Avatar

Avatar (2009)

Reviews (19)

Unites

Avatar

Waardeloos, wat een vreselijk slechte film zeg. Ik snap echt niet waarom men hier zo lovend over spreekt. De animatie is werkelijkwaar te lelijk voor woorden en te onrealistisch. Het verhaal is niet interessant genoegd en te langdradig en er zijn te weinig actie scènes. Over het algemeen kun je dus wel vaststellen dat ik de film niet boeiend genoeg vond, zonde van mijn tijd, iedereen deze afraad en niet zit te verwachten op een vervolg. De boot kan beter op de bodem van de oceaan blijven liggen!

ErwinW

Avatar

Ik heb de film gezien en het was een grote teleurstelling. 0,0% originaliteit en 100% politiek gemotiveerde propaganda.

Dat een film geen originaliteit bezit hoeft op zich niet zo erg te zijn. Kijk maar eens naar de films van Chuck Norris, die films zijn elke keer weer hetzelfde, maar uiterst vermakelijk op een hele foute zo-slecht-dat-ze-komisch-zijn manier. Daar bovenop zijn alle denkbare scripts wel eens geprobeerd. Van horrorfilms waar wetenschappers poorten naar de hel openen tot 'spoofmovies' die culturele fenomenen op de hak nemen. Allemaal niet erg origineel meer, maar hebben allemaal wel een zekere "popcorn"-waarde. En dat is prima.

Waar ik wel een probleem mee heb is de politieke lading die de film met zich meebrengt. Het is een verlengde van het bekende "de mens is een gevaar voor de natuur"-thema. Een zeer gevaarlijk politiek idee dat helaas maar al te populair is. Ik denk niet dat deze film deze politiek populairder maakt, daarvoor is de film te slecht, maar het is zeker deerniswekkend dat iemand op deze aarde het 500 miljoen dollar waard vindt om deze propaganda onder onze aandacht te brengen.

Verder hoef ik niets te spoileren. Bekijk eens Pocahontas en "Dancing with the Wolves" en je hebt ook Avatar gezien.

Score: een 1 voor de mooie effecten, een 0 voor het verhaal.

Bilbo

Avatar

De film had totaal niet de wauw-factor, zoals ik het noem. Daar bedoel ik dus mee dat als je een tijdje na de film de film laat bezinken en dat je zoiets hebt van: 'wow...' . De film was gewoon niet mooi qua effecten, ik denk wel het grootste minpunt aan de film. Het leek heel vaak alsof je naar een videogame zat te kijken, eentje die verveelt na een uurtje. De film was ook te langdradig. Nu heb ik niks tegen langdradige films (sterker nog; dat vind ik juist geweldige films), maar bij deze was het totaal niet nodig. De film oogde goedkoop, en het verhaal was soms zelfs vervelend.

Een magere 4 van mij }:

Banned

Avatar

Als een blauwe drol een naam had, heette hij avatar. Ik kan het niet meer dan een 3 geven. Het verhaal kan je op een week verzinnen (als Cameron het al zelf gedaan heeft tenminste), de film wil constant de nieuwe titanic zijn maar faalt in die pogingen enorm. Zoals de scène waar Jake net op tijd terug zuurstof krijgt en we die blauwe smurfin samen zien met het menselijk hoofdpersonage. Een slap spannend moment dat memorabel moest zijn.. De andere emotionele momenten, zoals bijvoorbeeld waar ze Sigourny Weaver haar labo sluiten, zijn soms hilarisch gebracht. In slow motion zien we haar schreeuwen met daaronder een afschuwelijk geschreeuw dat voortkomt uit de soundtrack van James Horner die hier enorm teleurstelt met een onsamenhangende soundtrack. Het is dan ook nee schudden met het hoofd wanneer we een lied horen aan de aftiteling dat een 'My heart will go on' - kloon wil zijn. Fail...

Elk personage en elke handeling is zo on origineel en cliché als maar kan dat je begint te denken dat Cameron het met opzet doet. Met Michelle "man wijf" Rodriguez die "plots" haar kar keert op kop. Waauw wat een karakter ontwikkeling!
Avatar is een perfect voorbeeld van de grootheidswaanzin van Cameron en Hollywood te samen! De visual effects zagen er misschien 2 jaar geleden goed uit. Sinds kuifje zijn ze nu voor mij zo fake als de borsten van Pamela Anderson. Geen tweede keer voor mij en geen vervolg. Het enige wat ik nog weet van dat bioscoop bezoek was dat die 3D bril irriteerde en ik na een half uur het eerste deel heb liggen slapen. En dat in de namiddag.

hansbeer

Avatar

Uiteraard een mooi verhaal, en erg mooi gemaakt, maaaaaaaaaarrrrrrrrr ik had hem na die enorme hype een stuk beter verwacht, en ik vond de Na'vi wel erg menselijk, qua zo'n beetje alles,
en de brute oorlogvoering door de mens op een ander planeet, zal nooit van z'n leven gebeuren vanwege de politiek, dus nogal onwerkelijk vond ik het, The Matrix (waarmee het wel 's vergeleken wordt) is een stuk realistischer,
dus voor mij een film die ik nog maximaal 1 keer ga zien;

7 sterren !

Tarkus

Avatar

Het is bijna een jaar geleden dat ik deze film voor de eerste maal zag.
Nu heb ik hem dus opnieuw bekeken, en ditmaal op blu-ray.
Ik blijf bij mijn eerdere commentaar, maar gezien de prachtige beelden, die nu nog meer tot uiting komen in High Definition verhoog ik mijn score tot het maximum.
Bijkomend is dat de extended edition ook bijdraagt tot deze hogere score.
Het is een huzarenstukje dat James Cameron heeft gemaakt, en daar kunnen de iets mindere vertolkingen niets aan veranderen.
Ik kan deze prent zeer warm aanbevelen !!

Commentaar 2010:
Dit is wellicht tot dusver de mooiste film die ik ooit heb gezien, visueel dan. Echt verbluffend wat James Cameron hier in beeld heeft gebracht, en ik heb het dan over de 2D versie. Voor mij hoeft 3D niet echt, je merkt wel dat de film daarin is gedraaid en dat hij er zich uitermate toe leent, maar de ondervinding heeft me geleerd dat je bij 3D zo bent gefocust op de effecten dat je amper nog aandacht hebt voor het verhaal en dat is nog steeds het voornaamste bij mij in een film, bovendien krijg ik een barstende hoofdpijn van 3D, en dan spreek ik nog niet over dat steeds weer vervelende brilletje. Voor mij hoeft die ganse hype niet en ik denk niet dat ik daar alleen zo over denk, maar ieder zijn mening natuurlijk.
Toch zie ik wel graag goede special effects en die zijn hier overvloedig aanwezig, en toch kan je je focussen op het verhaal.
Je merkt dat ik geen maximum score heb gegeven voor deze film, en dat is alleen omdat het scenario, vooral in het eerste anderhalf uur bijzonder langdradig is, soms wel slaapverwekkend, het is pas in het laatste uur dat de film bulkt van de actie.
Akkoord, er moet een inleidend verhaal zijn, maar het had best een half uur korter gekund.
De vertolkingen waren voor mij goed, maar ook niet top, maar gezien de vele CGI, ook voor de personages, kan je daar eigenlijk moeilijk een opinie over geven vind ik.
Kortom, visueel een super film, verbluffend mooi. Maar ik vind Cameron's 'Titanic' nog steeds zijn betere film.

jaime91

Avatar

Beetje moeilijk om nog een reactie te geven omdat er nu al zo veel over gezegd is maar ik ga het toch doen. Ten eerste hulde voor Cameron dat hij zoiets prachtigs heeft kunnen maken. Echt ongeloofelijk hoe de wereld van Avatar in elkaar zit en hoe prachtig de special effects allemaal zijn. WAANZINNIG gewoon dus hulde daarvoor. Wat het verhaal betreft is het ook weer iets wat al vaker is gedaan in films ja maar toch vind ik (mede door de waanzinnige effecten en de toffe veldslag op het eind) dat deze film dat toch weer leuk en orgineel doet en heb ik mij geen moment aan het verhaal gestoord maar alleen maar genoten. Zo erg zelfs dat ik het oprecht jammer vond om de aftiteling in beeld te zien en de 3 uur omvlogen. De film heeft mij dus hongerig gemaakt naar meer en ik kijk met smacht uit naar deel 2. Daarom een dik verdiende 9.

mastermister

Avatar

Gister ff op dvd gezien, aangezien ik e'm al een hele tijd geleden in de bios had gezien. Nou, ten eerste is het natuurlijk prachtig gemaakt, ongelooflijk gedetailleerd, PRACHTIGE kleuren, en echt zo'n wereld waar iedereen stiekem wel in zou willen leven. Fantastische 3D techniek, in de making-off zie je hoe vernuftig ze dat hebben gedaan, echt fenomenaal! Hele goede acteurs, hoe onbekend ze ook waren, ze hebben zichzelf dubbel en dwars bewezen.
Alleen er was iets heel aparts wat me opviel. Ik zag ongelooflijk veel gelijkenissen met de Ice Age films! Het is trouwens beiden van FOX dus dat is waarschijnlijk de reden. Hier een paar voorbeelden

1.
Jake wordt achtervolgd door mega monster en springt uiteindelijk van de waterval
- Moeder met kind wordt achtervolgd door Diego en springt in waterval

2. Jake wordt achtervolgd door soort van mega dino. Die dino rent opeens weg voor een andere groter beest. Jake denkt dat de dino bang is voor Jake zelf.
-Sid wordt achtervolgd door dino (in Ice Age 3) die wegrent voor nog grotere dino. Sid denkt dat de kleinere dino bang is voor Sid zelf

3. Na'vi's komen achter Jake's ware bedoelingen
- Manny en Sid komen achter Diego's ware bedoeling

Erg opvallend dit. Daardoor wordt de film wat mij betreft iets minder bijzonder.
De film zit verder vol met cliché's, zoals 1 gemene leider met zijn onderdanen die vecht tegen de goeden. En ten tweede: mensen die bij de onderdanen horen, willen niet meer voor hem vechten, omdat ze sympathie ontwikkelen voor de goeden.

Die cliché's worden grotendeels goedgemaakt door technische hoogstandjes van 3D-techniek
Kortom: Een prachtige film die zeker wel een 8 verdiend!

(overigens vond ik qua verhaal Titanic beter)

Tarkus

Avatar

Dit is wellicht tot dusver de mooiste film die ik ooit heb gezien, visueel dan. Echt verbluffend wat James Cameron hier in beeld heeft gebracht, en ik heb het dan over de 2D versie. Voor mij hoeft 3D niet echt, je merkt wel dat de film daarin is gedraaid en dat hij er zich uitermate toe leent, maar de ondervinding heeft me geleerd dat je bij 3D zo bent gefocust op de effecten dat je amper nog aandacht hebt voor het verhaal en dat is nog steeds het voornaamste bij mij in een film, bovendien krijg ik een barstende hoofdpijn van 3D, en dan spreek ik nog niet over dat steeds weer vervelende brilletje. Voor mij hoeft die ganse hype niet en ik denk niet dat ik daar alleen zo over denk, maar ieder zijn mening natuurlijk.
Toch zie ik wel graag goede special effects en die zijn hier overvloedig aanwezig, en toch kan je je focussen op het verhaal.
Je merkt dat ik geen maximum score heb gegeven voor deze film, en dat is alleen omdat het scenario, vooral in het eerste anderhalf uur bijzonder langdradig is, soms wel slaapverwekkend, het is pas in het laatste uur dat de film bulkt van de actie.
Akkoord, er moet een inleidend verhaal zijn, maar het had best een half uur korter gekund.
De vertolkingen waren voor mij goed, maar ook niet top, maar gezien de vele CGI, ook voor de personages, kan je daar eigenlijk moeilijk een opinie over geven vind ik.
Kortom, visueel een superfilm, verbluffend mooi. Maar ik vind Cameron's 'Titanic' nog steeds zijn betere film.

Toelietoesh

Avatar

De graphics waren uiteraard briljant ookal vond ik de Na'vi (vooral de blauwe versie van de hoofdpersoon) vrij houterig lopen af en toe...
Verder vond ik het verhaal vrij prima tot de twist tegen het eind aan (dat stukje hij het volk toespreekt, is dit een spoiler trouwens...?).

Het 3D effect wist mij niet echt te pakken eigenlijk, daar had ik in ieder geval veel meer van verwacht. Ik had vaak een het idee dat ik een soort van gedwongen was te focussen op het punt dat door de bewerkers als "belangrijkste deel" van het beeld was bestempeld.

Over het algemeen een prima film, maar had voor mij niet zoveel ophef hoeven hebben.

Kewi

Avatar

Ik snap niet dat sommige mensen deze film saai kunnen vinden, ik begrijp je wel als je zegt dat het verhaal niet echt top is maar ga je naar avatar voor het verhaal? ik vond het verhaal toereikend voor de film en de effecten waren het beste wat ik ooit heb gezien
ik ben al 2x geweest en ik sluit een derde keer binnenkort niet uit.

Btw als je niet van sci-fi houd, ga dan lekker niet naar avatar(hoest amber hoest) T+)

Amber87

Avatar

Pfff, ik ben net naar Avatar IMAX 3D bij Pathe Eindhoven geweest. Maar ik moet toch even mijn ei over de film kwijt. Want hoewel het verhaal mij al niet zo aansprak en ik die blauwe dingen er niet vind uit zien. Dacht ik dat het best een goede film zou kunnen zijn. Helaas het tegendeel is waar. Ik vond de film echt ongelofelijk SAAI. Het 3D was naar mijn mening totaal overbodig, de omgeving decor is mooi gemaakt maar zo bijzonder nou ook weer niet.
Het verhaal zelf was veel te langdradig en pas op het einde kwam er een beetje actie in. Het acteerwerk is niet om te juichen, het is dat Jake een leuk koppie heeft als mens maar verder..
Die kolonel kon al helemaal niet acteren, hebben ze die van de straat geplukt.
Veel te zweverig verhaal, laten we de bomen & de planeet redden.. (kreeg meteen een Pocahontas gevoel).
Verder ook zeer voorspellend.. Kortom ik vond het geen goede film, ik werd emotineel niet bij het verhaal aangegrepen.

Erwinner

Avatar

Ik heb echt genoten van deze film. Het 3d trucje voegt echt iets toe bij deze film, als je de kans hebt ga deze film vooral in het IMAX 3d theater bekijken. Mensen die lopen de zeuren over deze film en hem afkraken en idioot laag beoordelen zijn ware azijnpissers met een klomp steen op de plek waar een hart hoort te zitten. Natuurlijk is het niet een vreselijk complex verhaal met eindeloze diepgang maar daar gaat het hier ook niet om. Dit is entertainment van de bovenste plank. Een helder verhaal met een kop en een staat, prachtig beeld en geluid. Een magische film!

Annefleur

Avatar

Ik vond hem GEWELDIG! Ik moest zelf ook even wennen aan het 3d en het brilletje. En ik dacht.. nee 3 uur lang zitten zonder pauze (Ede). Maar het was juist fijn uiteindelijk dat er geen pauze was. Je zit er zo in! Ik vond hem echt super mooi en spannend en geweldig. En het verliep uiteindelijk precies zoals ik wilde! :D Ik heb echt nog lang nagenoten .. en kep et ook niet droog kunnen houden!! Echt super mooi!

Cijfer: 10+ (als het kon)

sammy88

Avatar

Afgelopen woensdag voor de 2e keer naar Avatar geweest.
Hij was nog mooier dan de eerste keer! de eerste keer was het even wennen aan de 3d, je ziet er zoveel meer details mee!
Een mooie film waarvan de special effects echt super zijn neergezet. zit een mooi verhaal in, moet wel zeggen dat je er een grote fantasie voor moet hebben. De eerste keer had ik echt verwacht dat het een soort sci-fi film was waar ik totaal niet van hou, maar me vriend leek het zo leuk dat ik uiteindelijk ben mee gegaan. Na de film was ik helemaal verkocht en ja me vriend vond het niet zo heel speciaal (qua verhaal dan.)
Ik raad aan ga erheen, een super mooie film.

palpower

Avatar

Gisteren gezien in Heerlen, weliswaar geen heel groot beeld maar verder wel in orde.
Dit is geen film, dit is een ervaring. Ik ben nog nooit zo overrompeld geweest door een film....

Ik ga er volgende week weer naartoe en er staat zelfs begin januari een tripje naar Rotterdam of Amsterdam in de planning om het op IMAX-beeld te zien. (Ja, dit is een hele reis voor me, ik woon in de buurt van Maastricht.)

Ik raad echt IEDEREEN aan om dit te gaan zien en natuurlijk in 3D!

timdekw

Avatar

Ik vond het een prachtige film, de wereld die Cameron geschept heeft met Pandora zag er werkelijk prachtig uit de gehele flora en fauna kwam absoluut overtuigend over en ik heb ervan genoten.
Al het gezeik over het verhaal vind ik ook compleet onterecht, mensen gaan allerlei vergelijkingen opnoemen wat nergens op slaat want dat kan je met iedere film doen. Het is gewoon een mooi verhaal, misschien weinig origineels, maar absoluut prachtig uitgewerkt. Wel ben ik van mening dat je ervan moet houden, want het is een klassiek voorbeeld van een episch fantasy verhaal en als dat je ding niet is dan begrijp ik dat je de film niet veel aan vindt. Ik aan de andere kant ben dol op fantasy en science fiction (in deze volgorde) en heb dus niets te klagen gehad. Ik ben alleen wel bang dat het grote deel van het publiek er niet voor warm loopt, omdat fantasy nou eenmaal niet iedereen kan behagen.
Ook kon ik me prima inleven in de gebeurtenissen van de Na'vi, iets waar veel mensen schijnbaar nogal moeite mee hebben. Cameron houdt ons (mensen) dan ook een spiegel voor, want geef toe al zou er ooit een planeet gevonden worden is er een grote kans dat wij (mensen) tot dit soort walgelijke daden in staat zijn. Zulk soort dingen gebeuren namelijk in ons hedendaagse wereldje ook al door, jawel ons (mensen). En misschien kan niet iedereen die spiegel verdragen.
De actiescenes waren ook schitterend gemaakt en waren zenuwslopend.
Heb ik dan niets negatiefs te melden??? Jawel na zo'n 30 tot 40 minuten zakt het tempo een beetje, maar dat maakt het begin en eind helemaal goed. Van de IMAX ervaring daarentegen ben ik nog niet zo overtuigd. Volgens mij ziet de film er in een gewone zaal met een groot doek er net zo mooi uit, wat ik overigens binnenkort eens ga uitproberen (ja... ik ga nog een keer naar Avatar!). En de nieuwe IMAX zaal in Pathé Schouwburgplein was een stuk kleiner dan verwacht en het scherm is naar mijn idee niet veel groter dan die in zaal 1.

merijnsa

Avatar

Ik heb hem gezien in 3D maar alsnog is het een platte film.
Verschrikkelijk slap en cheesy verhaal. Soort pocahontas met wat Dances with Wolves en een scheutje the Matrix bij elkaar gemengd tot hele lauwe zoutloze soep, die er van de buitenkant intressant uitziet.

Oke, de eerste beelden waren echt meesterlijk. Je weet niet wat je ziet met die 3D bril op. Het eerste halfuur is dan ook nog heel erg goed te verteren, ik zat met een glimlach te kijken. Maar als Jake eenmaal bij de Na'vi-s aangesloten is begint het gejank. Cliché's stapelen zich op en one liners waarvan je niet weet of het nou een grote grap is of serieus bedoeld. Voornamelijk Michelle Rodriguez die doodleuk zegt "I didn't signed up for this shit". Prima zin, in een Steven Segal film. Colonel badguy was echt het meest platte personage wat ik ooit heb gezien.

En dan die muziek. Cameron houdt blijkbaar heel erg van dat Titanic fluitje en heeft thuis waarschijnlijk de hele collectie Best of Panflutes Orchestra liggen. Wat een dweilmuziek, geen greintje originaliteit. Blijkbaar niets geleerd van the Dark Knight, nee die film was ook niet perfect, maar de muziek deed wel wat nieuws.

Ik weet het, je moet je verstand op nul zetten en gewoon gaan bij deze film maar die uitspraak slaat nergens op als iets alleen visueel spettert. Technisch maakt de film de hype waar en dat 3D is simpelweg een hele nieuwe en toffe beleving maar de rest is ZO cheesy dat verstand op nul zetten echt niet helpt...

ForcefielD

Avatar

Ik zie op de frontpage deze film staan helaas kan ik niet een reactie schrijven. Ik doe het daarom hier maar,

Een Hype.. Hoe kan iets een HYPE zijn als je aan de beginselen van Terminator, Alien en de Titanic heb gestaan.. Avatar zal hoe dan ook niet in dit rijtje thuis horen, maar het zal wel een fantastische film worden! Over liefde en drama natuurlijk, daar houden we van tijdens kerstmis! Kortom ik kan het geen hype noemen.