The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)

The Defining Chapter

Reviews (12)

Tarkus

Avatar

Visueel is dit alweer een prachtige film net als de vorige Hobbits en Lord Of The Ring films.
Prachtige beelden, speciale effecten en ook zeer mooie locaties.
Ook de vertolkingen zijn goed.
Maar dit is toch de mindere van alle 6 films. Het verhaal boeit nauwelijks, ondanks de vele actie.
Het lijkt er een beetje op dat dit de film teveel is, het verhaal is nu wel verteld denk ik.
Maar omdat het net zo'n goed gemaakte film is, wat beelden betreft, verveelt hij dus weer niet.
Alleen een beter scenario zou opnieuw voor een topfilm kunnen gezorgd hebben, maar dat is dus niet.

daanjor

Avatar

Echt een topfilm! De beste van de drie hobbit films! Voor mijn gevoel sluit deze het beste aan bij het gevoel wat ik kreeg bij het lezen van het boek. Super hoe Jackson delen uit de Silmarillion heeft gehaald en in de film verwerkt heeft. Ook de wezens die niet in het boek voorkomen maar wel in de wereld van Tolkien bestaan hebben een logische rol in de film gekregen (vleermuizen en wormen). Het afscheid was treffend, evenals het slotlied. Al met al een super film!

jaime91

Avatar

The Hobbit: Battle Of The Five Armies

The Hobbit: Battle of The Five Armies is het laatste deel in de hobbit trilogie, geregisseerd door Peter Jackson. De man die eerder de fantastische Lord Of The Rings trilogie maakte. Zoals bekend, speelt The Hobbit zich 60 jaar voor Lord Of The Rings af, en gaat over het avontuur van de nog jonge Bilbo Baggins.

Deze film speelt zich direct na het tweede deel, The Desolation of Smaug af. En laat ik dan ook meteen even waarschuwen. Heb je de voorgaande films nog niet gezien, lees dan niet verder omdat ik wat dingen ga verklappen. Daarnaast is deze film sowieso heel lastig te volgen als je de voorgaande films niet gezien hebt, omdat je dan de geschiedenis mist. En ook is het fijn als je bekend bent met de Lord of The Rings films al is dat geen must.

In het begin van The Battle of The Five Armies raast de woeste draak Smaug op het dorpje Lake Town af om het in vuur en vlam te zetten. Hij heeft dus de berg verlaten, en aangezien er in de berg enorm veel goud te vinden is, zijn er verschillende groepen die denken dat ze recht hebben op het goud en allemaal zo hun redenen hebben om de berg te willen veroveren van dwergenkoning Thorin Oakenshield. En zo ontstaat The Battle of The Five Armies.

Nu vond ik het een tijd terug jammer dat de oorspronkelijke titel van deze film ''There And Back Again'' veranderd was in The Battle Of The Five Armies. Omdat ik There And Back Again een veel mooiere titel vind. En omdat There And Back Again ook de titel van het boek is wat Bilbo uiteindelijk schrijft vond ik het ook mooi om deze film zo te noemen. Maar nu ik deze film gezien heb moet ik toegeven dat The Battle of The Five Armies de lading erg goed dekt. En nu begrijp ik ook helemaal waarom Peter Jackson deze film een andere titel gaf. Deze film draait namelijk helemaal om die gigantische veldslag en bevat dan ook heel veel actie. Je krijgt het begin van de veldslag te zien, natuurlijk de veldslag zelf en de nasleep daarvan en ik moet toegeven dat deze film heel vermakelijk is.

Ook moet ik toegeven dat The Hobbit trilogie in zijn geheel bij lange na niet zo goed is als de Lord Of The Rings trilogie. De Lord of The Rings films weten mij nog steeds te raken, en op het puntje van mijn stoel te krijgen dat heb ik bij deze film(s) minder. Ook heb ik minder binding met de personages en dan met name met de dwergen, zoals dat ik had met Frodo, Sam, Aragorn etc. Dat komt omdat de dwergen gedurende de drie films minder goed werden uitgewerkt, het er teveel waren en ze te lastig uit elkaar te houden waren. En ander minpunt in deze film is het personage Alfrid. Dat personage werkt in deze film alleen maar op mijn zenuwen, hij heeft geen enkel nut, krijgt veel te veel aandacht en de humor die hij zou moeten brengen is van Bassie en Adriaan niveau. Ontzettend flauw en kinderachtig.

Maar laat ik nu niet te negatief klinken want deze film en de trilogie in zijn geheel zijn absoluut geen slechte films. Ik heb me erg goed vermaakt met dit laatste hoofdstuk uit de Hobbit trilogie. De actiescenes zijn fantastisch. De cast levert fantastisch werk, en het is een prima inleiding naar de Lord of The Rings trilogie. Ergens vind ik het jammer dat dit waarschijnlijk de laatste keer is dat Middle Earth bezocht wordt, maar van de andere kant is het ook wel weer mooi. Aan alle goeds komt uiteindelijk een eind. Deze film krijgt van mij een 8.

SuperMaki13

Avatar

Tijdens het zien van deze film in de bios vroeg ik me het volgende af... bestaat er zoiets als TE episch? Ik kwam in ieder geval tot de conclusie dat als het bestaat, dat de 3e hobbit HET voorbeeld is om dat uit te leggen!

Eigenlijk was ik de hobbit nog helemaal niet zat, zoals ik eerder al hier vertelde in mijn filmoverzicht. Maar Auwch! Daar kom je na het zien van deze film op terug! Wauww! Echt ik ben gek van een beetje epische battle. Zelf een Boromir uit The lord of the rings die met 3 pijlen in z'n borst nog een laatste fatale klap uit kan delen aan de vijand vind ik fantastisch, maar dit slaat echt alles! Ze gaan maar niet dood! De ene epische slowmotion move en blik na de andere krijg je als kijker voorgeschoteld. En als je denkt dat iemand dan eindelijk het loodje heeft gelegd, komt ie weer tot leven... echt er komt geen einde aan.

http://thesupermaki.blogspot.nl/2014/12/review-hobbit-3.html

Secret1994goesFilm

Avatar

Het laatste deel van the Hobbit...
Vorig jaar lieten ze ons zo achter met een verschrikkelijke cliffhanger. Dus nu zou ons er hopelijk een denderende finale wachten.

Verhaal
De film start waar de laatste is geïndigd: Smaug die het dorp aanvalt.
Jammer genoeg is de confrontatie tussen het dorp en Smaug niet zo spannend en episch zoals in het vorig deel waar de dwergen tegen Smaug gingen.

Maar aan de verhaallijn Smaug word niet veel tijd verspild. Eigenlijk wel jammer. Want heel de triology kijk je uit naar de confrontatie met Smaug. Maar dit laatste deel gaat meer om de gevolgen. Wat gebeurt er met de berg vol goud?

De nieuwe dwergenkoning wordt gek van z'n goud. De elven willen een kostbaar sieraad terug en de mensen van Lake Town willen vergelding en onderdak voor hun afgebrande dorp en dan zijn er nog de Orcs die zachtjes de legers besluipen om toe te slaan.

Het verhaal is anders dan de anderen. Minder vrolijk en kleurrijk. Meer duister en serieus. Hoe gaan mensen om met oorlog? Wat zijn hun redenen? Je ziet de verschillende rollen van de personen rondom de grote Oorlog voor de berg.

Cast
Je ziet misschien ietsje minder van de dwergen in deze film. Vooral Kili en THorin krijgen de meeste aandacht van de dwergen.
Langs een kant is het jammer dat er zoveel personages zijn. Je ziet ze niet allemaal evenveel. Maar toch is het leuk om te zien hoe ze allen een bijdrage hebben aan de oorlog rond de Berg.
Vooral de toevoeging van Legolas stelt niet teleur ;)

Finale
Zoals eerder vermeld is het zeer leuk om te zien hoe de persoontjes allen hun bijdrage hebben in de finale. Enkel de toevoeging van Sauron leek niet echt nodig. Was enkel een soort vooruitblik naar de LOTR-triology.
De Battles tegen het einde zijn zeer leuk gemaakt. Er word mooi gewerkt met de omgeving als onze helden het opnemen tegen de verschillende Orcs.
Ook Thorin mag een mooi eindgevecht krijgen met de hoofdOrc.
Enkel had Bilbo, the Hobbit, zeer weinig te doen.
Wat is eigenlijk zijn toevoeging? Waarom noemde het boek zo? Omdat hij het hoofdpersonage dat tijdens de toch de dwergen vaak heeft gered? Tijdens de oorlog heeft hij niet al te veel gedaan.

Enkel einde was zeer leeg... Wat gebeurde er met Thorin? met Kili en Tauriel? met Bard en z'n gezin? met Bilbo?

Samengevat
Dit laatste deel was heel wat anders dan de vorige delen, minder kleurrijk. Maar was leuk en spannend om uit te zien. Enkel einde mocht uitgebreider.

Glennekeeeee

Avatar

MOOI EINDE VAN EEN FEL BEKRITISEERDE TRILOGIE

Met deze derde Hobbit is het (voorlopige) doek gevallen over midden-aarde. en zoals de titel al vermoedde gaat deze laatste over de grote battle die zeker niet teleurstelt. maar laten we beginnen bij het begin waarin de geliefde Smaug zijn kunsten loslaat en het hele stadje in vuur en vlam mag gaan leggen zoals verwacht. Hoe Smaug het loodje legt (is dit nog een spoiler? ik dacht het niet...) daar zijn vélen niet tevreden mee maar anderzijds was dat iet of wat wel voorspelbaar want daar werd in het vorige deel al de aanleiding tot gegeven. overigens is dat eerste kwartier echt adembenemend, éen van de topmomenten van deze trilogie. daarna vestigt de film zich op de grote veldslag en worden alle pionnen zorgvuldig klaargezet en opgevoerd. zeer mooi binnen het verhaal passend en steeds met een kleine inleiding, sommigen kunnen dit langdradig vinden maar dit vond ik net bij heel de serie passen (ook kenmerkend bij LOTR trouwens). Vele personages evolueren ook verder in deze film, niet zo makkelijk met de focus van een oorlog achter de hoek maar ook dat wist Jackson goed in beeld te krijgen. over het romance-verhaal werd ook veel gedaan en ik had er voor het bekijken van de film geen goed voorgevoel over als ik alle reacties las maar anderzijds was het weer een storm in een glas water. die romance is maar een zééér klein facet van het verhaal en vond ik niet irriterend. anderzijds moesten ze het hier ook afwerken aangezien ze dat opgezet hadden en dit is dan ook, volgens mij, zeer goed uitgewerkt zonder té veel aandacht aan te geven. over de battle zelf kan ik zeggen: AWESOME! indrukwekkend! zo een lange veldslag die nooit eentonig word, waar steeds nieuwe lagen aan worden gegeven en ondanks de beperkte grote van de locatie toch voor genoeg afwisseling zorgt. er zijn kleine pauzemomentjes maar die gaven net de nodige rust om niet constant in een rush van oorlog te zitten. het einde voelde inderdaad als thuiskomen en zet een heerlijke opzet naar de originele trilogie. alles bij elkaar, de 6 films na elkaar, zorgen volgens mij voor een heel mooie serie waar er weinigen aan zullen kunnen tippen.

THE HOBBIT IS INDERDAAD NIET THE LORD OF THE RINGS (OF NET WEL!)
Waar LOTR in die tijd nog vernieuwend, ongekend episch en zeer origineel was. dat soort films was nog nooit zo neergezet en hadden velen niet gezien, is the hobbit eigenlijk niet echt slechter dan die originele trilogie, alleen is het vernieuwende ervan af en is het vaak een herhaling van stappen. Maar anderzijds, als je echt goed kijkt naar LOTR is die film ook een clichématig gedoe waar veel bij valt te voorspellen en de standaard-stapen zet van een blockbuster. Alleen was die setting, het gegeven, het verhaal errond, de hype, zo sterk en was dat geheel zo juist dat dat minder opviel. opzich valt het hier wel meer op, maar anderzijds komt dat doordat we dit alles al eens gezien hebben in de oorspronkelijke trilogie. Nu, ik ken het boek niet van The Hobbit (there and back again) maar hoogstwaarschijnlijk heeft tolkien ook gewoon een herhaling van stappen gebruikt.
de trilogie van The Hobbit is voor mij dus ook nét iets minder dan de originele trilogie, gewoon om het feit dat je alles al eens gezien hebt in die setting en het ook daar niet meer vernieuwend in is. de eerste had dan nog het voordeel van de nostalgie terug te zien van midden-aarde maar in de andere 2 delen keek je daar toch iets kritischer naar. Anderzijds denk ik dat als The Hobbit als éerste trilogie op deze manier verfilmd zou zijn (dus ook 13 jaar geleden) dat de film veel positiever had ontvangen en dan had misschien de ring-trilogie ook wel meer kritiek te verduren.

toch denk ik, als je de 6 delen na elkaar kijkt, je een wondermooi 6-delig episch avontuur voorgeschoteld krijgt waar maar weinige series in het zog van kunnen komen. Battle of the five armies was alvast een geweldig einde van een trilogie die voor mijn part een tweeluik mocht geworden zijn maar anderzijds was het zeker geen verveling -integendeel- om nog eens 3 maal terug te keren naar éen van de mooiste filmwerelden uit de geschiedenis!

9/10

sjef

Avatar

Ik vond de film enigsinds teleurstellend.
Daar waar in de vorige 2 delen de spanning toenam naarmate ze dichterbij Erebor kwamen, miste ik het ultieme qlimax gevoel aan het begin van de film toen smaug wel erg snel en makkelijk het loodje legde

naarmate de film vorderde vond ik het verhaal niet erg intressantik vraag me nog steeds af wat nou het nut in van The Witchking of Angmar in de film en zijn graf die in deel 2 wel tensprake kwam

De veldslag duurde veel te lang en de hele film draaide daarom. Weinig emotie aan het einde toen Thorin aan zijn einde kwam

De magie die de vorige 2 delen hadden en zeker the lord of the rings in alle films heeft miste ik totaal in deze film.

Erg jammer. Ik geef de film een 6 want het is geen goede afsluiting van the hobbit trilogie

Roeltje

Avatar

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Dit is weer naar verwacht een prachtige Hobbit film!
De battle stelt zeker niet teleur, de actie ziet er geweldig uit!
Iedereen acteert weer overtuigend.
Martin Freeman als Bilbo blinkt weer uit als Hobbit.

Groot nadeel was de luchtigheid. De humor was echt niet gedoseerd, het word af en toe een beetje in je strot geduwd. Alsof Peter Jackson dacht, de vorige films zijn te serieus, dus laten we voor het laatste deel er nog wat humor tegenaan gooien. Daardoor worden personages als Alfrid bijzonder irritant.

De opening met Smaug is de mooiste en de spannendste scene uit de film.
Het gevecht tussen Azog en Thorin was superspannend.
Het einde voelt als thuiskomen.

Dit is ook de eerste Hobbit film die ik in het bekende High Frame Rate heb gezien. En mijn god, wat is DAT een verademing. Eindelijk heldere actiescenes! Het begin is wel onzettend wennen, alsof iemand de film aan het doorspoelen is, maar na een half uur zie je het helemaal niet meer. De film word veel mooier en helderder van HFR en is ook zeker aan te raden om het in dat formaat te zien! Ik wou dat ik de vorige ook in HFR had gezien.

De film stelt zeker niet teleur, maar kan hem toch geen negen geven om de verwaarlozing van sommige bijpersonages en de humor. Een 8.5 zit er wel in, maar op gevoel toch een

8/10

Ereptile

Avatar

Geweldige film!!! Smiley face En helaas de laatste keer dat we (tot zover) Middle-Earth zien.

Thorin vond ik al geweldig in de vorige delen, maar Richard Armitage vond ik echt geweldig in zijn rol in deze film! Hij sprong er voor mij echt uit. Maar Martin Freeman, Luke Evans, Lee Pace, Ian McKellen en Ken Stott (Balin) vond ik net zo goed. Maar het was vooral de waanzin van Thorin die ik enorm goed naar voren vond komen. En de reactie van Bilbo, Balin, Dwalin en de andere dwergen daarop.

De film begint precies waar The Desolation of Smaug is geëindigd, en de eerste minuten van de film zijn dan ook bomvol actie, die naar mijn mening prachtig in beeld is gebracht. Helaas zakt de film daarna een klein beetje in. Wat gelukkig ook wel weer rust brengt. Maar de Battle waar de film uiteindelijk naar is vernoemd is enorm grootschalig.

Het einde voelde echter niet echt aan als een einde. Wat Brein8998 in zijn spoiler tag vermeld, daar ben ik het helemaal mee eens. Ik miste de uitvaart van Thorin, Fili en Kili in de film, waarin de Arkenstone terug word gegeven aan Thorin, samen met Orcrist.

Andere referenties naar bijv. Aragorn, of de naadloze overgang van The Hobbit naar Lord of the Rings vond ik wel leuk.

De enige minpunten in de film (maar gelukkig niet een enorm groot minpunt) vond ik Alfrid. Het was soms net iets TE. En het verhaal van Dol Guldur. Hoewel de gebeurtenissen echt super waren om te zien: The White Council vs. de Nazgûl en Sauron, was de scene tussen Sauron en Galadriél enorm "flitsend" om te zien. Wat bij lichtgevoelige mensen best lastig/gevaarlijk kan zijn om naar te kijken.

Ik vond het een geweldige film, waarin de acteurs op hun best zijn. Maar het feit dat sommige dingen te kort waren, of zelfs weggelaten, vond ik wel heel jammer. Denk bijvoorbeeld aan Beorn die pas aan het eind van de strijd tevoorschijn komt. De actie en de gehele Battle was echt een genot om naar te kijken Smiley face Deze film geef ik 8/10 Smiley face

Brein8998

Avatar

Gisteren deze film gezien in de IMAX HFR 3D. Wat een epische film! De film begint met een enorm spectaculaire opening met Smaug. Dit vond ik dan ook een van de beste scenes uit de film. De scene is goed opgezet, spannend, allen vond ik het persoonlijk wel een beetje kort duren. Ik begrijp dat de film helemaal om de grote veldslag gaat maar ik had gehoopt op nog iets meer Smaug.
Nadat smaug zijn ding gedaan heeft is er nog een geweldige scene bij dol guldur. Ook is de uitwerking van Thorin en zijn ziekte voor goud goed gedaan. De scenes tussen Bilbo en Thorin zijn een genot om naar te kijken. Ook Bard is een heel goed personage in de film. En dan is er nog de enorme veldslag aan de voet van de berg. Dit is 45 min vollop knokken (met gelukkig enkele rustmomenten). Het einde waarin de emotionele momenten naar boven komen werkt ook goed.

Wat ik minder vond aan deze film, is dat ik vond dat er meer in had gezeten. Alles wat me voorgeschoteld was vond ik geweldig (alleen het personage Alfrid kon soms wat minder).
Wat ik miste in deze film:

We kregen niet te zien wie er nou koning van de berg werd. Ik weet dat dat Daín is, maar dat hadden ze moeten laten zien. Er was geen uitvaart voor Thorin. Ze hadden best iets kunnen laten zien hoe hij begraven werd of zo. En ook bij Kili en Fili. Op een gegeven moment zei Saruman: "leave Sauron to me...". Ik had me toen helemaal voorbereid om later een scene te zien hoe Saruman het opneemt tegen Sauron en dat hij dan zo het slechte pad op zou gaan. Helaas kwam dit niet aan bod. De beer Beorn zat ook vrij weinig in de film.

Conclusie:
Ik vond bijna alles in deze film fantastisch en heb me opperbest vermaakt, alleen miste ik nog wat dingetjes. Ik hoop dat al de dingen die ik genoemd heb te zien zijn in de extended edition.
8.0/10

Olrik

Avatar

The Hobbit: The Battle of the Five Armies mag dan wel korter zijn dan de andere delen in de reeks, maar het blijft erg goed vermaak en naar mijn mening een geslaagde afsluiting van de trilogie.
The Hobbit: An Unexpected Journey was een uitstekende film, maar hij was op sommige momenten iets te licht en kinderlijk wat me af en toe frustreerde als ik het weer vergeleek met The Lord of the Rings, maar The Hobbit: The Desolation of Smaug was in vergelijking met zijn voorganger veel grimmiger en serieuzer.
De cliffhanger van het vorige deel maakt in deze film al pittig snel de gelegenheid om te verdwijnen en plaats te maken voor iets heel anders, wat in het boek natuurlijk ook zo is, maar het was wel iets abrupt.
De personages die we in de twee voorgaande delen hebben leren kennen komen in dit deel nog meer tot hun recht dan voorheen, want in het heetst van de strijd ontstaan er frustraties en meningsverschillen die zowat iedereen verdelen en cruciaal lijken te zijn voor het lot van Middle Earth.
De vechtscènes zijn erg spectaculair en groots en ik iedereen verzekeren dat er ruim genoeg actie in deze prent zit om iedereen tevreden te houden.
Af en toe werd er weer teruggeschakeld naar oude onderwerpen en er zat wederom een romantisch verhaallijntje in dat totaal overbodig is, wat weer jammer is als je het vergelijkt met al het goeds in de rest van de film.
Al bij al was dit een goede film en een geslaagde afsluiting van een uiterst vermakelijke trilogie!

8.0 / 10

benjamin

Avatar

Dit najaar kunnen we met het laatste deel uit de Hobbitreeks voor de laatste keer terugkeren naar Middle-Earth voor een korter bezoekje dan anders. Slechts 144 minuten duurt de laatste film en die staan bijna helemaal in het teken van de veldslag uit de titel.

Voor we aan de slag moeten beginnen, moet er echter nog iets opgelost worden, want in Desolation Of Smaug (o ja, spoiler alert voor die film dus) zagen we nog dat Smaug de draak op het einde op weg was naar Laketown. Het zorgt voor een bijzonder strakke openingsscène vol actie die wel prima uitgewerkt is, maar anderzijds blijft het wat bizar een cliffhanger te gebruiken om dan enkel die na een jaar wachten snel in de eerste tien minuten of zo op te lossen.

Maar goed, Smaug was slechts een opwarmer, want de hoofdbrok is de strijd met het orkleger dat ook al in de vorige delen werd opgebouwd en aangevoerd wordt door Azog. En ja, dat is een verdomd entertainend gevechtje geworden waarin alle personages toch hun moment krijgen om te schitteren, al moet je er bij Legolas alweer bijnemen dat hij weer z'n typische niet te realistische momentjes heeft. Grootste minpunt is dat er te vaak naar Alfrid wordt gekeken die voor humor zou moeten zorgen, maar wiens rol te weinig om het lijf heeft daarvoor.

Perfect zijn de Hobbitfilms niet en ja, ook deze haalt het niveau van LOTR niet, al is dat iets wat wel voor meer films het geval is. Maar voor wie zin heeft in een entertainend spektakelstuk is deze laatste prent in de reeks wel een aanrader.