The Bourne Legacy (2012)

There Was Never Just One

Reviews (10)

Glennekeeeee

Avatar

Hoewel ik hier bovenstaand al een korte 'recensie' heb bekeken ga ik dit nu gewoon nog eens doen :D

The Bourne Legacy is uiteindelijk voor velen niet de film geweest waar op gehoopt werd. De film werd al bij al wisselend ontvangen en ook financieel was het niet écht een groot succes (hoewel er nu ook geen verlies is bij gemaakt). Toch vind ik persoonlijk The Bourne Legacy een zeer te pruimen film die qua niveau en opzet niet moet onderdoen voor de eerste originele Bourne. Renner is uitstekend gecast als Aaron Cross. Ik merkte zelfs op dat als Craig stopt als Bond en ze wat verder gaan kijken dan Britse acteurs, dan zou Renner een uitstekende opvolger zijn die dezelfde stijl van Craig kan behouden. De film maakt enkele links met de Bourne-trilogie maar al bij al valt dit nog zeer goed mee en had het misschien wel nog meer mogen zijn zodat de verhalen toch wat meer verweven zouden zijn. Nu zijn het maar enkele kleine zaken die de films aan elkaar linken maar anderzijds ook nodig waren. De cast buiten Renner doet het ook meer dan degelijk: Weisz is uitstekend en heeft een goede chemie met Renner en Northon heeft misschien een ondankbare rol maar haalt er wel het beste uit met enkele schitterende dialogen. The Bourne Legacy heeft een enorme kracht door amper actie te bevatten maar wel een constante spanning op te wekken. Zo is het eerste halfuur schitterend met een wisselwerking tussen de links met Bourne, de opzet van de reeks en het schitterende landschap waar Cross zich in bevind. Na de eerste achtervolging valt de film nooit meer stil en hoewel het verhaal misschien nét iets te dun is blijft het wel boeien. Aan alles merk je wel dat dit een soort van opzet is. Het personage van Cross krijgt een mooie basis doorheen de film en er worden nog weinig zaken écht uitgeklaard. De finale, die ik in mijn vorige recensie nog als te zwak beschouwde voor een finale vond ik tijdens deze herkijkbeurt echt geweldig en zeker finalewaardig. Ze is lang genoeg, schitterend in beeld gebracht en zeer entertainend om naar te kijken (anderzijds blijft het wel een akte die bij een Bond film eerder als openingsscène zou dienen dan als finale, maar voor deze film was het de perfecte apotheose).

The Bourne Legacy is naar mijn gevoel een waardige aansluiting op de originele trilogie en hoewel Renner niet is aangekondigd in de volgende Episode met Matt Damon hoop ik dat de makers achter de reeks toch snel Renner en Damon zullen samenvoegen in een film. Daarvoor is de basis van deze film te goed, is Renner ook perfect in de rol én zijn er nog te veel vragen onbeantwoord gelaten.


The Bourne Legacy is een aangenaam, vermakelijk en entertainend vervolg op de populaire Bourne-reeks. Met een topcast, een heerlijke constante spanning en een straffe finale is The Bourne Legacy een blockbuster zoals die hoort te zijn... Op z'n Bournes

7,5/10

Olrik

Avatar

Wel een aardige film, maar bij lange na niet zo goed als The Bourne trilogie.
De film had vele malen beter kunnen zijn dan hij nu is, maar hoewel het grootste minpunt van The Bourne Legacy is dat er in de film een enorm gebrek aan actie is en een enorme hoeveelheid aan saaiheid heeft de film ook zijn goede momenten.
De film kan ermee door, maar is zeker geen hoogvlieger.

6,5 / 10

Moviespecialist

Avatar

Toen ik deze film opzocht schrok ik wel behoorlijk van wat ik zag, maar een 6.4????
Ik heb niks maar dan ook niks tegen The Bourne Legacy.
Ik vind The Bourne Identity en The Bourne Ultimatum ( deel twee net aan niet) wel beter dan deze film, maar als je al drie delen hebt gemaakt word het ook steeds moeilijker.
Voor mij is het verhaal van deze film helemaal in orde en goed bedacht, erg goed en overtuigend spelende acteurs en geweldige special effects.
Een van de beste films van 2011 die het cijfer van een 6.4 gewoon niet verdient!

7.5/10

Glennekeeeee

Avatar

Zoals u hierboven kon zien ging ik de film zien en dat heb ik ook gedaan.

Ondanks vele negatieve recensies en kritieken vond ik de film best te pruimen. Een goed verhaal, goede dialogen, uitstekend acteerwerk, een perfecte dosis tussen spanning en actie en ga zo maar verder. Het einde is leuk maar is niet overtuigend genoeg als einde. Had een heerlijke scène geweest in het midden van de film maar voor het einde mocht het iets harder, bombastischer, pienter,...

Het enige wat de Bourne-fans kan storen is dat het niet echt de lijn volgt van de vorige films. Ok, het verhaal speelt zich in de zelfde tijd als deel 3 af. Maar de stijl is helemaal anders en daarom beschouw ik dit ook als een losse film waarbij je gewoon het verhaal van de vorige bournes in je achterhoofd moet halen om het programma enzo te begrijpen. Ik hoop op een ultiem, maar laatste deel 5 waar Bourne en Aaron onder bepaalde omstandigheden (enige overblijvers van het programma) toch moeten samenkomen en samenwerken om te overleven. Een mooie einde van de reeks zou niet ongepast zijn in deel 5 en laat Weisz en Norton ook daar hun ding maar in doen!

Tarkus

Avatar

Goede actiefilm met een goede cast, en dus een prima vervolg op de 3 vorige filmen, al mis ik Matt Damon wel.
Het scenario is volgens mij wel voor verbetering vatbaar, maar alles was toch goed te volgen.
Het blijft bovenal een actiefilm en daar is goed voor gezorgd, vooral in de straten van Manilla. Smiley face
Het einde van de film laat duidelijk vermoeden dat er nog een vervolg aan komt, en ondanks de afwezigheid van Matt Damon kijk ik er toch al naar uit.

Banned

Avatar

Heb met moeite deze film uitgekeken. Het eerste halfuur is ronduit saai te noemen. Misschien dat het een goed idee leek om deel 3 erin te weven maar uiteindelijk als je dat aspect weglaat blijft er nog maar een film van een kleine 100 minuten over die waarschijnlijk beter hadden gewerkt als een op zich staand verhaal met kleine verwijzingen naar de vorige films in plaats van constant de linken te leggen. Nu vertraagd dit de hele film tot het vervelende toe.

Ook de pacing van het script zit vaak niet goed. Teveel rust pauzes en af en toe wat actie kan van dit dwaze verhaal geen boeiende 130 minuut durende film maken. Ook niet wanneer er in die rust pauzes kletterende actie muziek wordt gezet onder nutteloze praatscènes en mensen die ergens naartoe rijden, vliegen of hollen in fancy voertuigen. James Newton Howard stelt hier trouwens teleur als componist.

Waarom geef ik het nog een 4 ? Jeremy Renner bleek al eerder uitstekend als hoofdpersoon in andere actie films en kan best Damon vervangen. De actie scènes zijn oké en leuk om te zien maar buiten goed uitgevoerde stunts blijft het daar ook bij en mocht het allemaal wat meer zijn. Laat ons zeggen dat de laatste actie scène van de film slechts een voorbode mocht geweest zijn voor de kwaliteit van de overige actie scènes... Helaas is het nu omgekeerd. De lab scène is ook best nog spannend te noemen en is deftig gemonteerd en geregisseerd. Was de rest van de film maar zo.
Het verhaal is natuurlijk bij de haren gesleurd maar is niet rampzalig slecht te noemen. Maar een Bourne film kan je het bijna niet noemen. Ook al met al die verwijzingen naar de vorige films.

JamesBond

Avatar

Geweldige film!

Ik snap echt alle negativiteit rond de film niet.. De film gaat weliswaar niet over Bourne, maar toch heeft de film wel hetzelfde soort sfeertje..

De film weet goed de balans tussen verhaal en actie te leggen.. Natuurlijk moet je bij dit soort films meer op de actie letten, maar toch vind ik het een spannend doch ingewikkeld verhaaltje.

Jeremy Renner is echt één van mijn favoriete acteurs van de laatste tijd! Hij weet met Aaron Cross een goed en interessant personage neer te zetten en zou graag meer over zijn verleden willen weten. Hij is echt aan het uitgroeien tot een groot acteur en weet zich goed staande te houden als opvolger van Matt Damon.

Dat is ook even punt waar ik het over wil hebben, de film loopt weliswaar paralel met 'The Bourne Ultimatum' maar het komt in de film niet vaak ter sprake. Natuurlijk zijn er gaande de film kleine verwijzingen maar toch is het verhaal van 'Legacy' niet afhankelijk van het verhaal van 'Ultimatum'.

De overige personages vind ik ook wel erg goed.. Rachel Weisz als Doctor Marta Shearing vind ik een goed personage. Ik had Edward Norton toch wel iets dreigender verwacht, dat vind ik jammer.. De personages die even snel langs komen als Landy en Vosen vind ik niet bijzonder speciaal..

Wat ik altijd een pluspunt aan de Bourne films vind is dat de choreografie altijd heel gaaf en mooi in beeld in gebracht. Super vette vechtscènes!

Net als in de vorige films, heeft ook deze film weer geweldige muziek! Je voelt echt de sfeer, en dat doet een film altijd goed.

Van het begin in Alaska tot de achtervolging in Manilla, 'The Bourne Legacy' zit vol actie en verhaal.. Het is wat mij betreft een geslaagde film die ik iedereen kan aanraden! Verheug me erg op deel vijf!

9/10

Screambird

Avatar

Het wachten is even op de actie. Dat is begrijpelijk omdat de kijker duidelijk gemaakt moet worden, hoe de vork in de steel zit. Het is immers inderdaad geen 'Bourne-film' meer. Dat is te merken aan de continue actie in de eerste drie delen, die in The Bourne Legacy beperkt blijft tot enkele actiescenes. Deze zijn dan wel dusdanig boeiend dat ze de film maken tot wat die is. Tijdens de lange 'rustpauzes' zakt de film echter teveel in. Acteerwerk is goed. Al met al een goed te pruimen actiefilm, die zonder de verwachtingen die een film met 'Bourne' in de titel geeft, hoger gewaardeerd zou worden dan nu. 7/10.

benjamin

Avatar

Zoals Edward Norton z'n personage al snel duidelijk maakt aan een collega is dit geen film over Jason Bourne. Dat Damons personage een paar keer genoemd wordt, ook Landy en Vosen nog eens verschijnen en Moby weerklinkt op de aftiteling zijn dan ook de links. Verder bekijk je dit het best als een nieuwe actiefilm.

Daarom ook dat Renner een totaal ander personage speelt dan Damon: Bourne was meer een gewone jongen die toevallig (en uiteindelijk ook tegen z'n zin) een killer was, Cross is gewoon een door pillen aangedreven moordmachine. Iets anders, misschien net wat minder sterk, maar zeker geen misser, ook al omdat Renner toch voldoende charisma heeft voor de rol. Over het acteerwerk valt trouwens weinig aan te merken.

Het grootste probleem is dat je na de film misschien je iets te veel afvraagt of dat nu alles was. Het verhaaltje lijkt wat dunner dan in de eerste trilogie. Daar staat gelukkig wel tegenover dat de 2 uur en een kwartier voorbijrazen zonder dat je een kans hebt om je te vervelen - tenzij je je alleen op actie uit bent natuurlijk want ook de plot is hier van belang. De actie mag er trouwens ook best zijn met een achtervolging als hoogtepunt. Maar ook tijdens een schietpartij in een lab zit je op het puntje van je stoel.

Misschien niet het niveau van de oorspronkelijke trilogie, maar zeker een fijne actieprent.

Acer

Avatar

The Bourne Legacy is helaas echt een tegenvaller, het is dat deze film interessant lijkt te zijn door een succesvolle voorganger. Als je deze film moet oordelen, op wat het nu echt is. (even de acteur's weggelaten Jeremy Renner, Edward Norton en Rachel Weisz) Blijft er een hele matige film over. Kort samengevat: Ze moeten worden uitgeschakeld en er is altijd een uitzondering, deze persoon wilt z'n pilletjes hebben. En gaat deze proberen te krijgen, matige actie en een slechte motor achtervolging als slot. Krijgt een een 4 uit de 10, absoluut geen aanrader. Hooguit een keertje uit op een zondagochtend of middag op een dvd'tje bekijken.