Recensie

The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)

Het slotstuk dat twee van de populairste trilogieën aller tijden met elkaar verbindt.

door Fabian Melchers om 20:31 in RECENSIES
The Hobbit: The Battle of the Five Armies poster
Regie: Peter Jackson | Cast: Martin Freeman (Bilbo Baggins), Richard Armitage (Thorin Oakenshield), Luke Evans (Bard), Orlando Bloom (Legolas), Evangeline Lilly (Tauriel), Lee Pace (Thranduil), Ian McKellen (Gandalf), Benedict Cumberbatch (Smaug/Necromancer - stem), e.a. | Speelduur: 144 minuten | Jaar: 2014

Vorig jaar liet Peter Jackson ons misschien wel evenveel in spanning als elf jaar daarvoor. Net als het middenstuk van de Lord of the Rings-trilogie eindigde het tweede deel van de Hobbit-reeks met een gigantische cliffhanger. De angstaanjagende draak Smaug was losgebroken en vloog recht op een dorpje vol onschuldige mensen af.

Dat lange wachten wordt nu dubbel en dwars beloond in de eerste minuten van The Battle of the Five Armies. De film opent met een overdonderend spektakel, waarin het reusachtige beest een vurige ravage aanricht terwijl inwoners op de vlucht slaan. Bard de Boogschutter is de enige die een poging doet om de draak te stoppen. Een spannende en wervelend in beeld gebrachte scène, met opnieuw aandacht voor het hoogtepunt van deze trilogie: het indrukwekkend geanimeerde duivelse gelaat van het monster.

Spijtig is dat na deze opening ook meteen het sterkste gedeelte van de film voorbij is. In de vorige twee delen werd voornamelijk toegewerkt naar de confrontatie met Smaug, maar nu die geweest is, moeten er nieuwe elementen bij komen om een tweede climax te realiseren. Daardoor is de ontknoping van deze trilogie veel minder pakkend dan de apotheose van The Lord of the Rings, waar alle spanning zich in de voorgaande delen had opgestapeld om in een spectaculair en emotioneel slot samen te komen.

De climax waar The Battle of the Five Armies naartoe werkt, zit in de titel opgesloten: een massaal gevecht met vijf legers. Nu het optrekje van Smaug leegstaat, liggen de bergen goud er voor het oprapen, dus dat trekt partijen van heinde en verre aan. Dwergenkoning Thorin - bevangen door hebzucht - vertikt het om ook maar iets van zijn schat weg te geven, ook al zitten er kostbare sieraden bij die eigenlijk van de elven zijn. En die willen zij weer terug. Intussen is opperork Azog met zijn leger ook uit op het kasteel. Niet alleen om de stapels juwelen, maar vooral vanwege de strategische ligging, die het mogelijk maakt om de rest van Midden-Aarde over te nemen. Naast een dwergen-, elven- en orkleger, proberen de mensen zich met man en macht staande te houden. Het vijfde leger uit de titel verschijnt later ten tonele.

Wie van gevechtsscènes houdt, zit geramd met dit slotdeel. Prachtig in beeld gebracht, sterk gedetailleerd en af en toe ook met een lekkere knipoog: Legolas blijkt vooral creatief te zijn, zelfs wanneer hij geen pijlen meer heeft. Dat Bilbo intussen orks van makkelijk twee keer zijn lengte uitschakelt door stenen naar hun hoofden te gooien, zien we binnen al het spektakel graag door de vingers.

Maar dat gaat niet altijd even gemakkelijk in deze film, met name buiten de gevechten om. In de vorige trilogie werd daar opvallend meer aandacht aan besteed. Deze keer voelt de liefde tussen dwerg Kili en elf Tauriel vooral als een verplichte en afgeraffelde herhaling van Aragorn en Arwen. Nog storender is een laf burgemeestershulpje (een slechte kopie van Grima Slangtong, voor wie die nog kent), die deze gelikte avonturenfilm een aantal keer naar het niveau van een poppenkast trekt.

Door zulke valse noten is The Battle of the Five Armies - ondanks de ambitieuze en spectaculaire opzet - het minste hoofdstuk uit de zesdelige serie geworden. Toch zou het zonde zijn om deze laatste film te missen. Door de verwijzingen naar The Lord of the Rings (soms heel duidelijk, soms subtieler), is dit het ontbrekende schakelstuk tussen de twee trilogieën. In de eindscène maakt Jackson zijn cirkel mooi rond.

56 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Pedrobear

Avatar

Wat een site zeg. Hunger Games en Gooische vrouwen hebben een betere waardering gekregen dan deze film. Ik heb Hunger Games gezien en wat was dat een slechte film zeg, hoe kan deze film daaronder scoren dan?

StarLord

Avatar

Zo'n lage score had ik niet verwacht, maar ik ga er wel heen !

berepoot123

Avatar

Pedrobear "Wat een site zeg. Hunger Games en Gooische vrouwen hebben een betere waardering gekregen dan deze film. Ik heb Hunger Games gezien en wat was dat een slechte film zeg, hoe kan deze film daaronder scoren dan?"
Wel pedobear, dat zal waarschijnlijk zijn omdat deze recensies door verschillende recensenten zijn geschreven. Waardoor je met sommige recensies meer akkoord zou gaan dan andere. Maar de belangrijkste mening is die van jezelf. Vergeet dat nooit.

Brein8998

Avatar

Pedrobear "Wat een site zeg. Hunger Games en Gooische vrouwen hebben een betere waardering gekregen dan deze film. Ik heb Hunger Games gezien en wat was dat een slechte film zeg, hoe kan deze film daaronder scoren dan?"

Het verschilt per recensent hea. Iedereen heeft zijn eigen mening. Op RT vinden ze dit juist de beste Hobbit-film.
Ik ga er uiteraard morgen heen omdat ik een super grote middle earth fan ben.

Roeltje

Avatar

Kom op jongens, 3 sterren (oftewel een 6) is voldoende. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik erg ga genieten hiervan!

Gjoene

Avatar

"Het slotstuk dat twee van de populairste trilogieën aller tijden met elkaar verbindt."

Ik denk nog altijd dat de eerste Star Wars reeks nog altijd populairder is dan in ieder geval de Hobbit, maar goed...

StarWars2015

Avatar

Gjoene ""Het slotstuk dat twee van de populairste trilogieën aller tijden met elkaar verbindt."

Ik denk nog altijd dat de eerste Star Wars reeks nog altijd populairder is dan in ieder geval de Hobbit, maar goed..."
Denk dat de originele trilogie ook wel populairder is dan de LotR trilogie. Maar dat The Hobbit en LotR trilogieën bij de populairste horen, is zeker waar, The Hobbit wel een stuk lager op de lijst dan LotR natuurlijk.

Het blijft altijd een mening, maar ik verwacht dat 3 sterren te weinig is.

DeMuizenkoning

Avatar

Gjoene ""Het slotstuk dat twee van de populairste trilogieën aller tijden met elkaar verbindt."

Ik denk nog altijd dat de eerste Star Wars reeks nog altijd populairder is dan in ieder geval de Hobbit, maar goed..."


Je hebt volgens mij de zin niet helemaal begrepen, twee van de populairste, dat hoeft niet te betekenen beter dan Star Wars of wat dan ook. Ik vind 3 op de 5 ook wat tegenvallen, wel jammer dat het misschien uiteindelijk wat kopieer-plak werk is geworden, maar ja, dat is enigzins ook wel ergens te begrijpen, is sowieso lastig om LOTR te vergelijken met The Hobbit. Harry Potter heeft ook zowat heel z'n verhaal uit LOTR gehaald, om maar een voorbeeld op te noemen. Maar verder nette recensie, over minder dan een week kan ik er zelf over oordelen.

IMAX3D

Avatar

Ben benieuwd, ga er donderdag heen. Anyway, wat is het 5e leger dan

Mensen
Elven
Orcs
Dwergen
?

Boromir

Avatar

IMAX3D "Ben benieuwd, ga er donderdag heen. Anyway, wat is het 5e leger dan

Mensen
Elven
Orcs
Dwergen
?"


In het boek was het 5e leger gewoon de dieren van Midden-Aarde volgens mij. Vleermuizen, Eagles en de Wargs. Of waren de Wargs het aparte leger? Kan me nog herinneren dat die boos waren omdat Gandalf een van hun had gedood. En daarom kwamen ze samen met de orcs van Goblin Town naar Erebor voor wraak.

Maar in de film versie; dieren/beesten, denk ik Smiley face

SunChaser

Avatar

Hahaha wat een grap, ala we FT moeten volgen is Gooiae Vrouwen beter dan The Hobbit. Ja het zijn verschillende recencenten maar het is onder de FT vlag.

CaptainCab

Avatar

Wanneer heb je Gooische Vrouwen 2 en de laatste Hobbit gezien, Sunchaser? Ben wel benieuwd naar je recensies

kaedir

Avatar

Naar een Nederlandse film kijken is al 5 punten aftrek dus stel dat je gooische vrouwen neemt en het scoort een 6 dan rond je dat af naar een 1.

on: The Hobbit scoort op Metacritic ook best laag dus het ligt niet aan FT:

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

1 of 2 films waren genoeg maar ja geld dat telt :r

Lennardude

Avatar

Ik kom net terug van de nacht premiere maar vond hem ook erg tegenvallen. Ik ben wel eens de rating.

Nu maar eens gaan slapen :p

Poolrion

Avatar

Net terug van de plaatselijke première, en persoonlijk vind ik de scoren beetje te laag hier op filmtotaal. Natuurlijk, er zitten wat foutjes in, maar voor de rest is deze film gewoonweg episch, met prachtige momenten en zinderende shots. De beste van de drie naar mijn mening.

Het einde met de oude Bilbo is gewoonweg fantastisch, hoe ze hiermee de twee triologies met elkaar verbinden is echt meesterlijk

Brein8998

Avatar

kaedir "
on: The Hobbit scoort op Metacritic ook best laag dus het ligt niet aan FT:

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

1 of 2 films waren genoeg maar ja geld dat telt :r"

Jouw "oh zo goede" hunger games mockingjay p. 1 die jij een 10 geeft (waar ik het totaal niet mee eens ben) heeft op metacritic zo'n beetje dezelfde score.

Moviemagic

Avatar

Deze film is dus minder als Trippel Trappel: Dierensinterklaas geschreven door dezelfde recensent. :E

Ontopic:
Jammer van deze recensie. Ik ga het toch lekker kijken en nog een keer de mooie beelden aanschouwen.

Frietgezicht

Avatar

Vorig jaar liet Peter Jackson ons misschien wel evenveel in spanning als elf jaar daarvoor. Net als het middenstuk van de Lord of the Rings-trilogie eindigde het tweede deel van de Hobbit-reeks met een gigantische cliffhanger.

Even vergeten maar The Two Towers had toch niet zo'n gigantische cliffhanger?

FilmMaster

Avatar

Had de lage score juist wel verwacht, ik denk dat deze film gewoon niks nieuws meer heeft te bieden.

PRIME

Avatar

Sorry hoor, maar het is niet alleen FT die deze film een laag cijfer geeft. Slashfilm noemt het de worst movie Peter Jackson ever made.

Om eerlijk te zijn vind ik deze trilogie helemaal niks dus ik verwacht niks van de derde.

En Mockingjay 1 sucks.

benjamin

Avatar

SunChaser "Hahaha wat een grap, ala we FT moeten volgen is Gooiae Vrouwen beter dan The Hobbit. Ja het zijn verschillende recencenten maar het is onder de FT vlag."
Ja, wat een grap, recensenten die hun eerlijke mening durven geven over films in plaats van de vooroordelen van mensen als SunChaser te bevestigen...

Darthmar

Avatar

Hier maar 3 sterren bij de meeste krijgt die 4 sterren.

Ik zaterdag kijken en beoordelen.

Scheperr

Avatar

Ik vind het vooral jammer dat de recensent de wind van voren krijgt, vooral door mensen die de film zelf nog niet gezien hebben.

Afgaande op de vorige films uit de The Hobbit reeks, ligt deze recensie in de lijn der verwachtingen.

Wanneer met een ietwat kritische blik gekeken wordt naar de cijfers die uitgegeven worden voor deze film door Meta Critics en Rotten Tomatoes (top critics) kun je bijna niet anders dan concluderen dat deze film bij lange na niet van dezelfde kwaliteit is als Lord of the Rings.

Op IMDB krijgt de film op het moment van schrijven een 9,2, maar dat geeft uiteraard een vreselijk vertekend beeld. Over een aantal jaren geeft IMDB pas een beter beeld, wanneer niet alleen de fans de film hebben gezien, maar ook de rest van de mensen. Zij zullen de film een lager cijfer geven. Hierdoor zal het cijfer beter de gemiddelde kijker vertegenwoordigen.

Ik heb het derde deel van deze film nog niet gezien. Ik ga zeker het derde deel van de film kijken. Ik weet niet of de film goed is. Gezien de reviews op verschillende sites, de gegeven cijfers door critici en de kwaliteit van de vorige twee delen is de kans aanzienlijk groot dat deze film ook middelmatig is.

kaedir

Avatar

Brein8998 "Jouw "oh zo goede" hunger games mockingjay p. 1 die jij een 10 geeft (waar ik het totaal niet mee eens ben) heeft op metacritic zo'n beetje dezelfde score."


Oh chips die 10 hoorde eigenlijk een 1 te zijn kijk maar naar mijn voorgaande cijfers voor The Hunger Games Smiley face

benjamin

Avatar

kaedir "Oh chips die 10 hoorde eigenlijk een 1 te zijn kijk maar naar mijn voorgaande cijfers voor The Hunger Games Smiley face"
Als je de vorige films maar een 1 waard vond, waarom ga je dan nog kijken?

akketa

Avatar

Mijn god...
Gaan we weer beginnen dat de ene film meer sterren krijgt dan de ander..?

Blijft blijkbaar moeilijk te begrijpen dat verschillende mensen, andere voorkeuren hebben. Ongeacht de website die ze vertegenwoordigen.

Ook de verschillende genres zijn niet vergelijken. Als ik Demolition Man een 7 geef en Bennie Stout een 8, wil niet zeggen dat ik Bennie Stout de betere film vind.

Darthmar

Avatar

Ik denk dat The Hobbit ook lijd onder de vergelijking met Lord of the Rings. Veel dingen lijken herhalingen, wat klopt maar dat komt omdat de boeken niet in juiste volgorde zijn verfilmd hierdoor krijgt The Hobbit veel, vaak onterechte, kritiek.

Misschien had de LOTR deze kritiek gekregen als The Hobbit eerst was verfilmd.

Ten tweede word ik moe van altijd appels en peren vergelijken wat mensen doen. Je moet elke film waarderen en beoordelen op zijn eigen "merits".

nero12

Avatar

Belachelijk maar 3 sterren ok ja ik heb de film nog niet gezien maar ik weet 100 % zeker dat ie beter is dan dat MINIMAAL 4 STERREN .

kaedir

Avatar

benjamin "Als je de vorige films maar een 1 waard vond, waarom ga je dan nog kijken?"


Omdat 9/10 van mijn vrienden naar die film gaat en ik ook moest.

Moviemagic

Avatar

akketa "Mijn god...
Gaan we weer beginnen dat de ene film meer sterren krijgt dan de ander..?

Blijft blijkbaar moeilijk te begrijpen dat verschillende mensen, andere voorkeuren hebben. Ongeacht de website die ze vertegenwoordigen.

Ook de verschillende genres zijn niet vergelijken. Als ik Demolition Man een 7 geef en Bennie Stout een 8, wil niet zeggen dat ik Bennie Stout de betere film vind."


Alle punten die gegeven worden zijn subjectief. Er is geen standaard hiervoor. Desalniettemin levert het wel leuke discussies op en daarmee leesmateriaal.

Roeltje

Avatar

nero12 "belachelijk maar 3 sterren ok ja ik heb de film nog niet gezien maar ik weet 100 % zeker dat ie beter is dan dat MINIMAAL 4 STERREN ."


Dit soort reacties ook he :N
Waarom zou je denken dat deze film niet kan tegenvallen?

Chrischzz

Avatar

OMG.. 3 sterren???

Ik geef er maar 1!..
Gelukkig zijn we nu een paar jaar van die meuk af..:D


/sarcasme off..

DeMuizenkoning

Avatar

nero12 "belachelijk maar 3 sterren ok ja ik heb de film nog niet gezien maar ik weet 100 % zeker dat ie beter is dan dat MINIMAAL 4 STERREN ."


Dit is nou echt een domme reactie; Fabian geeft zijn mening en dat zijn 3 op de 5 sterren, zoals jij misschien denkt dat het een 4 op de 5 waard is, maar je hebt de film nog niet eens gezien dus begin niet nu al te zeuren. Andere filmrecensies zijn beter, andere minder, zo heeft iedereen z'n eigen mening, en gelukkig maar ook (in de meeste gevallen dan) anders zou het ook maar een saaie boel zijn.

MagicMichiel

Avatar

3 sterren, dat betekend dus dat het een waardige opvolger is:9.

Steve-O

Avatar

3 sterren is wel erg laag voor dit. Zo slecht was de film zeker niet.

Ik vond het een erg vermakelijke film. Het is heel anders dan de vorige twee Hobbit films omdat er weinig gereisd word. Alles staat eigenlijk al zo'n beetje op z'n plek.
De film begint spectaculair, iets dat van mij wat langer had gemogen, en bouwt daarna prima op naar de werkelijke slag van de vijf legers. Thorin en Bilbo zijn goed neergezet door Armitage and Freeman. Thorin's ontwikkeling is zeer goed gedaan in de film en Bilbo is zeker een ander persoon dan aan het begin van An Unexpected Journey.
Het computerwerk ziet er ditmaal goed uit, er zijn helaas wel een aantal shots waarbij wel erg duidelijk te zien is dat de acteurs voor een groen scherm staan, maar de vele Orcs, Elven en Dwergen zien er veelal goed uit. Iets waar ik bang voor was omdat de digital-doubles in de vorige twee films niet al te best waren..
Het grote gevecht was zeker spectaculair, maar ik mistte wel een paar gave shots uit de trailers die het nog net wat gaver hadden gemaakt. Dit word blijkbaar bewaard voor de Extended Edition.

Het stuk in Dol Guldur was ook erg gaaf om te zien, iets waar ik naar uit keek!

Het was wel een beetje jammer dat Connolly's Dain volledig digitaal was. Hij heeft wel drie uur per dag op de make-up stoel moeten zitten. Ik had gelezen dat het te maken had dat Connolly ziek werd en niet bij de reshoots aanwezig kon zijn. Dain is ook niet heel veel in de film en er zijn sowieso twee scenes die geschoten zijn maar niet in de bioscoopversie zaten. Ik hoop dat PJ het voor elkaar krijgt de CG Dain te vervangen door make-up Connolly in de EE, er was sowieso één shot waar Dain echt was. Ik hoop echt dat het lukt want het is een gaaf personage die ook heel gaaf ontworpen was.

Ik vond het fijn dat het einde zich vooral op Bilbo richtte en daardoor een strakker eind had dan ROTK. Ik laat het verder bij vergelijkingen maken met de LOTR trilogie sinds ik dat niet op zijn plaats vind om meerdere redenen. Maar ik verwacht wel dat van het extra halfuur dat er bij komt, er vooral meer in de derde akte zal zitten.

Ik vond het een waardige afsluiter voor de Hobbit trilogie. Erg jammer dat het nu echt voorbij is... Nu maar hopen dat het WB ooit gaat lukken om de rechten van The Silmarillion, The Children of Hurin en Unfinished Tales te bemachtigen :E

AutoBoss

Avatar

PRIME "Slashfilm noemt het de worst movie Peter Jackson ever made."

Niet waar, slashfilm zegt dat het "the Worst Peter Jackson Hobbit Movie" is. Het minste van de drie delen.

De worst movie Peter Jackson ever made is The Lovely Bones.

Brlggs

Avatar

Ik vond deze film ook tegenvallen.

De dwergen die je 2 volle films hebt leren kennen, zijn voor het merendeel in de derde film onzichtbaar. Veel onnodige scenes die niks bijdroegen aan het verhaal of sfeer van de film. Personages vond ik ook niet geweldig uitgewerkt. Hier had ik zeker meer diepgang verwacht. En de uiteindelijke veldslag vond ik maar chaotisch, zonder enige samenhang of strategie. Het was letterlijk een veldslag van 5 afzonderlijke legers die niks met elkaar te maken wouden hebben. Afgrijselijk om te zien gewoon

Film krijgt toch nog een 7/10 omwille van de prachtige beelden, Martin Freeman die het personage Bilbo weer geweldig neerzet, en ondanks alle foutjes heb ik er toch nog van genoten.

Chris23

Avatar

Wat is dat HFR verschrikkelijk bout zeg, `t leek wel op een cheap ass soap serie, dat doe ik nooit meer.
Ik miste zoals ik al verwachtte het reizen/nieuwe lokaties; daardoor voelt ie i.d.d. (na de eerste keer kijken) aan als iets minder goed als de andere delen.
Ze hadden misschien toch beter 2 en 3 als 1 extra lange film kunnen doen.
Oh well, ik denk dat ik pas een final mening heb als ik een keer alle 3 de (extended) delen achter elkaar gezien heb.
Ik miste net zoals Brlggs ook wat characterarcs voor wat meer dwergen, behalve alleen Kili en Fili.
En waar was Alfrid ineens?(tenminste de laatste shot die ik kan herinneren was dattie wegliep in z`n vrouwenpak)

kvond ook dat die battle in eens afgelopen was; iedereen was ineens weg.
Op een gegeven moment kwam die weerbeer; ik dacht toen dat we een paar vette scenes zouden krijgen met hem , maar helemaal nix helaas


Verder zaten er wel een paar hele mooie vechtscenes in, dat wel.
Ben benieuwd naar de extended edition.

Arteron

Avatar

Steve-O "Het was wel een beetje jammer dat Connolly's Dain volledig digitaal was. Hij heeft wel drie uur per dag op de make-up stoel moeten zitten. Ik had gelezen dat het te maken had dat Connolly ziek werd en niet bij de reshoots aanwezig kon zijn. Dain is ook niet heel veel in de film en er zijn sowieso twee scenes die geschoten zijn maar niet in de bioscoopversie zaten. Ik hoop dat PJ het voor elkaar krijgt de CG Dain te vervangen door make-up Connolly in de EE, er was sowieso één shot waar Dain echt was. Ik hoop echt dat het lukt want het is een gaaf personage die ook heel gaaf ontworpen was."


Dus toch. Viel mij meteen op Maar ik begreep niet waarom ze dit überhaupt zouden doen. Vond het dan niet erg netjes gemaakt, omdat het duidelijk zichtbaar was. Azog is hierbij veel beter gelukt, al accepteer je dat misschien eerder omdat het al een fictief wezen is. Erg jammer!

Verder vond ik de film wel geslaagd, al ben ik niet verpletterd geworden door het resultaat. Het begin was inderdaad spectaculair en eigenlijk had Smaug wel wat meer in beeld gemogen. De aansluiting op The Lord of the Rings was netjes, al had ik wel gedacht dat dit iets anders aangepakt zou worden. Ik denk wel dat het allemaal beter tot zijn recht komt als alledrie de films achter elkaar gekeken worden Smiley face

nero12

Avatar

DeMuizenkoning "Dit is nou echt een domme reactie; Fabian geeft zijn mening en dat zijn 3 op de 5 sterren, zoals jij misschien denkt dat het een 4 op de 5 waard is, maar je hebt de film nog niet eens gezien dus begin niet nu al te zeuren. Andere filmrecensies zijn beter, andere minder, zo heeft iedereen z'n eigen mening, en gelukkig maar ook (in de meeste gevallen dan) anders zou het ook maar een saaie boel zijn."

Ja ik vind mees kees ook echt veel leuker dan de the hobbit.

benjamin

Avatar

nero12 "Ja ik vind mees kees ook echt veel leuker dan de the hobbit."
Leuk voor jou dan zeker.

DepecheWorld76

Avatar

Ik vond hem goed. Mooi vormgegeven en goed gebruik van 3D, maar had hem wel beter verwacht.

Smaug was weer gaaf, maar veel te kort in beeld. Alfrid vond ik super irritant (zoals in de meeste recensies staat) en idd waar was hij opeens gebleven?

Had Saruman en Sauron nog wel verwacht. Hij zei: "I will deal with Sauron!", maar niks hoor. Ok hij kiest zijn kant in The Fellowship, maar dat had wel even in beeld gemogen. had sowieso meer Sauron in gemogen.

Het einde/afscheid was een beetje kort, maar Peter Jackson was zeker bang dat hij weer zulke reacties zou krijgen als bij Return of the King met zijn 30 minuten durende afscheid.

Ga zeker nog een keer, maar ben een beetje teleurgesteld.

IMAX3D

Avatar

De film zojuist gekeken IMAX HFR 3D, om maar even te beginnen over dat HFR gebeuren. Het beeld was zo scherp en helder dat het mijn gevoel afnam dat het zich afspeelde in Midden-Aarde. Dat past perfect bij CSI maar totaal niet bij dit soort films. Ik irriteerde me. Ik irriteerde me er mateloos aan, vele scènes zagen er ook nep uit en te gedigitaliseerd.

Maar dat mocht de pret niet drukken. Zoals de meeste al zeggen, de intro is redelijk kort en te voorspelbaar. In de trailer zag je een aantal scènes die je niet terug zag in de film. Dat half uurtje extra konden ze gerust aan de film toevoegen. Ben een groot LOTR fanaat, voor mij persoonlijk de grote favo ever made. Had gehoopt dat dit derde deel dus de 2 voorgaande delen zou doen laten vergeten maar niets was minder waar. Op de epische slagvelden na, wat maar mijn gevoel ook veel strategischer mocht, heeft dit deel me niet kunnen brengen wat ik had verwacht. Die slagvelden mogen gerust bloediger, realistischer, meer à la gladiator of 300. Het zag er te kindvriendelijk uit. Zelfs als er een Orc onthoofd werd.

Al bij al begrijp ik de drie sterren van FT.

Misschien zijn we te veel eisend. Of verwachten we te veel? Waarom films van 10/20 jaar oud veel epischer overkomen en bijblijven dan de films van tegenwoordig. Hoop dat we weer een film mee mogen net zo epic als LOTR.

gotrunks

Avatar

IMAX3D "Ben benieuwd, ga er donderdag heen. Anyway, wat is het 5e leger dan

Mensen
Elven
Orcs
Dwergen
?"

Goblins

PRIME

Avatar

IMAX3D "De film zojuist gekeken IMAX HFR 3D, om maar even te beginnen over dat HFR gebeuren. Het beeld was zo scherp en helder dat het mijn gevoel afnam dat het zich afspeelde in Midden-Aarde. Dat past perfect bij CSI maar totaal niet bij dit soort films. Ik irriteerde me. Ik irriteerde me er mateloos aan, vele scènes zagen er ook nep uit en te gedigitaliseerd. "


THIS!!!!Gister gezien in IMAX HFR, kan er niet aan wennen. Past gewoon niet bij LOTR. Waar de oude films gritty en dark waren en alles bijna make-up was, wordt hier gekozen voor schoon, scherp en CGI. Meh. De battles zagen er voor mij te clean uit.

Verder is het wel de eerste Hobbit film die bij vlagen de sfeer van de oudere films opriep. Desalniettemin een film waar flink wat mis mee is.

WEER DIE FUCKING EAGLES!!!!!!!!!!!!!!
100 laketown mensen die net een draak aanval hebben overleefd houden een heel orc leger tegen
Orcs zijn dom maar met een steen aan een ketting vechten op ijs..
Orcs leken wel totaal geen weerstand te bieden.
dwergleger was gewoon 1 mannetje 1000 keer gecopypaste
Die grima wormtongue kopie was super irritant
Legolas die ineens random weggaat?
aan het eind boeide het kennelijk niet wat Bard aan het doen was alle focus lag bij Thorin
waar waren die andere dwergen eigenlijk tijdens de battle? :D

En zo kan ik nog wel even door gaan. Over een uurtje staat mijn recensie online op Views from the reel Weet niet of ik dat mag posten FT, maar is gewoon van mezelf anders haal ik het weg :D

benjamin

Avatar

gotrunks "Goblins"
Ik dacht de dieren met Beorn.

SeanDeNiro

Avatar

Deze film is louter voor het geld gemaakt. Drie sterren is in dat licht bezien erg gul. Ik heb deel I gezien en dat was een 1 ster ivm LOTR.

KingDurin

Avatar

SeanDeNiro " Ik heb deel I gezien en dat was een 1 ster ivm LOTR."


Je moet het ook niet te veel met LOTR vergelijken.
The hobbit is ook in tegenstelling tot LOTR een jeugboek en dan moet je ook niet alles even serieus nemen en dan weet je dat je een andere sfeer kunt verwachten.

Smaug

Avatar

KingDurin "Je moet het ook niet te veel met LOTR vergelijken.
The hobbit is ook in tegenstelling tot LOTR een jeugboek en dan moet je ook niet alles even serieus nemen en dan weet je dat je een andere sfeer kunt verwachten."

Precies, het probleem is nu eenmaal dat men deze film en ook de andere hobbit films vergelijkt met Lord of the Rings. De Lord of the Rings is nu eenmaal duisterder geschreven van De hobbit. Peter Jackson heeft er alles aan gedaan om dit boek goed te verfilmen in een toch wel duistere manier wat niet in het boek voorkomt.

Heb gister de film gezien en ik vond de film geweldig. Ik kan geen beste van de drie aanwijzen maar vind ze allemaal om hun eigen rede goed T+)

Smaug

Avatar

Darthmar "Ik denk dat The Hobbit ook lijd onder de vergelijking met Lord of the Rings. Veel dingen lijken herhalingen, wat klopt maar dat komt omdat de boeken niet in juiste volgorde zijn verfilmd hierdoor krijgt The Hobbit veel, vaak onterechte, kritiek.

Misschien had de LOTR deze kritiek gekregen als The Hobbit eerst was verfilmd.

Ten tweede word ik moe van altijd appels en peren vergelijken wat mensen doen. Je moet elke film waarderen en beoordelen op zijn eigen "merits"."


DIT ^^^^

B@chelor

Avatar

Lichte teleurstelling, na een vrij toffe opening. Was wel okay, maar echt uitzonderlijk is het niet te noemen. Deel 2 vond ik beter en leuker.

En ik heb voor het eerst een film in HFR gekeken. Verschrikkelijk irritant en ik vond het er niet uitzien. Het leek net of het vooruit werd gespoeld.

Moviemagic

Avatar

Vandaag gekeken en vond het een leuke film waar ik toch iets meer van verwachtte. Mooie beelden, mooie opening maar zoals verwacht snel gedaan met Smaug, Bij dit soort films zijn er veel zaken waar je langs moet kijken, maar hier waren het er wel heel veel.

Ik had graag ook een strijd gezien waarin die vinger van Sauron eraf ging en Isildur's strijd. Het lijkt ergens tussen deze film en de eerste van Lord of the rings te liggen. Er was zo al te weinig Sauron in deze film. Ik heb me prima vermaakt met de film, maar kan het gevoel niet wegkrijgen dat er meer in moest zitten. En dat na 3 delen die al uitgebreid waren door Jackson. Vreemd na al die discussies over het teveel materiaal toevoegen.

DepecheWorld76

Avatar

Moviemagic "Vandaag gekeken en vond het een leuke film waar ik toch iets meer van verwachtte. Mooie beelden, mooie opening maar zoals verwacht snel gedaan met Smaug, Bij dit soort films zijn er veel zaken waar je langs moet kijken, maar hier waren het er wel heel veel.

Ik had graag ook een strijd gezien waarin die vinger van Sauron eraf ging en Isildur's strijd. Het lijkt ergens tussen deze film en de eerste van Lord of the rings te liggen. Er was zo al te weinig Sauron in deze film. Ik heb me prima vermaakt met de film, maar kan het gevoel niet wegkrijgen dat er meer in moest zitten. En dat na 3 delen die al uitgebreid waren door Jackson. Vreemd na al die discussies over het teveel materiaal toevoegen."


Het gevecht waarbij Sauron de ring verliest ligt ver voor the Hobbit.

Moviemagic

Avatar

DepecheWorld76 "Het gevecht waarbij Sauron de ring verliest ligt ver voor the Hobbit."


My bad... Je hebt gelijk.

DepecheWorld76

Avatar

Moviemagic "My bad... Je hebt gelijk."


Maar je had gelijk. Veel te weinig Sauron. In alle 6 de films zelfs.

Chris23

Avatar

De extended versie heeft mijn complaints voor het grootste deel goed gemaakt: we zien het lot van Alfrid, meer actie, bloed, gore en soortemet kleine arcs voor n aantal dwergen.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

acties