwen, dus ga je gang ... the stage is all yours.

Peter

Avatar

Kom op jongens, niet zo hard voor jantje. Die arme jongen komt argumentatietechnisch niet verder dan "geweld + wraak = goed, ergo deze film is goed" en dat weten jullie ook. Zet hem nou niet voor lul hier.

Bela

Avatar

... of heb je de film helemaal niet gezien en ben je gewoon je politieke mening aan het ventileren?

ASHWIN102

Avatar

Dit is een mooi voorbeeld van een domino effect; Kaj heeft kritiek op film, Jantje heeft kritiek op kritiek van Kaj, waardoor peter, major malfunction en colonel_kurz op het verkeerde spoor worden gezet waardoor bela kritiek geeft op de kritiek van Jantje waarna peter weer eens subtiel jantje voor lul wilt zetten.

Ach, waarom worden meningen van één ander niet gewoon gerespecteerd? :X Laten we samenkomen en hand-in-hand Cumbaja my lord Cumbaja zingen wetend dat een ieder een andere mening heeft en het nutteloos is om over smaak te discussiëren omdat over smaak niet valt te twisten.

B-)

Peter

Avatar

Goed plan. Laten we vooral niks meer zeggen als iemand iets heel doms zegt. Nadenken is zoooo passe en al een tijdje helemaal niet hip meer las ik laatst. Als jantje de emigratie en oorlog in irak erbij wil betrekken is dat niet volledig irrelevant maar juist heel goed. Iedereen heeft gelijk! Meedoen is belangrijker dan winnen, sterker nog: iedereen is een winnaar!

hetisjantje

Avatar

Het is interessant dat een "foute" revengefilm naar een boek uit de jaren '80 anno 2007 wordt gemaakt door intelligente mensen. Dat is een aardig beginpunt. Dat mensen daar niet tegen kunnen, en niet tegen pittige meningen kunnen, dat is dan precies de spruitjeslucht waar ik het over heb. Stel je voor zeg, wat moeten de buren wel niet denken. Dank u voor het bewijzen van de stelling. Ik heb wel nog een laatste nadenktip voor u: noch de makers noch ik zei gek adverteren dat u het recht in eigen handen moet nemen. Maar laat ik u vooral niet teveel verwarren met ingewikkelde thema's.

Bela

Avatar

Dank voor de terechtwijzing, dank voor je vervelende gebruik van de Nederlandse taal en dank voor je hooghartige geklets. Laten wij spruitjesmensen nu maar gezamelijk afspreken dat we niet meer met jou in discussie gaan, want daar ben je blijkens bovenstaande reactie niet eens toe in staat. Met je 'aardige beginpunt': noem je dat een gefundeerde mening? Veel geschreeuw, weinig wol. :B

Peter

Avatar

hetisjantje "Dat mensen daar niet tegen kunnen, en niet tegen pittige meningen kunnen, dat is dan precies de spruitjeslucht waar ik het over heb. "

Pittige meningen zijn van harte welkom, als ze niet onderbouwd zijn en bestaan uit wat losse kreten kun je wat tegenreactie verwachten. Leg de spruitjeslucht van deze recensie eens uit, want ik volg je alvast niet en de stap naar emigratie en Irak-oorlogen al helemaal niet. Waar leid je uit af dat de schrijver (die overigens ooit een topic over de materie heeft opgestart omdat er wat hem betreft niet genoeg gewroken kan worden in deze wereld) daar niet tegen kan?

major malfunction

Avatar

Colonel_Kurz "Als ik dat zou doen, zou Hetisjantje dan mijn recensie en mijn werkelijke kritiekpunten goed gaan lezen, die niet op het onderwerp van de film maar de behandeling daarvan is gericht? Dat juist de door de strot geduwde moraliteit een probleem is, in combinatie met de verheerlijking van het geweld, en dat het onderwerp wraak nergens in de film op een intelligente manier wordt benaderd zoals in films als het Vengeance drieluik van Chan-wook Park, Dead Man's Shoes, Unforgiven of Memento. En zou major malfunction dan begrijpen dat een recensie een beoordeling is, een beargumenteerde mening en dus per definitie subjectief?
Niet dat het ertoe doet, want waarom moet ik verantwoordelijkheid nemen voor partijen waar ik niet op gestemd heb, of voor een oorlog waar ik tegen gedemonstreerd heb? ;)"


Geweldig!
Wat een intelligente opmerkingen! Goedgemikt en welgeraakt zogezegd.

Maar helaas verhullen de mooie woorden van uwe orakelende opperintelligentie niet dat er hier gewoon een suffe smaakstrijd gaande is welke is begonnen met het opdringen van uw spruiterige smaak - lees eenzijdig beargumenteerde mening - aangaande deze rolprent aan ons argeloze lezertjes.

Of in netgemutste taal: je zet die film behoorlijk te kakken en dat pikken Jantje en ik niet. Snap e vous? Vast wel, al denk ik dat uwe filmheiligheid al wel weer een hoogbegaafd samenvoegsel van de nodige weerwoorden in stelling heeft gebracht om ons onwetende kneuzen eens even flink de filmiesche oren te wassen.

Anyway, ook ik heb de film gecheckt. En ik was aangenaam verrast! Van mij krijgt de film dan ook geen magere 2 sterren en ook geen drie maar wel een dikke vette welverdiende drie-en-een-halve-ster!

Ik hou namelijk van dit soort films. Ik hou van bloed. En van geweld. En deze film bevat een aangename dosis van deze ingredienten. Voeg daar een snufje mislukte moraal aan toe, een niet te ingewikkeld verhaal, en een paar vleugjes hoog tempo en meng dit met een paar cinematografische hoogstandjes en voila: je hebt een knaller van een actie-drama-thriller ofhoejehetookwiltnoemen film. Maar knallen, dat doet het zeker, letterlijk en figuurlijk. Zelden heb ik het vlees, bloed en de splinters me zo intens om de oren horen en zien vliegen. Geweldig geweldadig zogezegd! En zo is de film - naar mijn nederige mening - ook bedoeld. Als puur amusement. Je moet hem niet te serieus nemen. Ach, en die minpuntjes waar het alheilige filmorakel zich zo druk over maakt, ik heb ze wel opgemerkt maar heb me er nauwlijks aan gestoord.

Alaaf, en gaat dat zien dus!

Spider-fan

Avatar

Www.zucht.nl

Film is een individuele belevenis.

Ravaged

Avatar

major malfunction "Je moet hem niet te serieus nemen. Ach, en die minpuntjes waar het alheilige filmorakel zich zo druk over maakt, ik heb ze wel opgemerkt maar heb me er nauwlijks aan gestoord."


Voor een film die je niet serieus moet nemen, probeert het wel bijzonder hard om serieus te zijn. De dikgedrukte moraal, het gebrek aan humor en de intense actie vond ik nou niet het het pinnakel van entertainment, zoals de gemiddelde hollywood film.

En die minpunten zitten er dus in, dus als die in de review worden genoemd, zie ik niet in waarom die review dan slecht is. Hij rekent de film af op minpunten die jij dus ook erkent; Jou storen ze niet, Kaj blijkbaar wel. Lees de review en bepaal dan zelf of je de minpunten wel/niet iets vind wat je tegenhoudt de film te gaan kijken, maar ga niet zo lopen zeuren over de mening van een review...

Bela

Avatar

major malfunction "... je zet die film behoorlijk te kakken en dat pikken Jantje en ik niet. Snap e vous?"


Stelletje kleuters.

Steadicam

Avatar

Bela "Laten wij spruitjesmensen nu maar gezamelijk afspreken dat we niet meer met jou in discussie gaan, want daar ben je blijkens bovenstaande reactie niet eens toe in staat."

Ik wil best in discussie, maar ik snap werkelijk niet wat het punt is van hetisjantje: waarom heeft de recensent een kleinzielige moraal door de film niet goed te vinden? Hoe is deze moraal in vredesnaam met emigratie en het goedkeuren van oorlogen te rijmen? Death Sentence is echt niet geschreven (en verfilmd) als reflectie op de hedendaagse maatschappij hoor. Het is gewoon een rechttoe-rechtane wraakfilm en daar zijn veel betere van.

Een kleine 80 procent van de Amerikaanse recensenten vindt deze film slecht. In de States zouden ze toch bij uitstek van wraakfilms moeten houden? Hangt daar nu ook een spruitjesgeur?

Houd de discussie alsjeblieft bij de film en accepteer dat deze recensent niet blij werd van een film die verward raakt in zijn eigen moraliteit. Je kan niet over-the-top gaan en tegelijkertijd serieus een rechtvaardigheidskwestie behandelen. Of wil de regisseur misschien laten zien welke tol wraak eist? Dan faalt hij daarin, want hij brengt ons slechts een nihilistische actiefilm.

Als jij daarvan houdt, prima, maar zeg dat dan gewoon.

major malfunction

Avatar

Bela "Stelletje kleuters."

En kleuter jij maar gezellig mee betwetertje

major malfunction

Avatar

Ravaged "Voor een film die je niet serieus moet nemen, probeert het wel bijzonder hard om serieus te zijn. De dikgedrukte moraal, het gebrek aan humor en de intense actie vond ik nou niet het het pinnakel van entertainment, zoals de gemiddelde hollywood film.

En die minpunten zitten er dus in, dus als die in de review worden genoemd, zie ik niet in waarom die review dan slecht is. Hij rekent de film af op minpunten die jij dus ook erkent; Jou storen ze niet, Kaj blijkbaar wel. Lees de review en bepaal dan zelf of je de minpunten wel/niet iets vind wat je tegenhoudt de film te gaan kijken, maar ga niet zo lopen zeuren over de mening van een review..."

Dat doe ik dus wel omdat ik vind dat de review weer eens te eenzijdig, negatief en niet objectief of neutraal (genoeg) is geschreven, iets wat kaj overigens vaker doet.

Bela

Avatar

major malfunction "En kleuter jij maar gezellig mee betwetertje"


:B

major malfunction

Avatar

Colonel_Kurz "En zou major malfunction dan begrijpen dat een recensie een beoordeling is, een beargumenteerde mening en dus per definitie subjectief?"

Kijk, daar ga je de fout al in. Mensen zitten niet te wachten op jou subjectieve mening. Death Sentence is maar een eenvoudige, maar overigens best goeie rechttoe rechtaan wraakfilm dus lijkt mij dat de focus binnen een recentie daar op moet liggen i.p.v. ellenlange en overbodige uitwijdingen over bijzaken als moraal of zogenaamde mislukte intelligente uitdieping van het thema. Los van of dat nou wel zo is of niet, de film als geheel draait daar niet om, al lijkt dat volgens de recentie wel zo. Hierdoor worden mensen die op zoek zijn naar neutrale informatie - zoals ik dus - op het verkeerde been gezet. Dus skip die overbodige en persoonlijke interpretaties en get to the point zou ik zeggen. Dat komt een stuk professioneler over.

Peter

Avatar

major malfunction "Kijk, daar ga je de fout al in. Mensen zitten niet te wachten op jou subjectieve mening. [...]
Hierdoor worden mensen die op zoek zijn naar neutrale informatie - zoals ik dus - op het verkeerde been gezet."

Waarom lees je de mening van Kaj als je niet zit te wachten op de mening van Kaj? Lees dan gewoon de synopsis.

major malfunction

Avatar

Peter "Waarom lees je de mening van Kaj als je niet zit te wachten op de mening van Kaj? Lees dan gewoon de synopsis."

Da's mooi gezegd. Ik lees idd de mening van Kaj i.p.v een recentie over Death Sentence die hier zou moeten staan. Je slaat de spreekwoordelijke spijker mooi op z'n kop. Oplossing zou natuurlijk zijn de kop Recentie te vervangen door De mening van Kaj. dan zou het een hele andere discussie worden.

Peter

Avatar

Hmmm, we hebben standaard een link nodig naar een uitleg over wat een recensie is, zodat we dat niet elke keer opnieuw hoeven uit te leggen. We zetten het bij de updates voor de nieuwe site.

major malfunction

Avatar

Peter "Hmmm, we hebben standaard een link nodig naar een uitleg over wat een recensie is, zodat we dat niet elke keer opnieuw hoeven uit te leggen. We zetten het bij de updates voor de nieuwe site."

Over de uitleg van het begrip recentie zijn we het wel eens, niet over de manier waarop. Kijk hier maar eens naar: recentie met dezelfde strekking maar wel neutraal - dus professioneel - geschreven.

Steadicam

Avatar

Dat is toch net zo goed een mening!? Wie is Rick Klinkert dat hij mij opdringt om "de rest dan maar te accepteren"? Echt, een recensie is niets meer dan een beargumenteerde mening. Jij vindt de uitwerking van de moraal een bijzaak en laat je plezier er niet door verpesten, Kaj denkt daar anders over. Wat is daar nou mis mee? En je doet het zelf ook. Je schrijft "de film als geheel draait daar niet om, al lijkt dat volgens de recentie wel zo." Ik zal je niet aanvallen op de schrijffout in het woord recensie, maar wie zegt dat de film daar niet om draait? Dat is geen feit, maar jouw mening. Er zijn een hoop recensenten die menen (!) dat regisseur Wan wel degelijk een boodschap heeft willen uitdragen, maar daar hopeloos in verstrikt is geraakt, wat de film niet ten goede komt. Wás het maar een rechtlijnige wraakfilm lijken ze te willen zeggen.

major malfunction

Avatar

Steadicam "Dat is toch net zo goed een mening!? Wie is Rick Klinkert dat hij mij opdringt om "de rest dan maar te accepteren"? Echt, een recensie is niets meer dan een beargumenteerde mening. Jij vindt de uitwerking van de moraal een bijzaak en laat je plezier er niet door verpesten, Kaj denkt daar anders over. Wat is daar nou mis mee?"
Wat er mis mee is is dat Kaj zijn persoonlijke stempel annex visie annex inzichten annex subjectieve mening te vaak en te nadrukkelijk boven het uiteindelijke doel - het aanbieden van neutrale informatie - van de recentie, correctie recensie, stelt. Rick Klinkert doet dat (zo goed als) niet waardoor je je als lezer een minder 'gekleurd' beeld kunt vormen. En dat willen we toch??

Cee van Lleef

Avatar

Re·cen·sie (de ~ (v.), ~s)
1 kritische beschouwing van een werk van kunst of wetenschap in een krant of tijdschrift

En hetisjantje, wat schreef je ook al weer in een van je posts bij "a few good men"? Iets met op de man spelen en alleen meningen over een film geven ipv. over jou? Vond ik wel een zinnig commentaar, maar het is jammer dat je je er zelf niet aan houdt.

Colonel_Kurz

Avatar

major malfunction "Over de uitleg van het begrip recentie zijn we het wel eens, niet over de manier waarop. Kijk hier maar eens naar: recentie met dezelfde strekking maar wel neutraal - dus professioneel - geschreven."
Rick Klinkerts recensie is niet veel neutraler geschreven, maar Rick heeft een neutralere mening; hij is niet echt positief of negatief, waardoor hij een neutralere houding aanneemt tegenover de film. Dat neemt niet weg dat zijn recensie net zo goed de weergave van zijn mening, als de bovenstaande recensie. En dat is ook wat een recensie is: een beargumenteerde beoordeling van een recensent.
major malfunction "Kijk, daar ga je de fout al in. Mensen zitten niet te wachten op jou subjectieve mening. Death Sentence is maar een eenvoudige, maar overigens best goeie rechttoe rechtaan wraakfilm dus lijkt mij dat de focus binnen een recentie daar op moet liggen i.p.v. ellenlange en overbodige uitwijdingen over bijzaken als moraal of zogenaamde mislukte intelligente uitdieping van het thema. Los van of dat nou wel zo is of niet, de film als geheel draait daar niet om, al lijkt dat volgens de recentie wel zo. Hierdoor worden mensen die op zoek zijn naar neutrale informatie - zoals ik dus - op het verkeerde been gezet. Dus skip die overbodige en persoonlijke interpretaties en get to the point zou ik zeggen. Dat komt een stuk professioneler over."
Dat het een "eenvoudige, maar overigens best goeie rechttoe rechtaan wraakfilm" is geen neutrale informatie, maar jouw persoonlijke interpretatie. De film draait juist wel om de (mislukte) poging tot een morele bespiegeling over de gevolgen van gewelddadige wraak, de makers maken die intenties pijnlijk duidelijk. Dat jij dat er niet in wilt zien, is een ander verhaal.

akketa

Avatar

Onzin om een recensent aan te vallen, omdat hij het niet eens is met jouw kijk op de film. Verschillende meningen zijn er nou eenmaal.

Wat ik soms wel op te merken heb aan de recensies hier op FT is dat ze wel eens de doelgroep uit het oog verliezen. Films die afgebroken worden, maar ook films die prachtig zijn volgens de recensent. Vond hij/zij de film geweldig/verschrikkelijk, dat kan, maar hou rekening met mensen die dit wel geweldig/verschrikkelijk kunnen vinden. Zet mensen niet op het verkeerde been als recensent.
Zeg, bijvoorbeeld, bij een prachtig drama dat de film gruwelijk traag is en dat er eigenlijk geen hol in gebeurd, zodat mensen gewaarschuwd zijn.

Een goed voorbeeld is de Transformers recensie. Veel discussie achteraf. De film is afgebrand op vooral de humor. Zeg dan op het eind dat mensen die wel daarom kunnen lachen de film 2 sterren extra mogen geven, of zoiets.
Kabouter Plop kunnen we kwalitatief ook gruwelijk afbranden, maar dat kan de doelgroep geen moer schelen. De kinderen slikken het als zoete koek. Dat 1 persoon het geen reet aan vindt wil niet zeggen dat de doelgroep dat ook vind.

Steadicam

Avatar

major malfunction "Wat er mis mee is is dat Kaj zijn persoonlijke stempel annex visie annex inzichten annex subjectieve mening te vaak en te nadrukkelijk boven het uiteindelijke doel - het aanbieden van neutrale informatie - van de recentie, correctie recensie, stelt. Rick Klinkert doet dat (zo goed als) niet waardoor je je als lezer een minder 'gekleurd' beeld kunt vormen. En dat willen we toch??"
Dat weet ik zo net nog niet. Ik hou persoonlijk wel van pittige, smeuïge meningen/recensies. Ik zie een neutrale bespreking (voor mij nog steeds een contradictie) zeker niet als het uiteindelijke doel. Daar kan ik vrij weinig mee. Ik wil weten wat iemand er van vond. Misschien moet je Kajs recensies gewoon maar niet meer lezen.

Steadicam

Avatar

akketa "Zeg dan op het eind dat mensen die wel daarom kunnen lachen de film 2 sterren extra mogen geven."
Ik begrijp je punt, maar ik vind dat het uitgangspunt moet zijn dat de lezers zelf die conclusie trekken. Dat moet je van ze kunnen verwachten.

major malfunction

Avatar

Cee van Lleef "re·cen·sie (de ~ (v.), ~s)
1 kritische beschouwing van een werk van kunst of wetenschap in een krant of tijdschrift"

Alles goed en aardig maar laat die kritische beschouwing dan wel objectief zijn en niet doorspekt met allerlei halfbakken pseudointellectuele inzichten. Dat siert zowel de recensie correctie resentie als de schrijver er van niet.

major malfunction

Avatar

Colonel_Kurz "De film draait juist wel om de (mislukte) poging tot een morele bespiegeling over de gevolgen van gewelddadige wraak, de makers maken die intenties pijnlijk duidelijk. Dat jij dat er niet in wilt zien, is een ander verhaal."
Klopt gedeeltelijk. Ik zie het idd anders omdat het slechts een bijzaak binnen de opzet van de film vervuld en dat jij dat er niet in wilt zien, is een ander verhaal. En een uiterst lachwekkende bijzaak overigens want die "morele bespiegeling over de gevolgen van gewelddadige wraak" was zo slecht neergezet dat het bijna grappig werd. Ik heb spijt met diegenen die zoiets serieus opvatten, dit zegt mijns inziens - laat ik ook eens iets absoluut genitiefs zeggen - iets over de mentale staat van die personen. Maar die stukjes waren zo kort dat het niet de core van de film vormde terwijl jij dat er wel van maakt en in je recentie correctie recensie correctie resensie bovendien andere goeie kanten van de film zoals cinematografie, tempo, spanning, gedegen acteerwerk en de over de top vette actie totaal onderbelicht laat en daardoor een eenzijdig negatief beeld schetst.
Colonel_Kurz "Rick Klinkerts recensie is niet veel neutraler geschreven, maar Rick heeft een neutralere mening; hij is niet echt positief of negatief, waardoor hij een neutralere houding aanneemt tegenover de film. Dat neemt niet weg dat zijn recensie net zo goed de weergave van zijn mening, als de bovenstaande recensie. "
Zijne translucide celluloidigheid brengt als neerlandicus zijnde wederom een erg mooi boeket aan schoone woorden maar deze kunnen wederom niet verbloemen dat bij een ieder van ons tijdens het lezen van Rick's recentie correctie resensie een minder eenzijdig gekleurd beeld ontstaat dan tijdens het lezen van de uwe.
Colonel_Kurz "En dat is ook wat een recensie is: een beargumenteerde beoordeling van een recensent. "
In uw boekje lees ik meer een eenzijdig beargumenteerde beoordeling van de recensent.
Colonel_Kurz "Dat het een "eenvoudige, maar overigens best goeie rechttoe rechtaan wraakfilm" is geen neutrale informatie, maar jouw persoonlijke interpretatie."
Een compliment voor de significant correcte bevinding van uwe penridderlijke doorschrijfelijkheid. Maar ik ben dan ook geen resensist correctie recensist en daarom mag ik schrijven wat ik wil, en hoe ik het wil. ...Dunkt mij. :Y

Spider-fan

Avatar

Als je geen reacties wil op je recensies, Filmtotaal, (negatief of positief), zet dan gewoon de reactie mogelijkheid uit, i.p.v. te gaan lopen zeuren hoe mensen reageren.

Peter

Avatar

De reden dat de reactiemogelijkheid aan staat is inderdaad omdat er gereageerd mag worden, graag zelfs - zowel negatief als positief. Als men niet onderbouwde of irrelevante dingen gaat roepen, zoals in dit geval emigratie of de oorlog in Irak, bestaat de kans dat anderen daar weer op reageren of om uitleg vragen, en dat heeft niks te maken met dat iemand tegen die reacties zou zijn. Net zoals iedereen kritiek kan hebben op de recensies hier, kun je op je reacties ook weer kritiek van anderen verwachten - zo gaat dat nou eenmaal.

En overigens reageer ik hier gewoon als gebruiker.

Spider-fan

Avatar

Peter "

En overigens reageer ik hier gewoon als gebruiker."


Oké, ik dacht dat je lid van de crew was...

Dragon

Avatar

Deze film was gewoon top. Muziek was ook prachtig tijdens de actie momenten gewoon een prachtig belevenis in de bioscoop.

ik snap het eerlijk gezegt niet zo goed 2 sterren voor zo een film.?!!? Als je al die "professionele praatjes" aan de kant schuift over hoe een film gemaakt zou moeten zijn is dit een Geweldige film!

Peter

Avatar

Spider-fan "Oké, ik dacht dat je lid van de crew was..."

Klopt, maar ik lees en reageer hier ook als gebruiker.

Spider-fan

Avatar

Peter "Klopt, maar ik lees en reageer hier ook als gebruiker."


Had ik het toch goed.

Ik krijg altijd een beetje het gevoel dat Filmtotaal reacties op zijn recensies in het geheel niet zo waardeert. Meestal volgen er felle tegenaanvallen op negatieve geluiden, of columns dat mensen hun 'mond' moeten houden e.d. Dat bedoel ik alleen. Recensies zijn vaak hard in hun standpunten, dan krijg je weer harde standpunten terug.

Als dat de bedoeling is: dan gewoon zo houden natuurlijk.

Colonel_Kurz

Avatar

Spider-fan "Had ik het toch goed.

Ik krijg altijd een beetje het gevoel dat Filmtotaal reacties op zijn recensies in het geheel niet zo waardeert. Meestal volgen er felle tegenaanvallen op negatieve geluiden, of columns dat mensen hun 'mond' moeten houden e.d. Dat bedoel ik alleen. Recensies zijn vaak hard in hun standpunten, dan krijg je weer harde standpunten terug.

Als dat de bedoeling is: dan gewoon zo houden natuurlijk."
Ja, er loopt een columnist/recensent rond die het heeft over dat mensen hun 'mond' moeten houden, maar dat is er één. Scherpe standpunten tegenover scherpe standpunten zijn trouwens ok, maar het zou soms best wat beschaafder kunnen, zonder meteen op de man te gaan spelen, helemaal als er allerhande ongegronde aannames bij komen kijken.

major malfunction

Avatar

Mensen!
Nu even wat anders: ik vind Filmtotaal trouwens wel de beste, leukste, meest informatieve en innovatieve filmsite van Nederland Smiley face Complimenten voor iedereen die daar aan meewerkt.

Peter

Avatar

major malfunction "ik vind Filmtotaal trouwens wel de beste, leukste, meest informatieve en innovatieve filmsite van Nederland Smiley face"

En hij wordt binnenkort nog veel beter, leuker, informatiever en innovatiever.

Spider-fan

Avatar

Colonel_Kurz "Ja, er loopt een columnist/recensent rond die het heeft over dat mensen hun 'mond' moeten houden, maar dat is er één. Scherpe standpunten tegenover scherpe standpunten zijn trouwens ok, maar het zou soms best wat beschaafder kunnen, zonder meteen op de man te gaan spelen, helemaal als er allerhande ongegronde aannames bij komen kijken."


Mee eens. Op de man spelen heb ik ook een hekel aan. Ik zou in dat geval die persoon gewoon negeren (of hem er op een andere manier op wijzen). Nu zit 'hetisjantje' waarschijnlijk in zijn vuistje te lachen wat ie ontketent heeft.

En mee eens met Major Malfunction het is een uiterst duidelijke en complete site waar je echt niks over films hoeft te missen. Zeker complimenten!

ruben

Avatar

Spider-fan "Had ik het toch goed.

Ik krijg altijd een beetje het gevoel dat Filmtotaal reacties op zijn recensies in het geheel niet zo waardeert. Meestal volgen er felle tegenaanvallen op negatieve geluiden, of columns dat mensen hun 'mond' moeten houden e.d. Dat bedoel ik alleen. Recensies zijn vaak hard in hun standpunten, dan krijg je weer harde standpunten terug.

Als dat de bedoeling is: dan gewoon zo houden natuurlijk."
hun GROTE mond, zelfs. Oorspronkelijk 'grote bek', maar dat mocht niet van de baas.

En als ik zo'n beetje de reacties hier lees, ben ik alleen maar gesterkt in mijn standpunt.

Overigens ging het mij erom dat je, als je een tegengeluid wil laten horen, je dat met argumenten moet doen. En niet weer dat eeuwige gezeik dat recensies objectief moeten zijn of een recensie slecht vindt alleen omdat je het niet met de beoordeling eens bent.

hetisjantje

Avatar

Ik lach helemaal niet in mijn vuistje hoor. Noch dat ik op de man speel, want ik kan die hele Kaj niet. Of je het geloofd of niet, ik heb de hele naam van de recencent niet tot mij genomen tot deze hier herhaaldelijk werd aangedragen. Dus lieve Kaj, neem mijn review vooral niet te persoonlijk ;) Dat terwijl het toch echt wel lachwekkend is hoor, dat fascisme van de middelmaat van meelopertjes die blijven neuzen over correctheid, toon, of wat daarmee te doen en hoe dat af te straffen (veroordelen? afserveren? negeren?), en ondertussen wordt mijn punt steeds sterker. Maar ik ben weer te hard. Ik moet toch meer met bloemetjes gaan schrijven. Een aardige filmtip voor u is V for Vendetta, echt een goede film en van een totaal ander niveau dan dit niemandalletje, maar toch genoeg afgezwakt van de comic books om een afstraffende review zoals deze te voorkomen.

Cee van Lleef

Avatar

Echt kerel, je bent een Übermensch.

hetisjantje

Avatar

Pardon? Wat is dit nou? Gaan we elkaar nu voor nazi uitmaken? Echt kerel, dat kan niet.

11qqaazz

Avatar

Wow....Je bent echt gestoord.
HAHAHAHAHAHHAHA....Ik bedoel, zo veel haat.

Death Sentence

acties