Skate Kitchen [VOD]
Recensie

Skate Kitchen [VOD] (2018)

Sfeervol en realistisch portret van een groep skateboardende meiden in New York City.

in Recensies
Leestijd: 2 min 20 sec
Regie: Crystal Moselle | Scenario: Crystal Moselle, Jen Silverman en Aslihan Unaldi | Cast: Rachelle Vinberg (Camille), Nina Moran (Kurt), Dede Lovelace (Janay), Kabrina Adams (Ruby), Ajani Russell (Indigo), Jaden Smith (Devon), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2018

Documentairemaakster Crystal Moselle maakte een paar jaar geleden een ritje met de metro en raakte toen aan de praat met twee meiden van 'Skate Kitchen', een vrouwelijk skaterscollectief uit New York City. De ontmoeting verliep - zogezegd - op rolletjes. Ze wisselden telefoonnummers uit en werkten vervolgens samen aan That One Day (2016), een korte film die de basis legde voor het grotere werk.

In Skate Kitchen brengt Moselle de groep skatende vriendinnen opnieuw bij elkaar. Dit keer niet voor een documentaire, maar voor een speelfilm; de meiden spelen dus in wezen een alternatieve versie van zichzelf. In de openingsscène zien we meteen hoe Camille, een timide meisje van achttien jaar, ongelukkig ten valt komt en als gevolg daarvan niet meer mag skateboarden van haar moeder. Op zo'n leeftijd laat je je echter niet meer vertellen wat wel en niet mag. Camille besluit daarom de metro van Long Island naar Manhattan te nemen, zodat ze zich bij de populaire meidenskategroep uit de titel kan voegen.

Wat zich dan ontvouwt is een vrij tijdloos coming-of-ageverhaal, waarin de pubers worstelen met hun onzekerheden, maar ook gewoon bezig zijn met skaten, chillen, blowen, feesten en neuken. Moselle laat je op slimme wijze meekijken over de schouder van de onzekere Camille, voor wie veel van deze zaken compleet nieuw zijn. Net als zij leren wij langzaam maar zeker de sociale regels kennen die op de skatebaan gelden. Zo horen meisjes en jongens niet samen met elkaar te skaten. Knap lastig wanneer Camille als een blok valt voor Devon, de ex van haar beste vriendin.

Skate Kitchen is echter niet het soort film dat maximaal inzet op plot en conflict. Het is meer een sfeervol en realistisch portret van een groep hangjongeren tijdens de zomermaanden. En net als die warme, lome zomerdagen glijden ook de beelden van deze chille productie rustig aan je voorbij. Het doet een beetje denken aan het rauwe tienerdrama Kids (1995), maar dan zonder de donkere wolken van het noodlot, die zich voortdurend samenpakken boven de hoofden van de personages. Moselles film bruist juist van de energie en levenslust.

Begin deze maand ging in de Verenigde Staten de HBO-serie Betty van start - een voortzetting van Skate Kitchen, wederom met dezelfde groep skaters in de hoofdrol. Of het gegeven ook voldoende materiaal verschaft voor een serie, valt te bezien. Met een speelfilm van honderdzes minuten trekt Crystal Moselle in elk geval precies genoeg tijd uit om in te werken op je nostalgische gevoelens, zonder dat de skateboardtrucjes gaan vervelen.


Skate Kitchen is te zien op diverse VOD-platforms (o.a. Cinemember, Cinetree, Ziggo en KPN).