op tv

Jurassic World (2015)

The park is open.

Reviews (13)

MovieMazzter

Avatar

Ik geef het je te doen om 22 jaar na Jurassic Park weer met een dino-film te komen. Complimenten voor de regisseur en de cast. Het is een zeer geslaagde film geworden. Natuurlijk kan het niet allemaal nieuw en revolutionair zijn (dat was Jurassic Park immers) en soms bekruipt het gevoel van herhaling, maar de film boeit ondanks elementen van voorspelbaarheid. De CGI is fantastisch gedaan en de slotscene mag er zeker zijn. 7.5/10

Tarkus

Avatar

22 Jaar na de eerste film is er deze. Niet zo goed als de eerste, maar wellicht is dat omdat de originaliteit verdwenen is, je hebt het gevoel alles al een keer gezien te hebben.
Maar wat wel opvalt is dat de speciale effecten op die 22 jaar een enorme sprong hebben gemaakt.
De dino's zijn er nog veel beter uit dan destijds met de eerste film.
Het verhaal is ook wel leuk, niet echt top maar het brengt wel amusement en spanning.
De acteerprestaties zijn dan wel weer wat minder.
Maar al bij al is dit en film die niet misstaat bij de andere 3.

Yor=

Avatar

Leuke vermakelijke film die het vooral van de beelden moet hebben. Verhaal zelf is minder dan het origineel (maar dat waren 2 & 3 ook al vind ik).

Het grootste ding waar ik me aan geïrriteerd heb was waarom gaan ze in het hok van die nieuwe dino als ze hem niet zien? Terwijl ze later via GPS chip in zijn lichaam kijken waar hij zich bevindt? Dat doe je dan toch VOORDAT je het hok in gaat?!

Olrik

Avatar

22 jaar na het drama van Jurassic Park is het park dat John Hammond voor ogen had eindelijk open. Jurassic World is een groot succes en trekt veel bezoekers, maar fouten worden herhaald en er ligt opnieuw een groot gevaar op de loer. Jurassic World heeft veel spannende momenten, maar is nergens zo baanbrekend als het origineel.

Jurassic World is geregisseerd door Colin Trevorrow ( Safety Not Guaranteed ) en is het vierde deel in de Jurassic Park reeks. Deze film heeft lang op zich laten wachten, want na het verschrikkelijke derde deel in 2001 waren er al plannen voor een vierde deel.

Nu na al die jaren is er een nieuwe dinosaurus in het park: de Indominus Rex. Deze nieuwe dinosaurus is uiterst gevaarlijk en onvoorspelbaar. Jurassic World roept dezelfde vraag op die in Jurassic Park al aan bod kwam: hoe ver mag de wetenschap gaan?

Jurassic World bevat volop spanning en actie. Hoewel de dinosaurussen hier voornamelijk verantwoordelijk voor zijn, dragen de acteurs hier zeker ook aan bij. We beleven de film vanuit het perspectief van de twee broers Gray ( Ty Simpkins ) en Zack ( Nick Robinson ), die naar hun tante Claire ( Bryce Dallas Howard ) zijn gestuurd terwijl hun ouders bezig zijn met hun scheiding. Een ander personage van de film is de velociraptor-trainer Owen ( Chris Pratt ), die samen met Claire de strijd aangaat tegen de Indominus Rex.

Jurassic Park was een baanbrekende film in 1993. Met behulp van animatronics, miniaturen en stop-motion animatie zagen de dinosauriërs er erg geloofwaardig uit en tot op de dag van vandaag is er nog niks van de films kracht verloren gegaan. Jurassic Park had ook een ijzersterk verhaal, een geweldige cast ( Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough ), de juiste mix tussen humor en en spanning en onvergetelijke muziek van John Williams.

Wat Trevorrow het beste doet met deze film is uiterst spanende scènes opzetten. Je zit vaak op het puntje van je stoel en dit is dan ook niet voor de jongste kijkers onder ons geschikt. Hoewel dit zeer positief is, zit er ook een adder onder het gras. De cgi is een groot probleem in deze film. Wat Spielberg goed deed in het origineel was om de dinosauriërs bijna nooit open en bloot te laten zien. Hierdoor ziet de film er tegenwoordig nog zeer goed uit en hij creëerde hiermee ook zeer veel suspense. Bijna alle dinosauriërs in deze film bestaan volledig uit cgi en dat is zeer opvallend. Ik wou dat dit iets positiefs was, maar helaas is de cgi maar matig.

Chris Pratt verricht goed werk met zijn personage, maar door zijn heldhaftigheid ontbreekt ook de naïviteit die in het origineel zo goed werkte. De verwondering die je in 1993 als kijker voelde, deelde je met de hoofdpersonages. Clichés vielen hierdoor minder snel op. Nu is dat heel anders. Je merkt gewoon dat de hoofdpersonages simpele blockbuster-figuren zijn en dat er heel wat plotgaten in het verhaal zitten.

Ik moet nog even vermelden dat het personage Hoskins ( Vincent D' Onofrio ) in de film het idee heeft om velociraptors te gebruiken voor in oorlogen. Ik vind dit in tegenstelling tot anderen niet bijster origineel en als ik er echt over na ga denken slaat dit nergens op. Ik neem aan dat dit iets is waar we meer informatie over krijgen in een mogelijk vervolg, maar ik hoop dat eerlijk gezegd niet.

Met de actie is niet veel mis en als de chaos is het park uitbreekt is het genieten, maar als je het mij vraagt had dit een veel betere film kunnen zijn. De film biedt simpelweg te weinig nieuws om in een tijd als deze nog echt verwondering op te wekken. Jurassic World is zeker vermakelijk, maar mist de magie van het origineel.

6.0 / 10

Roeltje

Avatar

Had geen torenhoge verwachtingen. De kans dat het het origineel zou toppen was natuurlijk bijna onmogelijk. Deze film bewandeld dan ook nergens iets origineels en speelt graag op safe. Entertainment is het zeker.

De shots en visuals zijn prachtig. Ik had maar een paar momenten dat het er echt onnatuurlijk uitzag. Chris Pratt is goed in zijn rol en Bryce Dallas Howard nog meer, wat een stoere vrouw! Er zitten veel plotgaten in en sommige dialogen lopen ook niet helemaal lekker. Ik kwam voor een stoere film over dinosauriërs en dat is het zeker!

Het 3D effect is ook een hele mooie toevoeging. Bijna alle shots zijn heerlijk diep en soms steekt er ook nog eens een dino bek uit het scherm. Heel mooi gedaan.

7/10

Frietgezicht

Avatar

Wat een heerlijk zomerfilmpje is dit!

Het origineel is de 1ste film die geen cartoon was die ik in de bios zag en was toen omver geblazen. Die ervaring had deze film nooit kunnen brengen maar ik ben zeker tevreden met het resultaat.

Het park dat eindelijk open is met kleine boerderijtjes voor kids die op dino's kunnen rijden a la pony;s tot een show waar een witte haai het voer is,het is leuk om een tijdje te zien wat het park te bieden heeft.

Pratt en Howard zetten beide prima prestaties neer alleen die kus tijdens een aanval van dino's was belachelijk en ook Jake Johnson had een leuke rol zijn mislukte kuspoging was de grappigste scene van de film

De dino's zagen er goed uit en ik vond de Indominus Rex een goede nieuwe dino.
En het raptors trainen vond ik ook geslaagd want vooraf was ik toch een beetje bang dat het lachwekkend zou overkomen.

Het tempo zit er goed in en met zelfs wat sentiment uit het 1ste deel erin,zat actie en een spectaculaire finale is dit een film die puur vermaak bied.

Maar ik heb ook wel wat negatieve puntjes.

de kooi van de nieuwe dino was veel te klein,belachelijk klein. In het origineel had de T-Rex een enorm terrein voor zichzelf waardoor hij op het begin niet eens in de buurt was. De Indominus Rex heeft een terrein waar die zijn kont amper kan keren en logisch dat die dan wil ontsnappen.

De verhaallijn rond de kids was ook niet echt boeiend. Hun gaven dan wel de rondleiding door het park heen en naar wat jeugdsentiment uit het 1ste deel maar ze lijken vooral erin gestopt zodat kids zich kunnen verplaatsen in leeftijdgenoten die er rondlopen. Een korte scene over ouders die gaan scheiden slaat nergens op en heeft geen toegevoegde waarde en dat ze met die bal zomaar op eigen houtje kunnen rondrijden zou nooit mogen in zo'n park. Dat had eerder mis moeten gaan,ze kunnen zelfs van het terrein af wat ze ook doen. Zo'n bal hoort op een rails,erg raar.

Het karakter van Omar Sy voegt ook helemaal niks toe. Die rol had eruit geknipt kunnen worden en er was echt totaal niks veranderd aan de film. dat we hem voor het laatst zien liggen in een boom na een aanval van een raptor en niet daarna meer zegt al genoeg,nutteloze toevoeging

Een van de beste momenten van de film (samen met de camouflage scene) was toen de T-Rex in beeld kwam. Hoe het licht van de vlam zijn ogen roodgloeiend maakte en hij zo kwam aangelopen was een fantastisch moment.

Het gevecht daarna was ook heerlijk. Beetje vaag hoe dino's weten samen te werken alsof ze weten dat Indominus voor plezier jaagt maar ik heb genoten. Ik schrok even toen het erop leek dat de T-Rex net als in deel 1 weer het loodje zou leggen maar gelukkig liep dat anders af.

Ook jammer dat er net als in de eerste 3 delen geen karakters sterven waarvan je het niet ziet aankomen. Dat geeft zo'n film gewoon een extra lading als je 1 of 2 karakters ziet sterven waar je het niet verwacht en het is weer veel te voorspelbaar. Zelfs mensen waarvan ik dacht dat ze vast zullen sterven(omar sy) overleven het

Maar ik heb genoten.
Maar wat zijn ze in godsnaam van plan met het vervolg..

jaime91

Avatar

Ik ben net als zoveel mensen die geboren zijn in de jaren 90 opgegroeid met Jurassic Park. Die film deed iets wat nog nooit eerder gedaan werd. De film toverde Dinosaurussen op een prachtige en realistische manier in onze maatschappij en het zag er echt prachtig uit. Terugkijkend op die film, is die film na 22 jaar amper verouderd omdat er voor gekozen werd voor veel praktische effecten in plaats van computer effecten. Met andere woorden, veel dino’s werden echt gebouwd en voor de shots die van iets verderaf gemaakt werd gekozen voor computereffecten. Daardoor hadden de acteurs daadwerkelijk interactie met de dino’s ipv dat ze moesten acteren tegen tennisballen en dat maakt het voor mij als kijker ook vele malen echter dan dat ik naar CGI zit te kijken.

Nu zijn we dus 22 jaar verder en tegenwoordig wordt bijna alles uit de computer getoverd. Omdat het minder tijd en geld kost, al vind ik dat persoonlijk wel jammer omdat ik liever een combinatie zie van praktisch en CGI vanwege de reden dat de film minder snel veroudert en het dus echter aanvoelt. Voor deze film zijn ze ook voor een groot deel overgestapt op CGI en voor een deel is het duidelijk te zien dat de Dinosaurussen uit de computer komen rollen, maar voor een deel ziet het er ook ontzettend indrukwekkend uit. Al is er 1 specifieke scene waarbij je duidelijk ziet dat de dino niet CGI maar praktisch is, en die scene vind ik 1 van de mooiste en meest indrukwekkende in de film. Als je de film ziet weet je denk ik wel over welke scene ik het heb.

Wat de eerste Jurassic Park verder zo goed maakte was het script. De personages waren interessant, realistisch en grappig. Helaas laat het script in deze film best wel wat steekjes vallen betreffende het ontwikkelen van personages als de kids Zach en Gray. Die een verhaallijn krijgen waar amper iets mee gedaan wordt. En de ideeën van het personage van Vincent D’Onofrio slaan helemaal nergens op, en zijn te stom voor woorden. En verder zitten er nog wel meer plotgaten die belachelijk zijn. Maar wat ik echter wel geloofwaardig vind, en waar ik mij vooraf nog wat zorgen over maakte was de rol en het personage van Chris Pratt.

Hij was onder andere ook briljant in Guardians Of The Galaxy waar hij de rol van Star Lord speelde. Daar bewees hij zowel briljant te zijn in komedie, en ook geloofwaardig te zijn als actiester. Hij speelt Owen Grady in deze film, een raptor trainer. Nu vroeg ik mij af hoe je in hemelsnaam Raptors kan trainen, maar hoe ze dat in deze film uitleggen vind ik dat wel geloofwaardig en waren ineens die zorgen die ik had totaal verdwenen. Ook is het verfrissend dat hij het in deze film voor het grootste deel niet van zijn komische kant moet hebben, maar serieus moet zijn en dat doet hij erg goed.

En wat ik erg slim vind van het script is dat tegenwoordig ook alles enger en grootser moet. Tegenwoordig zijn we als kijker niet meer onder de indruk van een simpele dinosaurus, dat is al zoveel malen eerder gedaan dat het idee van het maken van een nieuwe dinosaurus niet eens zo heel gek is. Alleen zit dat wel weer een negatieve kanttekening aan als je zo'n dino maakt is het natuurlijk ontzettend stom dat je daar verder geen toezicht op houdt en de professoren maar wat laat aankloten.

Tot slot is er nog een ander punt natuurlijk heel herkenbaar voor een Jurassic Park/World film en dat is natuurlijk de prachtige muziek van John Williams die natuurlijk ook weer in deze film gebruikt wordt. Alleen vind ik dat ze die muziek wel wat beter hadden kunnen gebruiken en op andere momenten hadden kunnen inzetten. Om een voorbeeld te noemen, in de eerste film was die muziek voor het eerste te horen terwijl je uitkeek over een wijde vlakte met dinosaurussen terwijl ik daar als kijker net als de personages met open mond naar zat te kijken. Die prachtige muziek wist me daar nog eens extra in mee te voeren, en me nog steeds kippenvel te bezorgen en te laten glimlachen iedere keer als ik het hoor. In deze film krijg je een totaal andere introductie met die prachtige klanken waardoor het wat minder indruk maakt.

Concluderend kan ik toch zeggen dat ik me erg goed vermaakt heb met deze film. Door de slordigheden en clichés vind ik hem minder dan het eerste en zelfs het tweede deel maar hij is absoluut vele malen beter en vermakelijker dan deel 3. Ook deze film had wat momenten, dat ik met open mond naar het scherm zat te staren en ik op het puntje van mijn stoel zat. Chris Pratt steelt voor mij in deze film de show en acteur Jake Johnson is vooral erg komisch. Ik vind het zeker een aanrader om in de bios te zien, vooral als je fan bent van deze franchise en nog erg bekend bent met de eerste film omdat er wat leuke knipogen in zitten. De muziek is op sommige momenten indrukwekkend, en op andere momenten wat minder. En de CGI is over het algemeen top! Jurassic World krijgt een 8 van mij.

RTC

Avatar

Eerlijk gezegd zonder al te hoge verwachtingen naar de bioscoop gegaan, in de hoop gewoon een erg vermakelijke film te gaan zien. En dat was het!

Waar ik vooral enthousiast over ben is het acteerwerk van Chris Pratt, ben niet de eerste die zou zeggen dat hij erg aan Harrison Ford in Indiana Jones doet denken. Ook Bryce Dallas Howard heeft een leuk personage, net als de kinderen dat hebben.

De hele film heeft een fijne Spielberg-sfeer (al stond hij deze keer niet aan het roer), en een hoog tempo. Ook opmerkelijk is het gebruik van kleuren. Hier is duidelijk veel aandacht aan besteed en de film barst van blauwtinten, wat in deze film erg aardig oogt.

Over de soundtrack is ook al veel gezegd, maar ben er persoonlijk minder enthousiast over. De klassieke soundtrack van John Williams is natuurlijk nog steeds meesterlijk, maar de muziek die de dialogen moest ondersteunen vond ik een beetje ongeïnspireerd. Misschien ben ik ook gewoon geen groot fan van Giacchino.

Persoonlijk vond ik ook dat de actiescenes iets te snel hun intrede deden, waardoor de spanning ook iets verloren ging. Vond het ook erg jammer dat er weinig gebruik werd gemaakt van animatronics, de combinatie van CGI en deze poppen vond ik juist zo sterk aan de eerste drie Jurassic Park films (maar dat is natuurlijk al uitgekauwde kritiek).

Dit doet echter niet heel veel afbreuk aan de film en de prehistorische beesten zien er alsnog mooi uit. Het is fijn dat de film zichzelf ook niet al te serieus neemt, waardoor je veel onlogische keuzes voor lief neemt. Ik durf met recht te zeggen dat Jurassic World waarschijnlijk de beste zomerblockbuster van het jaar is!

Glennekeeeee

Avatar

Wat een film!

Jurassic World is de film geworden die ik ook hoopte te zien en mijn verwachtingen volledig waarmaakte, misschien zelfs een beetje overtrof. De film begint schitterend en de eerste akte is gewoon een pretparkbezoek op zich. Je word van de ene naar de andere attractie gevlogen en je droomt weer even weg net als bij de eerste JP dat je in zo een park zou willen zijn. Toch laat de regisseur ook ruimte in die schitterende scènes om de eerste scheurtjes van de opkomende destructie al uit te zetten. Eens de actie losbarst blijft hij ook voldoende rustpunten te behouden. De actie is zeker aanwezig maar nooit té lang en bouwt zich steeds meer op naar de finale. Die finale zelf is leuk om te volgen en bouwt perfect op de stenen die gelegd zijn doorheen de film. De cast is top! Pratt doet het zeer goed (al vind ik zijn personage in GOTG nog nét iets beter bij hem passen), Bryce D. Howard deed mij twijfelen in de trailers maar in de film deed ze het meer dan goed. D'onofrio speelt zijn rol perfect al is het misschien wel het meest karikaturistische personage uit de film. Ook de kinderen waren degelijk en de bijrollen waren goed tot zeer sterk. Zoals de nieuwe baas van JW, die de filosofie van wijlen Hammond wil benaderen maar zich toch in dezelfde problemen laat brengen zoals zijn voorganger. De CGI was top, het verhaal meer dan voldoende en Benjamin haalde aan dat de scheiding geen nut had in het verhaal, ik vind van wel. Misschien is het iets voor kinderen die zelf met gescheiden ouders leven maar zo een situatie kan echt wegen op de relatie tussen broers en zussen, aangezien ze die broer-band wat meer in het licht wouden brengen was die scheiding een perfect extra'tje om die problemen aan te kaarten. Dat op het einde niets meer te merken was over die scheiding lijkt mij maar normaal. Als je kinderen net ontsnapt zijn aan eetlustige dino's wil ik ook zo snel mogelijk naar mijn kinderen en ze zijn nog steeds samen dus dat ze daar samen toekwamen en bezorgd waren is volkomen normaal de actie was om te smullen. Ondanks het grote gap en de volwassenheid die in me gekropen is had ik nog een paar schrikmomentjes en aan de zaal te horen waren de kinderen die ongeveer mijn leeftijd hadden bij de eerste even overweldigend als ik in die tijd. Ook de band tussen Owen en de raptors was verbazend goed uitgewerkt. Bij de trailer had ik ook m'n twijfels (het leek wel cool maar niet echt logisch) maar in de film is daar echt niets meer op aan te merken.

Waarom dan niet de volle score want op zich heb ik echt niets aan te merken op deze film... De film mist een beetje de magie van de eerste film. Het was toen zo vooruitstrevend en schitterend dat het overweldigend was. Hier heb je dat bij de eerste akte zeker omdat je eindelijk het park in z'n volle glorie ziet maar nadien word het gewoon een heerlijke blockbuster zoals we die gewend zijn (wel in een wereld waar ik nog zoveel meer van wou/wil zien).

Ik begrijp nu wel waarom ze de naam veranderd hebben naar World, Waar in de sequels eigenlijk Jurassic Park naar mijn gevoel niet echt klopte (van een echt park was geen sprake meer) kunnen ze met deze titel veel breder gaan dan in de vorige trilogie. Toch vrees ik dat het tot leven brengen van een dino-park de grootste kracht is van deze serie dus ik heb geen flauw benul van waar ze naartoe willen in de sequels (de mogelijkheden naar een vervolg laten ze eigenlijk al zien in deze film).


Jurassic World is ongetwijfeld de beste in deze reeks na het origineel (ondanks dat ik Lost world ondergewaardeerd vind) en brengt het park nu écht in volle glorie tot leven met heerlijke actie, solide personages, een meer dan degelijk verhaal en een lichte kritische reflectie op de maatschappij. Toch mist het net het tikkeltje magie doorheen de héle film om op gelijke voet te komen met het origineel. Maar Jurassic World is de film geworden die ik hoopte te zien. Beter had ik hem nooit kunnen verwachten!

9,2/10

EDIT:

Oh fuck it, ik verhoog naar een 9,5 (dus een 10 op filmtotaal) :D

johnwayne

Avatar

Jurassic Park uit 1993 was een vernieuwende film op technisch gebied. Qua verhaal was er niets vernieuwend aan, het was zelfs een soort herhaling van Westworld, een verhaal over een amusementspark waarin levensechte robots op hol sloegen en jacht begonnen te maken op de bezoekers. E.e.a was niet vreemd omdat schrijver Michael Crichton graag zijn verhaal in boekvorm steeds opnieuw toepaste (wie wil weten hoe genetische manipulatie uit de hand loopt moet Next maar eens lezen, men ziet de raakvlakken met Westworld en Jurassic Park al snel). Regisseur Steven Spielberg wist het materiaal echter zodanig aan te pakken dat het geheel toch briljant te noemen was.

Ondertussen zijn we 22 jaar verder en is op technisch gebied zoveel vooruitgang geboekt dat we niet meer verbaasd opkijken wanneer een levensechte dinosaurus door het beeld dendert. Regisseur Colin Trevorrow staat wat dat betreft meteen achter op zijn voorganger Spielberg, die hier overigens als uitvoerend producent fungeert. Trevorrow heeft zich met 3 anderen wel mogen buigen over het verhaal dat ze willen vertellen, waarbij ze, als ik alle interviews mag geloven, de nodige aanwijzingen van meester Steven hebben gekregen.

Het verhaal is nergens echt vernieuwend te noemen en enkele onvermijdelijke clichés komen ook langs, maar toch weet Trevorrow het goed te brengen. Hij houdt het tempo, de spanning en de actie er goed in. Bovendien weet hij het geheel door de nodige humor luchtig te houden. De CGI is zoals je in een film als deze mag verwachten van het hoogste niveau.

Een sterke troef is overigens ook hoofdrolspeler Chris Pratt, die als held van dienst overtuigt en zeer charismatisch overkomt. Hij deed mij denken aan een jonge Harrison Ford en ik begreep nu ook waarom mensen in hem de geschikte kandidaat zien voor een nieuwe incarnatie van Indiana Jones.

Jurassic World haalt niet het verrassende niveau van Jurassic Park, maar is wel een top-blockbuster met een hoog entertainment-gehalte. Dit is een film die ik in elk geval graag terug zal zien.

Ereptile

Avatar

Ik heb de film zojuist gezien en ik vond hem echt geweldig!!! Zelden heb ik mensen horen juichen en klappen bij de climax van een film, en aan het einde. (Waarvan ik er 1 was :P)

De film zelf geeft een paar goede momenten naar de gebeurtenissen en easter eggs van de eerste film(s). De rollen, in het begin inderdaad best stereotype, maar later vond ik die toch best meevallen. Sterk spel van Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins en Nick Robinson. En ook Irrfan Khan vond ik best vermakelijk. De humor in de film vond ik ook echt niet verkeerd.

Ook ben ik blij dat ze niet alles met CGI hebben gedaan, maar ook nog steeds met de animatronics. En de CGI zelf vond ik echt niet slecht. Het moment in de film zelf dat (mega)De T.Rex erbij word gehaald en samen met de Raptor en de Mosasaurus een eind maken aan de Indominus was visueel gewoon super om te zien!.

Een paar onlogische dingen, zoals bijvoorbeeld (mega) Op het einde trok de Mosasaurus de Indominus onder water. Als hij aan het vaste land kon komen, dan waren er veeel mensen overdag in gevaar!. En een interessante verklaring over de dinosaurussen zelf: Dr. Henry Wu vertelde dat de dinosaurussen er heel anders uit hadden gezien als ze geen kikker en inktvis DNA hadden gebruikt, maar gewoon de pure dino DNA. Het geeft aan waarom de dinosaurussen dus niet accuraat worden getoond op basis van de recente fossielen. Ergens een mooie uitleg Smiley face


Verder geef ik deze film een 8/10 Smiley face Niet alleen vanwege de nostalgie, maar de actie en het verhaal vond ik gewoon goed. Al had ik wel verwacht dat er werd verteld Hoe ze Isla Nublar tot een functioneel park hebben weten te maken.

benjamin

Avatar

In 1993 schreef Steven Spielberg geschiedenis met Jurassic Park. Wie van Colin Trevorrow hetzelfde verwacht zal bedrogen uitkomen - Jurassic World is lang niet zo goed als deel één uit de reeks. Ondanks vele (niet per se storende) knipoogjes naar dat eerste deel wordt de echte magie nooit echt behaald. Trevorrow houdt zich tevreden met een doorsnee monsterfilm.

Monster van dienst is trouwens ook geen "echte dino", omdat de bezoekers van het park (en bioscopen waar deze film vertoond wordt) steeds "bigger" en "cooler" willen gaan, besluit men een nieuwe dino te fabriceren. Het is overigens één van die zaken waarin de film lijkt een punt te willen maken om dan uiteindelijk gewoon volop daarin mee te gaan - een beetje zoals het waanidee om raptors te gebruiken als wapens wat in de wereld van de film als dom wordt gezien maar wel tegelijk duidelijk het publiek moet kunnen behagen. En omdat een film waarin dat ding rustig in z'n kooi zit te klaverjassen voor twee uur niet direct entertainend zou zijn, ontsnapt het waardoor de hel kan losbarsten.

Jurassic World is zonder twijfel geen perfecte film. Zo bieden de menselijke personages zeker genoeg ruimte voor kritiek. Pratt is geen onaangename acteur, maar z'n alfamacho is nooit echt boeiend en ook Bryce Dallas Howard kan amper overtuigen als personage dat te vaak gewoon in contrast met Pratt moet staan. De kinderen zijn net wat minder irriterend dan die in de twee voorgangers maar daar stopt het dan ook, BD Wong lijkt weinig te doen te hebben ook nu z'n personage plots wat slechter is en D'Onofrio kan al helemaal niks maken van z'n karikaturale tegenstander.

Het enige voordeel is dat de film misschien minder extreem storende elementen heeft dan z'n voorgangers en door gewoon te focusen op dingen die veel mensen sowieso als cool ervaren er toch mee weg lijkt te komen. In ieder geval werd dit een monsterhit aan de box office waardoor een sequel in de maak is. Hopelijk weet J.A. Bayona hier toch meer mee te doen dan het absolute minimum aan rondlopend prehistorisch gevaar.

Shifty777

Avatar

Ben na het kijken toch erg teleurgesteld. In eerste instantie had ik geen hoge verwachtingen na het zien van de trailers, maar wilde vandaag toch gaan als enorm groot liefhebber van de eerste twee films. Het feit dat de recensies toch overwegend positief waren deed mij dan toch hopen, maar kan mij er niet in vinden.

Er zit zoveel onnodige ballast in de film. Het duurt eerst al heel lang voordat hij op gang komt en de film wordt te vaak onderbroken door oninteressante scènes met zwakke dialogen die allen niets of te weinig toevoegen aan de plot. Een hoop subplots zijn te irrelevant of worden simpelweg niet goed opgebouwd of afgemaakt. Alleen al hierdoor verveelde ik mij al vaker mij deze film dan ik zou moeten.

Veel is ook te wijten aan de regie van Colin Trevorrow. Erg tof dat ze een kleine naam een grote productie geven, maar hij was er duidelijk niet klaar voor. Grootmeester Spielberg wist in de eerste twee films haast in elke scène spanning op te bouwen en het voor de kijker interessant te houden, Trevorrow bezit die gave duidelijk (nog) niet. Een van de grootste euvels is dat de film dan ook nooit daadwerkelijk spannend wordt. Voor een gedeelte komt dit omdat het scenario te voorspelbaar is, waarschijnlijk (deels) te wijten aan het feit dat het teveel plotpoints uit Jurassic Park gebruikt. Maar daarnaast ook de cameravoering en de opbouw van suspense. Denk aan de keukenscène uit het eerste deel met de Raptors: stiltes, shots van enkel de poot en klauw van de beesten, het was spannend en akelig. Dat is in deze film nergens. Trevorrow gaat voor groot, luidruchtig en simpel entertainment. Hierbij wordt de juiste toon en sfeer echter nooit gevonden. Richting de finale beginnen ze opeens met crashzooms e.d. te werken en voelt het geforceerd en zoekend aan.

Wat mij uiteindelijk toch ook tegenviel is de CGI. Bij de trailers had ik hier al geen goed gevoel bij en de film wist dit niet helemaal te veranderen. De eerste twee films hadden ook een aantal scènes waar het gebruik van CGI pijnlijk duidelijk was, maar daartegenover stonden veel scènes waarbij dit niet het geval was. Spielberg en zijn crew zorgden merendeels voor een perfecte combinatie van animatronix en CGI in samenwerking met effectieve belichting en cameravoering. Daardoor voelde wat je zag voor het grootste deel veel realistischer dan de computer-dino's in deze film. Daarbij wist John Williams met zijn score de film veel meer op sleeptouw te nemen en is de originele muziek in Jurassic World vaak kortweg te slap.

Wellicht klinkt het niet eerlijk om de crew met de grootmeesters van de originele twee delen te vergelijken, maar het is nou eenmaal zo dat deze beide films aan de basis van deze franchise stonden. Is dan alles slecht? Nee. Chris Pratt maakt zijn sterrenstatus waar en maakt met zijn charismatische vertolking heel veel goed in deze film. Ook bewijst hij meer dan enkel de grappenmaker te kunnen spelen. De grapjes worden nu af en toe verzorgd door Jake Johnson, die een verrassend leuke rol neerzet. Ook de zelfbewuste grappen en verwijzingen naar het origineel pakken goed uit en zijn nergens te plat of flauw. Zelfs het trainen van de Raptors komt een stuk beter uit de verf dan ik had verwacht. De film kent zeker leuke en toffe momenten en is absoluut beter dan het derde deel. Beter dan Jurassic Park en The Lost World wordt het echter nooit, ondanks dat laatstgenoemde ook veel overbodigheden als die turnscène en de laatste akte had, was hij over het geheel veel boeiender.

Als fan toch enigszins een tegenvaller, objectief gezien echter ook niet de sterkste film. Voel mij eerder geneigd om nu de eerste twee weer te kijken voor het èchte Jurassic Park gevoel en dat kan nooit de bedoeling zijn. De film voelt namelijk nergens echt als een Jurassic Park film, de goede pogingen ten spijt.

6/10