Star Wars: The Force Awakens (2015)

Every generation has a story.

Reviews (11)

kaedir

Avatar

Voelde aan als een lichte reboot misschien had de Star Wars franchise dit nodig maar kon zeker op een andere manier want het lijkt nu te veel op A New Hope en alweer een Death Star..... Er zit ook te veel ruimte tussen Episode 6 en 7 dus kijk ik erg uit wat we na Star Wars Rebels krijgen.

De film moet het hebben van de emotionele momenten en leuke cast die elke Star Wars fan heeft gemist niet omdat het verhaal zo origineel is.

Hoop op een beter vervolg maar waarschijnlijk krijgen we niet beter dan dit.

7/10 of 8/10 (nog niet helemaal zeker)

Spider-fan

Avatar

Ik kom op een 8.5. Alleen lastig om te zeggen met het ratingsysteem, neem ik dan de 8 of de 9...

De hoofdlijn van het verhaal was precies zoals ik gedacht had toen Luke niet op de poster stond. Echt grote verrassingen zijn er niet - het is één van de vele manieren waarop je het verhaal na Return of the Jedi kunt voortzetten, maar het doet niet iets totaal onverwachts. Het is een voortzetting van exact dezelfde thema's.

Toch is er erg van te genieten. Er zit geen saai moment in. Het is zo'n film waarvan je wilt dat ie veel en veel langer duurt. Een te korte speelduur kun je een minpunt vinden, maar het is feitelijk het tegenovergestelde van kritiek: je wilt alleen meer omdat je het goed vond.
Misschien dat men uit traditie niet naar een langere speelduur wil, maar minimaal drie uur had van mij echt wel gemogen.

Het viel me erg sterk op hoe simpel het er allemaal uitzag, zonder de overdadige CGI van de prequels. Eigenlijk valt er voor beide stijlen veel te zeggen - het lijkt echter sterk erop dat met de meer simpele stijl de emoties van de personages beter tot hun recht komen. Ik snap ook niet waarom het acteren in de prequels zo matig is, in American Graffiti of A New Hope weet Lucas toch goede prestaties uit zijn acteurs te krijgen.
Waarschijnlijk dat zijn lange afwezigheid van regisseren (22 jaar) hiermee te maken had.

Qua acteurs is in deze film Max von Sydow één van mijn absolute favorieten, en het was geweldig dat hij zo snel in beeld was, maar jammer dat zijn rol beperkt is.

De film geeft minder om over na te denken dan al de politiek uit de prequels en de redenen waarom iemand op een gegeven moment voor het kwaad kiest. Het is een sci-fi avontuur dat nostalgie voor iets geliefds exact weet terug te brengen, maar inhoudelijk wat mager aan voelt. In feite vind ik dat wat oppervlakkige bij veel Abrams producties: iemand die heel goed weet te vermaken, maar niet iets brengt dat heel sterk beklijft.
Ik ben dus heel benieuwd wat de andere regisseurs gaan doen en wat het toevoegt aan de saga en wat Abrams gedaan heeft

jaime91

Avatar

Star Wars - Episode VII The Force Awakens (SPOILER Review!!!!)


Laat ik hier meteen een waarschuwing plaatsen. De film draait inmiddels zo'n 2 weken in de bioscoop en in deze review ga ik daarom ook wat dieper op de film in. Ik wil namelijk vrijuit kunnen schrijven over de film. Dus heb je de film nog niet gezien, ga dat dan vooral doen want het is een aanrader om in de bios te zien. Ook als je nog nooit een Star Wars film gezien hebt.

Oke dat gezegd hebbende, wat ik onder andere zo goed vind aan deze film is dat hij geen synopsis heeft. Waar de film over gaat ziet je pas zodra je die bekende openingscrawl leest na de allom bekende zin '' A long time ago in a galaxy far far away''. De film blijkt dus over de laatste jedi Luke Skywalker te gaan wat ik een geweldig uitgangspunt vind aangezien Luke mijn favoriete personage is en direct blijkt dat hij nog steeds in leven is. Daar maakte ik me namelijk toch wat zorgen over. Ook de openingscrawl zelf is fantastisch en dat is in het verleden ook wel eens anders geweest als je kijkt naar de prequels (Episode 1,2 en 3). Hier krijg je precies genoeg informatie en is niks saai of overbodig. Vervolgens wordt de beste piloot uit de galaxy geïntroduceerd Poe Dameron gespeeld door Oscar Isaac. En valt ook de humor meteen op. Nu heeft Star Wars wel vaker humor gehad zowel in de originele trilogie (Episode 4,5 en 6) als in de prequels alleen waar het in de originele trilogie naturel en logisch was, was het in de prequels met Jar Jar Binks gericht op de kleine kids en daarom tergend en nergens grappig. Gelukkig werkt de humor in deze film perfect! Het is wederom heel naturel en voelt nergens flauw of te dik aangezet aan. Het klopt gewoon. Ook slechterik Kylo Ren laat zich snel zien. En waar hij in de trailers nog leek op Darth Vader 2.0 blijkt er toch veel diepgang achter zijn masker schuil te gaan.

Vooral toen ik de film voor de 2de keer bekeek viel me op dat hij juist een Darth Vader wannabe is en dat bedoel ik positief. Hij laat de hele film door zien hoe sterk hij wel niet is, maar uiteindelijk blijkt dat hij ook nog maar een leerling is en geen volleerd Sith. Vervolgens wordt Captain Phasma geïntroduceerd en van haar had ik in deze film veel meer verwacht. Ik vind actrice Gwendolyne Christie namelijk geweldig in Game Of Thrones waar ze Brienne of Tarth speelt en ik had een soortgelijke rol in deze film verwacht. En Phasma ziet er fantastisch uit maar ze doet verder helemaal niks. Ja ze deelt wat bevelen uit en loopt verder maar wat rond. Dat is dus mijn eerste minpunt.

Vervolgens verschijnt Rey gespeeld door Daisy Ridley, een actrice die voor deze film wat kleine dingen gedaan heeft maar voor wie dit haar eerste film is. Zij moet de film voor een groot deel dragen en is ook het meeste in beeld, en ze levert een fantastische prestatie af. Ze is grappig, mooi, stoer en naturel. En als ik haar vergelijk met Hayden Christensen die Anakin speelde in Episode 2 en 3 en Mark Hamill die Luke Skywalker in Episode 4,5,6 en die ook kort voorbij komt in deze film, vind ik dat zij de beste acteerprestatie levert. Want Mark Hamill was in de allereerste Star Wars helemaal nog niet zo'n beste acteur en Hayden Christensen is nooit een goede acteur geweest.

John Boyega speelt in deze film stormtrooper FN-218 later door Poe omgedoopt tot Finn en het is erg tof dat ze dit keer een stormtrooper een hoofdrol hebben gegeven. Waar de stormtroopers voorheen gewoon mannen in witte pakken waren die er alleen maar waren zodat Han Solo en Chewbacca ook op iets konden schieten en verder niet zo heel veel betekende krijgen ze dankzij Finn wat meer diepgang. Daarnaast heeft hij ook de leukste rol aangezien hij met Han Solo en Chewie mag rondrennen, mag vliegen in een Tie Fighter en in de Millenium Falcon en mag knokken met een lightsaber. Ook is Boyega onwijs grappig, en zijn personage heel geloofwaardig. Hij wil namelijk niet vechten en is vaak bang wat niet zo vreemd is als je de openingsscene ziet waarin een heel dorp wordt afgeslacht.

Poe Dameron is het derde nieuwe hoofdpersonage al heeft hij in deze film meer een bijrol wat ik erg jammer vind. Poe deed me namelijk erg denken aan Han Solo vanwege zijn humor alleen is hij een veel betere piloot. En daarnaast vind ik Oscar Isaac ook een fantastische acteur. Juist vanwege zijn humor en omdat hij zo'n geweldige piloot is vind ik dat personage zo tof. Dus ik kan niet wachten om meer van hem te zien in de volgende films.

En dan zijn er nog de terugkerende personages, Han Solo, Leia Organa, Chewbacca en Luke Skywalker. Zoals de poster al deed vermoeden hebben Han, Chewie, en Leia grotere rollen dan Luke. En voordat ik de film zag was ik ook bang dat Harrison Ford zijn rol niet meer kon of wou neerzetten en ik vooral Harrison Ford zou zien in plaats van Han. Aangezien hij vaak heeft aangegeven dat hij wou dat Han zou sterven in Episode VI Return Of The Jedi. Maar niets is minder waar. Zodra hij zijn gezicht laat zien samen met zijn trouwe vriend Chewbacca is hij direct Han Solo. Na 30 jaar heeft hij nog steeds diezelfde charme en diezelfde blik in zijn ogen. Hij is alleen een stuk ouder geworden, verder is er niks verandert ook niet tussen hem en Chewie. De kameraadschap en het gebikker is er nog steeds!
Hetzelfde geld voor Carrie Fisher als Leia. Ondanks dat Carrie een zwaar leven heeft gehad en van alle terugkerende acteurs fysiek het meeste verandert is, zag ik ook direct Leia Organa in haar. Alleen viel mij 1 moment wel wat tegen. En dit is een grote spoiler, dus je bent gewaarschuwd. Het moment dat ze voelt dat Han sterft, haar reactie daarop vond ik wat tam aangezien Han de liefde van haar leven is had ik verwacht dat haar reactie heftiger zou zijn. Maar wellicht komt dit omdat ook Fisher die acteerkwaliteiten niet heeft.

Luke keert alleen in de allerlaatste scene van de film terug. Dus daar kan ik niet veel over uitweiden. Alleen dat het fantastisch was om hem ook weer terug te zien. En ik niet kan wachten om meer van hem te zien in Episode 8, dit keer met tekst!

Ook wil ik nog even terugkomen op Kylo Ren. Zoals ik al zei heeft deze nieuwe slechterik wat meer diepgang wat komt omdat hij constant aan het vechten is tegen zijn goede kant, the light side als het ware. Zijn droom is om de nieuwe Darth Vader te worden en zijn opa op te volgen maar tegelijkertijd is hij ook de zoon van Han en Leia en was zijn naam voorheen Ben Solo. En het is natuurlijk ontzettend zwaar dat hij zijn familie nu als zijn vijanden ziet. Dat speelt Adam Driver fantastisch! Ze doen met Kylo Ren eigenlijk wat ze voorheen met Anakin Skywalker in de prequels hadden moeten doen. Die struggle die ik namelijk bij Kylo/Ben zie zag ik bij Anakin nergens. Daarnaast vind ik het ook goed dat ze Kylo meteen in deze eerste film zo goed uitdiepen. Dat gebeurde bij Darth Vader pas in The Empire Strikes Back. Ook vind ik de scene tussen hem en zijn vader Han prachtig! De dood van Han zien veel mensen denk ik al van veraf aankomen maar toch had ik een kleine hoop dat hij de film toch zou overleven. Ik denk wel dat een eerder flashback van Han en Ben die scene nog net wat meer diepgang had kunnen geven aangezien die scene op het eind ook de eerste keer is in de film dat de personages elkaar ontmoeten. Maar toch slaagde de scene erin mij te ontroeren, voor een groot deel ook door Chewbacca's reactie.

Tegelijkertijd gebeurt er iets wat ik ook een groot minpunt vind van deze film. De aanval van het verzet op Starkiller Base. De aanval zelf ziet er fantastisch uit enzo maar wat mij hierin stoort is dat Starkiller Base niet meer is dan de derde Death Star. Als ik de prequels niet meetel hebben ze in 4 Star Wars films nu 3 Death Stars gehad en het eindigt iedere keer exact hetzelfde. De Death Star wordt opgeblazen. De Empire/First Order komt op die manier ook niet heel snugger over. Daarnaast lijkt The Force Awakens ook op andere vlakken wel erg veel op Episode IV A New Hope oftewel de eerste Star Wars film. En ondanks dat ik wel begrijp dat Abrams en schrijver Lawrence Kasdan liever voor safe gaan hoop ik dat ze met de volgende 2 films toch echt een nieuwe richting inslaan. En niet alweer met een nieuwe Death Star komen aanzetten.

De muziek waar wederom de geniale John Williams verantwoordelijk voor is, is ook geweldig! Er zit helaas geen nieuwe Duel Of The Fates in, en het is daardoor allemaal wat subtieler dat maakt zijn nieuwe creaties niet minder mooi.

Ook visueel is de film een feest voor het oog. De actiescenes zien er fantastisch uit! En wat ik ook geweldig vind is dat veel ook praktisch gedaan is. Met andere woorden, alle schepen zijn echt gebouwd. De aliens en wezens zijn mensen in make up en kostuums voor een groot deel en dat is erg belangrijk. In de prequels was dit namelijk niet het geval en was alleen voor een groen scherm geschoten. Wat ervoor zorgt dat veel inmiddels nep uitziet. Dat is in deze film niet het geval. Van alle wezens komen alleen Snoke en Maz Kanata uit de computer rollen. Met Maz heb ik geen probleem, maar Snoke vind ik toch wat te fake uitzien. Ondanks dat zijn gezicht met littekens wel duidelijk laat ziet dat hij al lang meeloopt en geen nieuwkomer is.

Ondanks dat de film dus zo zijn problemen heeft en helaas de veilige paden bewandelt kan ik er toch niet omheen dat ik echt onwijs genoten heb. Deze film gaf mij een gevoel van blijdschap wat ik bij geen enkele andere film ooit heb gevoeld. Toch kan ik de problemen niet ontkennen en daarom krijgt The Force Awakens van mij een 9.

johnwayne

Avatar

Star Wars VII is een leuke film geworden. Maar om nou te roepen dat het een originele film is geworden, dat nou weer niet. Het is plezierig om vooral Han Solo en Chewbacca terug te zien en te zien dat het toch mogelijk is om een betere film te maken dan de episodes I t/m III (hoewel ik III eigenlijk nog best te pruimen vond), maar verrassend was het niet. Enkele verhaallijnen waren gewoonweg herhalingen en enkele scènes waren gelift uit de eerste trilogie. Men kan dat hommage noemen, maar soms is het ook lui schrijfwerk. Het finale gevecht was mooi om te zien, maar druist in tegen de logica uit de voorgaande delen. Zelfs de meest machtige Jedi moest daarin goed getraind worden om z'n mannetje te kunnen staan, maar in de nieuwe film is dat schijnbaar niet meer nodig. Desondanks ben ik benieuwd naar de volgende delen in deze saga.

Scheerzeep

Avatar

'Star Wars: The Force Awakens' is slap qua verhaal, maar verder schiet deze film op vele vlakken de concurrentie sneller dan het licht voorbij. Dit grootse heelal vol actie en effecten wordt gedragen door nieuwe en oude vertrouwde personages, die stuk voor stuk helder schitteren op het doek. Helaas verliest The Force Awakens wel wat sterren op diepgang en contextlogica, zodat het zijn sterrenstelsel helaas wat mij betreft niet compleet kan maken en blijft steken op een zeer nette en zeer verdiende 3,5 ster.

Shifty777

Avatar

De eerste keer dat ik naar The Force Awakens ging, tijdens de première, keek ik met extra kritische ogen omdat de prequels ons al eens bedrogen. Ik nam mij dan ook voor om pas een recensie te schrijven na mijn tweede kijkbeurt. Dit bleek een goede keuze, omdat ik de tweede zit veel meer van de film kon genieten dan de eerste keer.

Eerst de minpunten. De film haalt veel bekende plotelementen terug die we met name in A New Hope zagen. Weer een droid die met informatie op pad gestuurd wordt en een nieuwe protagonist die op een woestijnplaneet deze droid toevallig vindt. Weer een super basis die planeten kan vernietigen, waarvan een schuld uitgeschakeld moet worden waarna deze door schepen van binnen opgeblazen zou kunnen worden. Dit is jammer, want dit haalt het inventieve ietwat uit de film. Daarnaast vallen de CGI personages uit de toon. Maz Kanata lijkt zo uit de prequels te komen en de sequentie dat zij in de film zit is het zwakste onderdeel. Supreme Leader Snoke, gespeeld door Andy Serkis, steekt als CGI personage ook teveel af en lijkt teveel op een karakter uit een Harry Potter of Lord of the Rings film. Ook de inktvis-achtige monsters steken wat af en imponeren niet echt.

Echter de positieve punten die ertegenover staan wegen zoveel zwaarder. JJ Abrams heeft de film ontzettend goed geregisseerd, nergens verveelt hij echt en het is allemaal mooi, overzichtelijk en boeiend in beeld gebracht. De sets, de ruimtegevechten, het ziet er allemaal goed uit en de feel en toon van de oude trilogie is al snel weer terug, maar dan gegoten in een modern en geüpdate jasje.

Ondanks dat we bepaalde narratieve- en plotelementen reeds kennen, werkt het verhaal op zijn eigen manier erg goed. De drama pakt je beet en de humor werkt. Maar het allerbelangrijkste van de film is dat de personages werken. Poe Dameron, gespeeld door Oscar Isaac, is van zijn eerste scène af aan meteen enorm likeable en er zullen weinig mensen zijn die het niet jammer vinden dat hij niet meer schermtijd heeft. Finn heeft een boeiende karakterontwikkeling en zijn chemie met zowel Poe als Rey werkt meteen goed, al lijkt hij af en toe meer een tussenschakel in het verhaal, hij is toch een overtuigend personage. Rey is als nieuwe protagonist zeer goed gekozen. Daisy Ridley speelt de rol simpelweg goed, je hebt meteen sympathie voor haar en het is tevens haar karakterontwikkeling die het meest weet te imponeren. Het is misschien vloeken in de kerk, maar met haar hebben we nu een hoofdpersonage dat een stuk toegankelijker (en minder zeurderig is) dan Luke en Anakin in de vorige twee trilogieën. Zelfs BB-8 weet als nieuwe droid de kijker om zijn vinger te winden. Kylo Ren is een indrukwekkende slechterik en een hommage aan Darth Vader, tevens in het narratief. Maar we leren meteen de man onder de helm kennen en zowel zijn karakter als zijn achtergrond verhaal geven deze slechterik het nodige gewicht, persoonlijkheid en diepgang, waardoor hij enorm goed uit de verf komt.

Hiermee worden we geïntroduceerd aan nieuwe personages die we graag de volgende films terug zien en hun verhaal willen volgen. De oude cast is er prima ter ondersteuning van de nieuwe garde en dit werkt goed, zonder dat hun verschijning geforceerd werkt. Je voelt mee met de personages, je geeft om de personages, wil tijd met hun besteden en hun chemie werkt simpelweg. Tel daar de toon en het plezier bij op die we van de oude films kennen. Dit alles zijn zo belangrijke elementen die we misten in de prequels, naast het feit dat deze film gewoon oerdegelijk in elkaar gestoken is.

Het blijft natuurlijk jammer dat de film af en toe op safe lijkt te spelen door iets teveel naar eerdere filmversies te refereren of lenen, maar de keuze valt wel te begrijpen. Met deze comeback willen ze een nieuwe generatie op de juiste manier introduceren aan de mythos van Star Wars en tegelijkertijd de echte fans teruggeven wat ze zolang misten. Het is hopen dat de volgende films vanuit hier meer een eigen weg durven te kiezen, maar we moeten over deze dingen niet al te lang mierenneuken, want de film biedt teveel goeds om over de minpunten te struikelen. Eindelijk hebben we weer die goede Star Wars film die we sinds Return of the Jedi wilden zien!

8.6/10

MagicMichiel

Avatar

Een absolute topfilm! Ik kon mijn ogen eigenlijk niet geloven, toen er Episode VII op het Imax doek verscheen. Ik was opgegroeid met de kennis dat dat nooit zou kunnen en dat er maar zes films zouden zijn. De film had een pracht sfeer. Van te voren had ik door trailers en posters een andere sfeer verwacht. De sfeer was vooral een tikje duisterder dan ik had gedacht, maar een film moet natuurlijk in zijn tijd mee veranderen.

Al met al vind ik het een film waar eigenlijk niets aan te verbeteren valt. Toch vond ik Captain Phasma, die een soort nieuwe Boba Fett moest worden, niet erg indrukwekkend. De structuur is ook wel erg afgekeken van Episode IV, maar deze film was een prachtstart voor nieuwe verhalen.

Ik zou deze film samenvatten als een ode voor de originele trilogie, gecombineerd met een krachtig startschot voor het vertrouwde universum, in een nieuw jasje.
9/10

DeMuizenkoning

Avatar

Goede recensie Roeltje! :Y Wilde ook een gedetailleerde recensie schrijven (wat ik ook had gedaan maar op het moment dat ik mijn recensie wilde plaatsen bleef internet net hangen, zul je ook altijd zien) maar ben het al grotendeels met je eens, dus heb eigenlijk nog maar weinig te zeggen, maar zal toch mijn best doen er nog een paar dingetjes aan toe te voegen, zonder al te veel te verhullen, maar er zitten wel een paar kleine spoilers in, dus misschien niet lezen voor het zien van de film.

Wat mij betreft heeft J.J. Abrams erg goed werk geleverd wat volgens mij nauwelijks beter gedaan kon worden. Om een nieuwe Star Wars film te maken die zo goed als unaniem wordt ontvangen is waarschijnlijk het lastigste project wat je als filmmaker maar kunt bedenken, maar hij doet het beter dan ik had voorzien.
De film heeft een erg snel tempo, wat voor mij al als een verrassing kwam, aangezien ik een langzamere intro en opbouw verwachte, maar dat was niet het geval. Dit betekent niet dat de een na de andere actie scene wordt gevolgd door een ander, integendeel. Het mag dan allemaal snel gaan met genoeg actie, maar er zijn niet gigantisch veel veldslagen of/en ruimtegevechten, achtervolgingsscènes en light-saber gevechten, die dus des te meer impact hebben en ook echt spectaculair en episch overkomen.

De cast is trouwens ook perfect. De terugkeer van o.a. Carrie Fisher, Mark Hamill en natuurlijk Harrison Ford (die geweldig is als de iets chagrijnige en grijze Han Solo. Ik vreesde dat het misschien niet zo goed ging uitpakken, aangezien het in de laatste Indiana Jones niet uitzag, het was maar een saaie boel en Harrison Ford opnieuw in de rol te zien van Indiana Jones was, op z’n minst gezegd, niet veel waard, maar als Han Solo is hij top, de film is het best op het moment dat hij in beeld komt) Het voelt nooit geforceerd aan, integendeel, het is erg leuk deze personages weer te zien, die in mijn ogen alleen maar waarde toevoegen aan deze film, al is het wel duidelijk dat ze langzaam maar zeker het stokje overdragen aan de nieuwe generatie. De grootste rollen zijn dan weggelegd voor John Boyega als Finn en Daisy Ridley als Rey, die het allebei top doen. We zien beide personages ‘groeien’ gedurende de film, en hun vriendschap en motivaties waarom ze zo zijn bouwen zich ook goed op. Hetzelfde geldt voor Adam Driver als Kylo Renn; hij is een nieuw soort bad-guy zoals we dat nog nooit eerder hebben gezien in een Star Wars film, die even groot en krachtig als Darth Vader wil worden, maar hier nog zijn weg probeert te vinden en moeite heeft met keuzes maken. Het is een villian met diepgang, waar nog meer aan kan worden gewerkt in de toekomstige films, en ben erg benieuwd wat er uiteindelijk allemaal met hem gaat gebeuren. Ook vond ik Andy Serkis's Supreme Leader Snoke erg mysterieus en ben ik benieuwd welke kant ze met hem opgaan.

Helaas zijn er ook bepaalde personages die ik persoonlijk iets minder vond; Oscar Isaac aka Poe Dameron is een leuk en stoer personage, maar krijgt helaas iets minder diepgang en ook zijn ‘bromance’ met Finn voelt wat geforceerd aan. Gwendoline Christie's Captain Phasma zag ook behoorlijk bad-ass uit maar krijgt niet genoeg screen-time om echt indruk te maken, maar dit kan nog veranderen zou ze terugkeren in de toekomstige Star Wars vervolgen. Ook vond ik Domhnall Gleeson's General Hux niet erg veel aandacht krijgen; zijn personnage was boeiend maar had van mij nog wel meer mogen voorkomen in de film.

Wat wel erg leuk is gedaan is de manier waarop we (opnieuw) kennis maken met het Star Wars universum. Deze wereld voelt namelijk erg geloofwaardig en volledig aan, vanwege het feit dat het niet dezelfde fout maakt als de prequels; er is weinig CGI voor deze film is gebruikt, waardoor elk schot geloofwaardig overkomt/aanvoelt. Oké, er is uiteindelijk nog de nodige CGI gebruikt maar het is nooit storend of duidelijk te zien, al helemaal vanwege het feit dat op de momenten wanneer er gebruikt wordt gemaakt van deze techniek het ‘gemengd’ wordt met echte achtergronden, miniaturen of zelfs levensgrote modellen (Zo is bijvoorbeeld de Millennium Falcon, echt nagebouwd). Dus wanneer er CGI in voorkomt, is dit nauwelijks of zelfs helemaal niet te zien. Natuurlijk is er ook nog eens de rijke en gedetailleerde geschiedenis, maar tegelijkertijd moeten de nieuwe cast en de nieuwe generatie kijkers kennis maken met deze wereld, en nog uitvinden wat er precies is gebeurd in het verleden. Ze zijn opgegroeid met de ‘’oude’’ verhalen & mythes en ontdekken hier alles wat ze horen te weten. Dit zorgt ook voor een leuke chemie tussen de oude/bekende en de jonge/nieuwe cast.

Uiteindelijk is waarschijnlijk het grootste (en misschien ook wel het enigste minpunt) dat er veel is ‘’gekopieerd’’ uit vorige films, en daardoor af en toe wat aanvoelt als een replica. De film herhaalt op moderne manier meerdere herkenbare dingen, maar ik zie dit meer als een ode aan de vorige films, al had het op momenten minder gekund.

Naarmate de film voortschrijdt weet je ook wel ongeveer wat er uiteindelijk gaat gebeuren, maar ook al is het redelijk voorspelbaar, ik vind het niet vervelend, integendeel, het is een mooi einde, en ik had absoluut geen zin om de zaal uit te gaan. De film mocht van mij nog wel een uur langer duren, maar ik had ook meteen zin om de film weer te zien, en ik kan ook niet wachten op het vervolg!

Deze film slaagt er in opnieuw leven in Star Wars te blazen, op een manier die volgens mij niet veel beter had gekund.

Ik geef hem een 9.

Roeltje

Avatar

Het lange wachten is over. Nadat Disney het wereldbekende merk over had gekocht werden er al snel heel veel 'Star Wars' films aangekondigd. De eerste daarvan was Star Wars: The Force Awakens, geregisseerd door J.J Abrams. Voor iedereen die bang waren dat het Disney logo voor de film zou komen om de sfeer dood te slaan, dat is niet het geval. De film opent gewoon met het Lucasfilm logo en de tekst 'A long time ago in a galaxy far far away'. Deze recensie kun je veilig lezen. Er staat niks in over het verhaal of over specifieke personages, geen spoilers dus.

We arriveerden in de gloednieuwe IMAX zaal in Pathé Arhnem, een prachtige bioscoop met een hele mooie grote zaal. De grootte van het scherm viel echt op en de ervaring was prachtig. Helaas moesten we (bedankt Pathé) ons wel door heel veel commercials en trailers heen worstelen, maar het wachten werd beloond. Zodra het Lucasfilm logo in beeld kwam werd ik hélemaal gek. Toen de crawl zich begon te ontrollen en het verhaal duidelijk werd stond ik toch best wel een verassing. Er werd mij van alles duidelijk en ik was meteen overtuigd van het verhaal. Ik had vooral geduimd voor een meeslepend en goed verhaal en op dat moment realiseerde ik mij dat dat gelukt was. Dát, in combinatie met de geweldige score van John Williams raakte ik heel erg emotioneel.

Na deze klassieke en fantastische manier van introductie kan het spektakel beginnen. En een spektakel was het zeker! Aan de trailers was te zien dat het met de actie in deze film wel goed zou zitten. De actie- en veldslag scenes waren een lust voor oog en oor. De X-wing en TIE-fighter geluiden waren weer genoeg aanwezig en genoeg om een fan blij te maken. Wat betreft spektakel zijn de actiescènes een mix tussen de stijl van de originele trilogie en de wat modernere stijl van het hedendaagse spektakel. In deze film zitten ook meer explosies dan ooit in Star Wars.

Waar ik het meest op hoopte in deze film waren het verhaal en de personages. De trailers beloofden zeker heel veel moois, maar over het verhaal wist ik maar weinig. Ook de personages waren alleen maar in stille shots te zien en de dialoog was minimaal. Deze factoren hadden dus nog flink tegen kunnen vallen in de film. Maar deze dingen zijn zelfs het meest fantastisch aan The Force Awakens! Het verhaal is verrassend goed, alle personages hebben een en logische plek in het verhaal en het acteerwerk met de ontwikkeling van de personages was buitengewoon sterk. We zijn nu geïntroduceerd aan een nieuwe groep personages en gelukkig werken ze allemaal en vooral Finn en Rey stelen de show. Het zijn de perfecte dragers van deze nieuwe trilogie.

Over het specifieke verhaal ga ik mij niet uitlaten, maar ik mag wel zeggen dat het verloop van het verhaal héél anders was dan ik me had voorgesteld. Ook zitten er een aantal onthullingen in die ik nooit had zien aankomen, al heeft mijn brein de laatste maanden wel uren gedraaid met speculatie. Daarom heeft de marketing afdeling goed werk geleverd met het niet teveel laten zien en heeft ook het verhaal goed verborgen weten te houden.

Met de humor zat het ook wel goed in dit deel. De humor was zelfs onverwacht heel sterk aanwezig! Niet zoals in de prequels, het kinderachtige en onbenullige, maar goed getimede, lekkere humor. Het maakte de film een stukje meer levend en de personages toegankelijker.

Heeft het de verwachtingen waargemaakt? Absoluut! Heeft het de hype waargemaakt? Dat dan weer net niet, maar dat was ook onmogelijk in mijn geval. Ik had nog nooit zoveel naar een film uitgekeken en was ook compleet los aan het gaan de laatste paar dagen voor de film. Enthousiasme kan geen hoger niveau bereiken. Daarom ben ik blij te zeggen dat het ondanks dat het qua verhaal iets teveel leunt naar eerdere delen en dat sommige dialogen en scenes iets té cheesy zijn, een heerlijke film is voor de Star Wars fans, met weer een sterke score van John Williams!

9,5/10

adofmirosch

Avatar

The Force Awakens de film waar ik het hele jaar zo naar uit heb gekeken.
Net eindelijk gezien en is me (op een paar puntjes na) niet tegen gevallen.

De nieuwkomers zijn allemaal goede personages, maar wil vooral Adam driver prijzen voor zijn rol als kylo ren.
Echt een fantastische badguy, waar darth vader in de films al een krachtige villian is, is kylo ren nog in de leer & dat was goed om te zien.

Ook zag het er prachtig uit & de soundtrack is gewoon weer lekker starwars.

Het verhaal had wat beter gemogen vond ik, soms had ik iets van.
Oke jongens dit had iets rustiger gemogen & de bij personages hadden wat meer diepgang mogen hebben.
Maar Han solo chewbecka de geweldige robots gaven me echt het starwars gevoel.

En de climax is geweldig,het is niet overdetop!.
Ik ben blij dat ik de film eindelijk gezien hebt ben niet telleurgesteld.
Kijk uit naar episode 8&9 heb vetrouwen in de nieuwkomers.

Artificialis

Avatar

Als liefhebber van zowel de prequels als de originele trilogie moet ik zeggen aangenaam verrast te zijn door Star Was: The Force Awakens. De film doet hard z'n best om aansluiting bij IV, V en VI te vinden, maar ontkomt er niet aan om alsnog aan te voelen als een volstrekt andere film. Iets dat ik als positief heb ervaren.

De kracht van de film zit 'm in de emotie, mysterie en duisternis van de nieuwe personages en verhaallijnen. De film is op z'n zwakst op de momenten waarop het de originele trilogie probeert na te bootsen (qua ideeën, niet qua stijl). Ook het weerzien van oude karakters voelde vaak aan als (onnodige) cameo's. De nadruk ligt duidelijk op de nieuwe generatie.

Humor, actie, mysterie, maar bovenal een film met een hart.

9/10