The Matrix

The Matrix (1999)

Free your mind

Reviews (15)

Magalaan

Avatar

The Matrix vind ik zonder meer een 9 waard, in zijn soort een 10. Hij steekt met kop en schouders boven andere films in het genre uit, wat onder meer blijkt doordat hij ook door veel niet-SF-liefhebbers bekeken is.

Sterke punt is originaliteit. Tron doet ook een gooi in die richting maar in the Matrix wordt het echt uitgebouwd. Het verhaal in deze film is bij grote uitzondering eens diep filosofisch van aard. Niet alleen waarop wij als mensheid naar op weg zijn, maar zelfs wat wij eigenlijk zijn. Een vraag die hoog nodig gesteld moet worden nu wij in een technologische sneltrein zitten die knaagt aan de wortels van ons menszijn.

Het is maar zelden dat films het denken van mensen zo ingrijpend beïnvloeden. Daarvoor alleen zou de film al een tien moeten krijgen. daarbij is het ook nog een gave actie triller. Zelfs de kleding heeft een grote impact gehad op de mode en ook navolging gevonden bij andere filmhelden.

Ofwel deze film is gewoon een icoon. Je kan het moeilijk als een verwijt gebruiken dat hij tot vervelends toe grijs gedraaid wordt. Je moet een film toch beoordelen op eerste ervaring en tweede als die beter wordt. Maar elke film kan je grijs draaien.

Hoe realistisch is de film? Nou mensen als energiebron lijkt me geen efficiënte oplossing. Maar dat de mens terecht kan komen in een pseudo-werkelijkheid wel. Ik denk dat onze voorouders zouden beamen dat wij dat daar al in zitten. Ten slotte zit hier een berichte je te typen in virtuele omgeving. En dan ga je toch afvragen wat "echt" nu eigenlijk is. Geinspireerd door de film zijn er mensen die o.b.v. het feit dat onze werkelijkheid op 0 en 1 is gebaseerd (quantumtheorie) en de M-theorie computercode lijkt te bevatten concluderen dat onze hele werkelijkheid in een supercomputer wordt gegenereerd.

Een van de goede dingen van de film vind ik ook dat hij meer vragen oproept dan beantwoordt. Wat is Neo, anagram van the "One", nou eigenlijk? Is hij de nieuwe mens, is hij een nieuwe verlosser? Wat vertegenwoordigt hij? En wat is de essentie van het programma Smith die met duivels plezier de mensheid bestrijdt.

Hoewel de latere films als minder ervaren worden, vindt ik het als trilogie zeer geslaagd. Het vervalt nimmer in stereotypen en bouwt verder. Ook de uiteindelijke oplossing in deel drie is origineel en afwijkend van het geijkte goed overwint kwaad, maar laat ook veel vragen open. En bij dat doordenken ga je de film alleen maar meer waarderen. Er zit er veel diepgang in het verhaal.

De actiescenes zijn geweldig en ook het acteerwerk is dik in orde. Dan is er ook nog de soundtrack die weergaloos goed is. Hoe vaak krijgen we zo iets goeds op ons bordje uit de massafabriek die Hollywood heet?

Deweb

Avatar

Mja, dat kan ik doen maar eigenlijk vind ik twee keer wel genoeg. Geniaal noem ik het verhaal niet (die ondergrondse groeperingen met één verader hebben we al in zoveel films gezien), maar het word op uitzonderlijke wijze gebracht. Er is in elk geval heel goed over nagedacht, hoewel het ijs maar dun bleek.

Wat wel absoluut geniaal was, was hoe in deel 3 Hugo Weaving helemaal doorsloeg in de finale toen Neo niet te vernietigen leek .

Wat is trouwens M1r4? Is het een afgekorte filmtitel of is het msn-taal?

Deweb

Avatar

Ik vond deel 3 anders nog best te pruimen. Deel 2 echter had totaal verkeerde introducties van bepaalde gegevens zoals bijvoorbeeld Zion.

Maar eigenlijk vind ik de hele triologie een doorzichtig gebeuren. Ze doen alsof het veel is, maar zoveel stelt het uiteindelijk niet voor. Nouja, de special effects mogen er wezen maar verder? Zelfs zonder ze gezien te hebben wist ik dat The Matrix niet te vernietigen was.

Maar misschien is deze film juist zo populair omdat het de Star Wars van deze tijd zou kunnen zijn: het gegeven dat er meer is dan alleen wat we kennen zat ook in die films erg bij het publiek.

hetisjantje

Avatar

Combinatie van Neuromancer en tech singularity concepten, maar dat Geholliwoodinariseerd tot karate gedoe met computer en existentieel maar nep gezwemel voor de doelgroep. Ik denk niet dat computers eventuele gevechten met mensen zullen uitvechten door karate poppetjes te genereren, maarja, dan krijg je wel lekkere special effects, en dan gooi je er nog wat gelul over dat blijkbaar op tieners indruk moet maken. Ik vind een Robocop al betere cyberpunk, wel gelaagd, zonder gezwemel. Weer een gevalletje uberkitsch, maar wie geeft ze ongelijk daar de meesten ervoor vallen. Helaas voor de fan. 5/10.

Sauron

Avatar

Jammer dat veel mensen deel 2 en 3 niet konden waarderen. Iets teveel psychologische blabla denk, terwijl juist deze film nog dieper ingaat op de stof dan deel 1.

Ik denk dat het deels komt doordat de verwachtingen te hoog waren, als je van deel 2 en 3 dezelfde revolutie verwacht zit je verkeerd, natuurlijk, immers de matrix is al uitgevonden.

Ik heb zelf voor levenbeschouwing een dik 40 bladzijde tellend werkstuk gemaakt over de matrix 2&3. Ik kan ze daarom nog meer waarderen omdat vooral het eind op meerdere manieren te interpeteren zijn.

Deel 1 blijft natuurlijk het beste, ongeevenaard en zeer vernieuwend.

[rating 5]

Manuel Koonen

Avatar

Ik wil graag nog iets kwijt over het onderwerp SBS6. Namelijk dat SBS6 op zich wel goede films uitzend, vooral op de maandagavond. Hier is niks mis mee natuurlijk, maar als ze dan in deze films shots eruit gaan knippen is het niet leuk meer. Ik heb dit afgelopen maandag opgemerkt bij de film Signs. Hier was het shot verwijderd waar Graham(Mel Gibson) de vingers van een alien bij een deur afhakt met een mes.

Verder ben ik het helemaal met de rest eens over het geval Hart van Nederland.

Ondanks dit ga ik absoluut weer eens lekker zitten voor de film The Matrix vanavond.

Webjoker

Avatar

Fantastische film! Dat in tegenstelling tot deel 2 en drie mijns inziens, die waren een stuk minder.

Ik begreep de film wel meteen de eerste keer. Dit is (namelijk) zeker niet de eerste keer dat dit idee / zulke ideeen geopperd worden. Onder andere in boeken van Asimov komt dit veelvuldig voor.

Hoewel ik deel twee en drie dus minder vond kan ik van deze film niet alleen het eerste deel kopen; ik wil danmeteen de spcial drie box hebben. Beetje jammer maar that's justme...

Sauron

Avatar

Ik heb zelf voor levensbeschouwing een werkstuk moeten maken over de Matrix Triologie, en het is verschrikkelijk diep uitgewerkt,...

Zo diep zelfs dat mensen deel 2&3 afschrijven omdat ze er geen snars van begrijpen,.. Tja,.. moet je er ook maar wat beter naar kijken.

Ik heb zelf de theorie uit GITS gebruikt om verschillende dingen in de Matrix te kunnen verklaren,.. het mooi is alleen dat je er zoveel theorien op kunt loslaten. Daarom is het juist geen kopie van GITS. The matrix is een mythe opzich met gigantisch veel dingen die naar religien/culturen/boeken/films etc etc etc verwijzen,..

En ik vind het geniaal,...
:W[rating 5]:W

BassO

Avatar

Een knappe ACTIE-film (met nogmaals de nadruk op actie) die op het juiste moment precies de juiste sluimerende trends wist te raken: goeie kostuums, heftige soundtrack, knap filmwerk, rappe montage en een verhaal waar de een nog even over na kan denken terwijl de ander tevreden kan zijn met de vliegende projectielen en intense ontploffingen. Reeves is de ideale man voor de rol waar hij constant met een vraagteken op zijn gezicht kan lopen, iets wat hij in al zijn andere films altijd al doet. Het script staat bol van de cult-invloeden, iets waar de broertjes Wachowski nooit echt een geheim van hebben gemaakt. Als je de afgelopen jaren in een grot in Afghanistan geleefd hebt, moet je deze film zeker niet missen. Gelukkig zit de kans er ook in dat je nieuwe dingen blijft zien als je em voor de tweede of zelfs de derde keer ziet.

Olympus Moons

Avatar

Tuurlijk heeft het tekortkomingen, maar het verhaal spreekt mij meer aan. Het is geen film met hetzelfde budget als Matrix, maar heeft het in mijn ogen wel beter klaar gespeeld. Zowel qua sfeer als qua verhaal. Helaas heeft het nooit een groot publiek weten te bereiken.
Ik heb ook nooit gezegd dat de matrix slecht gemaakt was. Integendeel juist. Ik heb gezegd dat het verhaal zelf slecht was, maar dat het alleen populair is geworden vanwege zijn special effects.
De voorbeelden die jij gegeven hebt, over waarom het het grote publiek wist te boeien, zijn wederom allemaal Special Effects.

hettar

Avatar

Nounou, je veegt wel erg makkelijk 'iedereen' op een hoop.. ik heb genoeg cyberpunk gelezen en kende de ideeen ook al wel (en idd is het wel irri als de Matrix puur wegens de zgn originaliteit wordt opgehemeld), maar het is toch nog best een goed gemaakte film IMHO, die het presteerde om het 'grote publiek' te boeien met een dergelijk verhaal (waar bij andere films/verhalen velen gewoonlijk allang zouden zijn afgehaakt). Bullet-time, springen van flat naar flat, cameradraaiingen om een in de lucht hangend figuur etc, het is allemaal toch behoorlijk cool uitgevoerd (zeker voor die tijd). En Existenz heeft ook genoeg eigen tekortkomingen, is ook niet echt te vergelijken met de Matrix.. het zijn gewoon allebei leuke films Smiley face

twinky

Avatar

Nu sla je de plank even mis Olympus Moons.

De hele gedachte gang van de Matrix komt voort uit het werk van Plato. Hier is een interessant stuk over te lezen op de officiele matrix site:

http://whatisthematrix.warnerbros.com/rl_cmp/new_phil_partridge.html

Het hele concept van "brain in a box" is dus al duizenden jaren oud. Waarom is the Matrix dan de boosdoener terwijl alle andere films met hetzelfde thema "zo fris en origineel" waren. Het is toch echt niet zo dat GiTS of een andere dergelijke film het wiel heeft uitgevonden.

En laten we eerlijk wezen.. ik durf te wedden dat the Matrix de meest gekopieerde/gespoofte/grote inspiratie bron is van de afgelopen jaren.

De broeders hebben niet alleen uit Ghost in the Shell elementen "geleend", maar ook uit heel veel andere anime series. Dit is echter niet stelen, maar hun zien het meer als een ode. Er zijn zelfs anime regisseurs die zelf hebben meegeholpen aan storyboards van verschillende scene's (zie Ultimate Box).

Dat mensen de twee gebruikte scene's (die bij elkaar nog geen 30 seconden duren) uit GiTS als excuus voor een "rip-off" gebruiken vindt ik nogsteeds onbegrijpelijk. Dit waren namelijk alleen visuele scene's, en niet qua verhaal lijn.

mitchman

Avatar

Denk er ook maar eens aan dat iedereen een robot is behalve jij. En dat dit niet gewoon een mens is die dit typt, maar automatisch gegenereert dmv een kunstmatige intelligentie(incl spelfouten ;)
En dat vanavond om 24:00 alle robots naar jouw huis komen en van jouw bijv je benen nemen omdat ze ook een mens willen zijn. En een ander neemt je handen, omdat ie daar zin in heeft.
Ow shit!!! daar moet je maar beter niet aan denken!!!

CAGE

Avatar

Toen Existenz laatst op tv te zien was was er een discussie welke van deze 2 films de betere was? Ik zou het niet weten eerlijk gezegd. Existenz snaapte ik na de eerste keer gezien te hebben niet zo, The Matrix ook niet hoor. Pas na de tweede keer kijken kon ik wel een beetje het verhaal van The Matrix volgen. Uiteindelijk vond ik het gewoon een mooi Science Fiction spektakel!T+)

Pres

Avatar

Wat ik irritant vindt is om reacties te lezen van mensen die het steeds hebben over hoe vaak ze de film wel niet gezien hebben. Alleen maar geklaag: "Some believed that we lacked the
programming language to describe your perfect world, but I believe that as a species, human beings define their reality through misery and suffering". Bekijk het van de positieve kant jongens, wees blij dat niet Junior ofzo vandaag om 20:30 op Veronica wordt uitgezonden...